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Atividade antibacteriana do óleo essencial de espécies de Lippia no controle de Aeromonas hydrophila isolados de tambaqui (Colossoma macropomum). Repositório Alice
FERREIRA, D. C.; MAJOLO, C.; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M..
Este presente trabalho teve como objetivo avaliar a atividade antibacteriana do OE de Lippia alba, Lippia origanoides e Lippia sidoides cultivadas nas condições de Manaus, AM, frente a isolados da bactéria A. hydrophila, avaliando também a suscetibilidade do isolado frente ao mesmo OE.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lippia alba; Lippia origanoides; Lippia sidoides; Piscicultura.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1047704
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Avaliação sensorial e físico química de bolo dietético à base de farinha de sorgo. Repositório Alice
SILVA, D. G. L.; PAIVA, C. L.; FERREIRA, D. C.; QUEIROZ, V. A. V.; RIBEIRO, L. H. G.; RODRIGUES, S. S..
O sorgo é um alimento funcional e sem glúten, por isso, está se tornando um ingrediente potencial para dietas celíacas. O objetivo deste estudo foi avaliar propriedades físico-químicas e a aceitabilidade de bolo de chocolate dietético sem glúten, à base de farinha de sorgo. O teste sensorial foi realizado com 120 provadores, os quais provaram também duas formulações de bolo idênticas, substituindo apenas a farinha de sorgo por farinha integral de trigo e de arroz. O bolo à base de sorgo foi significativamente preferido em relação ao de trigo em vários atributos e igualmente aceito em relação ao produto de arroz, com exceção da aparência do bolo de sorgo, que foi considerada melhor. A impressão global do produto obteve índice de aceitabilidade de 78,9%. O...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Dieta celíaca; Alimento sem glúten; Doença celíaca; Alimento; Alimentação.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1081780
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Fibrolytic and nonfibrolytic rumen bacteria in feedlot cattle during transition from forage to concentrate diets. Repositório Alice
LIMA, L. R.; MOMBACH, M. A.; FERREIRA, D. C.; PEDREIRA, B. C. e; CARVALHO, P. de; AMORIM, K. R. R. de; CABRAL, L. da S..
The intensification of beef cattle production systems has been adopted for many farmers in Brazil, specially in Midwest region, as a way to increase the productivity by unit of land used as well as to increase the profit and decrease the Greenhouse Gas (GHG) emissions. In this way, feedlot is a major strategy used in order to increase the land productivity, where cattle from grazing systems are rapidly chanced to high grains diets, what increases the risk of nutritional diseases to occurring as acidosis and lameness. The objective of this study was to assess the effect of dietary levels of concentrate on microbial population in cattle. Four rumen fitted Nellore male cattle were used in this study from which rumen samples (solid and fluid) three hours after...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cellulolytic microorganisms; Grains.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106178
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Methanogens and rumen protozoa in cattle during transition to high grain diets. Repositório Alice
LIMA, L. R.; MOMBACH, M. A.; PEDREIRA, B. C. e; FERREIRA, D. C.; CARVALHO, P. de; AMORIM, K. R. R. de; WEIMER, P. J.; CABRAL, L. da S..
The rumen is a very complex ecosystem in which there is a high diversity and concentration of rumen microbes. Animals, microbial and diets effects shape the rumen microbial population what make the rumen microbial manipulation a hard task to be done. There are many aspects about rumen microbial what the scientists and nutritionists would like to change, but the reduction in rumen methanogens and its activities is probably the first one. Considering the probable association between protozoa and rumen methanogens, this study aimed to evaluate their populations in the rumen of beef cattle during transition from a forage to high grains diets by qPCR. Four rumen fitted male Nellore Cattle were used, which were submit to diets from Brachiaria brizantha grass to...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Archaea; Methanogens; Rumen microorganisms.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106183
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Sensory acceptance of mixed nectar of papaya, passion fruit and acerola. Repositório Alice
MATSUURA, F. C. A. U.; FOLEGATTI, M. I. da S.; CARDOSO, R. L.; FERREIRA, D. C..
Nectares are beverages formulated with the juice or pulp of one or more fruits, plus water and sugar in concentrations resulting in a "ready-to-drink" product. Recently, the market for such products has greatly expanded. Fruit mixesent a series of advantages, such as the combination of different aromas and flavores and the sum of their nutritional components. The objective of this work was to develop a nectar based on papaya pulp and passion fruit juice, enriched with the vitamin C present in acerola pulp, optimizing the formulation using sensory consumer tests and a response surface statistical methodology. Eleven formulations were prepared using different concentrations of papaya pulp and passion fruit juice and sucrose, and maintaining the concentration...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Beverage; Ready-to-drink; Tropical fruit; Blend.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/653747
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