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Registros recuperados: 19 | |
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SILVA, T. B. A. da; DAIRIKI, J. K.; CYRINO, J. E. P.. |
Intensification of fish culture systems can raise stress levels of fish and lead to depression of the organic defense mechanisms and increase susceptibility of fish to pathogenic agents. The nutritional status of farmed fish drives the cellular responses to environmental disturbances. Hematological analysis is an important tool to diagnose the inset of diseases, and leukocytes play important roles in the non-specific immunity. Values of leukocytes count are good indicators of fish health status. This work aimed at evaluating the influence of the substitution of dietary soybean oil by sunflower oil on the hematological performance of pacu Piaractus mesopotamicus. Juvenile pacu (14.4 ± 0.4 g) were stocked in 70-L aquaria (15 fish per aquarium) under partial,... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Pacu; Peixe.. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/909191 |
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FERREIRA, A.; GERHARD, P.; CYRINO, J. E. P.. |
A análise da dieta de Astyanax paranae Eigenmann, 1914 em nove riachos localizados na bacia do rio Passa-Cinco, sistema do alto rio Paraná, foi realizada com o objetivo de investigar os hábitos alimentares desta espécie, verificar possíveis variações espaciais na dieta e investigar a influência da vegetação ripária na composição da dieta. Foram analisados 243 estômagos através dos métodos de frequência relativa de ocorrência e volumétrico, e a dieta caracterizada através do índice alimentar (AIi). A espécie apresentou hábito alimentar insetívoro, com o predomínio de insetos terrestres e aquáticos na dieta, variando de acordo com o local. Na maioria dos riachos, os recursos mais consumidos foram os de origem alóctone. A participação de insetos aquáticos e... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Ecologia alimentar; Peixes insetívoros; Fatores ambientais; Feeding ecology; Insectivorous fishes; Habitat features.; Characiformes.. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/939166 |
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SILVA, T. S. C.; MORO, G. V.; SILVA, T. B. A.; DAIRIKI, J. K.; CYRINO, J. E. P.. |
Knowledge on apparent digestibility coefficients (ADC) is necessary to maximize the feed efficiency, thus lessening dietary nutrient and energy losses. This study tasks the determination of apparent digestibility of selected feedstuff to striped surubim Pseudoplatystoma reticulatum, a carnivorous, South American catfish of economic importance for fisheries and fish culture alike. Juvenile striped surubim (82.4 ± 17.7 g and 23.0 ± 1.6 cm) was distributed in 21 cylindrical, plastic cages (80 L), housed in seven 1000 L feeding tanks under constant water flow and aeration and conditioned to a two daily meals (20h00m and 22h00m) feeding regimen on a practical, reference diet (RD) (460.0 g kg -1 crude protein (CP); 19.23 kJ g -1 gross energy (GE)]. Test diets... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Alternative sources; Apparent digestible; Chromic III oxide; Striped surubim. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/938318 |
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SILVA, T. S. C.; MORO, G. V.; SILVA, T. B. A.; DAIRIKI, J. K.; CYRINO, J. E. P.. |
Knowledge on apparent digestibility coefficients (ADC) is necessary to maximize the feed efficiency, thus lessening dietary nutrient and energy losses. This study tasks the determination of apparent digestibility of selected feedstuff to striped surubim Pseudoplatystoma reticulatum, a carnivorous, South American catfish of economic importance for fisheries and fish culture alike. Juvenile striped surubim (82.4 ± 17.7 g and 23.0 ± 1.6 cm) was distributed in 21 cylindrical, plastic cages (80 L), housed in seven 1000 L feeding tanks under constant water flow and aeration and conditioned to a two daily meals (20h00m and 22h00m) feeding regimen on a practical, reference diet (RD) (460.0 g kg -1 crude protein (CP); 19.23 kJ g -1 gross energy (GE)]. Test diets... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Alternative sources; Apparent digestible; Chromic III oxide; Surubim; Peixe de água doce; Digestibilidade. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/939416 |
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LOPES, R. B.; OLINDA, R. A.; SOUZA, B. A. I.; CYRINO, J. E. P.; DIAS, C. T. S.; QUEIROZ, J. F. de; TAVARES, L. H. S.. |
Resumo: Existem diversas tecnologias para tratamento de efluentes, o processo de bioadição consiste em uma vertente da biorremediação e tem sido empregado na melhoria da qualidade dos efluentes através do tratamento da água de produção. Esta tecnologia consiste basicamente na adição de microrganismos com a capacidade de degradar ou remover compostos poluentes, especialmente matéria orgânica e nutrientes. Este estudo objetivou avaliar os efeitos da suplementação de composto bioativo sobre alguns parâmetros de matéria orgânica e de desempenho de juvenis de tilápias em um sistema intensivo de produção aquacultural. Foi empregada a combinação de dois consórcios bacterianos em delineamento inteiramente aleatorizado, em um esquema fatorial com dois fatores. As... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Qualidade de água; Bactérias heterotróficas.; Tratamento da água; Bactéria; Tilápia; Peixe; Aquicultura.; Fish; Water treatment; Water quality.. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/908264 |
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AGUILAR, F. A. A.; CORREA, R. de O.; CYRINO, J. E. P.; SABIONI, R. E.; CRUZ, T. M. P. da. |
Cost and environmental restrictions limit the use of fishmeal (FM) in aquafeeds and plant protein (PP) sources. Soybean by-products are important alternative; however, their antinutritional factors may reduce fish growth. This study evaluates the effect of FM substitution for PP (soybean meal and soy protein concentrate) in diets of dourado (Salminus brasiliensis), a promising species for fish farming and empirically considered highly tolerant to PP-based diets. A control diet was formulated to contain 20 % of fishmeal and 61 % of plant protein (SBM) and other five diets with decreasing FM graded levels (16 %, 12 %, 8 %, 4 %, 0 %), which were replaced by soybean protein concentrate (SPC), comprising six treatments and four replicates. Fifteen dourados... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Aquicultura; Nutrição; Proteína; Salminus brasiliensis; Enteritis; Aquaculture; Protein sources; Nutrition. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1117987 |
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MORO, G. V.; SILVA, T. S. de C.; ZANON, R. B.; CEROZI, B. da S.; BALDESSIN JUNIOR, I.; PENA, S. V.; CYRINO, J. E. P.. |
Foi conduzido um ensaio para determinar a melhor relação entre as fontes de energia não proteicas nas rações de alevinos de dourados. O estudo foi conduzido no laboratório de nutrição de peixes, pertencente ao setor de piscicultura do departamento de Zootecnia, da Escola Superior de Agricultura ?Luiz de Queiroz?, USP, Piracicaba, SP. |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Energia não proteica; Dourado; Peixe de água doce; Carboidrato; Lipídio; Nutrição animal; Ração. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/931881 |
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Registros recuperados: 19 | |
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