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Registros recuperados: 10 | |
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CLEMENTE, A. da C. S.; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CAIXETA, F.; ROSA, S. D. V. F. da. |
As condições de produção, bem como as operações pós-colheita de processamento, secagem e as condições de armazenamento podem acarretar alterações na composição físico-químicas dos grãos de café, influenciando diretamente na qualidade de bebida. Embora muito utilizadas nestes estudos, as analises estatísticas univariadas nem sempre permitem interpretações e conclusões consistentes sobre os efeitos destes fatores. Asssim, objetivou-se neste trabalho avaliar a utilização de análises multivariadas na interpretação dos efeito das operações pós-colheita na qualidade de grãos de café. Foram utilizados frutos de Coffea arabica L., cultivar Catuaí Amarelo IAC 144, os quais foram processados para obtenção de café natural, café desmucilado e café espolpado. Os cafés... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Análise de componentes principais; Multi-Vari chart; Coffea arabica L.. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/975242 |
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BRIGHENTI, C. R. G.; CIRILLO, M. A.; COSTA, A. L. A.; ROSA, S. D. V. F. da; GUIMARÃES, R. M.. |
Tetrazolium tests use conventional sampling techniques in which a sample has a fixed size. These tests may be improved by sequential sampling, which does not work with fixedsize samples. When data obtained from an experiment are analyzed sequentially the analysis can be terminated when a particular decision has been made, and thus, there is no need to pre-establish the number of seeds to assess. Bayesian statistics can also help, if we have sufficient knowledge about coffee production in the area to construct a prior distribution. Therefore, we used the Bayesian sequential approach to estimate the percentage of viable coffee seeds submitted to tetrazolium testing, and we incorporated priors with information from other analyses of crops from previous years.... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Beta distribution; Seed analysis; Coffee; Prior distribution; Sampling. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1108760 |
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FANTAZZINI, T. B.; ROSA, S. D. V. F. da; CARVALHO, G. R.; LISKA, G. R.; CARVALHO, M. L. M. de; COELHO, S. V. B.; CIRILLO, M. A.; RIBEIRO, F. A. S.. |
In the Brazilian National System of Seeds and Seedlings, coffee seeds are evaluated by the germination or tetrazolium test. However, differences have been observed between the results of these tests in various studies, especially when the seeds have a lower level of quality. Given this situation, the aim of this study was to evaluate the correlation between historical data of results of the germination test and of the tetrazolium test in samples of coffee seeds using Generalized Additive Models for Location, Scale and Shape (GAMLSS). Historical data of results of the germination test and of the tetrazolium test of coffee seeds originating from different cultivars and different crop seasons were used. The zero-or-one inflated beta GAMLSS is suitable for... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Germinação; Teste de Sementes; Café. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1122355 |
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SANTOS, F. C.; ROSA, S. D. V. F. da; VON PINHO, E. V. de R.; CIRILLO, M. A.; CLEMENTE, A. da C. S.. |
Maturity stage and drying method are the factors that most influence coffee seed quality. The objective of this study was to assess the physiological quality and investigate the electrophoretic patterns of catalase and endo-ß-mannanaseenzymes and heat resistant proteins in coffee seeds harvested at different phenological stages and dried under different conditions. Physiological quality was assessed when the seeds had developed the green, greenish-yellow, cherry, overripe and dry stages after three treatments: no drying, conventional drying and fast drying. After each treatment, the physiological quality of the seeds was assessed using the germination test and electrophoretic patterns of heat resistant proteins and the activity of catalase and... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Seed drying; Physiological quality; Protein profile; Qualidade fisiológica; Pefil proteico; Secagem; Coffea Arábica.. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1039773 |
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ROSA, S. D. V. F. da; FREITAS, M. N. de; SAÚDE, A.; PEREIRA, C. C.; CIRILLO, M. A.. |
Testes fisiológicos, tais como germinação, tetrazólio (TTC), condutividade eléctrica (CE) e lixiviação de potássio (LK), são utilizadas na indústria de sementes para avaliar a qualidade da semente, após o processamento e a secagem. A qualidade da bebida do café também é afetada pelos processos de pós-colheita, uma vez que podem alterar a composição química dos precursores do sabor e do aroma da bebida. Assim, testes fisiológicos e bioquímicos econômicos rápidos e precisos e de fácil padronização podem constituir alternativas viáveis para a avaliação da qualidade da bebida. No entanto, estudos com abordagens fisiológicas e bioquímicas para avaliação da qualidade da bebida do café são raros. Neste sentido, objetivo-se testar o potencial de análises... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Teste de germinação; Análise sensorial; Coffea arabica L.; Teste de Tetrazólio.. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/975203 |
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RIBEIRO, D. E.; BOREM, F. M.; CIRILLO, M. A.; PRADO, M. V. B.; FERRAZ, V. P.; ALVES, H. M. R.; TAVEIRA, J. H. da S.. |
The present study was carried out to analyze chemical descriptors present in the raw coffee bean and to establish an association of these descriptors with the sensorial quality of the coffee beverage, based on expressions resulting from the interactions of coffee genotype, environment, and processing. The chemical descriptors caffeine, trigonelline, sucrose, and isomers of chlorogenic acid (3-CQA, 4-CQA, and 5-CQA), were analyzed through the use of high performance liquid chromatography (HPLC). Trained and qualified cuppers, certified as judges of specialty coffees, carried out the sensorial analysis using the methodology proposed by the Specialty Coffee Association of America (SCAA). Based on the cultivation environment, altitude and the genotype, it was... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Slope exposure; Yellow bourbon; Coffee processing.; Altitude; Multidimensional scaling.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1067824 |
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CLEMENTE, A. da C. S.; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CAIXETA, F.; PEREIRA, C. C.; ROSA, S. D. V. F. da. |
Os efeitos das operações pós-colheita de processamento e secagem e as condições de armazenamento são fatores relevantes a serem considerados para análise da qualidade do café. Dependendo das condições de processamento e secagem, os grãos de café podem sofrer alterações na composição físico-química, influenciando diretamente na qualidade de bebida e consequentemente na avaliação sensorial. Para análise dos resultados, usualmente são utilizadas técnicas de estatísticas univariadas, as quais poderão proporcionar interpretações incoerentes por não considerarem o efeito conjunto entre as variáveis físico-químicas e sensoriais. Assim, objetivou-se propor uma abordagem multivariada dos dados, por meio da combinação de técnicas de componentes principais e gráficos... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Abordagem multivariada; Componente principal; Multi-vari chart; Coffea arabica. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1039280 |
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ABREU, G. F. de; ROSA, S. D. V. F. da; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CLEMENTE, A. C. S.; BORÉM, F. M.. |
The objective of the study was to use methodology of simultaneous optimization of multiple responses applied to an experimental design to determine the best combination of storage period and conditions for preservation of coffee beans. Coffea arabica L. fruits were harvested in the ripe stage of maturation, processed using wet and dry methods, and dried to 11% (wet basis) moisture content. Part of the beans was hulled, while the other part was hulled only after the beans were stored under two different environmental conditions: cooled air at 10 ºC with 50% relative humidity; and at 25 ºC without controlling the relative humidity. Samples were taken at 3, 6, and 12 months intervals in order to evaluate quality. The data were submitted to the simultaneous... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Processing; Processamento; Coffea Arábica.; Hulling.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1065186 |
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Registros recuperados: 10 | |
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