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Phytomass of beans and grain production as affected by zinc, copper and cadmium doses and bentonite application AGRIAMBI
Tito,Gilvanise A.; Chaves,Lucia H. G.; Guerra,Hugo O. C.; Soares,Frederico A. L..
The objective of this study was to determine the effect of zinc, copper and cadmium on phytomass and grain production and to evaluate indirectly the adsorbent effect of bentonite clay by determining the accumulation of these heavy metals in bean plants. The study consisted of three separate experiments (one for each cation) with the application of three doses of bentonite (0, 30 and 60 t ha-1) in pots containing separately 50 mg of Zn; Cu and Cd kg-1 of soil, with three replicates. Thus, each experiment consisted of 9 experimental units. In each one, a bean plant was cultivated and after 65 days, samples of leaves, stems, roots and grains were collected. Afterwards, the samples were dried, weighed, grinded and the concentrations of Zn, Cu and Cd were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Heavy metal; Clay; Vigna unguiculata L..
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662011000700003
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Uso de bentonita na remediação de solos contaminados com zinco: efeito na produção de feijão AGRIAMBI
Tito,Gilvanise A.; Chaves,Lucia H. G.; Guerra,Hugo O. C.; Soares,Frederico A. L..
Diversos procedimentos têm sido propostos para reduzir a concentração de metais pesados nos solos, e, conseqüentemente, seus efeitos poluidores. Dentre eles destacam-se a aplicação de materiais, como a bentonita, capazes de adsorver estes elementos, tornando-os menos disponíveis para as plantas. Objetivou-se com este trabalho avaliar a capacidade da bentonita na remediação de solos contaminados com zinco. Conduziu-se experimento em condições de casa de vegetação com delineamento inteiramente casualizado com três repetições e uma planta por parcela, utilizando-se como planta indicadora o feijão caupi (Vigna unguiculata L.). Os tratamentos consistiram de uma combinação fatorial 3 x 3, sendo o primeiro fator composto por três doses de Zn (50, 250 e 450 mg...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Metal pesado; Argila; Vigna unguiculata L..
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662011000900007
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AVALIAÇÃO DE PRODUTOS ALTERNATIVOS NO CONTROLE DE PRAGAS E NA QUALIDADE FISIOLÓGICA DE SEMENTES DE FEIJÃO MACASSAR ARMAZENADAS AGRIAMBI
Lima,Hosaneide Farias; Bruno,Riselane de Lucena Alcântara; Bruno,Genildo Bandeira; Bandeira,Ivanoska Salgado de Assis.
RESUMO Avaliou-se a eficiência de produtos naturais e do produto químico fosfeto de alumínio, na qualidade fisiológica e sanitária das sementes de feijão macassar (Vigna unguiculata L. Walp.) variedade Cariri, no município de Solânea, PB, durante seis meses de armazenamento. Empregou-se o delineamento estatístico inteiramente casualizado, com arranjo fatorial 9 x 7, representado por nove tratamentos e sete períodos de armazenamento, com quatro repetições. A qualidade fisiológica das sementes foi avaliada no início e a cada 30 dias de armazenamento, através dos parâmetros: teor de umidade, índice de infestação, germinação e vigor (emergência em campo). Os resultados permitiram concluir que houve redução na qualidade fisiológica das sementes de feijão, ao...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Armazenamento; Vigna unguiculata L.; Controle de pragas.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43661999000100049
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Agro-economic performance of the association of beet with green cowpea in different amounts of hairy woodrose AGRIAMBI
Sousa,Daciano M. de; Bezerra Neto,Francisco; Lima,Jailma S. S. de; Lima,Grace K. L. de; Chaves,Aridênia P.; Silva,Josimar N. da.
ABSTRACT Intercropping systems of beet and green cowpea are beginning to be implemented in the northeastern semi-arid region in Brazil. The great challenge is to know if there is agro-economic efficiency in these systems when fertilized with organic matter produced by spontaneous species of the Caatinga biome. Thus, the objective of this research was to evaluate the effect of green manuring using different amounts of hairy woodrose (Merremia aegyptia) in the association of beet with green cowpea under the semi-arid conditions. The experiment was carried out at the Rafael Fernandes Experimental Farm, rural area of Mossoró, RN, Brazil, in the period of September-December 2015, in a randomized complete block design with four treatments and five replicates....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beta vulgaris L.; Vigna unguiculata L.; Merremia aegyptia L.; Intercropping.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018000300194
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Vegetal burgers of cashew fiber and cowpea: formulation, characterization and stability during frozen storage Rev. Ciênc. Agron.
Lima,Janice Ribeiro; Garruti,Deborah dos Santos; Machado,Terezinha Feitosa; Araújo,Ídila Maria da Silva.
ABSCTRACT This work aimed to obtain a vegetable burger from the cashew juice production residue (fiber) and cowpea that are two abundant materials in Northeast Brazil. Fiber was washed and pressed in an expeller for five times. Cowpea was soaked in water and, after skin removal, ground to obtain a paste. Hamburgers were made by mixing the cashew fiber, the cowpea paste, and the ingredients used in traditional burger recipes, then shaped and frozen. Four sensory tests were performed to define: (1) the need of cooking the cowpea paste with the other ingredients; (2) the fiber/paste proportion; (3) ingredients to enhance the sensory characteristics; (4) burger acceptance. The resultant formulation had 29.3% of cashew fiber, 29.3% of cowpea paste, 25.1% of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Anacardium occidentale L.; Vigna unguiculata L.; By-products; Shelf life.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000400708
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Effects of ascorbic acid on the germination and vigour of cowpea seeds under water stress Rev. Ciênc. Agron.
Nunes,Luma Rayane de Lima; Pinheiro,Paloma Rayane; Silva,João Batista da; Dutra,Alek Sandro.
ABSTRACT Water is one of the most compromising factors in the germination and initial growth of seedlings, where its restriction causes a reduction in the water potential of cells in addition to causing oxidative stress. Ascorbic acid (AsA) is known to protect organelles and cells against the accumulation of ROS. The aim of this work was to study the effects of ascorbic acid on the conditioning of cowpea seeds subjected to water stress. The seeds of the BRS Marataoã and Setentão genotypes were conditioned at a concentration of 0.0 (control), 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00 mM AsA, and sown on paper rolls (Germitest®) moistened with mannitol solution at a potential of 0.0 (control), -0.3, -0.6, -0.9 and -1.2 MPa, and stored in a germination chamber (BOD) at 25...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vigna unguiculata L.; Oxidative stress; Drought.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902020000200407
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Growth of cowpea plants inoculated with Rhizobium in a saline-sodic soil after application of gypsum Rev. Ciênc. Agron.
Fontenele,Angela Jessyka Pereira Brito; Barros,Maria de Fátima Cavalcanti; Vasconcelos,Ricardo Rafael Andrade de; Silva,Ênio Farias de França e; Santos,Paulo Medeiros dos.
Two experiments were carried out with the aim of evaluating the growth of cowpea cultivated in saline-sodic soils corrected with gypsum: one experiment in the laboratory, to identify the best level of gypsum for the correction of the saline-sodic soils of the state of Pernambuco, Brazil; and the other in a greenhouse, after correction of the soils. As the test plant, the cowpea cultivar pele de moça, inoculated with Rhizobium strain BR3267 was used. The experiments were arranged in a randomised block design in a 2 x 5 factorial arrangement, two soils and five levels of the gypsum requirement (GR), equivalent to 50, 100, 150, 200 and 250% of the GR of the soil, as determined by the Schoonover M-1 method, with five replications. The following were evaluated:...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vigna unguiculata L.; Exchangeable sodium; Gypsum requirement.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902014000300009
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Número de repetições para avaliação de caracteres em genótipos de feijão-caupi Bragantia
Torres,Francisco Eduardo; Sagrilo,Edvaldo; Teodoro,Paulo Eduardo; Ribeiro,Larissa Pereira; Cargnelutti Filho,Alberto.
O objetivo deste trabalho foi determinar o número de medições (repetições) necessário para avaliar caracteres de genótipos de feijão-caupi (Vigna unguiculata). Vinte genótipos de feijão-caupi de porte ereto e vinte de porte semiprostrado foram avaliados no Estado do Mato Grosso do Sul, em seis e quatro ensaios, respectivamente. Os dez ensaios foram conduzidos no delineamento blocos ao acaso, com quatro repetições. Foram mensurados os caracteres comprimento de vagem, massa de vagem, massa de grãos por vagem, número de grãos por vagem, massa de cem grãos e produtividade de grãos. Foram verificados os pressupostos do modelo matemático, realizada a análise de variância, estimado o coeficiente de repetibilidade e calculado o número de repetições. Ensaios com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vigna unguiculata L.; Repetibilidade; Planejamento experimental.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052015000200161
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