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Avaliação da qualidade de méis de abelhas africanizadas e sem ferrão nativas do Nordeste do Estado do Pará. Repositório Alice
MENEZES, B. do A. D.; MATTIETTO, R. de A.; LOURENÇO, L. de F. H..
O objetivo do trabalho foi avaliar a qualidade microbiológica e físico-química do mel in natura (np) e pasteurizado (p) de abelhas africanizadas (Apis mellifera) e de duas espécies de abelhas sem ferrão (Melipona fasciculata e Melipona flavolineata) nativas da região Nordeste do Estado do Pará. As análises físico-químicas foram realizadas de acordo com o recomendado pela legislação brasileira para Apis mellifera e as análises microbiológicas seguiram os métodos oficiais da American Public Health Association. Os méis de Apis mellifera apresentaram-se dentro dos padrões físico-químicos estabelecidos, exceto para os parâmetros açúcares redutores (np: 57,43%±1,28 e p: 58,53%±1,91), acidez (np: 62,25 cmol/Kg±4,15 e p: 62,67 cmol/Kg±5,75) e umidade (np:...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Apis melífera; Caracterização; Meliponíneos; Mel; Pasteurização; Abelha Africana.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1100512
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Avaliação microbiológica e sensorial de carne de baby búfalo. Repositório Alice
LOURENÇO, V. V.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; LOURENÇO, L. de F. H.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. de F. A. dos..
2001
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Baby búfalo; Carne; Pastagem cultivada; Análise sensorial; Análise microbiológica; Bubalino.
Ano: 2001 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/404120
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Composição centesimal, física e sensorial de carne de búfalos terminados em sistema tradicional e silvipastoril na Amazônia Oriental. Repositório Alice
NORONHA, G. N.; JOELE, M. R. S. P.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; NAHUM, B. S.; NERES, L. de S.; RODRIGUES, A. M. da C.; LOURENÇO, L. de F. H.; SILVA, O. L. L..
The aim of this study was to evaluate the physical and sensory characteristics of buffalo meat ended Traditional Systems and Silvopastoral. The experiments were performed in the Research Units Animal "Senator Álvaro Adolpho", SSP installed and "Dr. Philibert Camargo "(ST), belonging to Embrapa Amazônia Oriental, Belém-Pará. After this period the animals were slaughtered at a commercial packing plant and their carcasses were identified and cooled for 24 hours. The right side carcass was cut between the 12th and 13th ribs and removed the Longissimus dorsi (kebabs), for analysis of pH, texture and color lenses, weight loss by cooking, ability to retain water, determining the composition proximate and sensory evaluation. The experimental design was completely...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sistemas de criação; Qualidade da carne; Avaliação sensorial.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975607
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Meat quality of buffaloes finished in traditional or silvopastoral system in the brazilian eastern Amazon. Repositório Alice
JOELE, M. R. S. P.; LOURENÇO, L. de F. H.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; ARAUJO, G. S.; BUDEL, J. C. de C.; GARCIA, A. R..
BACKGROUND: The present study aimed to assess the physical, chemical and sensory characteristics of meat from buffaloes finished in a Traditional System (TS) or Traditional + Silvopastoral System (TSPS) with dietary supplementation. Crossbred Murrah × Mediterranean buffaloes were raised from weaning to slaughter in the TS (n = 15) or were raised in the traditional system and finished in the TSPS (n = 15). After finishing, animals were slaughtered and their carcasses refrigerated for 24 h. The right side of each half-carcass was cut between the 12th and 13th ribs and the Longissimus thoracis muscle was removed. The cranial part underwent analyses of pH, color, weight loss as a result of cooking, water holding capacity, texture and sensory characteristics,...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fatty acids; Chemical composition; Rearing systems; Bubalus bubalis.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1064583
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Perfil de ácidos graxos de carne de búfalos terminados em sistemas tradicional e silvipastoril. Repositório Alice
JOELE, M. R. S. P.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; NAHUM, B. S.; NERES, L. de S.; LOURENÇO, L. de F. H.; RODRIGUES, E. C. N.; NORONHA, G. N..
The aim of this study was to evaluate the fatty acid profile of the meat of buffalo finished in creating Traditional Systems (ST) and Silvopastoral (SSP) with supplemental feeding. The experiments were performed in the Research Units Animal "Senator Álvaro Adolpho", silvopastoral system and "Dr. Philibert Camargo, "traditional system of creation, belonging to Embrapa Amazônia Oriental, Belém-Pará, Brazil. After the fattening period, eight months, the animals were slaughtered at a commercial abattoir and their carcasses identified, refrigerated for 24 hours. The Longissimus dorsi (kebabs) retained the right half carcass between the 12th and 10th ribs, was ground and stored for determination of acids in lipids extracted from samples and cold reading esters...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Sistemas de criação; Qualidade da carne; Suplementação alimentar.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975611
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Rendimento e características físico-químicas de "babybúrger" elaborado com corte secundário de baby búfalo. Repositório Alice
MOURA, M. M.; AZEVEDO, N. A. A.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; LOURENÇO, L. de F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. de F. A. dos..
2001
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Baby búfalo; Ponta de agulha; Produção de carne; Rendimento; Propriedade físico-química.
Ano: 2001 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/404117
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