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Avaliação do consumo de peixes no município de Palmas-TO. Repositório Alice
RIBEIRO, R. C.; BARROS, L. A.; PIRES, C. R. F.; KATO, H. C. A.; SOUSA, D. N..
No presente estudo teve-se como objetivo avaliar o consumo de peixe no município de Palmas-TO, de acordo com o perfil socioeconômico, a frequência, as principais espécies consumidas, os locais de consumo e as formas de aquisição dos mesmos. Foram entrevistadas 515 pessoas, com o apoio de um questionário estruturado. Verificou-se que a maior frequência do consumo de peixe foi de uma ou duas vezes por semana e que 3,30% dos entrevistados fazem essa ingestão diariamente. Os tipos de peixes preferidos foram os redondos (caranha (Piaractus spp.), tambaqui (Colossoma macropomum) e seus híbridos), sendo os peixes frescos a forma de maior preferência de aquisição (84,47%). Os mercados e as feiras livres foram os principais locais de aquisição do peixe (37,86%),...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Palmas-TO; Cadeia Produtiva; Peixe; Consumo Alimentar; Habito Alimentar.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1095042
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Change in physical and chemical characteristics related to the binomial time-temperature used in sous pasteurization see Tambaqui (Colossoma macropomum). Repositório Alice
KATO, H. C. A.; LOURENÇO, L. F. H.; SOUSA, C. L.; JOELE, M. R. S. P.; RIBEIRO, S. C. A..
The goal of this study was to evaluate sous vide fish and assess the influence of time and temperature on the pasteurization process through quality parameters. The raw material (tambaqui fillets) and the sous vide underwent physical, physicochemical, and microbiological analyses. A sauce was prepared containing soy sauce, water, horseradish and garlic flakes. The product's pasteurization parameters of time and temperature were defined according to a 22 central composite rotatable design (CCRD), and the dependent variables were water holding capacity (WHC) and instrumental texture aiming at obtaining high WHC values for the product to maintain the desired juiciness. The microbiological analysis required by legislation have indicated that the fish fillets...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Superfície de resposta; Peixe; Tambaqui; Textura.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1040910
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ESTUDO DA VIDA COMERCIAL DE SOUS VIDE DE TAMBAQUI (Colossoma macropomum) ARMAZENADO SOB CONGELAMENTO Repositório Alice
ARAUJO, C. S.; KATO, H. C. A.; BEZERRA, P. N.; NEVES, E. M. P. X.; LOURENÇO, L. F. H..
O objetivo deste trabalho foi a obtenção de sous vide de tambaqui cultivado (Colossoma macropomum) e estudar a vida de prateleira a -18°C. O sous vide foi elaborado com dois tipos de molhos: shoyu e manjericão e as amostras foram armazenadas a -18°C e analisadas a cada 15 dias por 90 dias, quanto a qualidade sensorial, microbiológica, físico-química e de textura instrumental.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Peixe de água doce; Tambaqui; Armazenamento; Congelamento.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1079948
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Free market handlers training: the answer to the decrease of foodborne diseases for hygienic sanitary lack conditions in fairs of Belém-Pará. Repositório Alice
ALCÂNTARA, G. de L. C. de; KATO, H. C. A.; FREITAS, A. A. de; EVANGELISTA, D. K. R..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Belém-PA; Feira; Higiene de alimento; Controle de qualidade; Treinamento; Peixe fresco.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1040906
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Panorama of the aquaculture expansion of aquaculture and the fish consumption in Brazil. Repositório Alice
KATO, H. C. A.; FREITAS, A. A..
The global fish production and consumption has been growing over the past decades, and this increase is due to an improved perception of the nutritional and healthful characteristics of this protein source. To meet theses many different requirements in growing, or already established, markets, in a global scale, aquaculture increasingly expands, with its benefits of standardization, supply of maintenance throughout the year and better sanitary control.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Peixe; Aquacultura; Piscicultura; Consumo.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1040826
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Sales strategies for family fish farming in Tocantins, Brazil, through institutional markets. Repositório Alice
SOUSA, D. N. de; KATO, H. C. A.; FREITAS, A. A. de; EVANGELISTA, D. K. R..
The aim os this study was to analyze sales strategies to introduce fish, produced in family-based properties, in institutional markets of Tocantins State.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Tocantins; Peixe; Pequeno produtor; Economia pesqueira.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1040803
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Yield of machine separated minced flesh from whole tambaqui Colossoma macropomum and Curimata Prochilodus spp. for inclusion in institutional markets. Repositório Alice
KATO, H. C. A.; SOBREIRA, C. B.; FREITAS, A. A. de; SOUSA, D. N. de; ALVES, R. R.; EVANGELISTA, D. K. R..
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Peixe; Tambaqui; Curimata.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1040832
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