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Registros recuperados: 15 | |
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DEMETRIO, W. C.; CONRADO, A. C.; ACIOLI, A. N. S.; FERREIRA, A. C.; BARTZ, M. L. C.; JAMES, S. W.; SILVA, E. da; MAIA, L. S.; MARTINS, G. C.; MACEDO, R. S.; STANTON, D. W. G.; LAVELLE, P.; VELASQUEZ, E.; ZANGERLÉ, A.; BARBOSA, R.; TAPIA-CORAL, S. C.; MUNIZ, A. W.; SANTOS, A.; FERREIRA, T.; SEGALLA, R. F.; DECAËNS, T.; NADOLNY, H. S.; PEÑA-VENEGAS, C. P.; MAIA, C. M. B. F.; PASINI, A.; MOTA, A. F.; TAUBE JÚNIOR, P. S.; SILVA, T. A. C.; REBELLATO, L.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; NEVES, E. G.; LIMA, H. P.; FEITOSA, R. M.; TORRADO, P. V.; McKEY, D.; CLEMENT, C. R.; SHOCK, M. P.; TEIXEIRA, W. G.; MOTTA, A. C. V.; MELO, V. F.; DIECKOW, J.; GARRASTAZU, M. C.; CHUBATSU, L. S.; KILLE, P.; BROWN, G. G.; CUNHA, L.. |
Amazonian rainforests, once thought to be pristine wilderness, are increasingly known to have been widely inhabited, modified, and managed prior to European arrival, by human populations with diverse cultural backgrounds. Amazonian Dark Earths (ADEs) are fertile soils found throughout the Amazon Basin, created by pre-Columbian societies with sedentary habits. Much is known about the chemistry of these soils, yet their zoology has been neglected. Hence, we characterized soil fertility, macroinvertebrate communities, and their activity at nine archeological sites in three Amazonian regions in ADEs and adjacent reference soils under native forest (young and old) and agricultural systems. |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Amazonian Dark Earths; Ants; Archeological sites. |
Ano: 2021 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1133017 |
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MONTEIRO, R. T. R.; SILVA, G. H. da; MESSIAS, T. G.; QUEIROZ, S. C. do N. de; ASSALIN, M. R.; SOUZA, D. R. C. de; ALVES, C. H. R.; FERREIRA, A. C.; BLAISE, C.. |
Abstract; Physicochemical and ecotoxicological measurements were employed to appraise the water quality of the Corumbataí River raw water (RW) intake, and that of its filtered (FW) and treated (TW) waters, processed by the Water Treatment Plant (WTP) of Piracicaba (SP, Brazil) during 2010. Some herbicides: ametrine, atrazine, simazine and tebuthiuron, were measured, with levels ranging from 0.01 to 10.3 microgram-g L-1. These were lower than those required to produce ecotoxicological effects to aquatic life based on published literature. Similarly, trihalomethanes, such as chloroform and bromodichloromethane produced as a result of the WTP process were also shown to be present in concentrations that would neither harm environmental nor human health.... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Resíduos de herbicidas; Trihalometanos; Água tratada; Qualidade da água; Poluição da água; Análise química; Análise física; Toxidez; Organismo aquático; Daphnia magna; Water pollution; Pesticide residues. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/997184 |
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SOUZA, S. P.; RIGO, M. M.; CERQUEIRA, A. A.; FERREIRA, A. C.; MARQUES, M. R.; PEREZ, D. V.. |
O ferro é um micronutriente importante para plantas, pois está ligado à fotossíntese, na assimilação de alguns nutrientes e ao balanço hormonal, entretanto, existe uma carência de estudos sobre esse micronutriente relacionando-o ao desenvolvimento fenológico do girassol (Helianthus annuus L.), principalmente durante a germinação. Dessa maneira, o trabalho objetivou verificar os efeitos de soluções com diferentes concentrações de Fe3+ no potencial de germinativo das sementes do girassol. O experimento foi realizado em condições de laboratório com a variedade BRS 324 e com dosagens de ferro de 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 300 e 500 mg L-1 sendo quatro sub-amostras de cinqüenta, para cada tratamento. Os resultados obtidos por este estudo demonstram que... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Micronutriente; Oleaginosas.; Biodiesel.. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/979614 |
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MARCONDES, C. R.; MARQUES, J. R. F.; DAME, M. C. F.; FIGUEIRO, M. R.; BRITO, L. G.; FERREIRA, A. C.; AGUIAR, J. F. de; CAMARGO JÚNIOR, R. N. C.; SANTOS, C. da S. dos; DEL VALLE, F. A.; COSTA, C. M. da. |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Bufalos.; Produção Leiteira.. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/904889 |
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TEIXEIRA, M. A.; MARTINS, R. M. S.; VIEIRA, R. F.; VILDOSO, C. I. A.; ADAMI, A. A. V.; FERREIRA, A. C.. |
Abstract: Over the past seven years, pestalotiopsis has been the main strawberry disease found all over the crops located in the south of Minas Gerais State, Brazil. The leaves of the plants were severely at- tacked by an uncommon fungus in the regional crops, mainly in 2005 and 2006. The non-immediate identification of the microorganism resulted in catastrophic pathogen control processes performed by farmers who, eagerly trying to save their crops ended up using a series of toxic agrochemicals that had been previously purchased for the control of other types of diseases. Due to these events, the present paper aims at identifying the pathogen and put chemical as well as biological products into test that might help control the disease. Results showed that... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Strawberry.; Morango; Doença de planta; Doença fúngica; Controle químico; Controle biológico; Pestalotiopsis; Biological control; Chemical control.. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1032706 |
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HOLANDA, J. S. de; OLIVEIRA, A. J. de; SALVIANO, L. M. C.; FERREIRA, A. C.. |
A producao de pedunculos de caju no Brasil e estimada em 1 milhao de toneladas/ano, com aproveitamento industrial entre 2% e 6%. Apresentando cerca de 10% de carboidratos, grande parte da producao desperdicada pode ser convertida em racao de elevado teor proteico, por microrganismos sintetizadores de proteina, como as leveduras. A eficiencia de conversao, no entanto, depende das condicoes do substrato e do meio fermentativo. Este trabalho visou estudar o efeito do substrato: pedunculos de caju frescos, doces ou azedos, e pedunculos secos reidratados, o controle da acidez e a suplementacao no meio fermentativo, na conversao de proteina por leveduras. |
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Potencial proteico; Levedura.; Caju; Pedúnculo; Saccharomyces Cerevisiae.. |
Ano: 1996 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/420034 |
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Registros recuperados: 15 | |
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