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Avaliação do efeito da concentração e da temperatura na desidratação osmótica de abóbora utilizando metodologia de superfície de resposta. Repositório Alice
BARBOSA JÚNIOR, J. L.; RIBEIRO, S. C. A.; ANTÔNIO, G. C.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
2004
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Abóbora; Desidratação osmótica; Temperatura.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/137034
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Drying kinetics of fresh and osmotically pre-treated papaya (Carica papaya L.). Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
The aim of this work was to study and to model the drying kinetics of fresh osmotically pre-treated papaya cubes \(Carica papaya L.) using the diffusional model (Fick's seccond law) adapted to a cubic geometry, and an empirical two parameters model. The osmotic pre-treatment was carried out in an incubator at constant tenperature and agitation. The drying process was carried out in a fixed bed dryert two different temperatures and air velocities. At the beginning of the drying process of fresh papaya, drying rate was influenced by both air velocity and air temperature. But lose to the equilibrium condition, the drying rate was affected a only by the air temperature. The physico-chemical changes in the papaya cubes during osmotic pre-tratment caused...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Secagem; Papaya; Mamão; Carica Papaya; Desidratação Osmótica.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/153108
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Drying kinetics of nectarine (Prunus persica) with and without shrinkage. Repositório Alice
ARAUJO, E. A. F.; RIBEIRO, S. da C. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
The objective of this work was to study the drying kinetics of nectarine (Prunus persica), in natura and osmotically pretreatment in sucrose solutions, with and without shrinkage. The dying process was carried out at temperatures of 40 and 60oC and an air velocity of 2.1m/s. The experimental data were adjusted using Fick's diffusional model in terms of moisture concentration, and the results were analyzed in terms of the correlation coefficient (R2).
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Nectarine; Nectarina; Secagem; Processamento; Prunus Persica; Secagem Artificial; Drying; Shrinkage.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154203
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Efeito da desidratação osmótica com xarope de milho no conteúdo de ácido ascórbico do caju (Anacardium occidentale L.). Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X..
O efeito da desidratação osmótica de fatias do pedúnculo do caju em xarope de milho (40-60%,p/p), com temperaturas variando de 30 a 50 C e tempos de imersão entre 90 e 240 minutos, no conteúdo de ácido ascórbico (vitamina C) dessa fruta foi estudado. O processamento realizado a altas temperaturas resultou em perdas de vitamina C em torno de 43%, sendo a degradação química, assim como a difusão, os fenômenos responsáveis por esta perda.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Ácido ascórbico; Caju; Desidratação Osmótica.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150908
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Effect of concentration on the physical properties of cashew juice. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; CIPRIANI, D. C.; EL-AOUAR, A. A.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
Thermal conductivity, thermal diffusivity, density and viscosity of cashew juice were measured at 30 oC for soluble solids content ranging from 5.5 to 25 oBrix. Thermal conductivity and diffusivity were determined using a linear hest source probe. Both properties were found to decrease with the increase of soluble solids content, while density and viscosity increased. Empirical models were fitted to the experimental data for each property and the accuracy of those models was checked.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Suco de caju; Propriedade física; Concentração; Densidade; Condutividade térmica; Viscosidade; Caju.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/154836
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Effect of osmotic dehydration on the drying kinetics and quality of cashew apple, Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; EL-AOUAR, A. A.; TONON, R. V.; KUROZAWA, L. E.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X.; PARK, K. J..
The effect of different osmotic pretreatments on cashew apple drying kinetics and product quality were investigated.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Secagem; Cinética; Desidratação osmótica; Qualidade; Cajú; Cashew.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/161543
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Effect of pretreatment on the drying kinetics of cherry tomato (Lycopersico esculentum var. cerasiforme). Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
Basic concepts: Osmotic dehydration; Sorption isotherms; Drying. Mathematical models; Materials and methods; Results and discussion: cherry tomato characterization; Osmotic dehydration; Sorption isotherms; Air drying.
Tipo: Capítulo em livro científico (ALICE) Palavras-chave: Tomate cereja; Desidratação Osmótica; Método; Modelo Matemático; Secagem.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/151196
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Effectof osmotic dehydration in sucrose solution in the drying kinetics of cashew apple (Anacardium occidentale L.). Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; TONON, R. V.; MURR, F. E. X..
The ínfluence of osmotíc dehydratíon ín sucrose solution (52% w/w) for 165 minutes in the dryíng kínetícs of cashew apple was studied. Drying tests were conducted usíng a fixed bed dryer at three dífferent temperatures (50, 60 and 70°C) and aír velocíty of 2.1 m/s. Results showed that an íncrease of the aír temperature favoured the decrease of the dryíng time of the product. The water effectíve diffusion coefficients were determined accordíng to Fick's second law applied to a thín slab and were found to be ín the order of 10-10 m2/s. The effectíve diffusion coefficient decreased for the osmosed cashew apple, índícatíng a less favoured díffusíonal processo However, the pretreated samples were characterízed by a flexíble structure, by a smaller shrinkage and...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caju; Desidratação Osmótica; Secagem.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150905
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Estudo da cinética da secagem de tomate cereja. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; MURR, F. E. X..
2003
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Tomate cereja; Secagem; Difusividade; Lycopersicon esculentum; Tomate.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/153958
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Estudo da cinética de secagem de cogumelo in natura e desidratado osmoticamente. Repositório Alice
KUROZAWA, L. E.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X.; PARK, K. J..
O Agaricus blazei é um cogumelo comestível e conhecido no Brasil como Cogumelo do Sol, Cogumelo de Deus ou Cogumelo Piedade. Popularmente, esta espécie é utilizada para cobater o estresse físico e psicológico, a osteoporose e a úlcera gástrica e para estimular a imunidade. Os cogumelos possuem umidade ao redor de 90% e são altamente perecíveis, de modo que há uma necessidade de processá-los, para aumentar sua vida de prateleira. Assim, o presente trabalho teve como objetivo estudar a cinética de secagem de cogumelo Agaricus blazei com e sem pré-tratamento osmótico. A desidratação osmótica foi realizada em solução de 10% de NaCl p/p, com as seguintes condições de processo: agitação de 80rpm, temperatura de 20oC e tempo de processo de 60 minutos. Os...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cogumelo comestível; Modelagem; Fick; Page; Agaricus blazei.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/157659
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Estudo da cinética de secagem de mamão Formosa (Carica papaya L.). Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
O presente trabalho teve como objetivo estudar e ajustar matematicamente a cinética de secagem de mamão formosa (Carica papaya L.) utilizando o modelo difusional (Segunda Lei de Fick) adaptado a uma geometria cúbica.
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Modelagem; Difusividade efetiva; Papaya; Mamão; Carica Papaya; Secagem.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150910
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Estudo da desidratação osmótica de abóbora utilizando metodologia de superfície de resposta. Repositório Alice
BARBOSA JÚNIOR, J. L.; ALVES, D. G.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
2003
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Abóbora; Osmose; Desidratação; Perda de água; Ganho de sólidos; Cucurbita maxima.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/152138
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Estudo e modelagem da cinética de desidratação osmótica do mamão Formosa (Carica papaya L.). Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
O presente trabalho teve como objetivo estudar e ajustar a cinética do processo de desidratação osmótica de cubos de mamão formosa (Carica papaya L.), assim como avaliar a qualidade do produto final. O tratamento osmótico foi conduzido a 30°C, com agitação 11Orpm, utilizando-se dois tipos de soluções de sacarose 70oBrix: a primeira contendo lactato de sódio 2,4% p/p e ácido láctico O,IM e a segunda com lactato de sódio 2,4% p/p e ácido CÍtricoO,lM. A condição contendo ácido cítrico apresentou valor de perda de água (WL) ligeiramente superior ao encontrado para a contendo ácido láctico. Comportamento contrário ocorreu para o ganho de sólidos (SG). O ajuste dos dados experimentais foi realizado através do modelo difusional, para geometria cúbica, e de um...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Diversidade efetiva; Desidratação Osmótica; Mamão.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/150904
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Estudo reológico de polpa de caju em diferentes concentrações. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; CIPRIANI, D. C.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; RIBEIRO, S. da C. A.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X..
2004
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caju; Polpa; Reologia; Viscosidade; Anacardium occidentale.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/137116
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Influence of drying process variables on fresh and osmotically pre-treated mushrooms. Repositório Alice
KUROZAWA, L. E.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X.; PARK, K. J..
The aim of this work was to study the drying of fresh and osmotically dehydrated mushrooms and evaluate their qualities. The osmotic treatment was carried out at 20 °C with a 10% w.w?1 salt solution, 80 rpm agitation and 60 min immersion time. The mushrooms were dried in a vertical bed dryer with forced air-flow. An experimental design was applied to evaluate the influence of the temperature and air velocity on the drying constant, obtained according to an exponential model and on the colour difference between the dried and fresh samples. Using Response Surface Methodology, a condition was chosen to obtain the largest drying constants and smallest colour differences. The optimum conditions for the drying process were 70 °C and 2.0 m/s, and 80 °C and 2.5...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Congumelo fresco; Cogumelo Agaricus blazei; Processamento; Cinética de secagem; Desidratação osmótica; Planejamento experimental; Cor.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/162731
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Influence of osmotic dehydration and high temperature short time processes on dried sweet potato (Ipomoea batatas Lam.). Repositório Alice
ANTONIO, G. C.; ALVES, D. G.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X.; PARK, K. J..
The puffing operation is carried out at as intermediate stage in the drying process. When reconstituted, the dehydrated puffed productpresents a more pleasing appearance than the material that has not been puffed. The high temperature and short time process (HTST) was employed to obtain puffed sweet potato slices from both in natura and osmotically pretreated with sucrose and salt solutions samples. Processing time was the most significant variable affecting moisture content, water activity and rehydration. All the empirical models obtained using response surface methodology were considered predictive. The best conditions for the HTST sweet potato slices were obtained using a temperature of 160 C and time of 22 min for samples with no osmotic treatment and...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Batata doce; Ipomoea batatas Lam; Secagem; Desidratação osmótica.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/159483
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Influence of osmotic pretreatment on dried cashew apple acceptability. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; TONON, R. V.; ANTONIO, G. C.; KUROZAWA, L. E.; MURR, F. E. X..
2009
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Desidratação osmótica; Secagem; Cajú; Cashew.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/256940
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Influência do pré-tratamento osmótico na qualidade de mamão Formosa (Carica papaya L.) seco. Repositório Alice
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
2002
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Mamão; Desidratação osmótica; Secagem; Qualidade.
Ano: 2002 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/150900
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Mass transfer kinetics of osmotic dehydration of cherry tomato. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
Cherry tomato samples were osmotically dehydrated in different hypertonic NaCI solutions (with or without sucrose) at two different concentrations. Mass transfer kinetics were modelled according to Peleg, Fick and Page equations. The Peleg equation presented the best fitting for water loss and Page model showed the best predictive capacity for salt gain data. The effective diffusivity determined using Fick's second law applied to a spherical geometry was found to be in the range of O.43 x 10-9-1.77 x 10-9 m2/s for water loss and 0.04 x 10-9-0.54 x 10-9 m2/s for salt gain. Increased solution concentration resulted in higher water loss and salt gain. An addition of sucrose to osmotic solutions decreased the driving force of the process.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Tomate cereja; Modelo empírico; Transferência de massa; Tomate; Desidratação Osmótica; Tomatoes.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/152471
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Optimisation of osmotic dehydration of cashew apple (Anacardium occidentale L.) in sugar solutions. Repositório Alice
AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X..
Osmotic dehydration of cashew apple in sucrose and corn syrup solids solution as influenced by temperature (3050oC), sugar syrup concentration (40-60% w/w) and immersion time (90-240min) was studies through response surface methodology. Responses of water loss (%) and solid gain (%) were fitted to polynomials, with multiple correlation coefficients ranging from 0,92 to 0,99. The fitted functions were optimised for maximum water loss and minimised incorporation of solids in order to obtain a product resembling non-processed fruit. Three optimum sets were selected for each solute and the ascorbic acid content was determined. The ascorbic acid losses were similar to those reported for osmpotic dehydration process.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cashew nut; Castanha de cajú; Anacardium Occidentale; Desidratação Osmótica.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/152653
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