|
|
|
|
|
Maia,Joselanne Luiza Trajano; Bassoi,Luis Henrique; Silva,Davi José; Lima,Maria Auxiliadora Coelho de; Assis,Joston Simão de; Morais,Patricia Lígia Dantas de. |
In perennial crops, fertilizers are applied to restore the amount of nutrient removed from the plant by harvesting. Nevertheless, the immobilized nutrient inside the whole plant should be considered. Based on it, the nutrient concentrations in the guava leaf and fruit and the nutrient contents removed by fruits and post-harvest pruning were evaluated in an irrigated orchard, in Petrolina, State of Pernambuco, Brazil. The greatest contents removed by fruits were N and K among the macronutrients, while Fe, Zn and Mn presented higher levels among the micronutrients. More than 60% of the total content of N, P, K, Mg, Fe, and B removed by pruning were immobilized in the leaf and non-marketable fruit. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Psidium guajava; Mineral nutrition; Foliar analysis; Fruit analysis. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452007000300054 |
| |
|
| |
|
|
Dantas,Bárbara França; Pereira,Maiane Santos; Ribeiro,Luciana de Sá; Maia,Joselanne Luiza Trajano; Silva,Davi José; Duenhas,Luiza Helena; Lima,Maria Auxiliadora Coelho de; Bassoi,Luis Henrique. |
The guava (Psidium guajava L.) cv. Paluma has been cultivated in São Francisco Valley, Northeastern of Brazil, for in natura consumption and processing purposes. In spite of its importance, there are few scientific knowledge regarding guava physiology, nutrition, irrigation and fertigation. The objective of this work was to evaluate the effect of weather conditions and different concentrations of N and K applied by fertigation in foliar contents of reducing sugars, total soluble sugars, starch, sucrose, amino acids, and proteins. The field experiment was carried out at Bebedouro Experimental Field and the biochemical evaluations at the Laboratory of Seed and Plant Physiology, both located at Embrapa Semi-Árido, Petrolina-PE. The doses of 200 g N and 100 g... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Psidium guajava; Primary metabolism; Carbohydrate. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452007000200026 |
| |
|
|
Marinho,Lígia Borges; Rodrigues,José Julio Vilar; Soares,José Monteiro; Lima,Maria Auxiliadora Coelho de; Moura,Magna Soelma Beserra de; Brandão,Elieth Oliveira; Silva,Thieres George Freire da; Calgaro,Marcelo. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito das condições de deficit hídrico, na fase de maturação da uva, sobre a produção e qualidade da uva 'Superior Seedless' entre julho e novembro de 2007. O experimento foi realizado em delineamento de blocos ao acaso, com quatro repetições, em arranjo fatorial (3x3) + 1: três épocas de alteração da aplicação das lâminas de irrigação (21, 13 e 5 dias antes da colheita); três lâminas de irrigação (100, 50 e 0% da evapotranspiração da cultura); e um tratamento controle (manejo de irrigação adotado pelo produtor). As épocas de irrigação e as lâminas de irrigação utilizadas influenciaram a firmeza das bagas e a acidez titulável. A interrupção da irrigação, aos 13 ou 21 dias antes da colheita, resultou em... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Estresse hídrico; Qualidade da uva; Rendimento. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2009001200018 |
| |
|
|
|