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Caracterização fenólica de vinhos tropicais brasileiros de Tempranillo e Ruby Cabernet. Repositório Alice
TEIXEIRA, M. V. J.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, N. B.; VASCONCELOS, M. A. S.; LIMA, L. L. A..
O presente trabalho teve como objetivo caracterizar o perfil fenólico de vinhos comerciais elaborados no Vale do Submédio São Francisco com as cultivares Tempranillo e Ruby Cabernet, safras 2012 e 2013.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Composição mineral; Tempranillo; Ruby Cabernet; Análise sensorial; Vinho tropical.; Uva; Vinho.; Grapes.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1032692
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Caracterização fenólica de vinhos tropicais brasileiros de Tempranillo e Ruby Cabernet. Repositório Alice
TEIXEIRA, M. V. J.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, N. B.; VASCONCELOS, M. A. S.; LIMA, L. L. A..
O presente trabalho teve como objetivo caracterizar o perfil fenólico de vinhos comerciais elaborados no Vale do Submédio São Francisco com as cultivares Tempranillo e Ruby Cabernet, safras 2012 e 2013.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Composição mineral; Tempranillo; Ruby Cabernet; Análise sensorial; Vinho tropical.; Uva; Vinho.; Grapes.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1036812
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Physicochemical characterization of tropical wines produced in the Northeast of Brazil. Repositório Alice
LIMA, L. L. A.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, N. B..
Young varietal and experimental wines from Vitis vinifera L. ? Petit Verdot and Tempranillo ? cultivated in a tropical semiarid region (Northeast Brazil) were characterized with regard to their phenols and organic acids. The wine was evaluated using spectrophotometry and high performance liquid chromatography to determine total polyphenols, total anthocyanins and organic acids. The Petit Verdot wines showed highest polyphenols and anthocyanins concentrations. However, the Tempranillo wine showed highest acidity. Both cultivars produce typical tropical red wines in the Northeast of Brazil.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Polifenol; Vinho tropical; Região Nordeste; Enologia; Vinho; Análise química; Análise organoléptica; Ácido Orgânico.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/913026
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Physicochemical characterization of tropical wines produced in the Northeast of Brazil. Repositório Alice
LIMA, L. L. A.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, N. B..
Young varietal and experimental wines from Vitis vinifera L. ? Petit Verdot and Tempranillo ? cultivated in a tropical semiarid region (Northeast Brazil) were characterized with regard to their phenols and organic acids. The wine was evaluated using spectrophotometry and high performance liquid chromatography to determine total polyphenols, total anthocyanins and organic acids. The Petit Verdot wines showed highest polyphenols and anthocyanins concentrations. However, the Tempranillo wine showed highest acidity. Both cultivars produce typical tropical red wines in the Northeast of Brazil.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Polifenol; Vinho tropical; Região Nordeste.; Uva; Ácido Orgânico.; Grapes.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/914211
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Polyphenolic and chromatic characterization of tropical red wines produced in the São Francisco River Valley (Northeast Brazil). Repositório Alice
LIMA, L. L. A.; PEREIRA, G. E.; ANDRADE, S. A. C.; GUERRA, N. B..
Resumo.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Caracterização; Região do Vale do Rio São Francisco; Pernambuco; Vinho tropical; Polifenol.; Enologia; Vinho; Análise química; Cor; Composição química..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/908730
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Polyphenolic and chromatic characterization of tropical red wines produced in the São Francisco river Valley (Northeast Brazil). Repositório Alice
LIMA, L. L. A.; PEREIRA, G. E.; ANDRADE, S. A. C.; GUERRA, N. B..
Young varietal and experimental wines from Vitis vinifera - Petit Verdot,Tempranillo and Syrah - cultivated in a tropical semiarid region (Northeast Brazil) were evaluated with regard to their phenolic composition and chromatic characteristics during a storage period of 12-month. The wine was stored in bottles and evaluated using spectrophotometry and high efficiency liquid chromatography to determine color, total polyphenols, anthocyanins, flavanols and flavonols. The Petit Verdot had a less color variation when compared to wines from temperate climates. Although the wines followed the traditional pattem of decreasing polyphenol concentration during storage, the concentrations of these compounds remained higher than those reported in literature, such as...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tinto; Vale do São Francisco; Vinho tropical; Composição fenólica; Característica cromática; Uva.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/903541
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Sensory profiles of tropical wines produced in the São Francisco River Valey (Northeast Brazil). Repositório Alice
GUERRA, N. B.; LIMA, L. L. A.; PEREIRA, G. E.; ANDRADE, S. A. C.; SILVEIRA, K. C. da; LIMA, T. L. A..
Given the lack of available information on the subject, this study aims to characterize and evaluate the sensory stability of the experimental wines made from Vitis Vinifera - Syrah, Petit Verdot, Tempranillo, Sauvignon Blanc, Verdejo and Viognier - grown in the region of Vale de São Francisco in the northeast of Brazil,where the climate is tropical and semi-arid. Samples ofthe wines were analyzed after 3, 6, 9 and 12-months of storage by means of Quantitative Descriptive Analysis (QDA) and the data were submitted to Principal Component Analysis (PCA). The application of multivariate analysis resulted in a satisfactory differentiation of the wines in relation to grape variety, storage durationand in identifying the attributes most pronounced in the wines....
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tropical; Propriedades sensoriais; Análise descritiva quantitativa; Vale do São Francisco; Tropical wines.; Uva; Grapes; Sensory properties..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/903551
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Sensory profiles of tropical wines produced in the São Francisco River Valley (Northeast Brazil). Repositório Alice
GUERRA, N. B.; LIMA, L. L. A.; PEREIRA, G. E.; ANDRADE, S. A. C.; SILVEIRA, K. C. da; LIMA, T. L. A..
Resumo.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Estabilidade; Análise sensorial; Análise descritiva quantitativa; Vinho tropical; Região Nordeste; Brasil; Enologia; Vinho; Análise química; Análise organoléptica.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/908746
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