|
|
|
|
|
PEREIRA, R. A. G.; MEDEIROS, A. N.; QUEIROGA, R. de C. R. E.; COSTA, R. G.; FERNANDES, M. F.; BOMFIM, M. A. D.; LIMA, R. C. P.. |
Resumo: A adição de lipídios na alimentação de cabras leiteiras vem no intuito de verificar a interferência dos óleos vegetal, Licuri e Mamona, em dois níveis, sobre as características sensoriais do leite produzido. Os tratamentos consistiam em um grupo controle sem óleo (SO), óleo de Licuri a 3% (OL-3), óleo de Licuri a 5% (OL-5), óleo de Mamona a 3% (OM-3) e óleo de Mamona a 5% (OM-5), na matéria seca das dietas. Foram utilizadas 10 cabras mestiças Moxotó em lactação, confinadas, distribuídas num quadrado latino duplo (5 x 5), em que cada período foi realizado em 15 dias, sendo 12 dias de adaptação e três dias de coleta. Utilizou-se o Teste de Aceitação para avaliar das características sensoriais conferidas ao leite. A suplementação com óleo de mamona,... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Suplementação; Licuri; Aceitabilidade; Avaliação sensorial.; Caprino; Mamona; Leite de Cabra; Nutrição Animal; Óleo Vegetal; Qualidade; Análise Organoléptica.; Dairy goats; Animal feeding; Animal nutrition; Vegetable oil; Castor oil.; Goats. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/533686 |
| |
|
| |
|
| |
|
|
MEDEIROS, A. N.; ALVES, A. R.; ANDRADE, A. P.; FRIGHETTO, R. T. S.; SILVA, M. J. S.; SILVA, D. S. da. |
The objective of this study was to evaluate the effect of concentrate supplementation on the performance of goat kids grazing in the native vegetation of semiarid region of Brazil(Caatinga). The variables evaluated were digestibility of extrusa (food collected by thefistulated animals), weight gain, feed intake, digestibility and N balance. Four castratedindigenous male goats (2.5 years old and 22.5 ± 4 kg of body weight (BW)) and fistulatedwere randomly assigned in Latin square design for evaluation of the chemical composition and in vitro digestibility of the extrusa. For determination of weight gain, feed intake and digestibility, thirty-six castrated male goats (five months old, 15.7 ± 0.78 kg of BW) were arranged randomly in four supplementation... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Brazilian semiarid; Goat kids; Herbage availability; Supplement; Bode; Kids (goats); Semiarid zones; Forage. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1068108 |
| |
|
|
BOMFIM, M. A. D.; MEDEIROS, A. N.; BATISTA, A. M. V.; SILVA, J. K.; MACIEL, M. do V.; CAVALCANTE, A. C. R.; GALVANI, D. B.; SANTOS, S. F. dos; ANGERER, J.. |
Abstract: The nutrition of grazing ruminants on Brazilian Northeastern rangelands (Caatinga) is challenging. The Fecal NIR spectrum shows high linearity with dietary nutrients of grazing ruminants. However, it requires a database variability wide enough to encompass all field condition. Many species from Caatinga have been identified as endemical, may acting as a link points, raising the possibility to build a global model. This work is a first approximation to evaluate the feasibility to develop a global model of fecal NIRS to small ruminants on Brazilian Caatinga. In conclusion, fecal NIR global model from Brazilian rangelands seems be potentially feasible, depending on how wide is the botanical composition of the area and when the samples are obtained,... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Infrared spectrophotometry; NIR spectroscopy; Caatinga; Small ruminants; Goats; Sheep; Ruminant nutrition; Animal nutrition; Rangelands; Animal models; Brazil; Semiarid soils. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1107114 |
| |
|
|
ALVES, A. A.; MOREIRA, A. L.; MOREIRA FILHO, M. A.; PARENTE, H. N.; GARCEZ, B. S.; AZEVEDO, D. M. M. R.; ROGERIO, M. C. P.; MEDEIROS, A. N.. |
The balance of nitrogen compounds was evaluated in finishing sheep fed diets containing hydrolyzed sugarcane tip hay. The experiment was carried out at the DZO/CCA/UFPI, in Teresina, PI, Brazil. |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Amonização; Balanço de nitrogênio; Saccharum Officinarum; Cana de Açúcar; Uréia; Ovino. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1101529 |
| |
|
| |
|
| |
|
|
PAIVA, G. N.; ARAUJO, G. G. L. de; HEMRIQUES, L. T.; MEDEIROS, A. N.; BELTRÃO FILHO, E. M; COSTA, R. G.; ALBUQUERQUE, I. R. R. de; GOIS, G. C.; CAMPOS, F. S.; FREIRE, R. M. B.. |
The aim of this study was to evaluate the influence of supplying water with varying salinity levels to dairy goats on nutrient intake, apparent nutrient digestibility, and milk yield. The experiment lasted 65 days and involved 24 crossbred goats with mean body weight of 38±4 kg, which were randomly allotted. It was set in a completely randomized design with four treatments consisting of 640, 3188, 5740 and 8326 mg L‒1 total dissolved solids (TDS) in the drinking water. The results showed that water salinity levels had no effect on the intake of dry matter, neutral detergent fiber, crude protein, ether extract, total carbohydrates, non-fibrous carbohydrates, total digestible nutrients, metabolizable energy, digestible energy, or apparent nutrient... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Produção de leite; Cabras leiteiras; Intake.; Caprino; Produção animal; Água salina; Salinidade; Consumo; Digestibilidade.; Animal production; Saline water; Digestibility.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1088722 |
| |
|
|
|