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LIMA, L. R.; SOUSA, C. M. B. de; PIRES, C. de J.; SOUSA, M. B. e; NORONHA, M. de A.; LOPES, A. C. de A.; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M.. |
O feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp] é uma fonte geradora de emprego e renda nas Regiões Norte e Nordeste do Brasil. Por ser cultivado em ambientes com altas temperaturas e baixa umidade do solo pode ser acometido pela podridão-cinzenta-do-caule, doença causada pelo fungo Macrophomina phaseolina, cujo manejo tem como principal recomendação à adoção de cultivares resistentes. O ensaio foi realizado na Embrapa Meio-Norte, sendo cada germoplasma plantado em vasos plásticos contendo solo previamente esterilizado e infestado em cada cova com quatro sementes de crotalária colonizados pelo patógeno. O delineamento foi inteiramente casualizado, com 16 tratamentos constituídos por germoplasmas de feijão-caupi de porte ereto e semi-ereto, e cinco repetições,... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Feijão-caupi; Bean.. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/949891 |
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KIPERT, T. A.; CARVALHO, A. P. da S.; ROCHA, J. K. L. da; LIMA, L. R.; CABRAL, L. da S.; BEHLING NETO, A.; CAMARGO, K. D. V.; PEDREIRA, B. C. e. |
A técnica da ensilagem permite a conservação de alimentos em meio anaeróbico, possibilitando o fornecimento de alimento para os animais quando se há uma menor oferta de forragens, principalmente em épocas de menor pluviosidade. A ensilagem consiste na conversão de carboidratos solúveis presentes na planta principalmente em ácido lático, o que provoca a queda no pH da massa ensilada a níveis que inibem a atividade microbiana, preservando assim suas características. Embora o milho e o sorgo sejam as forrageiras mais utilizadas na produção de silagem, a ensilagem de gramíneas de clima tropical, confeccionadas a partir de pastagens permanentes, tem se mostrado uma alternativa viável e segura de produção de volumosos (Vieira, 2010). Dentre os capins mais... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Mato Grosso; Cuiaba; Capim mombaca; Ensilagem; Farelo; Inoculante; Panicum Maximum. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106176 |
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LIMA, L. R.; MOMBACH, M. A.; FERREIRA, D. C.; PEDREIRA, B. C. e; CARVALHO, P. de; AMORIM, K. R. R. de; CABRAL, L. da S.. |
The intensification of beef cattle production systems has been adopted for many farmers in Brazil, specially in Midwest region, as a way to increase the productivity by unit of land used as well as to increase the profit and decrease the Greenhouse Gas (GHG) emissions. In this way, feedlot is a major strategy used in order to increase the land productivity, where cattle from grazing systems are rapidly chanced to high grains diets, what increases the risk of nutritional diseases to occurring as acidosis and lameness. The objective of this study was to assess the effect of dietary levels of concentrate on microbial population in cattle. Four rumen fitted Nellore male cattle were used in this study from which rumen samples (solid and fluid) three hours after... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Cellulolytic microorganisms; Grains. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106178 |
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LIMA, L. R.; MOMBACH, M. A.; PEDREIRA, B. C. e; FERREIRA, D. C.; CARVALHO, P. de; AMORIM, K. R. R. de; WEIMER, P. J.; CABRAL, L. da S.. |
The rumen is a very complex ecosystem in which there is a high diversity and concentration of rumen microbes. Animals, microbial and diets effects shape the rumen microbial population what make the rumen microbial manipulation a hard task to be done. There are many aspects about rumen microbial what the scientists and nutritionists would like to change, but the reduction in rumen methanogens and its activities is probably the first one. Considering the probable association between protozoa and rumen methanogens, this study aimed to evaluate their populations in the rumen of beef cattle during transition from a forage to high grains diets by qPCR. Four rumen fitted male Nellore Cattle were used, which were submit to diets from Brachiaria brizantha grass to... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Archaea; Methanogens; Rumen microorganisms. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106183 |
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FABIAN, E. C.; LIMA, L. R.; VIANA, R. C.; CARVALHO, A. P. da S.; FABIAN, F. T. C.; PAULA, N. F. de; PEDREIRA, B. C. e; CABRAL, L. da S.. |
The potential of live yeast utilization in high grain diets for ruminants is well established, however, in foragebased variable. Thus, objective diets, there are few studies and the results are extremely of this study was to evaluate in vitro the effects of supplementation with Saccharomyces cerevisiae, strain 1026, associated with different levels of starch, in forage-based diets (Brachiaria brizantha cv. Marandu) harvested in two seasons (rainy and dry season) on the kinetic parameters of forage digestion, as well as on short chain fatty acid (SCFA) and methane production. Three in vitro incubations were performed using ruminal liquid from two cannulated steers, weighing approximately 400 kg, which were kept on grazing conditions. Two simultaneous... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Live yeast; Additive; Probiotic.; Methane.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1086387 |
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