Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 46
Primeira ... 123 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Biologia do ácaro predador Euseius alatus DeLeon (Acari: Phytoseiidae) em diferentes temperaturas - DOI: 10.4025/actasciagron.v31i3.466 Agronomy
Melo, José Wagner da Silva; UFRPE; Domingos, Cleiton Araújo; UFRPE; Galvão, Andreia Serra; UFRPE; Gondim Junior, Manoel Guedes Corrêa; UFRPE; Moraes, Gilberto José de; USP.
Euseius alatus DeLeon (Acari: Phytoseiidae) é um dos predadores mais comuns em fruteiras no Brasil, alimentando-se de pólen, ácaros e outros pequenos artrópodes. Este predador apresenta ampla distribuição, ocorrendo desde o Rio Grande do Sul até o Ceará. O presente trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da temperatura no desenvolvimento e na reprodução de E. alatus e determinar suas exigências térmicas. O estudo foi conduzido a 18, 21, 24, 27, 30 e 33°C, umidade relativa de 70 ± 5% e fotofase de 12h. Nessas temperaturas, o período de ovo-adulto durou 14,0; 8,1; 5,5; 4,9; 3,8 e 3,1 dias, respectivamente. Os estágios de ovo, larva, protoninfa, deutoninfa e período de ovo-adulto apresentaram limiares térmicos de 12,52; 13,85; 14,86;...
Palavras-chave: 5.01.00.00-9 Agronomia acari; Inimigo natural; Exigências térmicas; Fruteiras tropicais; Tabela de vida de fertilidade acari; Natural enemy; Thermal requirements; Tropical fruits; Fertility life table.
Ano: 2009 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/466
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Physico-chemical quality changes in mangaba (hancornia speciosa gomes) fruit stored at different temperatures BABT
Carnelossi,Marcelo Augusto Gutierrez; Sena,Hildo Costa de; Narain,Narendra; Yaguiu,Paula; Silva,Gabriel Francisco da.
The physical-chemical quality changes in mangaba fruit were studied. The fruit which attained full development at half-ripe stage were harvested and initially stored at 6, 8, 10 and 12±1ºC for four days. After this period, the fruit were transferred to an acclimatized room (24±2ºC) and maintained for five days. For control purposes, recently harvested fruit were stored directly in an acclimatized room (24±2ºC) for six days. After the transfer and storage at 24ºC, fruit were analyzed daily for their vitamin-C, soluble solids (ºBrix), titratable acidity, pH and firmness contents. In fruit directly stored at 24ºC, there was a sharp fall in vitamin C and acid contents. The fruit firmness decrease, after four days of storage, and they turned totally ripe. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cold storage; Postharvest; Tropical fruits; Vitamin C.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000400023
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Use of sugar apple, atemoya and soursop for technological development of jams: chemical and sensorial composition Ciência e Agrotecnologia
Orsi,Daniela Castilho; Carvalho,Vania Silva; Nishi,Adriana Cândida Faustino; Damiani,Clarissa; Asquieri,Eduardo Ramirez.
Sugar apple, atemoya and soursop are tropical fruits very prized for their pleasant, aromatic and distinctive flavor. In this work, the fresh fruits pulps had high nutritional values, since they contain significant levels of carbohydrates. The results for the analysis of chemical composition of the fresh fruits pulps obtained for sugar apple, atemoya and soursop were respectively: moisture (79.65, 77.06 and 85.30 g.100 g-1), carbohydrates (20.52, 22.01 and 13.83 g.100 g-1), total sugars (19.57, 21.93 and 10.12 g.100 g-1) and soluble solids (22.00, 25.10 and 12.83 ºBrix). With the aim of processing the pulps of ripe fruits to add value to these fruits, jams have been developed. The results for the chemical composition analysis of sugar apple, atemoya and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruits; Nutritional value; Annonaceae.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000500009
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
HS-SPME optimization and extraction of volatile compounds from soursop (Annona muricata L.) pulp with emphasis on their characteristic impact compounds Ciênc. Tecnol. Aliment.
SANTANA,Karen Leticia de; GALVÃO,Mercia de Sousa; JESUS,Monica Silva de; NOGUEIRA,Juliete Pedreira; NARAIN,Narendra.
Abstract Aroma and taste are decisive factors in the selection of any food. The aim of this study was to extract the volatile compounds present in soursop (Annona muricata L.) pulp by Solid-phase microextraction (SPME) technique using 3 different fibers (DVB/CAR/ PDMS, CAR/PDMS and PDMS/DVB). An experimental design was set up to evaluate the best extraction conditions wherein the variables were adsorption temperature, ionic strength and pulp concentration. The separation of volatiles was performed in chromatographic columns of different polarity (polar and non-polar) while volatile compounds were identified by analysis in high resolution gas chromatography system coupled with mass spectrometry. The results obtained using 3 different fibers revealed the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Annona muricata; Flavor; SPME; Tropical fruits; Volatile compounds.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000200250
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Antioxidant and prebiotic effects of a beverage composed by tropical fruits and yacon in alloxan-induced diabetic rats Ciênc. Tecnol. Aliment.
DIONISIO,Ana Paula; CARVALHO-SILVA,Luciano Bruno de; VIEIRA,Nara Menezes; WURLITZER,Nedio Jair; PEREIRA,Ana Carolina da Silva; BORGES,Maria de Fatima; GARRUTI,Deborah dos Santos; ARAÚJO,Idila dos Santos.
Abstract The aim of this study was to evaluate the antioxidant and prebiotic effect of a beverage composed by tropical fruits and yacon in alloxan-induced diabetic rats. To obtain the beverage, a Response Surface Methodology was used, with concentration of yacon extract (x1) and the sweetener (x2) added to a mixture of tropical fruits as independent variables, and the sensorial acceptance as response. The optimized beverage showed higher values for antioxidant capacity, measured by ABTS, FRAP and DPPH assays. Thus, the fructooligosaccharides content (2.32 ± 0.65 g FOS/100 g), total phenolic (126.83 ± 9.48 mg gallic acid equivalent/100 g) and ascorbic acid (171.64 ± 7.31 mg/100 g) shows that the beverage contains high levels of these bioactive compounds. In...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diabetes; Oxidative estress; Antioxidants; Tropical fruits; Prebiotics.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612020000100202
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of the acerola industrial residues and prospection of their potential application as antioxidant dietary fiber source Ciênc. Tecnol. Aliment.
CARMO,Jéssica Silva do; NAZARENO,Lailla Sabrina Queiroz; RUFINO,Maria do Socorro Moura.
Abstract The present work aimed to evaluate the residue generated by the processing industry of acerola juice as a natural source of nutritional compounds and dietary antioxidant fiber. The determination of the dietary fiber, extraction and determination of phenolic compounds and antioxidants associated with dietary fiber in triplicates, expressed as mean values ± standard deviation, were performed. The pulp and refiner residues showed high contents of bioactive compounds and polyphenols, both presented high content of total dietary fiber, associated to the antioxidant activity. It is concluded that it is a material of high functional value and with beneficial health properties, being able to add value to products that have it as raw material.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Malpighia emarginata; Tropical fruits; Dietary fiber; Polyphenols.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000500236
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Antioxidant and prebiotic effects of a beverage composed by tropical fruits and yacon in alloxan-induced diabetic rats Ciênc. Tecnol. Aliment.
DIONISIO,Ana Paula; CARVALHO-SILVA,Luciano Bruno de; VIEIRA,Nara Menezes; WURLITZER,Nedio Jair; PEREIRA,Ana Carolina da Silva; BORGES,Maria de Fatima; GARRUTI,Deborah dos Santos; ARAÚJO,Idila dos Santos.
Abstract The aim of this study was to evaluate the antioxidant and prebiotic effect of a beverage composed by tropical fruits and yacon in alloxan-induced diabetic rats. To obtain the beverage, a Response Surface Methodology was used, with concentration of yacon extract (x1) and the sweetener (x2) added to a mixture of tropical fruits as independent variables, and the sensorial acceptance as response. The optimized beverage showed higher values for antioxidant capacity, measured by ABTS, FRAP and DPPH assays. Thus, the fructooligosaccharides content (2.32 ± 0.65 g FOS/100 g), total phenolic (126.83 ± 9.48 mg gallic acid equivalent/100 g) and ascorbic acid (171.64 ± 7.31 mg/100 g) shows that the beverage contains high levels of these bioactive compounds. In...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diabetes; Oxidative estress; Antioxidants; Tropical fruits; Prebiotics.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019005031127
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Brazilian cerrado antioxidant sources: cytotoxicity and phototoxicity in vitro Ciênc. Tecnol. Aliment.
Roesler,Roberta; Lorencini,Márcio; Pastore,Gláucia.
Annona crassiflora (araticum), Eugenia dysenterica (cagaita), and Caryocar brasiliense (pequi) are tropical fruits of the second biggest Brazilian biome: the cerrado. Nowadays, the cerrado faces two different realities: 1) the great possibility of food production since it is considered as the biggest storehouse of the world; and 2) the rich biodiversity that has been newly discovered and known. Previous studies showed that certain cerrado fruits demonstrate high content of total phenols and excellent antioxidant activity in in vitro models. Moreover, using fingerprinting analysis, important bioactive molecules were identified as probably responsible for their antioxidant activity. In this study, the cytotoxicity and phototocixity of ethanolic extracts from...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruits; Cerrado; Antioxidant activity; 3T3 neutral red uptake; Cytotoxicity; Phototoxicity.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000300038
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Development of a fruit smoothie with solid albumen of green coconut Ciência Rural
Teixeira,Nátali Silva; Torrezan,Renata; Freitas-Sá,Daniela De Grandi Castro; Pontes,Sérgio Macedo; Ribeiro,Leilson de Oliveira; Cabral,Lourdes Maria Correa; Matta,Virgínia Martins da.
ABSTRACT: The present study aimed to develop a mixed smoothie drink using the solid albumen of the green coconut in its composition. Smoothie formulations were prepared following an experimental design, setting the solid albumen concentration at 20% and varying the contents of the acerola (Barbados Cherry), pineapple, and coconut water pulps, which corresponded to 80% of the total mass of the product. Response parameters evaluated were vitamin C content, antioxidant capacity, and overall sensory acceptance. Ten formulations were evaluated. The ones that contained higher concentrations of acerola pulp had higher values ​​of bioactive compounds but were not the most sensorially accepted. By means of the desirability function, a final formulation consisted...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Product development; Sensory analysis; Tropical fruits; Antioxidant capacity.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000100750
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Infección cruzada de especies de Colletotrichum en frutos tropicales en postcosecha. Colegio de Postgraduados
Aguilar Pérez, Luis Alfonso.
El género Colletotrichum es considerado uno de los principales hongos patógenos de plantas, este hongo se encuentra distribuido a escala mundial y afecta a diferentes cultivos tanto en pre y postcosecha. En el presente trabajo se aislaron e identificaron morfológicamente y molecularmente ocho aislamientos de Colletotrichum sp, de banano, papaya, carambolo, chile manzano, aguacate, mango ataulfo y mango manila, estos se inocularon sobre cada uno de los frutos para evaluar el fenómeno de infección cruzada. Se midió diariamente el diámetro de la lesión por siete días. Los resultados mostraron que algunos aislamientos de C. gloeosporioides son más agresivos cuando se inoculan sobre su hospedero original, sin embargo ocasionan daños en menor grado en hospederos...
Palavras-chave: Colletotrichum; Frutos tropicales; Identificación molecular; Infección cruzada; Tropical fruits; Molecular identification; Cross infection; Maestría; Fitopatología.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/306
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Germinação de sementes de bacaba (Oenocarpus bacaba Mart.) nas condições do Estado do Amapá. Infoteca-e
QUEIROZ, J. A. L. de.
Com o objetivo de avaliar métodos para acelerar a germinação de sementes de bacaba, a Embrapa Amapá conduziu o presente trabalho no Campo Experimental e de Produção de Mudas de Fazendinha.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Oenocarpus bacaba; Tropical fruits; Oil palms; Bacaba; Fruta Tropical; Germinação; Palmeira Oleaginosa; Semente; Germination; Seeds.
Ano: 2000 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/345524
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Preliminar assay to establish a micropropagation protocol for mango (Mangifera indica, L.) cultivated in brazilian savannah. Infoteca-e
CORDEIRO, M. C. R.; BARRUETO, C. P. L.; PITO, A. C. Q.; GOMES, A. C.; ANDRADE, S. R. M.; VARGAS RAMOS, V. H..
Tipo: Folders Palavras-chave: Tropical fruits; Explante; Fruta Tropical; Mangifera Indica; Manga; Melhoramento Vegetal; Micropropagação; Propagação Vegetativa; Explants; Plant breeding; Micropropagation; Plant propagation.
Ano: 2002 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/567480
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
SISTEMA de produção para maracujá. Infoteca-e
Sistema de produção; Participantes do encontro.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Tropical fruits; Fruta Tropical; Maracujá; Passiflora Edulis.
Ano: 1981 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/909335
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Cultura de tecidos no controle de viroses da bananeira no Brasil. Infoteca-e
SILVA NETO, S. P. da; SILVA, M. S..
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Plant diseases; Tropical fruits; Banana; Musa acuminata; Fruta tropical; Doença de planta; Virus; Bananas; Viruses.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/697556
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Germinação de sementes de araca-boi (Eugenia stipitata Mc Vaugh) submetidas a diferentes métodos de armazenamento e períodos de conservação. Infoteca-e
GAZEL FILHO, A. B.; KANTEN, R. F. van; SANCHEZ A, R..
O objetivo do presente trabalho foi estudar a germinação de sementes de araca-boi, sob dois métodos de armazenamento e quatro períodos de armazenamento.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Araca-boi; Tropical fruits; Eugenia Stipitata; Fruta Tropical.
Ano: 1998 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/344138
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect on growth, yield and fruit quality of four mango cultivars grafted on mono and polyembryonic rootstocks in the central region of Brazil. Infoteca-e
VARGAS RAMOS, V. H.; PINTO, A. C. de Q.; JUNQUEIRA, N. T. V.; GOMES, A. C.; ANDRADE, S. R. M. de; CORDEIRO, M. C. R..
Tipo: Folders Palavras-chave: Mango; Tropical fruits; Enxerto; Fruta Tropical; Manga; Mangifera Indica; Propagação Vegetativa; Plant propagation; Rootstocks.
Ano: 2002 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/567657
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Poda fitossanitária no controle da vassoura-de-bruxa do cupuaçuzeiro. Infoteca-e
GASPAROTTO, L.; PEREIRA, J. C. R.; PEREIRA, M. C. N..
A vassoura-de-bruxa, causada pelo fungo Crinipellis perniciosa afeta órgãos da planta em ativo crescimento, como brotações, flores e frutos. Nas brotações ocorrem os sintomas de superbrotamento característico da doença e nos frutos há paralisação de crescimento e mumificação. Na Amazônia a incidência da doença é generalizada e as perdas podem atingir 100% da produção. Este documento apresenta as causas de insucesso do controle da vassoura-de-bruxa.
Tipo: Folders Palavras-chave: Vassoura-de-bruxa; Brasil; Amazonas; Manaus; Tropical fruits; Plant diseases; Plant production; Controle Biológico; Crinipellis Perniciosa; Cupuaçu; Defesa Vegetal; Doença de Planta; Poda; Biological control; Fungi.
Ano: 2001 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/671356
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Produção de mudas de tapereba. Infoteca-e
QUEIROZ, J. A. L. de.
Introdução; Seleção de matrizes, frutos e sementes; Preparo das sementes; Escolha e preparo do substrato; Tipo e tamanho da embalagem; Local de encanteiramento das embalagens; Irrigação; Adubação; Controle de infestantes; Controle de pragas e doenças; Tempo de permanencia e aclimatação; Retirada e transporte das mudas.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Tapereba; Spondias mombim; Tropical fruits; Cajá; Fruta Tropical.
Ano: 2000 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/345519
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Queima do fio em mangostão. Infoteca-e
BENCHIMOL, R. L.; MÜLLER, C. H..
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Controle de doença; Corticium koleroga; Terra Alta; Pará; Brasil; Tropical fruits; Fungal diseases; Doença Fúngica; Fruta Tropical; Garcinia Mangostana; Mangostão; Queima do Fio; Amazonia; Disease control.
Ano: 1999 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/375905
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Equipamento para pesquisa de irrigação em fruteiras tropicais com controle automático de aplicação de água. Infoteca-e
NOGUEIRA, L. C.; COSTA, A. S. da; BARRETO, A. N.; GORNAT, B.; AGUIAR NETTO, A. de O..
E apresentado um estudo de caso, os equipamentos e os esquemas de montagem para possibilitar a realização de pesquisa de irrigação, com três sistemas e três lâminas aplicados a três fruteiras tropicais, com fertirrigação e controle automático da aplicação de água.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Irrigation equipment; Tropical fruits; Localized irrigation; Watering; Automação; Equipamento de Irrigação; Fertirrigação; Fruta Tropical; Irrigação Localizada; Manejo de Água; Automation; Fertigation; Water management.
Ano: 2001 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/370881
Registros recuperados: 46
Primeira ... 123 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional