Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 22
Primeira ... 12 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Antimicrobial susceptibility profile of historical and recent Brazilian pig isolates of Pasteurella multocida. Repositório Alice
AMARAL, A. F.; REBELATTO, R.; KLEIN, C. S.; TAKEUTI, K. L.; OLIVEIRA FILHO, J. X. de; MORES, N.; CARDOSO, M. R. de I.; BARCELLOS, D. E. S. N. de.
Abstract: Pasteurella (P.) multocida is the causative agent of pneumonic pasteurellosis in swine, which is commonly associated with the final stages of enzootic pneumonia or porcine respiratory disease complex. Although this syndrome is one of the most common and important diseases of pigs, data on antimicrobial susceptibility of P. multocida isolates are uncommon in Brazil. Therefore, the present study was carried out to determine and to compare antimicrobial susceptibility profile of Brazilian P. multocida isolated from pigs with lesions of pneumonia or pleuritis during two-time periods. Historical isolates (period of 1981 to 1997; n=44) and recent isolates (period of 2011 to 2012; n=50) were used to determine the MIC of amoxicillin, enrofloxacin,...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Antimicrobial susceptibility; Brazilian pig; Microbroth dilution; Resistance; Pigs; Bacterioses; Suscetibilidade a antimicrobianos; Suíno; Bacteriose; Swine; Pasteurella multocida subsp. multocida; Minimum inhibitory concentration.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1113691
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Application of qualitative risk assessment to prioritize hazards in pork products in Brazil. Repositório Alice
COSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G..
SafePork 2017.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Criação animal; Safe pork.; Suíno; Biossegurança; Segurança alimentar; Saúde pública.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1078447
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atividade de desinfetantes comerciais frente a amostras de Salmonella Typhimurium isolados de suínos. Infoteca-e
KICH, J. D.; BOROWSKY, L. M.; SILVA, V. S.; RAMENZONI, M. L. F.; TRIQUES, N.; KOLLER, F. L.; CARDOSO, M. R. de I..
bitstream/item/85663/1/DCOT-344.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Suínos; Amostras; Isolados; Desinfetantes.; Salmonella Typhimurium..
Ano: 2003 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/961626
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação microbiológica e físico-química de pernis suínos tratados com ácidos orgânicos e/ou vapor no controle da contaminação superficial por Salmonella Typhimurium. Repositório Alice
MACHADO, A. R.; GOUVEIA, F. C.; PICININ, L. C. A.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I.; FERRAZ, S. M..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Análise físico-química; Pernil suíno; Physicachemical properties.; Carcarça; Ácido orgânico; Suíno; Salmonella.; Pig carcasses; Organic acids and salts..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/971539
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Brazilian Salmonella 4,[5],12:i:- carry multiple resistance genes: a potential threat to animal and public health. Repositório Alice
MENEGUZZI, M.; PISSETTI, C.; REBELATTO, R.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I.; COSTA, M. D..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Saúde animal; Saúde humana; Suinocultura; Salmonella; Salmonelose; Gastroenterite; Saúde Pública.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1124999
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Controle de salmonela em suínos: situação atual e estratégias baseadas na relação hospedeiro-patógeno. Infoteca-e
KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I..
bitstream/item/92812/1/7041.pdf
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Animal host; Hospedeiro animal; Suíno; Salmonella; Produção animal; Swine; Animal production; Slaughter.
Ano: 2013 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/971709
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Detecção de salmonella entErica e listeria monocytogenes em carcaças suínas na etapa de pré-resfriamento. Repositório Alice
PISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I..
Projeto: 11.11.11.111.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Bacteriologia; Carcaça; Suíno..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/944162
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Detecção de salmonella sp., listeria monocytogenes e yersinia enterocolitica e quantificação de mesófilos totais e enterobacterias em carcaças de suínos. Repositório Alice
MENEGUZZI, M.; SOUZA, A.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Suíno; Abate; Carcaça; Salmonella; Segurança alimentar.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083319
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Detection of salmonella heidelberg resistant to colistin in the intestinal content of pigs at slaughter. Repositório Alice
WERLANG, G. O.; PAIM, D. S; VIEIRA, T. R.; PISSETTI, C.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I..
Abstract : Salmonella Heidelberg has increasingly been reported as cause of human salmonellosis worldwide. In Brazil, S. Heidelberg has been reported in poultry but it is infrequently isolated from pigs. Here, we describe the isolation of S. Heidelberg resistant to colistin from slaughter pigs. Five pigs and their carcasses belonging to a same slaughter batch in ten consecutive days were sampled for fragment of intestine in the ileocecal region and sponges rubbed on the carcass surface (400 cm2 ) before chilling. Salmonella detection was performed according to the ISO 6579:2002. Intestinal content was also subjected to Salmonella enumeration by a miniaturized Most Probable Number (MPN) protocol. Salmonella isolates were characterized by antimicrobial...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Safe pork.; Suíno; Abate; Sanidade animal; Salmonella.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1078570
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Efeito de probiótico na infecção e excreção fecal de Salmonella em suínos. Repositório Alice
NOGUEIRA, M. G.; CALVEYRA, J. C.; KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; MORES, N.; CARDOSO, M. R. de I..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Controle Biológico; Salmonella; Suíno..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/934534
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Enumeration, antimicrobial resistance and typing of salmonella enterica: profile of strains carried in the intestinal contents of pigs at slaughter in southern Brazil. Repositório Alice
PAIM, D. S.; PISSETTI, C.; VIEIRA, T. R.; WERLANG, G. O.; COSTA, E. de F.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I..
ABSTRACT: Background: Despite a strong association between Salmonella isolation and slaughter hygiene, as measured by the Enterobacteriaceae levels on pre-chill carcass surfaces, a high variation in this association was observed between sampling days within the same slaughterhouse. It was hypothesised that in a scenario of high exposure on the farm, batches with a high prevalence of carrier pigs shedding a high number of Salmonella may enhance the risk of contamination on some slaughter days. Thus, the aim of this study was to assess the profile of Salmonella carried in the intestinal contents of slaughter pigs. Materials, Methods & Results: Ten pig batches slaughtered in a slaughterhouse were investigated for the presence of Salmonella. From each pig,...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Salmonella Typhimurium monophasic variant; Faecal excretion; Enterobacteria; Total aerobic mesophilic bacteria; MCR-1 gene; Whole genome sequencing; Suíno; Salmonella; Swine; Salmonella enterica.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1113682
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Escherichia coli resistance and gut microbiota profile in pigs raised with different antimicrobial administration in feed. Repositório Alice
PISSETTI, C.; KICH, J. D.; ALLEN, H. K.; NAVARRETE C.; PELLEGRINI, D. da C. P.; MORES, N.; CARDOSO, M. R. de I..
Abstract: Antimicrobials have been widely used in veterinary medicine for disease treatment, disease prevention, and growth promotion. Although, the mechanisms about in-feed additives use are still not completely understood, it is accepted that its use improves feed efficiency by reducing the microbial load in the intestinal tract, thereby reducing the pressure on the immune system and increasing energy availability for the animal. However, disruption to commensal bacterial communities by antibiotics in some cases can increase the gut colonization by pathogenic bacteria. In this sense, the aim of this study was to evaluate the Escherichia coli antibiotic resistance and the gut microbiota profile from pigs raised in Brazilian farms with different in-feed...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Resistência microbiana; Uso de antibióticos; Safe pork.; Bacteriologia; Suíno; Escherichia coli.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1078530
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Estratégias de controle para infecção por Salmonella em suínos. Repositório Alice
MACHADO, A. R.; COLDEBELLA, A.; LIMA, G. J. M. M. de; KICH, J. D.; CALVEYRA, J. C.; LOPES, L. dos S.; PICININ, L. C.; SILVA, L. E. da; CORBELLINI, L. G.; SILVA, M. C. da; NOGUEIRA, M. G.; CARDOSO, M. R. de I.; MORÉS, N.; SCHWARZ, P.; FERRAZ, S. M.; DUTRA, V..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Doença; Suíno.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1001140
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Evaluation of two strategies for reducing the spread of Salmonella in commercial swine herds during the finishing phase and their incremental cost-effectiveness ratios. Repositório Alice
COSTA, E. de F.; KICH, J. D.; MIELE, M.; MORÉS, N.; AMARAL, A. L. do; COLDEBELLA, A.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Custo-efetividade; Prebiótica; Suíno; Salmonella; Vacina.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1126008
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Investigation of Listeria monocytogenes, Salmonella enterica and Yersinia enterocolitica in pig carcasses in southern Brazil. Repositório Alice
KICH, J. D.; SOUZA, A. I. A.; MONTES, J.; MENEGUZZI, M.; COSTA, E. de F.; COLDEBELLA, A.; CORBELLINI, L. G.; CARDOSO, M. R. de I..
Abstract: The intensification of pig production and advances in the sanitary control of herds profoundly changed the profile of risk attributed to pork consumption. In the actual scenario, most microorganisms related to macroscopic lesions observed in the post mortem inspection are not transmitted by food, while foodborne bacteria of importance to consumer health do not cause macroscopic lesions. In Brazil, the ?Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento? requested a scientific opinion on the prioritizing of pathogens potentially transmitted by unprocessed pork. After conducting a qualitative risk assessment, only Salmonella enterica was classified as of high risk to consumers. The present study was part of the validation step of the risk...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Brasil; Suíno; Carcaça; Salmonella Enteritides.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1128090
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Modernização da inspeção sanitária em abatedouros de suínos: inspeção baseada em risco: opinião científica. Infoteca-e
KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F..
bitstream/item/200935/1/final9146.pdf
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Suinocultura; Abate; Carcaça; Abatedouro; Frigorífico; Inspeção Sanitária; Biossegurança; Controle Biológico; Saúde Pública; Políticas Públicas; Legislação.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1111408
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Modernização da inspeção sanitária em abatedouros suínos: inspeção baseada em risco. Repositório Alice
KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Inspeção Sanitária; Abatedouro; Suinocultura.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1116626
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Modernization of swine slaughter inspection in swine slaughter establishments: risk-based inspection: scientific opinion. Infoteca-e
KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F..
The main goal of the veterinary inspection of animal products is to safeguard consumers’ health and ensure the production of healthy foods. It also shares with other sectors the responsibility for meeting animal welfare and sanitary programs in force in Brazil. There has been a long-standing separation of the evaluation of animals, carcasses and offals into ante-mortem and post-mortem inspection. However, with increased regulatory demands, the inspection activity began to absorb tasks such as facility-based, document-based and process-based verifications varying in accordance with the needs of the slaughtering and processing establishments.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Abate; Abatedouro; Biossegurança; Carcaça; Controle Biológico; Frigorífico; Inspeção Sanitária; Legislação; Políticas Públicas; Saúde Pública; Suinocultura.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1131118
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Novas propostas para o controle de salmonela em suínos. Repositório Alice
KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Salmonella; Suíno; Swine.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/968602
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Parâmetros microbiológicos de carcaças suínas amostradas na etapa de pré-resfriamento. Repositório Alice
PISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I..
Projeto/Plano de Ação: 11.11.11.111.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Listeria Monocytogenes; Salmonella.; Enterobacteriaceae..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/916936
Registros recuperados: 22
Primeira ... 12 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional