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Registros recuperados: 14 | |
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Walter,Alfredo; Carvalho,Júlio Cesar de; Soccol,Vanete Thomaz; Faria,Ana Bárbara Bisinella de; Ghiggi,Vanessa; Soccol,Carlos Ricardo. |
The aim of this work was to investigate the production of phycocyanin by Spirulina platensis under different spectra of light. The dependent variables evaluated were the amount of phycocyanin obtained and its purity, demonstrating that there might be a restructuring of phycobilisomes, especially when the culture was subjected to red light, which increased the purity level up to 33% with a reduction of 16% in phycocyanin content, but with higher photosynthetic efficiency compared to natural light. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spirulina; Phycocyanin; Phycobilisome; Pigment; Spectrum; Chromatic acclimation. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132011000400005 |
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Moreira,Lidiane Muniz; Behling,Bruna del Sacramento; Rodrigues,Rosane da Silva; Costa,Jorge Alberto Vieira; Soares,Leonor Almeida de Souza. |
This study was aimed at evaluating the effects of Spirulina (Arthrospira) as a protein source in the nutritional recovery of rats subjected to protein malnutrition. In order to understand such effects, responses of the developing body, serum biochemical profile, and blood count of animals were analyzed. A total of, 23 Wistar Rattus norvegicus were given a proteic diet (AIN-93G adapted) in malnutrition phase (phase I) for 10 days. After this period, the rats were separated into four groups according to the protein source (recovery phase): Control (C), casein 12%; Spirulina level I (S1), Spirulina 8.8% + casein 5.0%; Spirulina level II (S2), Spirulina 17.6% + casein 0.15%, and Spirulina level III (S3), Spirulina 26.4%. Recovery phase (phase II) lasted 30... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Protein malnutrition; Rats; Nutritional recovery; Rattus norvegicus; Spirulina. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000300013 |
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Mezzomo,Natália; Saggiorato,Adriana Galon; Siebert,Rochele; Tatsch,Pihetra Oliveira; Lago,Maria Cristina; Hemkemeier,Marcelo; Costa,Jorge Alberto Vieira; Bertolin,Telma Elita; Colla,Luciane Maria. |
The microalgae biomass production from swine wastewater is a possible solution for the environmental impact generated by wastewater discharge into water sources. The biomass can be added to fish feed, which can be used in the formulation of meat products. This work addresses the adaptation of the microalgae Spirulina platensis (Arthrospira platensis) in swine wastewater and the study of the best dilution of the wastewater for maximum biomass production and for removal of Chemical Oxygen Demand (COD), ammonia and phosphorous to the microalgae. The cultivation of Spirulina platensis, strain Paracas presented maximum cellular concentrations and maximum specific growth rates in the wastewater concentration of 5.0 and 8.5%. The highest COD removals occurred... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Arthospira; Biomass production; Pollutant removal; Spirulina; Swine wastewater. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100026 |
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MACEDO,Ricardo Verthein Tavares de; ALEGRE,Ranulfo Monte. |
A microalga Spirulina maxima foi cultivada em meios com 2,5g/L KNO3 (2,5N), proposto por PAOLETTI et al [10] e considerado meio padrão, em meios com 0,2g/L KNO3 (0,2N) e em ausência de nitrogênio (0,0N) nas temperaturas de 25°C e 35°C. A composição da biomassa celular seca apresentou a 35°C um aumento médio dos lipídios totais, de 2,8 vezes do meio com ausência de nitrogênio (0,0N) e 2,9 vezes do meio 0,2N em relação ao meio padrão. A 25°C apresentou um aumento médio de 3,1 vezes do meio com ausência de nitrogênio (0,0N) e 3,2 vezes do meio 0,2N em relação ao meio padrão. A biomassa em forma de gel de cada tratamento foi recolhida e feita a extração dos lipídios totais, os quais foram pesados em base seca. As análises estatísticas dos resultados, em... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spirulina; Lipídios; Nitrogênio; Microalga. |
Ano: 2001 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612001000200011 |
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Santos,Gilvair Marconi dos; Macedo,Ricardo Verthein Tavares de; Alegre,Ranulfo Monte. |
Spirulina maxima é uma cianobactéria de grande interesse para a produção de substâncias nutritivas e terapêuticas. É mesofílica, essencialmente fotoautotrófica, sendo suas principais fontes de nitrogênio os nitratos, uréia ou sais de amônio em meios com alta alcalinidade [1, 2, 3, 10, 16]. Spirulina maxima foi cultivada em fermentadores, expostos a luz com intensidade de 2400lux, contendo 3L do meio proposto por PAOLETTI, PUSHPARAJ & TOMASELLI [7] com concentração de 2,5g/L de KNO3, em meio modificado com 0,2g/L de KNO3 e em meio sem fonte de nitrogênio, denominados respectivamente meios 2,5N, 0,2N e SN, visando observar as alterações provocadas em sua composição final. Em culturas crescidas a 35ºC observou-se redução do teor de proteínas na massa... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Spirulina; Biomassa; Microalga; Composição centesimal. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612003000400004 |
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Registros recuperados: 14 | |
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