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Avaliação da compressão em hortaliças e frutas e seu emprego na determinação do limite físico da altura da embalagem de comercialização Horticultura Brasileira
Luengo,Rita de Fátima A.; Calbo,Adonai G.; Jacomino,Ângelo Pedro; Pessoa,José Dalton C..
Obtiveram-se estimativas da altura máxima tolerável em embalagens para frutas e hortaliças usando métodos para medir a firmeza dependente do turgor em produtos hortícolas. As medidas de firmeza foram realizadas na região equatorial dos produtos. Estabeleceu-se em 5% a superfície da base da caixa em contato com a superfície amassada dos órgãos vegetais como o limite máximo de deformação do produto que não causa perda para a aceitabilidade comercial. Para o cálculo da altura da pilha que causa esta deformação, considerou-se o peso do produto e as acelerações de impacto observadas durante o transporte. A altura, associada a outras características serão utilizadas para o dimensionamento de uma família de tipos de caixas, para o transporte e armazenamento...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Firmeza; Turgor; Perdas pós-colheita.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362003000400027
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Evaluation of hydration indexes in kale leaves Braz. J. Plant Physiol.
Calbo,Adonai G.; Ferreira,Marcos D..
Hydration indexes are practical variables for quantifying plant water stress and can be useful for agronomic purposes. Three adapted hydration indexes based on relative water content, volumetric hydration, and leaf turgor pressure were evaluated in kale (Brassica oleracea var. acephala) leaf segments. Relative water content and volumetric hydration were measured in leaf segments after a water infiltration procedure with the aim of filling its large intercellular volumes (@18%v/v). The infiltration was done using a hydrostatic weighing procedure and with the aid of vacuum to fully hydrate the leaf segments. These two relative indexes were proportional to the transpiration-induced leaf water loss. The third index, turgor pressure, was measured with a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brassica oleracea; Intercellular air volume; Volumetric hydration; Relative water content; Turgor pressure; Leaf volumetric elastic modules; Wiltmeter.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202011000200006
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Portable flow board for storage of fruits and vegetables in mini-chambers with controlled atmosphere REA
Carmelo,Luis G. P.; Becaro,Aline A.; Ferreira,Marcos D.; Calbo,Adonai G..
ABSTRACT A portable flow board system was developed in the present study with the aim to facilitate lab-scale experiments of controlled atmosphere (CA) with fruits and vegetables. This sturdy flow board combines ease fabrication, low cost and gas economy. Its functionality is provided by manifolds and gas mixers. Each gaseous component is supplied by a gas cylinder through a differential valve of adjusted pressure control, generally at 6 kPa, and forced through 13 standardized restrictors coupled to each manifold output. Controlled atmospheres are then formed with one, two or three gases in 13 gas mixers affixed to the flow board base, which are further conducted through flexible tubes to storage mini-chambers that can also be used to study metabolic...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Flow-board; Flux control; Gas flow; Method; Gas mixer; Restriction.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162015000601105
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