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Registros recuperados: 58 | |
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RAMOS, E. Z.; MIDORIKAWA, G. E. O.; FAVARO, L. C. de L.; SILVA, A. S. da; GOTTSCHALK, L. M. F.; BON, E. P. S.. |
The use of lignocellulosic materials that are the constituents of the plant cell wall have shown to be a great opportunity for sustainable industrial development. The polysaccharide part of these materials, the cellulose and the hemicellulose, can be degraded into their monomeric sugars by microorganisms, such as Trichoderma harzianum, that secrete extracellular enzymes. However, the industrial production of hydrolytic enzymes rely on the development of molecular biology tools to achieve the economical production of enzyme pools with greater hydrolytic potential. In this work the fungus T. harzianum (CFAM-422) was transformed by Agrobacterium tumefaciens and a herbicide was used as a selective agent, making it an efficient strategy to obtain strains with... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Biologia de Sistemas Aplicadas a Bioprocessos.; Biologia Molecular; Trichoderma Harzianum.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1076996 |
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PORTO, A. C. V.; SOUSA, F. C. A.; SOUZA, E. F.; PENHA, E. M.; MATTOS, L. S.; PACHECO, S.; GODOY, R. L. O.; FREITAS-SILVA, O.; GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de. |
A presença da acrilamida em alimentos representa riscos à saúde. Seu potencial de formação em alimentos está relacionado à presença de seus precursores, asparagina e açúcares redutores. Evidências apontam a asparagina como principal aminoácido precursor no mecanismo de formação da acrilamida que ocorre durante a reação de Maillard. Sendo assim, a enzima asparaginase tem sido utilizada com o intuito de remediar a formação deste composto em alimentos ricos em asparagina. O objetivo do presente estudo foi minimizar a formação de acrilamida em grãos de café com a utilização da enzima asparaginase. Foram utilizados grãos verdes das variedades de Arábica e Robusta. Os mesmos foram selecionados e pré-tratados com vapor para abertura dos poros submetidos a um... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Acrilamida; Alimentos; Riscos à saúde; Açúcares redutores; Grãos de café; Café arábica.; Café Robusta; Asparagina; Enzima.; Asparaginase.. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1025598 |
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GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de; PONTES, S. M.; LEAL JUNIOR, W. F.; NOGUEIRA, R. I.; MELLO, V. F. de; SILVA, J. P. L. da; SANTOS, K. M. O. dos. |
The delivery of probiotic microorganisms has been shown to be an adequate strategy for the composition of the microbiota and the activity of intestinal health, with relevant health benefits. The market for probiotic cultures for use in food in Brazil is restricted to a few multinational companies, which sell high-cost imported products. A prospection of microorganisms with probiotic properties can lead to the production of lactic ferments, which must have their results proven by scientific studies. Embrapa has a collection of lactobacilli isolated from dairy products identified according to the species level and selected with the function of probiotic potential and properties of technological interest. Lactobacillus plantarum is a homofermentative... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Produção de biomassa; Propriedades probiótica; Secagem; Biomassa; Soro; Lactobacillus; Spray drift; Biomass; Biomass production; Lactobacillus plantarum; Whey. |
Ano: 2022 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1149816 |
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SOUSA, F. do C. A. de; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. da C.; BRIGIDA, A. I. S.; GOTTSCHALK, L. M. F.; PENHA, E. das M.. |
As lipases são enzimas que catalisam a hidrólise parcial ou total de triacilglicerois produzindo ácidos graxos livres, diacilglicerol, monoacilglicerol e glicerol. Este trabalho caracterizou a especificidade, a temperatura ótima e o pH ótimo das lipases obtidas por duas cepas de Aspergillus niger, sendo uma selvagem C e outra mutante 11T53A14. Os resultados mostram que os extratos enzimáticos apresentam especificidade diferentes, sendo a cepa selvagem mais específica para ácidos graxos de 8 carbonos e a cepa mutante inespecífica em relação ao tamanho do ácido graxo. As duas cepas apresentaram atividade em uma ampla faixa de pH, porém observou-se uma redução da atividade de mais de 50% em pH acima de 9,0. Em relação à temperatura, as lipases das duas cepas... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Enzima; Lípase; Ph; Temperatura.; Aspergillus; Enzymes. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1053675 |
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TAVARES, H. G.; TERZI, S. da C.; SOUZA, E. F. de; GOTTSCHALK, L. M. F.; PENHA, E. das M.; BRIGIDA, A. I. S.. |
O presente trabalho teve como objetivo obter e caracterizar lipases de Aspergillus niger C e 11T53A14 imobilizadas em suporte octil sepharose. Utilizando p-nitrofenil laurato como substrato, foram avaliados o pH ótimo de reação, especificidade frente a p-nitrofenil esteres e estabilidade operacional. A lipase de A. niger C imobilizada só apresentou atividade para pH 7 e 8, teve maior afinidade para C4 e perdeu 80% da atividade inicial após o 5° ciclo. Quanto a lipase de A. niger 11T53A14 imobilizada esta só apresentou atividade para pH 7 e 8 tendo sido influenciada pelo tipo de tampão usado, mostrou perfil similar ao da enzima livre para os p-nitrofenil esteres estudados e perdeu 100% da atividade inicial após o 5° ciclo. |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Atividade Enzimática. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1099146 |
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GOTTSCHALK, L. M. F.; SANTOS, J.; SOUZA, I.; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. da C.; OLIVEIRA, A. N. de; COSTA, S. D. de O.; PENHA, E. das M.; SILVA, J. P. L. da; SANTOS, K. M. O. dos. |
Demand for non-dairy products with probiotics has increased for health or lifestyle reasons. The market is very promising and companies from different sectors of the food industry have sought applications of probiotics in plant products. However, the need to adapt cultures to processing steps and to the intrinsic characteristics of plant matrices has limited these applications. The availability of probiotic cultures of national origin with these attributes and lower cost can favor the production and, therefore, the consumption of functional foods, beneficial to the health of the consumer. Embrapa counts the strain L. plantarum B12 selected and characterized in previous projects based on properties associated with probiotic functionality. Probiotics are... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Lacbtobacillus plantarum B12; Alimentos funcionais probióticos; Água de Coco; Biomassa; Lactobacillus; Coconuts. |
Ano: 2022 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1149813 |
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