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Bioaccessibility of contaminants of emerging concern in raw and cooked commercial seafood species: insights for food safety risk assessment. Repositório Alice
ALVES, R. N.; MAULVAULT, A. L.; BARBOSA, V. L.; FERNANDEZ-TEJEDOR, M.; RAMBLA-ALEGRE, M.; CAMPÀS, M.; REVERTÉ, L.; DIOGÈNE, J.; TEDIOSIE, A.; KWADIJK, C. J. A. F.; KOTTERMAN, M.; VAN DEN HEUVEL, F. H. M.; ROBBENS, J.; CUNHA, S.; FERNANDES, J. O.; RASMUSSEN, R. R.; SLOTH, J. J.; ALVAREZ-MUÑOZ, D.; RODRÍGUEZ-MOZAZ, S.; AZNAR-ALEMANY, Ò.; ELJARRAT, E.; BARCELÓ, D.; MANITA, D.; BRAGA, A. C.; FOGACA, F. H. dos S.; COSTA, P. R.; MARQUES, A..
Autoria na publicação: FABIOLA FOGAÇA.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Frutos do mar.; Segurança Alimentar..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1079414
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Bioaccessibility of metals in seafood: risk to human health. Repositório Alice
FOGACA, F. H. dos S.; ALVES, R.; BARBOSA, V.; MAULVAULT, A. L.; ANACLETO, P.; CAMACHO, C.; BANDARRA, N.; MARQUES, A..
Despite its well known nutritional attributes, seafood consumption can potentially represent human health hazards, as these species can often accumulate toxic elements namely as mercury, cadmium, lead and arsenic. In toxicological studies, the overall concentration of metals determined does not always reflect the amount that becomes available for absorption at the human intestinal epithelium during the digestive process, also defined as bioaccessibility. The inclusion of bioaccessibility in risk/benefit assessment provides more realistic estimates of metals ingestion through seafood consumption.
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Target Hazard Quotient; Alimento; Consumo Alimentar; Digestão; Food consumption; In vitro digestion.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1110339
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Coping with antidepressants in a changing ocean: behavioural implications in juvenile meagre (Argyrosomus regius) exposed to venlafaxine. Repositório Alice
MAULVAULT, A. L.; PAULA, J. R.; CAMACHO, C.; BARBOSA, V.; ALVES, R.; FOGACA, F. H. dos S.; ANACLETO, P.; PISSARRA, V.; DINIZ, M.; MARQUES, A.; ROSA, R..
Na publicação: FABIOLA FOGAÇA.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Mudanças climáticas; Ecossistemas.; Peixe..
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1066195
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Different tools to trace geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri). Repositório Alice
CHAGURI, M. P.; MAULVAULT, A. L.; NUNES, M. L.; SANTIAGO, D. A.; DENADAI, J. C.; FOGACA, F. H.; SANT'ANA, L. S.; DUCATTI, C.; BANDARRA, N.; CARVALHO, M. L.; MARQUES, A..
The aim of this study was to use proximate chemical composition, amcro and trace elements, fatty acid profile and stable isotopes as traceability tools to assess geographic origin and seasonality of croaker (Micropogonias furnieri).
Tipo: Separatas Palavras-chave: Isótopo estável; Rastreabilidade; Ácidos graxos; Minerais.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1000539
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Use of green tea to reduce methylmercury bioaccessibility in raw and cooked fish. Repositório Alice
ANACLETO, P.; BARBOSA, V.; ALVES, R.; MAULVAULT, A. L.; FOGACA, F. H. dos S.; LANGERHOLC, T.; MARQUES, A..
WEFTA. 15 a 18 out. 2018.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Tecnologia de Alimento.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1101432
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