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Registros recuperados: 33 | |
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Freitas,Renato João Sossela de; Silva,Rui Sérgio dos Santos Ferreira da; Stertz,Sônia Cachoeira; Ida,Elza Iouko; Cançado,Rupérsio Alvares. |
Em outubro de 2006, a Regional do Paraná sediou em Curitiba o XX Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos (XX CBCTA) com o tema Alimentos e Agroindústrias Brasileiras no Contexto Internacional. O objetivo deste Congresso foi discutir o desenvolvimento científico e tecnológico e a inovação na indústria de alimentos no cenário nacional e internacional. O programa científico foi abrangente e diversificado, com Conferências, Palestras, Mesas-Redondas, Curso de Atualização, Clínicas Tecnológicas, Visitas Técnicas e Apresentações de Trabalhos Científicos em oito áreas definidas pelo Congresso. Como resultado da realização do XX CBCTA, esta análise visa uma apresentação e discussão dos indicadores da pesquisa da área de Ciência e Tecnologia de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Xxcbcta; Indicadores de pesquisa; Ciência e tecnologia de alimentos. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000500001 |
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Marchi,Denis Fabrício; Beteto,Flávia Maria; Almeida,Gleice Rocha dos Santos; Soares,Adriana Lourenço; Hernandez-Blazquez,Francisco Javier; Ida,Elza Iouko; Shimokomaki,Massami. |
Abstract The aim of this work was to study the myofibril proteins and collagen fraction changes in broiler chickens PSE (pale, soft, exudative) meat during ageing and their relationship to meat quality. The results presented an increase of myofibril proteins and collagen solubility promoted by the enhanced proteases activities during storage. Ultramicroscopically, the PSE meat samples revealed intracellularly a sarcomere super contraction and lacunas within the A and I bands while Z-lines appeared very dense and fragmented in comparison to normal samples. This observation was noticed already at 4h storage while extracellularly collagen fibrils decreased visually within the endomysium only after 24h of conditioning. These results influenced the quality as... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cooking loss; Tenderness; Collagen content; Myofibrillar Fragmentation Index. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132019000100503 |
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Langer,Roselane Oliveira de Souza; Simões,Gislaine Silveira; Soares,Adriana Lourenço; Oba,Alexandre; Rossa,Alessandro; Shimokomaki,Massami; Ida,Elza Iouko. |
The objective of this work was to investigate the effect of road transportation conditions on the occurrence of broiler PSE-(Pale, Soft, Exudative) and DFD-like (Dark, Firm, Dry) meats in the Brazilian commercial slaughterhouse plant. Samples of Pectoralis major m from 47-day-old broilers of commercial lineage were analyzed. The results indicated that water-bathing birds just before journey over 3.0km promoted the occurrence of 46.0% of PSE and 4.0% of DFD-like meat, while birds under non-water bathing conditions presented 14.7 and 2.0%, respectively. For a distance of 68.0km, the occurrences of PSE-and DFD-like meat were 44.0 and 0.0% under water bathing conditions, and 52.0 and 0.0% without water bathing, respectively. Water bathing at the farm was a... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Truck microclimate; Meat quality; Broiler chicken stress. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000500021 |
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Agostini,Juliana da Silva; Ida,Elza Iouko. |
O objetivo deste trabalho foi ativar, extrair e caracterizar parcialmente a fitase em sementes germinadas de girassol (Helianthus annuus L.), híbrido M734, e avaliar o efeito da fitase no farelo de girassol. Sementes foram colocadas para germinar por oito dias em câmara a 25°C. A fitase foi extraída com CaCl2 2%, depois do quinto dia de germinação, e fracionada com (NH4)2SO4 até 80% de saturação. O extrato bruto foi caracterizado parcialmente e aplicado em farelo de girassol desengordurado para avaliar a hidrólise do fitato. Com a germinação, houve aumento na atividade da fitase e redução no teor de fitato. A maior atividade da fitase foi observada do quinto ao oitavo dia de germinação. A fitase das sementes germinadas aos cinco dias apresentou atividade... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Helianthus annuus; Girassol híbrido; Hidrólise de fitato. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2006000600021 |
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Maganhini,Magali Bernardes; Mariano,Bruno; Soares,Adriana Lourenço; Guarnieri,Paulo D.; Shimokomaki,Massami; Ida,Elza Iouko. |
A necessidade para uma maior produção de carne magra em suínos tem acarretado modificações nas características bioquímicas do músculo conduzindo ao desenvolvimento das anomalias nas suas cores, as denominadas carnes PSE e DFD. Estas carnes por apresentarem alterações de suas propriedades funcionais, resultam em grandes perdas econômicas. Nesse experimento, foram utilizadas 946 amostras de Longissimus dorsi m., lombos de suínos da linhagem Dalland, machos castrados e fêmeas, com 100 dias de idade, em um Frigorífico localizado na Região Sul do País. Os lombos foram classificados com base no valor de L*24 h e pH24 h. Foi constatada uma incidência de 22,8% de carnes PSE, 1,0% de DFD e 76,2% de normal. Esses valores relativamente altos de carnes PSE mostram a... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cor; PH; Longissimus dorsi m.; Manejo pré e pós-abate. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000500012 |
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Ferreira,Márcia Pires; Oliveira,Maria Cristina Neves de; Mandarino,José Marcos Gontijo; Silva,Josemeyre Bonifácio da; Ida,Elza Iouko; Carrão-Panizzi,Mercedes Concórdia. |
The objective of this work was to analyze changes in the isoflavone profile, determined by high performance liquid chromatography, at different processing stages and after refrigeration of tempeh. For tempeh production, clean soybean grains from cultivars BR 36 (low isoflavone content) and IAS 5 (high) were dehulled, and the separated cotyledons were hydrated and then cooked in boiling water for 30 min. Spores of the fungus Rhizopus microsporus var. oligosporus were inoculated in the cooked and cooled cotyledons, and incubated at 32ºC for 6, 12, 18, and 24 hours in perforated polypropylene bags, for fermentation. The resulting tempeh was stored at 4ºC for 6, 12, 18, and 24 hours. After 24-hour fermentation, isoflavone glucosides were 50% reduced, and the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Rhizopus microsporus var. oligosporus; Aglycone; Fermentation; Functional food; High performance liquid chromatography; Malonyl. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2011001100018 |
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Miura,Edna Mayumi Yuahasi; Silva,Rui Sérgio dos Santos Ferreira da; Mizubuti,Ivone Yurika; Ida,Elza Iouko. |
A soja (Glycine max (L.) Merrill) é uma das leguminosas mais estudadas, em virtude de sua intensa utilização como fonte de óleo comestível e proteína para alimentação humana e animal. A presença de inibidores de tripsina na soja limita sua utilização, tornando necessário o processamento térmico para melhorar sua qualidade nutricional. Entretanto, o processamento térmico excessivo ou inadequado pode reduzir a qualidade da proteína. Neste trabalho, foram utilizados cultivares de soja BR-36, com atividade normal de inibidores de tripsina, e cultivares BRM 95-5297 e BRM 95-5262, com baixas atividades de inibidores de tripsina. As farinhas com 10 e 16% de umidade foram aquecidas em banho a 95°C, com cinco intervalos (15, 25, 50, 75 e 100 minutos) de retenção;... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fatores antinutricionais; Insolubilidade da proteína; Parâmetros cinéticos; Tempo de retenção; Tratamento térmico. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982005000500028 |
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Barbosa,Claudia Freitas; Carvalho,Rafael Humberto de; Rossa,Alessandro; Soares,Adriana Lourenço; Coró,Fábio Augusto Garcia; Shimokomaki,Massami; Ida,Elza Iouko. |
The objective of this work was to study the effect of blue light diffuser on the broiler stress control by measuring the occurrence of PSE meat just before slaughtering. Birds were divided into the following two groups before slaughter at the point of being hung on shackles: broiler group under low intensity blue light ambience (475, 17-20 lx) and control group under white light (550-650nm, 321-332 lx). Birds' stressful conditions were measured by the occurrence of PSE meat. Breast fillets were classified as PSE meat based on pH (<5.8) and lightness (L*> 53.0). The fillet samples in the control group had the following characteristics: pHu=5.77, L* = 54.26 and b*= 6.27. The fillet samples from birds under blue light ambience had the following... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Color; Preslaughter handlings; PSE meat. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000500013 |
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Borges,Cristiane Wing Chong; Carrão-Panizzi,Mercedes Concórdia; Mandarino,José Marcos Gontijo; Silva,Josemeyre Bonifácio da; Benedetti,Silvia; Ida,Elza Iouko. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of the processing conditions of soybean tempeh on the contents of β-glycoside isoflavones and on their bioconversion into aglycones. Different times of soaking (6, 12, and 18 hours), cooking (15, 30, and 45 minutes), and fermentation (18, 24, and 30 hours) with Rhizopus oligosporus at 37°C were evaluated for tempeh preparation. Grains from the cultivar 'BRS 267' were used, and the experiment was carried out according to a central composite design (23). The response functions comprised the contents of genistin, malonyldaidzin, malonylgenistin, daidzein, and genistein, quantified by ultraperformance liquid chromatography (UPLC). Soaking, cooking, and fermentation times change the content,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Glycine max; Rhizopus oligosporus; Daidzein; Fermented soybean; Functional food; Genistein. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2016000300271 |
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Ribeiro,Mara Lucia Luiz; Ida,Elza Iouko; Oliveira,Maria Cristina Neves de. |
Este trabalho foi conduzido para avaliar o efeito da germinação sobre os constituintes antinutricionais da soja, ácido fítico, P total e inibidores de tripsina, que interferem na utilização de proteínas e outras substâncias. A diminuição no aproveitamento de nutrientes resulta em inibição de crescimento, hipoglicemia ou danos a tecidos animais. Para os ensaios foram utilizadas as cultivares de soja (Glycine max (L.) Merrill ) BR-13 e Paraná. As sementes foram incubadas em câmara de germinação a 25°C e 100% de umidade, de 0 a 72 horas, com coleta de amostras em intervalos eqüidistantes de seis horas. A cultivar Paraná apresentou teores superiores de ácido fítico, P total e inibidores de tripsina, em relação à cultivar BR-13. As análises de variância e... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Glycine max; Constituintes antinutricionais. |
Ano: 1999 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X1999000100005 |
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Santana,Andréia Cristina; Carrão-Panizzi,Mercedes Concórdia; Mandarino,José Marcos Gontijo; Leite,Rodrigo Santos; Silva,Josemeyre Bonifácio da; Ida,Elza Iouko. |
The objective of this study was to evaluate the effect of harvest at different times of day on the chemical and physical characteristics of vegetable-type soybean BRS 267 cultivar, harvested at the R6 stage (seed development) and to compare it with that on the grains harvested at the R8 stage (maturation). The pods of the BRS 267 cultivar were harvested at the R6 stage (at 8:00 AM, 12:00 AM, and 6:00 PM), the color parameters were evaluated, and the grains were analyzed for chemical composition, activity inhibitor trypsin, phytic acid content, starch, sugars, fatty acids, and isoflavones. No differences were observed among the different harvest times in terms of the chemical constituents of vegetable-type soybean BRS 267 cultivar harvested at the R6 stage.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vegetable-type soybean; Centesimal composition; Phytic acid; Trypsin inhibitor; Isoflavones. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000200022 |
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Silva,Mariah Benine Ramos; Leite,Rodrigo Santos; Oliveira,Marcelo Álvares de; Ida,Elza Iouko. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effects of the germination conditions of 'BRS 216' soybean (Glycine max) on the length, yield, and isoflavone contents of sprouts. A 23 factorial arrangement was used to evaluate the variables soaking time, irrigation frequency, and germination time. Sprouts that showed better length and yield and higher isoflavone contents were evaluated for their chemical composition and vitamin C content. Soaking and germination time of soybean showed a positive and significant linear effect on sprout length. However, only germination time showed a significant positive linear effect on yield, and a significant negative linear effect on the content of malonylglycosides, aglycones, and total isoflavones. Soybean... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Glycine max; Aglycones; Ascorbic acid; Proximate composition; Soaking. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2020000104000 |
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Pedrão,Mayka Reghiany; Kato,Talita; Soares,Adriana Lourenço; Ida,Elza Iouko; Coró,Fábio Augusto Garcia; Grespan,Moises; Paião,Fernanda; Shimokomaki,Massami. |
The aim of this work was to evaluate pH values fall rate in chicken breast meat under commercial refrigeration processing conditions and the development of PSE (pale, soft, exudative) meat. Broiler breast samples from the Cobb breed, both genders, at 47 days of age (n = 100) were taken from refrigerated carcasses (RS) immersed in water and ice in a tank chilled at 0°C (±2). pH and temperature (T) values were recorded at several periods throughout refrigeration in comparison to samples left at room T as control (CS). The ultimate pH (pHu) value of 5.86 for RS carcasses were only reached at 11°C after 8.35 h post mortem (PM) while, for CS samples, pHu value was 5.94 at 22°C after 4.08 h PM. Thus, under commercial refrigeration conditions, the glycolysis rate... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Post mortem management; Commercial processing refrigeration; Water chiller. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132015000200272 |
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