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Identification and colonization of endophytic fungi from soybean (Glycine max (L.) Merril) under different environmental conditions BABT
Pimentel,Ida Chapaval; Glienke-Blanco,Chirlei; Gabardo,Juarez; Stuart,Rodrigo Makowiecky; Azevedo,João Lúcio.
A total of 297 endophytic fungi were isolated from 1728 leaf and stem fragments collected about twenty and forty days after germination from soybean (Glycine max (L.) Merril) plants grown in the field and a greenhouse. The fungi belonged to eight groups, six dematiaceous genera (Alternaria, Cladosporium, Chaetomium, Curvularia, Drechslera and Scopulariopsis) and the non-dematiaceous genera Acremonium, Aspergillus, Colletotrichum, Fusarium, Paecilomyces and Penicillium along with some Mycelia sterilia.. There were qualitative and quantitative differences in the type and number of isolates obtained from greenhouse and field-grown plants, with more isolates being obtained from the latter. No difference was found in the number of fungi isolated from leaves and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Endophytic fungi; Soybean; Biological control.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132006000600003
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Isolamento de fungos associados a grãos de café cv. Iapar 59 de origem de solo e árvore em diferentes tempos de colheita Ciênc. Tecnol. Aliment.
Bozza,Angela; Tralamazza,Sabina Moser; Reynaud,Dalton Tadeu; Gabardo,Juarez; Valaski,Julio César; Marangoni,Paulo Roberto; Pimentel,Ida Chapaval.
O Brasil vem perdendo espaço no mercado internacional devido à piora da qualidade do café. As substâncias tóxicas liberadas pelos fungos além de alterarem a qualidade da bebida, também podem ser prejudiciais à saúde dos consumidores. O objetivo do presente trabalho foi o isolamento de fungos a partir de grãos de café da variedade IAPAR 59, relacionando-os com a qualidade da bebida. Foram realizadas colheitas de grãos da árvore e do solo em diferentes tempos (0, 30, 60, 90 e 120 dias). O isolamento dos fungos foi feito pelo método Pour-plate e para a identificação dos fungos utilizou-se o Microcultivo e a Microscopia Eletrônica de Varredura (MEV). Houve diferença significativa no número absoluto de fungos encontrados nos grãos da árvore (5393), em relação...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Qualidade da bebida; IAPAR 59; Fungos; Coffea arabica.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300012
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Metais pesados em solos de área de mineração e metalurgia de chumbo: I - Fitoextração Rev. Bras. Ciênc. Solo
Andrade,Maurício Gomes de; Melo,Vander de Freitas; Gabardo,Juarez; Souza,Luiz Cláudio de Paula; Reissmann,Carlos Bruno.
A fitoextração tem sido sugerida como alternativa viável às práticas tradicionais de recuperação de solos contaminados por metais pesados (remoção do solo e destinação em aterros ou coprocessamento em cimento, etc.), em razão dos menores custos e por ser menos impactante ao ambiente. Este trabalho objetivou avaliar a fitoextração induzida (uso de ácido cítrico como agente quelante) de metais pesados, com o cultivo de aveia-preta (Avena strigosa Schreber), girassol (Helianthus annuus L.) e grama-batatais (Paspalum notatum Flügge), em solos poluídos (solos 2, 3 e 4) de uma área de mineração de Pb em Adrianópolis (PR). O solo 1 foi amostrado em área de mata nativa (referência). O experimento foi realizado em casa de vegetação, com três repetições. Foram...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ácido cítrico; Fitotoxidez por Pb; Plantas acumuladoras de metais.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832009000600037
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Metais pesados em solos de área de mineração e metalurgia de chumbo: II - formas e disponibilidade para plantas Rev. Bras. Ciênc. Solo
Andrade,Maurício Gomes de; Melo,Vander de Freitas; Souza,Luiz Cláudio de Paula; Gabardo,Juarez; Reissmann,Carlos Bruno.
As formas e a disponibilidade dos metais pesados em solos contaminados definem o potencial de absorção pelas plantas e de contaminação das águas por lixiviação. Neste trabalho, foram usados diferentes métodos de extrações químicas com o objetivo de identificar as formas de Pb, Cd, Cr, Cu, Ni e Zn e avaliar a disponibilidade desses poluentes para girassol (Helianthus annuus L.), aveia-preta (Avena strigosa Schreber) (exóticas) e grama-batatais (Paspalum notatum Flügge) (nativa) como espécies indicadoras em solos de área de mineração e metalurgia de Pb, no município de Adrianópolis (PR). Foram coletadas amostras (0 a 40 cm) em quatro ambientes da área: solo 1 - referência (mata nativa); solo 2 - pequena ocorrência de rejeitos no perfil; solo 3 - próximo da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extratores de metais pesados; Girassol; Aveia-preta; Grama-batatais.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832009000600038
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Production, carbon and nitrogen in stover fractions of corn ( Zea mays L.) in response to cultivar development Ciência e Agrotecnologia
Barbosa,Julierme Zimmer; Ferreira,Carla Fernanda; Santos,Nicolas Zendonadi dos; Motta,Antonio Carlos Vargas; Prior,Stephen; Gabardo,Juarez.
ABSTRACT Changes in quantity and quality of corn crop stover can have a large impact on soil conservation and soil carbon (C) sequestration over large areas. The aim of this study was to evaluate changes in production, concentration and amount of C and nitrogen (N) in corn stover fractions due to cultivar development. Two field experiments were conducted in the city of Rolândia (Paraná State, Brazil) using ten cultivars representing five technological levels: single cross hybrids, double or triple hybrids, commercial varieties, and creole cultivars. Plant heights and stalk, leaf, cob, husk and tassel weights were determined at final harvest. Elemental C and N analyses were performed in triplicate for each stover fraction. In general, the creole cultivars...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: C/N ratio; Genetic breeding; No-tillage system; Integrated crop-livestock systems; Renewable energy.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000600665
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Spore production in Paecilomyces lilacinus (Thom.) samson strains on agro-industrial residues BJM
Robl,Diogo; Sung,Letizia B.; Novakovich,João Henrique; Marangoni,Paulo R. D.; Zawadneak,Maria Aparecida C.; Dalzoto,Patricia R.; Gabardo,Juarez; Pimentel,Ida Chapaval.
Paecilomyces lilacinus has potential for pests control. We aimed to analyze mycelial growth and spore production in P. lilacinus strains in several agro-industrial residues and commercial media. This study suggests alternative nutrient sources for fungi production and that the biotechnological potential of agro-industrial refuses could be employed in byproducts development.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biological control; Mycelial growth; Nematophagous fungus.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822009000200016
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The evolution of the resistance of Staphylococcus aureus found on healthcare workers correlated with local consumption of antibiotics BJID
Busato,César Roberto; Gabardo,Juarez; Leão,Maria Terezinha Carneiro.
OBJECTIVE: Correlate the evolution of the resistance of Staphylococcus aureus collected from healthcare workers with the local consumption of antibiotics. MATERIAN AND METHODS: Open prospective research.Study Site. General Reference Hospital with 200 beds in a 700,000 inhabitant region, in Ponta Grossa, Paraná, Brazil. RESULTS: Two collections (samples) of Staphylococcus aureus isolates were obtained from healthcare-workers during an approximate four-year interval. Samples 1 (n= 200) and 2 (n= 270) had this bacterium in 63 (32%) and 90 (33%) of the patients, respectively. At the same time, the annual consumption of antibiotics in DDD/1,000 patient-days was determined. The variation of resistance was significantly smaller (m.s.d.=12.11) for gentamycin...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Staphylococcus aureus nasal carriage; Health-care workers; Resistance and antibiotic consumption.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-86702006000300006
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