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Antioxidant properties of Spirulina (Arthospira) platensis cultivated under different temperatures and nitrogen regimes 52
Colla,Luciane Maria; Furlong,Eliana Badiale; Costa,Jorge Alberto Vieira.
The main aim of this work was to investigate the effects of temperature and nitrogen concentration on the antioxidant potential of extracts from Spirulina (Arthospira) platensis biomass. S. platensis biomass obtained at 35ºC and with 1.875 g.L-1 or 2.5 g.L-1 of sodium nitrate in the culture medium presented higher concentrations of phenolic compounds. The antioxidant potential of methanol extracts of biomass on the enzymatic browning caused by peroxidase were 29 and 35%, respectively, being the reduction related to the amount of phenolic compounds present in this extract.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidant; Phenolic compounds; Spirulina (Arthospira) platensis.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132007000100020
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Application of protein-phenolic based coating on tomatoes (Lycopersicum esculentum) 116
Cipolatti,Eliane Pereira; Kupski,Larine; Rocha,Meritaine da; Oliveira,Melissa dos Santos; Buffon,Jaqueline Garda; Furlong,Eliana Badiale.
The aim of this study was to investigate the use of protein-phenolic based coating made from fermented rice bran on cherry tomatoes (Lycopersicum esculentum). Tests were performed with glycerol 3% (v/v), glycerol with protein-phenolic rice bran extract (5%), glycerol with protein-phenolic extract after 96 hours of fermentation (5%), and a control (without coating). The coated cherry tomatoes were kept at room temperature for 28 days. Mass loss, pH and acidity, total soluble solids, and carotenoids were determined every 96 hours. The coating made from the biomass extract reduced the carotenoid and acidity levels in the fruits studied by 17 and 21.1%, respectively, compared to the control. The coating proved an efficient barrier to water vapor with mass loss...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rice bran; Fermentation process; Conservation.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000300025
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Arroz comercializado na região sul do Brasil: aspectos micotoxicológicos e microscópicos 116
Nunes,Itaciara Larroza; Magagnin,Glênio; Bertolin,Telma Elita; Furlong,Eliana Badiale.
Foi realizado um levantamento de características micotoxicológicas e microscópicas em arroz destinado ao consumo humano, comercializado nas cidades de Pelotas e Rio Grande, RS. As amostras, arroz integral [16], arroz parboilizado [16] e arroz branco polido [24] foram coletadas em supermercados, no período de maio a setembro de 2000. A avaliação de ocorrência de aflatoxinas B1, B2, G1, G2, ocratoxina A, zearalenona, desoxinivalenol e toxina T-2 foi realizada pela técnica de cromatografia de camada delgada (ccd). As duas últimas toxinas foram avaliadas também pela técnica de cromatografia gasosa (cg). A micoflora foi determinada através de plaqueamento em superfície em Ágar Batata Dextrose Acidificado, com incubação a 25ºC por 5 dias. As colônias mais...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Arroz; Micotoxinas; Micoflora.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612003000200015
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Avaliação da atividade antifúngica de extratos fenólicos de cebola, farelo de arroz e microalga Chlorella phyrenoidosa 116
Souza,Michele Moraes de; Oliveira,Melissa dos Santos; Rocha,Meritaine da; Furlong,Eliana Badiale.
O objetivo deste trabalho foi relacionar os níveis de fenóis totais em cebola, farelo de arroz e microalga Chlorella phyrenoidosa com a atividade antifúngica testada contra o fungo Rhyzopus oryzae. Os compostos fenólicos da cebola foram extraídos em três sistemas solventes: aquoso, metanólico e com acetato de etila, os do farelo de arroz e da microalga Chlorellaphyrenoidosa extraídos com metanol. Os extratos foram quantificados colorimetricamente com reagente de Folin-Ciocalteau. O método para avaliar a atividade antifúngica empregou a técnica de Ágar diluído. O Rhyzopus oryzae teve seu desenvolvimento inibido em presença de extratos metanólico e acetoetílicos de cebola e metanólico de farelo de arroz, que continham as concentrações de compostos fenólicos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Atividade antifúngica; Fenóis; Extratos vegetais.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000300018
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Caracterização de compostos nitrogenados presentes em farelos fermentados em estado sólido 116
Silveira,Cristina Moreira da; Furlong,Eliana Badiale.
Farelo de arroz desengordurado e farelo de trigo foram submetidos à fermentação em estado sólido pelos fungos Rhizopus sp. e Aspergillus oryzae, visando a obtenção de um produto enriquecido em proteínas, reaproveitando um subproduto da indústria beneficiadora de cereais. Os farelos fermentados obtidos foram caracterizados quanto aos seus compostos nitrogenados. Foi determinado o conteúdo protéico, de aminoácidos totais e digeríveis e de metionina disponível. Os maiores aumentos nos teores protéicos dos farelos foram observados com o microrganismo Rhizopus sp.. Os teores de aminoácidos totais, aminoácidos digeríveis e metionina disponíveis foram aumentados nos farelos fermentados por ambos os fungos, sendo que o escore químico, após 72 horas, variou entre...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Reaproveitamento de subprodutos; Disponibilização de nutrientes; Biomassa fúngica.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000400021
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Editorial: The Brazilian society of food science and technology has a new board 116
Souza,Nilson Evelazio de; Furlong,Eliana Badiale.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000100001
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Efeitos da fermentação nas propriedades físico-químicas e nutricionais do farelo de arroz 116
Feddern,Vivian; Furlong,Eliana Badiale; Soares,Leonor Almeida de Souza.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a disponibilização de nutrientes no farelo de arroz através de um processo de fermentação utilizando Saccharomyces cerevisiae como inóculo, bem como caracterizar os farelos não fermentado e fermentado química e nutricionalmente. Os parâmetros definidos para a fermentação foram 3% de levedura, 30% de umidade e um intervalo de 6 horas a 30 °C. A caracterização físico-química foi realizada segundo AOAC (2000), a digestibilidade in vitro e metionina disponível por método enzimático, cálcio por complexometria, açúcares redutores por espectrofotometria e micotoxinas pelo multimétodo de TANAKA (2001). Observou-se, que os açúcares redutores variaram de 3,4 a 4,8% durante 6 horas de fermentação. Comparando-se o farelo não...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Farelo de arroz; Fermentação; S. cerevisiae; Digestibilidade.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000400020
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Evaluation of the composition of culture medium for yeast biomass production using raw glycerol from biodiesel synthesis 58
Santos,Elisane Odriosolla dos; Michelon,Mariano; Furlong,Eliana Badiale; Burkert,Janaína Fernandes de Medeiros; Kalil,Susana Juliano; Burkert,Carlos André Veiga.
The work herewith investigated the production of yeast biomass as a source of protein, using Yarrowia lipolytica NRRL YB-423 and raw glycerol from biodiesel synthesis as the main carbon source. A significant influence of glycerol concentration, initial pH and yeast extract concentration on biomass and protein content was observed according to the 2v5-1 fractional design. These factors were further evaluated using a central composite design and response surface methodology, and an empirical model for protein content was established and validated. The biomass of Yarrowia lipolytica NRRL YB-423 reached 19.5 ± 1.0 g/L in shaken flasks cultivation, with a protein content of 20.1 ± 0.6% (w/w).
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Raw glycerol; Single cell protein; Yeast biomass; Yarrowia lipolytica.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000200002
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Phenolic compounds and antioxidant activity in fermented rice (Oryza sativa) bran 116
Oliveira,Melissa dos Santos; Cipolatti,Eliane Pereira; Furlong,Eliana Badiale; Soares,Leonor de Souza.
This study investigated the content of total phenolic compounds and antioxidant activity in fermented rice bran in order to evaluate the effect of solid state fermentation on these properties. The process was performed with the fungus Rhizopus oryzae CTT 1217 in tray reactors at 30 °C for 120 hours. Samples of fermented rice bran were collected every 24 hours. Antioxidant property was evaluated by the diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging method and through the inhibition of enzymatic oxidation and lipid peroxidation of olive oil. The methanol extract of the biomass obtained at 96 hours of fermentation inactivated 50% of free radical in 15 minutes. The same extract reduced the peroxide value in the olive oil by 57% after 30 days of storage. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Inhibition of oxidation; Antioxidants; Bioprocess.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000300016
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Profile of the alcohols produced in fermentations with malt contaminated with trichothecenes 52
Reinehr,Christian Oliveira; Furlong,Eliana Badiale.
In order to study the influence of mycotoxins on the production of alcohols, a fermentative process on a laboratorial scale was simulated. Malt was contaminated with deoxynivalenol and T-2 in different ratios (up to 500 ppb), according to a 3² factorial design, and the alcohols obtained after the fermentation were determined through gas chromatography. The results showed that trichothecenes influenced the profile of the alcohols produced by Saccharomyces cerevisiae during the fermentative process of malt, especially the profile of methyl and isoamyl alcohols.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Deoxynivalenol; Fermentation; Malt; T-2 toxin; Trichothecenes.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132003000400013
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The occurrence of molds, yeasts and mycotoxins in pre-cooked pizza dough sold in Southern Rio Grande do Sul 58
Pinho,Beatriz Helena; Furlong,Eliana Badiale.
The quality of pre-cooked pizza dough was investigated by assessing the occurrence of molds, yeasts and mycotoxins. Random sampling of commercial pre-cooked pizza cakes was done in different stores in the cities of Rio Grande and Pelotas, RS, between 1996 and 1997. The products were analysed on the sampling day and after storage at room (22-30ºC) or refrigerated temperature (7ºC) following the shelf life stated by the manufacturer (25,30 and 45 days). The results showed that mold and yeast contamination was frequently above the maximum limits (10³CFU/g-1) established by Brazilian guide lines, even in samples kept at refrigerated temperatures up to the end of shelf life. Although no mycotoxin contamination was detected, a strain of the Penicillium genus,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pre-cooked pizza dough; Fungi; Mycotoxins.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822000000200007
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