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Caracterização da fração protéica da cianobactéria Aphanothece Microscopica Nägeli cultivada no efluente da parboilização do arroz Ciênc. Tecnol. Aliment.
Jacob-Lopes,Eduardo; Zepka,Leila Queiroz; Queiroz,Maria Isabel; Netto,Flavia Maria.
O objetivo do presente trabalho foi avaliar a fração protéica da cianobactéria Aphanothece microscopica Nägeli cultivada no efluente da parboilização do arroz quando submetida a diferentes condições de secagem. A produção da biomassa foi realizada a partir da água residuária do processo de parboilização do arroz em bioreatores de coluna de bolhas. A biomassa foi separada do efluente por centrifugação e desidratada em secador descontínuo de bandejas nas condições de 40, 50 e 60ºC e espessuras de bandejas de 5 e 7 mm. O comportamento eletroforético das proteínas da biomassa foi analisado por eletroforese em gel de poliacrilamamida na presença de dodecil sulfato de sódio (SDS-PAGE) e apresentou bandas com peso molecular de 15 kDa a 62,5 kDa. O perfil...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cianobactéria; Aphanothece microscopica Nägeli; Proteína; Aminoácidos.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000200036
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Cassava processing wastewater as a platform for third generation biodiesel production Scientia Agricola
Neves,Cristina; Maroneze,Mariana Manzoni; Santos,Aline Meireles dos; Francisco,Erika Cristina; Wagner,Roger; Zepka,Leila Queiroz; Jacob-Lopes,Eduardo.
ABSTRACT This study aimed to evaluate third generation biodiesel production by microalgae Phormidium autumnale using cassava processing wastewater as a platform. Experiments were performed in a heterotrophic bubble column bioreactor. The study focused on the evaluation of the bioreactor (batch and fed-batch) of different operational modes and the analysis of biofuel quality. Results indicate that fed-batch cultivations improved system performance, elevating biomass and oil productions to 12.0 g L−1 and 1.19 g L−1, respectively. The composition of this oil is predominantly saturated (60 %) and monounsaturated (39 %), resulting in a biodiesel that complys with U.S., European and Brazilian standards. The technological route developed indicates potential for...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microalgae; Cyanobacteria; Agroindustrial wastewater; Biofuel.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162016000500412
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Enhanced single-cell oil production by cold shock in cyanobacterial cultures Ciência Rural
Queiroz,Maria Isabel; Maroneze,Mariana Manzoni; Manetti,Adriana Gonçalves da Silva; Vieira,Juliana Guerra; Zepka,Leila Queiroz; Jacob-Lopes,Eduardo.
ABSTRACT: The aim of this research was to evaluate the enhanced single-cell oil production by cold shock in Aphanothece microscopica Nägeli using dairy processing wastewater as culture medium. The study focused on (i) temperature optimization for biomass production, (ii) cold shock application to induce lipids biosynthesis and (iii) determination of fatty acids profile under different conditions. Results indicated that temperature of 20°C was the best condition in terms of kinetics parameter, reaching biomass productivities of 160.25mg/L.h. Under these conditions, a lipid content of 12.65% was also observed, resulting in a lipid productivity of 20.27mg/L.h. Additionally, the 0°C cold shock was the most efficient in increasing intracellular lipid content,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aphanothece microscopica Nägeli; Dairy wastewater; Lipid; Microalgae; Temperature stress.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018001100750
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Microencapsulação de probióticos: avanços e perspectivas Ciência Rural
Menezes,Cristiano Ragagnin de; Barin,Juliano Smaniotto; Chicoski,Alexandre José; Zepka,Leila Queiroz; Jacob-Lopes,Eduardo; Fries,Leadir Lucy Martins; Terra,Nelcindo Nascimento.
Devido aos seus efeitos benéficos, os probióticos têm sido incorporados nos mais diversos alimentos, incluindo iogurtes, queijos, sorvetes, leites fermentados e sobremesas congeladas. No entanto, existem ainda diversos problemas com relação à viabilidade e resistência das culturas probióticas nesses alimentos. Neste artigo de revisão, são abordados os aspectos tecnológicos utilizados na microencapsulação de probióticos que permitem aumentar a sua viabilidade durante a fermentação, processamento e utilização nos produtos comerciais. A microencapsulação de bactérias probióticas pode ser utilizada para aumentar a viabilidade durante o processamento, como também para liberá-las de maneira controlada no trato gastrointestinal.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Encapsulação; Culturas probióticas; Liberação controlada; Microcápsulas.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013000700026
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Microencapsulation of probiotics using sodium alginate Ciência Rural
Etchepare,Mariana de Araújo; Barin,Juliano Smanioto; Cichoski,Alexandre José; Jacob-Lopes,Eduardo; Wagner,Roger; Fries,Leadir Lucy Martins; Menezes,Cristiano Ragagnin de.
The consumption of probiotics is constantly growing due to the numerous benefits conferred on the health of consumers. In this context, Microencapsulation is a technology that favors the viability of probiotic cultures in food products, mainly by the properties of protection against adverse environmental conditions and controlled release. Currently there are different procedures for microencapsulation using polymers of various types of natural and synthetic origin. The use of sodium alginate polymers is one of the largest potential application in the encapsulation of probiotics because of their versatility, biocompatibility and toxicity exemption. The aim of this review is to present viable encapsulation techniques of probiotics with alginate, emphasizing...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alginate; Controlled release; Microencapsulation; Probiotics..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000701319
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Produção de biodiesel de terceira geração a partir de microalgas Ciência Rural
Francisco,Érika Cristina; Franco,Telma Teixeira; Maroneze,Mariana Manzoni; Zepka,Leila Queiroz; Jacob-Lopes,Eduardo.
O objetivo do estudo foi avaliar o biodiesel de 3 a geração produzido a partir do cultivo heterotrófico da microalga Phormidium sp., empregando amido de mandioca como fonte de carbono orgânico. Um planejamento experimental foi realizado para determinar as condições ótimas de temperatura e razão C/N. A partir da obtenção das melhores condições de cultivo desenvolveram-se cultivos em batelada e batelada alimentada em biorreator e avaliaram-se as características do biodiesel produzido. Os resultados indicaram que a temperatura de 30ºC e a razão C/N de 68 são as condições ideais do processo. As maiores produtividades em biomassa (50,41mgL-1h-1) e lipídica (7,49mgL-1h-1) foram obtidas no cultivo em batelada. Os ácidos graxos com maior representatividade foram...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodiesel; Microalgas; Cultivo heterotrófico; Amido de mandioca.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000200349
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Treatment of cattle-slaughterhouse wastewater and the reuse of sludge for biodiesel production by microalgal heterotrophic bioreactors Scientia Agricola
Maroneze,Mariana Manzoni; Barin,Juliano Smanioto; Menezes,Cristiano Ragagnin de; Queiroz,Maria Isabel; Zepka,Leila Queiroz; Jacob-Lopes,Eduardo.
Microalgal heterotrophic bioreactors are a potential technological development that can convert organic matter, nitrogen and phosphorus of wastewaters into a biomass suitable for energy production. The aim of this work was to evaluate the performance of microalgal heterotrophic bioreactors in the secondary treatment of cattle-slaughterhouse wastewater and the reuse of microalgal sludge for biodiesel production. The experiments were performed in a bubble column bioreactor using the microalgae Phormidium sp. Heterotrophic microalgal bioreactors removed 90 % of the chemical oxygen demand, 57 % of total nitrogen and 52 % of total phosphorus. Substantial microalgal sludge is produced in the process (substrate yield coefficient of 0.43 mg sludge mg chemical...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bioreactor; Agro-industrial wastewater; Microalgae/cyanobacteria.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162014000600011
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