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Honeybee venom: influence of collection on quality and cytotoxicity Ciência Rural
Abrantes,Allyson Fortunato; Rocha,Thayse Cavalcante da; Lima,Amanda Beatriz Sales de; Cavalcanti,Mônica Tejo.
ABSTRACT: Apitoxin is the venom produced by bees. It is a complex chemical compound, rich in protein substances and with pharmacological effects. This study was carried out with the objective of comparing the quality of apitoxin extracted in an apiary in different parts of the collector in relation to moisture content, protein analysis and cytotoxicity assay with Artemia salina L. Type 1 apitoxin was collected from glass slabs at the entrance to the hive, while type 2 apitoxin was collected from the waste accumulated in the collection rods and treated by rinsing in distilled water. Both apitoxins presented significant differences (P>0.05) in relation to protein profile, with type 1 showing a higher content (77.8%) than type 2 (51.9%), and presented...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bees; Beekeeping; Bee venom; Artemia salina L.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017001000401
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Propriedades funcionais das proteínas de amêndoas da faveleira (Cnidosculus phyllacanthus (Mart.) Pax. et K. Hoffm.) com e sem espinhos Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cavalcanti,Mônica Tejo; Bora,Pushkar Singh; Carvajal,Juan Carlos Letelier.
A faveleira possui amêndoas com potencial em óleos e proteínas alimentares e é encontrada em todos os estados do nordeste brasileiro, principalmente nas regiões do sertão e caatinga. Objetivando a sua aplicação em formulações alimentícias, as propriedades funcionais das proteínas de amêndoas da faveleira com espinhos (FCE), e sem espinhos (FSE) foram estudadas. As amêndoas apresentaram, elevado conteúdo de lipídio (40,56 e 40,21%) e proteína (33,00 e 35,77%) e depois de desengordurada, apresentou 57,55 e 63,00% respectivamente. Na obtenção dos isolados proteicos, os índices em proteínas extraídas foram de 83,51% para a FCE e 80,57% para a FSE em pH 10,5. Os índices de proteínas recuperadas através da precipitação isoelétrica foram de 72,84 e 72,11% em pH...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Faveleira; Proteínas; Isolado proteico; Propriedades funcionais.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300022
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