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Açúcares solúveis, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase durante o desenvolvimento do fruto de café, sob diferentes condições Repositório Alice
GEROMEL, C.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. R.; FERREIRA, L. P.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P..
Foram abordados nesse trabalho aspectos fisiológicos de carboidratos envolvidos na relação fontedreno, sendo a sacarose o principal carboidrato exportado. Sabendose que a sacarose não é utilizada diretamente como substrato para a maioria dos processos envolvidos no crescimento, desenvolvimento e armazenamento, tanto na fonte como no dreno, o destino metabólico da sacarose é mediado pelas enzimas invertases, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase. Nesse estudo foram dosadas as enzimas sintase da sacarose (SUSY) e sacarose fosfato sintase (SPS), assim como os teores de açúcares solúveis totais, redutores e sacarose, durante o desenvolvimento do fruto de cafeeiro em diferentes tecidos: polpa, perisperma e endosperma e em diferentes condições de...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Sacaroses síntase; Sacarose fosfato sintase.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/905972
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Açúcares solúveis, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase durante o desenvolvimento do fruto de café, sob diferentes condições de luz e carga. Repositório Alice
GEROMEL, C.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. R.; FERREIRA, L. P.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P..
Foram abordados nesse trabalho aspectos fisiológicos de carboidratos envolvidos na relação fontedreno, sendo a sacarose o principal carboidrato exportado. Sabendo-se que a sacarose não é utilizada diretamente como substrato para a maioria dos processos envolvidos no crescimento, desenvolvimento e armazenamento, tanto na fonte como no dreno, o destino metabólico da sacarose é mediado pelas enzimas invertases, sacarose sintase e sacarose fosfato sintase. Nesse estudo foram dosadas as enzimas sintase da sacarose (SUSY) e sacarose fosfato sintase (SPS), assim como os teores de açúcares solúveis totais, redutores e sacarose, durante o desenvolvimento do fruto de cafeeiro em diferentes tecidos: polpa, perisperma e endosperma e em diferentes condições de...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Sacarose sintase; Sacarose fosfato sintase.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/909562
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Caracterização molecular de enzimas chave do metabolismo de açúcares em café. Repositório Alice
FERREIRA, L. P.; GEROMEL, C.; CAVALAR, A. A.; MARRACCINI, P.; MAZZAFERA, P.; PEREIRA, L. F. P.; MAZZAFERA, P..
2003
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Semente; Expressão e clonagem de genes; Sacarose; Metabolismo de açúcar.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/908993
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Effects of shade on the development and sugar metabolism of coffee (Coffea arabica L.) fruits. Repositório Alice
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; DAVRIEUX, F.; GUYOT, B.; RIBEYRE, F.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.; VAAST, P.; POT, D.; LEROY, T.; ANDROCIOLI FILHO, A.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
Coffee fruits grown in shade are characterized by larger bean size than those grown under full-sun conditions. The present study assessed the effects of shade on bean characteristics and sugar metabolism by analyzing tissue development, sugar contents, activities of sucrose metabolizing enzymes and expression of sucrose synthase-encoding genes in fruits of coffee (Coffea arabica L.) plants submitted to full-sun (FS) and shade (SH) conditions. Evolution of tissue fresh weights measured in fruits collected regularly from flowering to maturation indicated that this increase is due to greater development of the perisperm tissue in the shade. The effects of light regime on sucrose and reducing sugar (glucose and fructose) contents were studied in fresh and dry...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Coffea arabica; Fruit development; Gene expression; Shade; Sucrose synthase; Sugar metabolism.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880536
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Metabolismo de açúcares durante o desenvolvimento de frutos de café. Repositório Alice
GEROMEL, C.; PEREIRA, L. P.; CAVALARI, A. A.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; LEROY, T.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
2005
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Café; Clonagem de cDNA; Desenvolvimento de grão; Expressão gênica; Metabolismo da sacarose; Sacarose sintase.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/909275
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Propagação in vivo e in vitro de Cissus sicyoides, uma planta medicinal. Repositório Alice
ABREU, I. N. de; PINTO, J. E. B. P.; BERTOLUCCI, S. K. V.; MORAIS, A. R. de; GEROMEL, C.; LADEIRA, A.; LAMEIRA, O. A..
O estudo da propagação de espécies utilizadas na medicina popular tem sido intensificado nos últimos anos devido ao crescente investimento em pesquisas para a descoberta de novos fármacos e da utilização da fitoterapia como um meio alternativo. O objetivo do trabalho foi a propagação in vivo e in vitro (estabelecimento e multiplicação) de Cissus sicyoides. Plantas mantidas em casa de vegetação forneceram estacas com 10 e 20 cm de comprimento, as quais foram tratadas com 0, 80 ou 160 mg/l de AIB, com ou sem sacarose + ácido bórico, por duas horas. Para o estabelecimento in vitro, após desinfestação, segmentos nodais com 10 mm de comprimento foram inoculados em meio de cultura sólido (MS), com diferentes concentrações de cinetina, BAP e ANA. Para a...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Planta medicinal; Insulina vegetal; Cipó-pucá; Boro; Enraizamento; Micropropagação; Regulador de crescimento; Cissus sicyoides.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/402706
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Soluble sugars, enzymatic activities and gene expression during development of coffee fruits submitted to shade condition. Repositório Alice
MARRACCINI, P.; GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; POT, D.; DAVRIEUX, F.; RIBEYRE, F.; GUYOT, B.; SCHOLZ, M. B. S.; ANDROCIOLI FILHO, A.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P..
Effects of shade (50% light) condition on development and sugar metabolism was analyzed in fruits of Coffea arabica L. var. IAPAR 59. Fresh weight measurements of separated tissues (pericarp, perisperm and endosperm) showed that the increased size observed in beans of shaded plants was correlated with high perisperm development. Reducing sugar contents in the pericarp and endosperm of fruits from shaded plants appeared higher than in the same tissues of control (?full-sun?) plants. On the contrary, sucrose content was slightly lower in shade than in control beans. At the enzymatic level, sucrose synthase activities detected in the latest stages (197-231 DAF) of perisperm development from shaded plants were higher than from of control, confirming the...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sugar metabolism; Coffea arabica L. var.; IAPAR 59.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/885784
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Sucrose metabolism during fruit development in coffea racemosa. Repositório Alice
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; BOTTCHER, A.; POT, D.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
Sucrose is one of the compounds in the raw coffee bean that has been identified as an important precursor of coffee flavour and aroma. In order to increase our knowledge of sucrose metabolism in coffee species, sucrose and reducing sugar content were investigated in the fast fruit-ripening coffee species Coffea racemosa. Fruits were harvested regularly from anthesis, until the point of complete fruit maturation and tissue development, followed by measurement of fruit tissue weight. Pericarp was the most abundant tissue, and always represented around 70?80% of fruit fresh weight. The perisperm present in young fruits was rapidly replaced by the endosperm at around 40 days after flowering (DAF). In the latter tissue, total and reducing sugars decreased...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Coffea racemosa; Sucrose.
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880537
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Sugar metabolism during coffee fruit development. Repositório Alice
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; CAVALARI, A. A.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; LEROY, T.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P..
In this study, we investigated more particularly the sucrose synthase (Susy: EC2.4.1.13) at the biochemical and molecular levels during the development of coffee fruits. In addition, feeding experiments with 14C-sucrose and incubation of fruits with 14CO2 were carried out. Our results suggest that Susy is the main enzyme responsible for sucrose metabolism in coffee fruits. In the pulp and endosperm of fruits at the last stage of maturation, a peak of Susy activity was observed and correlates with an increase of sucrose. At the molecular level, we cloned two cDNAs encoding different Susy isoforms. We also showed that both Susy-encoding genes were expressed in coffee fruits, with differences regarding their spatial and temporal expression. The...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sucrose synthase; Sugar.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/885817
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