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Alterações físico-químicas em caju (Anacardium occidentale L.) desidratado osmoticamente com sacarose. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; ANTONIO, G. C.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; MURR, F. E. X..
Este trabalho teve como objetivo avaliar as características físico-químicas do pedúnculo do caju osmoticamente desidratado.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Alteração físico-química; Anacardium Occidentale; Caju; Desidratação Osmótica; Cashew fruit.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/153105
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Desidratação osmótica de banana Nanica (Musa cavendish): influência das variáveis do processo. Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; ALVES, D. G.; AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X..
O estudo da desidratação osmótica de banana nanica ( Musa cavendish) foi verificada a influência das variáveis temperatura (30, 45 e 60 oC), concentração de sacarose (45, 55 e 65 oBrix), concentração de ácido láctico (0,05 e 0,1M) e geometria da amostra (placa plana e cubo).
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Cultivo; Banana; Desidratação Osmótica; Musa Cavendish; Variedade; Banana Nanica; Musa.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/153100
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Desidratação osmótica de mamão Formosa (Carica papaya L.): análise dos parâmetros de processo. Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; ARAÚJO, E. A. F.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
O presente trabalho teve como objetivo estudar a influência das variáveis de processo (temperatura, concentração e tempo de imersão) na desidratação osmótica de fatias de mamão Formosa ( Carica papaya L. ) em solução de sacarose.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Mamão formosa; Carica Papaya; Desidratação Osmótica; Mamão; Variedade; Papayas.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/153102
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Effect of concentration on the physical properties of cashew juice. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; CIPRIANI, D. C.; EL-AOUAR, A. A.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
Thermal conductivity, thermal diffusivity, density and viscosity of cashew juice were measured at 30 oC for soluble solids content ranging from 5.5 to 25 oBrix. Thermal conductivity and diffusivity were determined using a linear hest source probe. Both properties were found to decrease with the increase of soluble solids content, while density and viscosity increased. Empirical models were fitted to the experimental data for each property and the accuracy of those models was checked.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Suco de caju; Propriedade física; Concentração; Densidade.; Caju; Condutividade Térmica; Viscosidade..
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154836
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Effect of osmotic dehydration on the drying kinetics and quality of cashew apple, Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; TONON, R. V.; KUROZAWA, L. E.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X.; PARK, K. J..
The effect of different osmotic pretreatments on cashew apple drying kinetics and product quality were investigated.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Cinética; Cashew.; Cajú; Desidratação Osmótica; Qualidade; Secagem..
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/161543
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Estudo reológico de polpa de caju em diferentes concentrações. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; CIPRIANI, D. C.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; RIBEIRO, S. da C. A.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
Neste estudo foi avaliado o comportamento reológico de polpa de caju em diferentes concentrações (5,5 a 25,0°Brix) na temperatura de 30°C. Os resultados indicaram um aumento da viscosidade com o aumento da concentração. A polpa de caju teve o comportamento de um fluido não Newtoniano com características pseudoplásticas. Palavras-chave: Anacardium occidentale L., reologia, viscosidade.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Reologia.; Anacardium Occidentale; Caju; Polpa; Viscosidade.; Pulp..
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/137116
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Influence of osmotic dehydration and high temperature short time processes on dried sweet potato (Ipomoea batatas Lam.). Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; ALVES, D. G.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X.; PARK, K. J..
The puffing operation is carried out at as intermediate stage in the drying process. When reconstituted, the dehydrated puffed productpresents a more pleasing appearance than the material that has not been puffed. The high temperature and short time process (HTST) was employed to obtain puffed sweet potato slices from both in natura and osmotically pretreated with sucrose and salt solutions samples. Processing time was the most significant variable affecting moisture content, water activity and rehydration. All the empirical models obtained using response surface methodology were considered predictive. The best conditions for the HTST sweet potato slices were obtained using a temperature of 160 C and time of 22 min for samples with no osmotic treatment and...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Ipomoea batatas Lam.; Batata Doce; Desidratação Osmótica; Secagem..
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/159483
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Influence of osmotic pretreatment on dried cashew apple acceptability. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; TONON, R. V.; ANTONIO, G. C.; KUROZAWA, L. E.; MURR, F. E. X..
Resumo P2.1.10.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Cashew.; Cajú; Desidratação Osmótica; Secagem..
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/256940
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Modeling of osmotic dehydration of sweet potato (Ipomoea batatas): determination of mass effective diffusivity coefficients. Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; SIMÕES, M. R.; MURR, F. E. X..
The aim of this work was to evaluate the osmotic dehydration of sweet potato (Ipomoea batatas) using salt and sucrose solutions. The osmotic process was carried out at different sucrose concen trations (40-60%w/w), salt concentrations (0-10%w/w) and solution temperatures (30-50°C). A non-exponential two parameters model was used to describe the water loss and gain of solids kinetics.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Difusividade efetiva; Batata Doce; Desidratação Osmótica; Sweet potato greens.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/155872
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Osmotic dehydration of cashew apple (Anacardium occidentale L.) in sucrose solutions: influence of process variables. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; KUROZAWA, L. E.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
The objective of this work was the study of osmotic dehydration of cashew apple slices in sucrose solutions as a function of temperature (30-50 0C), solution concentration (40-60% w/w) and immersion time (90-240 m in) by using response surface m ethodology.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Planejamento experimental; Delineamento experimental; Caju; Desidratação Osmótica; Cashew fruit; Experimental design.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/156044
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Osmotic dehydration of cashew apple in corn syrup: influence of process variables. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; TONON, R. V.; EL-AOUAR, A. A.; ANTONIO, G. C.; ARAUJO, E. A. F.; RIBEIRO, S. C. A.; MURR, F. E. X..
Cashew apple slices were osmotically treated in corn syrup solids solutions at different concentrations (40-60% w/w), temperatures (30-50oC) and immersion times (90-240min). Temperature was the most important factor affecting water loss, while immersion time was the most significant factor affecting solid gain. The model fitted the experimental data observations accurately, with regression coefficients that varied from 0.92 to 0.99.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Pesquisa experimental; Apple; Osmotic dehydration; Caju; Desidratação Osmótica; Maça; Corn syrup.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154186
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Osmotic dehydration of papaya (Carica papaya L.): influence of process variables. Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; AZOUBEL, P. M.; ALVES, D. G.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X..
Brazil is the biggest world producer 01' papaya and because its sweet taste and vitamins content this fruit is consumed in natura and processed in candies and some other products. lt is necessary to find altematives to minimize product losses and osmotic dehydration (OD) is one of these effective altematives. This process takes into consideration a chemical potential difference between product and dehydrating solution. Bcsidcs watcr removal from product, the process also promotes solid gain due to high concentration 01' solute. ln this study, it was verified the influence of temperature (30. 45 and 60°C). sucrosc concentration (45, 55 and 65°Brix). lactic acid concentration (0.0. 0.05 and 0.1 M) and sample geometry (slice and cube). A central composite...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Projeto experimental; Osmotic dehydration; Papaya; Mamão; Desidratação osmótica; Carica Papaya.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154164
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Processo agroindustrial: obtenção de um produto seco de caju por desidratação osmótica e secagem. Infoteca-e
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
bitstream/CPATSA/36707/1/COT131.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Processo agroindustrial; Produto seco.; Caju; Desidratação Osmótica; Secagem..
Ano: 2007 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/153389
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Secagem HTST de batata doce (Ipomoea batatas Lam.). Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; AZOUBEL, P. M.; SIMÕES, M. R.; MURR, F. E. X.; PARK, K. J..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Cultivo.; Batata Doce; Planejamento; Secagem; Processamento..
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/162316
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Study of shrinkage phenomenon during convective drying of papaya (Carica papaya L.). Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; KUROZAWA, L. E.; SIMÕES, M. R.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
The aim of this work was to study the mate rial dimensions and bulk density changes during the convective drying of papaya ( Carica papaya L. ) slices and to model the sh rinkage kinetics.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Secagem convectiva; Encolhimento; Mamão.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/156041
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Sweet potato: production, morphological and physicochemical characteristics, and technological process. Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; TAKEITI, C. Y.; OLIVEIRA, R. A. de; PARK, K. J..
Sweet potato (Ipomoea batatas L.) shows great socio-economic importance, providing a supply of calories, vitamins and minerals for human nutrition. Roots present a carbohydrate content varying between 25 and 30%, which 98% is easily digested. Sucrose is the most abundant sugar in raw roots, with a small amount of glucose and fructose. They are also excellent sources of carotenoids, potassium, iron and calcium and phenolic compounds. Sweet potato roots vary in shape, size and color, depending on the cultivar and environment conditions. This crop is amongst the 15 largest agricultural productions and can be used as raw material for several industrialized products, considering its composition and agricultural potential. Its shelf life is no longer than a few...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Tecnologia pós-colheita.; Batata Doce..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/914035
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Utilização da metodologia de superfície de resposta para a análise da desidratação osmótica de batata doce (Ipomoea batatas). Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; VINCI, H. F. V.; EL-AOUAR, A. A.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
Amostras de batata doce foram desidratadas em soluções de sacarose (44-60% p/p) e NaCl (0-10%p/p) com temperaturas variando de 34 a 50?C por um tempo de imersão de 120 minutos. O aumento na concentração da solução osmótica causou um aumento na perda de água (PA) e o ganho de sólidos (GS). O Cloreto de sódio, devido a sua baixa atividade de água e baixo peso molecular, provocou um aumento na taxa de penetração de soluto no material.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Planejamento experimental.; Batata Doce; Desidratação Osmótica; Ipomoea Batatas.; Sweet potatoes..
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/137109
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