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Registros recuperados: 13 | |
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ANDALÓ, V.; FARIA, L. S. de; CARVALHO, F. J.; ASSIS, G. A. de; SANTOS, V.; MENDES, S. M.; GONRING, A. H. R.. |
Helicoverpa armigera (Hübner) is a polyphagous insect of difficult control and maize is an important host crop of this insect. Entomopathogenic nematodes (EPNs) are control agents of soil pests. This study aimed to verify the action of EPNs for the control of H. armigera pupae. Laboratory and greenhouse bioassays were conducted to select the concentration of nematode application and subsequently field test were conducted. It was obtained that Heterorhabditis amazonensis MC01 at the concentration of 400 infective juveniles (IJs) ·pupa-1 caused the highest mortality in a lower concentration, whereas for H. amazonensis JPM4, concentrations of both 200 and 400 IJs ·pupa-1 were similar causing pupae mortality. In the greenhouse, H. amazonensis MC01 caused... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Controle Biológico; Zea Mays; Heterorhabditidae; Steinernematidae; Biological control. |
Ano: 2021 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1129566 |
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ROZENTAL, T.; FARIA, L. S. de; FORNEAS, D.; GUTERRES, A. L.; RIBEIRO, J. B.; ARAUJO, F. R.; LEMOS, E. R. S.; SILVA, M. R.. |
Global publications on Q fever have increased after the 2007 epidemic in the Netherlands. However, the epidemiology of Q fever/coxiellosis in Brazil is still poorly understood. Accordingly, there have been few studies investigating the presence of Coxiella burnetii in dairy products around the world, especially in Brazil, where consumption of fresh cheese made from raw-milk is very high. Objective: This study was a random survey to assess the prevalence of C. burnetii by PCR in traditional Minas artisanal cheese from the Serro microregion, Brazil, which is manufactured from bovine raw-milk. Methods: DNA extracted from 53 cheese samples were analyzed by nested PCR with C. burnetii-specific primers and the products confirmed by DNA sequencing. Results: Out... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Queijo mineiro artesanal.; Zoonose; Leite.; Queijo de Minas; Segurança Alimentar; Coxiella burnetii; Food safety. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1133335 |
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SILVA, M. R.; DUCH, A. A. S.; LAGE, R. T. P. de A.; MENEZES, L. D. M.; RIBEIRO, J. B.; SOUZA, G. N. de; SOARES FILHO, P. M.; FONSECA JÚNIOR, A. A.; FARIA, L. S. de; COSTA, R. R. da. |
RESUMO Introdução: O modo de fabricar o queijo Minas artesanal (QMA) na microrregião do Serro foi considerado patrimônio histórico imaterial da humanidade desde 2008. Mesmo produzido a partir de leite cru a sua comercialização foi autorizada. Objetivos: Estimar a prevalência de Brucella spp. no QMA da microrregião do Serro. Métodos: Foram avaliadas as evidências do patógeno (presença de DNA) em queijos de produtores cadastrados pelo Instituto Mineiro de Agricultura e Pecuária (IMA), com tempos de maturação de 4 e 8 dias à temperatura ambiente. Resultados: Embora todas as amostras de queijo fossem de bovinos declarados negativos para brucelose por testes sorológicos anuais realizados por veterinários autônomos, os resultados da reação em cadeia da... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Pcr; Queijo Minas Artesanal; Brucella Abortus; Zoonose. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1117106 |
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ROZENTAL, T.; FARIA, L. S. de; SILVA, M. R.; RIBEIRO, J. B.; ARAUJO, F. R.; COSTA, R. R. da; LEMOS, E. R. S. de. |
RESUMO Introdução: O modo de fabricar o queijo Minas artesanal (QMA) na microrregião do Serro foi considerado patrimônio histórico imaterial da humanidade desde 2008. Mesmo produzido a partir de leite cru, foi autorizado para consumo. OBJETIVOS: Estimar a prevalência de Coxiella burnetii em QMA produzido na microrregião de Serro. Métodos: Foram avaliadas as evidências do patógeno (presença de DNA) em queijos de produtores cadastrados no Instituto Mineiro de Agropecuária (IMA), com tempos de maturação de 4 e 8 dias à temperatura ambiente. Resultados: Os resultados da reação em cadeia da polimerase (PCR) e sequenciamento de DNA mostraram que as prevalências de Coxiella burnetii no QMA do Serro foram de 5 (9,43%, IC95% 3,1 a 20,7%) positivas entre as 53... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Coxiella Bunetii; Febre Q; Queijo Minas Artesanal; Leite Cru; Zoonose. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1117128 |
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Registros recuperados: 13 | |
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