Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 56
Primeira ... 123 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
A influência do ciclo lunar na reprodução e tempo de incubação de ovos de macrobrachium amazonicum (decapoda:palaemonidae). Repositório Alice
BASTOS, A. M.; LIMA, J. de F.; TAVARES-DIAS, M. T..
O ciclo lunar tem efeito sobre o comportamento de camarões, mas pouco se conhece sobre essa influência na eclosão de larvas. Este estudo investigou o efeito das fases lunares na eclosão de larvas e no tempo de incubação de ovos de Macrobrachium amazonicum. De novembro a dezembro de 2014, foram observadas 155 fêmeas ovígeras. A eclosão de larvas ocorreu em 50% das fêmeas, com diferenças para o tempo médio de incubação. A maior quantidade de fêmeas com desova bem sucedida ocorreu na lua minguante (41%) e a menor na lua crescente (13%). O menor período de incubação foi para fêmeas isoladas na lua crescente (8,2 dias) e o maior na lua nova (11,5 dias), enquanto que para fêmeas agrupadas a média foi de 9,5 dias para o menor período de incubação. Conclui-se que...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Desova; Reprodução animal; Incubação.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1066697
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aquaponia: uma alternativa de diversificação na aquicultura e horticultura familiar do Amapá. Infoteca-e
LIMA, J. de F.; BASTOS, A. M.; MONTAGNER, D.; BORGES, W. L..
O que é aquaponia? Como funciona a aquaponia? Quais as vantagens e desvantagens da aquaponia? Como construir um sistema de aquaponia em pequena escala? Instruções de instalação e manejo do sistema.
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Recirculação de água; Peixe; Piscicultura; Hortaliça.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1037219
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Are artificial semi-dry wetlands efficient in wastewater treatment from different fish densities and for lettuce production? Repositório Alice
LIMA, J. de F.; BASTOS, A. M.; SILVA DUARTE, S. S.; SANTOS, U. R. A. dos.
This study aimed to determine artifcial semi-dry wetlands' performance to wastewater treatment from fish farming and Lactuca sativa production in an aquaponics system. This trial model observed the effects of different stocking biomass on the growth rate of Colossoma macropomum and yield of two L. sativa varieties. A factorial design consisting of three fish density treatments in quadruplicate and two Lettuces variety was used. Nine hundred and sixty fingerlings with 8.35±0.91 g were stocked at three stocking biomass treatments in quadruplicate: 40 fingerlings or 334 g m-3; 80 fingerlings 668 g m-3; 120 fingerlings or 1002 g m-3. Delice American Lettuce and Purple Crested Lettuce were cultured in the semi-dry wetlands. The fnal mass (g), consumed food,...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Biodiversity preservation; Intensive production; Sustainability of water; Colossoma Macropomum; Tambaqui; Water treatment.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1136188
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Armadilha em PVC para pesca comercial de camarões de água doce. Infoteca-e
LIMA, J. de F.; BASTOS, A. M.; MONTAGNER, D..
bitstream/item/155944/1/CPAF-AP-2016-COT-143-Armadilha-em-pvc-para-pesca-comercial-camarao.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Sustentabilidade pesqueira; Crustáceo; Captura; Pesca artesanal.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1064556
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Arranjo produtivo local de crustáceos no Estado do Amapá. Infoteca-e
LIMA, J. de F.; AMARAL, K. D. S..
bitstream/item/125992/1/CPAF-AP-DOC-82-Crustaceos-v7-29-06-15.pdf
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Aquicultura.; Pesca; Camarão; Caranguejo; Produção; Comercialização..
Ano: 2014 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1018870
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aspectos econômicos e higiênico-sanitários da comercialização de camarões de água doce em feiras livres de Macapá e Santana, Estado do Amapá. Repositório Alice
LIMA, J. de F.; SANTOS, T. dos S..
No Estado do Amapá, o comércio de camarões de água doce é realizada em feiras livres, bares, restaurantes, supermercados e peixarias, onde envolve um número significativo de pessoas denotando sua importância social e econômica. A venda de camarões de água doce e seus derivados tem crescido substancialmente nas últimas décadas. No entanto, os protocolos de preparação, manuseio e conservação realizados sem considerações de higiene muitas vezes faz o consumo de camarões perigosos para os consumidores. O objetivo deste estudo foi diagnosticar os aspectos higiênico-sanitários no comércio de camarão de água doce, além de descrever a variação do preço e dinâmica de fornecimento desse camarão, em feiras populares das cidades de Macapá e Santana entre Fevereiro e...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Higiene da feira; Crustáceo; Comercialização.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/984879
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aspectos gerais da pesca e comercialização do camarão-da-amazônia no Amapá. Infoteca-e
LIMA, J. de F.; MONTAGNER, D..
bitstream/item/128137/1/CPAF-AP-2014-DOC-83-Pesca-camarao-final-30-07-15.pdf
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Aquicultura.; Pesca; Crustáceo; Comercialização..
Ano: 2014 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1021849
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aspectos limnológicos de uma aquaponia utilizando leitos cultivados semissecos sob diferentes cargas de nutrientes. Infoteca-e
LIMA, J. de F.; BASTOS, A. M..
O estudo avaliou a eficiência de um sistema de recirculação utilizando leitos cultivados semissecos no tratamento de efluentes de recria de tambaqui Colossoma macropomum em três densidades de estocagem: 40, 80 e 120 alevinos m-3. O cultivo durou 110 dias. Os parâmetros de qualidade de água registrados diariamente foram: sólidos totais, turbidez, oxigênio dissolvido, pH, temperatura e condutividade elétrica. E amônia, nitrito, nitrato, potássio, fosfato, magnésio e cálcio foram registrados duas vezes por semana. Os resultados demonstraram que o sistema de aquaponia utilizado com alface Lactuca sativa foi satisfatoriamente eficiente no tratamento da água tornando-a apropriada ao cultivo de C. macropomum nas densidades testadas. O volume de nutrientes...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Sistema misto; Tambaqui; Colossoma Macropomum; Aquicultura; Produção Pesqueira; Hortaliça Folhosa; Produção Vegetal.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1127795
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Bioecology of the crab Ucides cordatus (Crustacea, Decapoda) in mangroves influenced by the Amazon River, Brazil. Repositório Alice
AMARAL, K. D. S.; VIEIRA, I. M.; OSÓRIO, F. M.; ROCHA, J. D. M.; LIMA, J. de F..
The mangrove crab (Ucides cordatus) is a valuable fishery resource, overfished along the Brazilian coast. This study aimed to obtain bioecological data on this crab along the coast of the State of Amapá. Six bimonthly samplings were conducted between December 2008 and January 2010. Transects were used to estimate the density (burrows m-2) and population abundance (individuals m-2). All the animals were subjected to biometrics, with females being classified according to their stage of gonadal maturation. The mean density (1.09 burrows m-2) and abundance (0.31 individuals m-2) were influenced by the climate with the highest values ​​in summer (1.17 burrows m-2 and 0.34 individuals m-2). The male to female ratio was 1.38:1 showing...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Reprodutctive dynamics; Fishery resource; Dinâmica reprodutiva; Estrutura populacional; Amapá.; Crustáceo; Recurso pesqueiro; Population structure..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/984889
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Brachyuran crustaceans from the bycatch of prawn fisheries at the mouth of the Amazon river. Repositório Alice
LIMA, J. de F.; SILVA, T. C. da; SILVA, L. M. A. da; GARCIA, J. da S..
The present paper is a pioneering study on the Brachyura bycatch associated with the artisan prawn fisheries at the mouth of the Amazon River. The study was conducted at four collection sites distributed along the mouth of the Amazon River between the months of January/2009 and January/2010. The animals were caught using handcrafted traps called ?matapi?, which are used by prawn fisherman in the region. Twenty matapis were used at each collection site. A total of 145 specimens were captured and six species were identified, all belonging to the Trichodactylidae family - Sylviocarcinus maldonadoensis, S. pictus, S. devillei, Valdivia serrata, Dilocarcinus septemdentatus and D. pagei. The most representative species, S. maldonadoensis, S. pictus and S....
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Prawn fishing; Crustaceans; Amazon region; Crustáceo; Camarão.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/953905
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização do sistema pesqueiro de produção do camarão-da-amazônia no estuário amazônico. Infoteca-e
LIMA, J. de F.; CINTRA, I. H. A.; BASTOS, A. M.; DAMASCENO, L. F.; MONTAGNER, D.; VARELA, E. S..
bitstream/item/155929/1/CPAF-AP-2016-DOC-95-Caracterizacao-do-sistema-pesqueiro-camarao.pdf
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Crustáceo; Pesca artesanal; Cadeia produtiva; Comercialização.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1064543
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Crescimento de juvenis de Macrobrachium Amazonicum (Heller, 1862) alimentado com dietas Isoproteicas substituindo farinha de peixe por farinha de castanha do Brasil. Repositório Alice
DUARTE, S. S.; YOSHIOKA, E. T. O.; MARINHO, R. B.; MONTAGNER, D.; DAMASCENO, L. F.; LIMA, J. de F..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Cultivo.; Engorda; Nutrição..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/977729
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Description of ten additional ossicles in the foregut of the freshwater crabs Sylviocarcinus pictus and Valdivia serrata (Decapoda: Trichodactylidae). Repositório Alice
LIMA-GOMES, R. C.; LIMA, J. de F.; MAGALHÃES, C..
The morphology of stomach ossicles of decapod crustaceans provides valuable information on their phylogeny and biology. We herein described ten new ossicles in the foreguts of two trichodactylid crabs, Sylviocarcinus pictus (H. Milne-Edwards, 1853) and Valdivia serrata White, 1847, in addition to previously described 38 ossicles, which are also recognized and listed. Five specimens each of S. pictus and V. serrata were selected for morphological analysis of gastric ossicles. The stomachs were obtained after removing the carapace, and they were fixed in 10% formalin for 24 hours. After this procedure, the stomachs were immersed in a solution of 10% Potassium Hydroxide (KOH) and heated to 100 °C during 60 minutes for tissue maceration. At this point, the...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Morfologia; Anatomy; Crab; Crustacean; Morphology.; Crustáceo; Caranguejo; Anatomia..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1071133
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Dieta natural de Armases benedicti Rathbun, 1897 (Brachyura, Sersamidae) na foz do Rio Amazonas. Repositório Alice
GARCIA, J. da S.; APARICIO, G. K. da S.; SILVA, T. C. da; LIMA, J. de F..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Braquiúros.; Habito Alimentar..
Ano: 2008 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/353239
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of dietary carotenoids on reproducers of Amazon River prawn Macrobrachium amazonicum. Part 1: metabolism,morphometric / zootechnical indexes, body composition and gametes. Repositório Alice
COSTA, D. P. da; CASTILHO, C. de L.; SANTOS, U. R. A. dos; GEMAQUE, T. C.; DAMASCENO, L. F.; LIMA, J. de F.; MIRANDA FILHO, K. C..
The inclusion of natural extracts and solution of synthetic astaxan thin in the Macrobrachium amazonicum diet w ere tested to verify their effect on performance, body indexes and total accumulation of astaxanthin in the reproductive tissues and gametes of this crustacean in comparison with newly captured wild animals. The e xperi ment was randomized in blocks (five treatments with three replicates). Four groups were submitted, during 20 days, to diets in recirculation tanks: control diet (CONT); diet containing natural extract of “buriti” (CAR); diet with inclusion of natural “uruc um” extract (BIXN), diet with syntheti c astaxanthin (ASTX) and NATURAL group (not fed with ration). 180 prawns were used, with 60 males (6.08±1.96 g) and 120 females (4.55±1.03...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Electroejaculation; Prawn culture; Buriti; Urucum; Astaxanthin; Reproductive performance.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1136703
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of dietary carotenoids on reproducers of Amazon River prawn Macrobrachium amazonicum. Part 2: external coloration, accumulation of astaxanthinin dody tissues and pigment stability in feed. Repositório Alice
COSTA, D. P. da; CASTILHO, C. de L.; SANTOS, U. R. A. dos; GEMAQUE, T. C.; DAMASCENO, L. F.; LIMA, J. de F.; MIRANDA FILHO, K. C..
The color is an important factor to distinguish the commercialized Amazon river prawns. The accumulation of pigments in the body can vary according to the prawn?s diet. In this work, ethanolic extracts of ?buriti? and annatto rich in pigments were obtained and tested comparatively with synthetic astaxanthin in the feeding of adults of Macrobrachium amazonicum, together with a control group without pigments and a newly captured wild group. Levels of body pigments were measured using UV reflective spectroscopy and external staining by colorimetry. Differences were observed in the accumulation of astaxan thin in body tissues, differences in saturation between genders and that annatto extract has greater stability in the feed after water immersion...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Supplement; Tissue accumulation; Camarão; Buriti.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1136704
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of increase in temperature on the survival and growth of Macrobrachium amazonicum (Palaemonidae) in the Amazon. Repositório Alice
BASTOS, A. M.; LIMA, J. de F.; TAVARES-DIAS, M..
Macrobrachium amazonicum is a shrimp species distributed in freshwater habitats of Neotropical regions and is of great importance for the Amazonian economy. This study evaluated the effects of temperature increase on the survival and growth of M. amazonicum. For this, we distributed 360 M. amazonicum juveniles in 70 L tanks, and carried out a 90-day experiment with three treatments (T0:28 ± 0.5 °C, or room temperature; T1: 30 ± 0.2 °C; T2: 32 ± 0.2 °C), using 4 replicate tanks each with 30 individual shrimp. Culture-tanks were connected to a recirculation system with biofiltration and constant aeration. Animals were fed twice a day using shrimp pelleted commercial food. After 90 days of trial, the total length and body mass gain of the animals cultured at...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Cultivo; Cultivation; Growth; Survival; Camarão; Crescimento; Sobrevivência; Temperatura; Shrimp; Temperature.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1095737
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effects of environmental light colors on the larviculture of the Amazon River prawn Macrobrachium amazonicum. Repositório Alice
BASTOS, A. M.; LIMA, J. de F.; TAVARES-DIAS, M..
This study aimed to investigate the effects of red, yellow, green, violet, blue, and white light in Macrobrachium amazonicum larviculture. The trials were composed of six treatments (i.e., colors red, yellow, green, blue, violet, and white light in tanks) with four replicates each. Transparent tanks of 1 L of water, 10 salinity, and 2400 newly hatched larvae were used in trials. The larvae were fed Artemia salina nauplii and complemented with commercial shrimp feed daily. The light color affected the temperature, pH, and dissolved oxygen in the water culture and nauplii consumption, survival, and productivity of M. amazonicum. In the tanks with red light, the mean temperature was lower, while the oxygen and pH levels were higher than those with other...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Larval cycle; Camarão; Crustáceo; Meio Ambiente Aquático; Light; Economic productivity.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1112242
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Estudo da morfologia funcional do estômago e do hábito alimentar do camarão Pitu (Macrobrachium carcinus) (Linnaeus, 1758) (crustacea, decapoda, palaemonidae) na Foz do Rio Amazonas. Repositório Alice
GARCIA, J. da S.; LIMA, J. de F..
Resumo simples.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Amapá; Hábito alimentar; Crustáceo.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/884280
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Estudo da morfologia funcional do estômago e do hábito alimentar do camarão pitu Macrobrachium carcinus (Linnaeus, 1758) (Crustacea, Decapoda, Palaemonidae) na foz do rio Amazonas. Repositório Alice
GARCIA, J. da S.; LIMA, J. de F..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Crustáceo; Morfologia animal; Hábito alimentar.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/915507
Registros recuperados: 56
Primeira ... 123 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional