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Ácido linoléico conjugado em dietas para pacu: tempo de deposição, desempenho e perfil de ácidos graxos 96
Santos,Lilian Dena dos; Furuya,Wilson Massamitu; Silva,Tarcila Souza de Castro; Michelato,Mariana; Matsushita,Makoto.
Avaliou-se a influência da adição (1,2%) de ácido linoléico conjugado (CLA) na dieta sobre o desempenho, a deposição e o perfil de ácidos graxos na carne de pacus. Foram utilizados 112 pacus em crescimento (256,19 ± 24,09), distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com dois tratamentos e quatro repetições, em oito tanques (1 m³ cada), e alimentados até a saciedade aparente, três vezes ao dia, durante 60 dias. Utilizou-se dieta extrusada, com 28% PB e 3.000 kcal ED/kg de ração. A cada duas semanas, foram coletados oito peixes de cada tratamento (dois de cada repetição) para determinar a composição de ácidos graxos no tempo. Pela análise de Broken-line, a máxima deposição do cis-9, trans-11, trans-10, cis-12 e do CLA total foi estabelecida com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Crescimento; Filé; Lipídios; N-3; N-6; Piaractus mesopotamicus.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982009000600002
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Desempenho e morfologia hepática de juvenis de tilápia-do-nilo alimentados com dietas suplementadas com metionina e colina 86
Graciano,Thêmis Sakaguti; Natali,Maria Raquel Marçal; Vidal,Luiz Vítor Oliveira; Michelato,Mariana; Righetti,José Sérgio; Furuya,Wilson Massamitu.
O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da metionina e colina sobre o desempenho produtivo e a morfologia do fígado de tilápia-do-nilo. Durante 87 dias, 160 peixes da linhagem Supreme, com peso vivo médio inicial de 77±0,8 g, distribuídos igualmente em 16 tanques de 1.000 L cada, foram cultivados em sistema com recirculação de água. Os peixes foram alimentados com rações, peletizadas, três vezes ao dia, até saciedade aparente. Foram utilizadas quatro rações com 33% de proteína bruta e 3.000 kcal kg-1 de energia digestível: controle, sem suplementação; suplementação com 3.000 mg kg-1 de metionina; com 2.000 mg kg-1 de colina; com 3.000 mg kg-1 de metionina e 2.000 mg kg-1 de colina. Não foi observado efeito do fornecimento de metionina ou colina...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Oreochromis niloticus; Aminoácido; Fígado; Músculo; Peixe; Vitamina.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2010000700015
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Dietary histidine requirement of grow-out Nile tilapia (Oreochromis niloticus), based on growth performance, muscle development, expression of muscle-growth-related genes, and blood parameters 96
Zaminhan-Hassemer,Micheli; Michelato,Mariana; Boscolo,Wilson Rogério; Urbich,Allan Vinnícius; Cruz,Thais Pereira da; Almeida,Fernanda Losi Alves de; Furuya,Valéria Rossetto Barriviera; Furuya,Wilson Massamitu.
ABSTRACT This research was conducted to determine optimal dietary histidine requirement of grow-out Nile tilapia, Oreochromis niloticus, based on muscle development, expression of muscle-growth-related genes, and blood parameters. Fish (n = 288, initial body weight of 64.17±0.53 g) were fed extruded diets with graded levels of histidine (4.23, 5.44, 7.17, 8.91, and 11.57 g kg−1), containing approximately 289 g kg−1 crude protein and 3565 kcal kg−1 digestible energy. The study followed a completely randomized design with five treatments and four replicates each, for 65 days. There was a quadratic effect of dietary histidine on final body weight, feed conversion, and net protein utilization, and the best values were optimized at 8.09, 7.88, and 7.33 g kg−1,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Aquaculture; Fish nutrition; Genomics.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982020000100201
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Digestible methionine + cystine requirement for Nile tilapia from 550 to 700 g 96
Michelato,Mariana; Furuya,Wilson Massamitu; Graciano,Themis Sakaguti; Vidal,Luiz Vítor Oliveira; Xavier,Tadeu Orlandi; Moura,Lorena Batista de; Furuya,Valéria Rossetto Barriviera.
This trial was conducted to determine the dietary digestible methionine + cystine requirement of Nile tilapia (550 to 700 g) based on the ideal protein concept. Six hundred fish were distributed in a completely randomized design with five treatments and four replicates, with 30 fish per experimental unit. The fish were fed diets containing approximately 262 g of digestible protein/kg, 3,040 kcal of digestible energy/kg and 7.90, 9.40, 10.90, 12.40 or 13.90 g of methionine + cystine/kg. The fish were hand-fed three times a day until apparent satiation for 30 days. No effects of dietary methionine + cystine on feed conversion ratio, daily protein deposition, whole body moisture, fillet moisture, crude protein, ether extract and ash, plasmatic HDL and LDL...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Body composition; Fillet yield; Fish; Performance; Plasmatic lipid pattern.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982013000100002
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Exigência de fósforo disponível para tilápia-do-nilo (35 a 100 g) 96
Furuya,Wilson Massamitu; Fujii,Keila Michele; Santos,Lilian Dena dos; Silva,Tarcila Souza de Castro; Silva,Lilian Carolina Rosa da; Michelato,Mariana.
Objetivou-se determinar a exigência de fósforo disponível para tilápias-do-nilo. Utilizaram-se 144 peixes com peso vivo inicial de 35,33 ± 0,66 g, distribuídos em delineamento de blocos ao acaso, com quatro tratamentos e três repetições. Foram fornecidas dietas com 29,0% PB, 2.980 kcal/kg de energia digestível (ED) e quatro níveis de fósforo disponível (0,25; 0,35; 0,45 ou 0,55%), obtidos pela utilização de fosfato bicálcico como fonte de fósforo. As dietas foram fornecidas aos peixes três vezes por dia, até aparente saciedade, durante 46 dias. Não foi observado efeito dos níveis de fósforo disponível na dieta sobre o índice hepatossomático, a taxa de sobrevivência e os teores de água e proteína bruta na carcaça. O aumento dos níveis de fósforo disponível...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desempenho; Mineral; Ossos; Peixe.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008000600001
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Length-weight relationship and prediction equations of body composition for growing-finishing cage-farmed Nile tilapia 96
Silva,Tarcila Souza de Castro; Santos,Lilian Dena dos; Silva,Lilian Carolina Rosa da; Michelato,Mariana; Furuya,Valéria Rossetto Barriviera; Furuya,Wilson Massamitu.
The objective of the present study was to develop models for predicting live weight from the length-weight relationship and body composition of Nile tilapia. A total of 3,000 juvenile fish (initial weight = 28.6±4.16 g and standard length = 13.8±0.16 cm) were distributed into three circular cages (12 m3 each). The fish were hand-fed extruded diets containing 332 g kg-1 of crude protein and 3,230 kcal kg-1 of digestible energy, until apparent satiety, twice daily, for 100 days. Twelve fish were collected from each cage every 20 days for measurements of body weight and length, and proximate composition analysis; statistical analysis was conducted using linear regression. The value of the slope b and the intercept for the length-weight relationship were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amino acids; Aquaculture; Fish; Mathematical modeling.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982015000400133
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Length-weight relationships and prediction equations of body composition of farm raised Astyanax aff. Fasciatus (Actinopterygii: Characiformes: Characidae) 103
Furuya,Valéria R.B.; Michelato,Mariana; Cruz,Thais P. da; Furuya,Wilson M..
This study ascertains the length-weight relationship and predicts body composition equations in cultivated Astyanax aff. fasciatus. A total of 300 fish were distributed in five groups according to body weight: 1.19 ± 0.18, 3.7 ± 0.70, 7.55 ± 0.97, 12.28 ± 2.32 and 22.16 ± 2.64 g. The length-weight relationship was elaborated using linear (y i = b0 + b1x i) or second-order (y i = b0 + b1x i + b1x i²) regression analysis. The value of the b slope in the length-weight relationship was 3.6971 and the intercept was 0.0031. The prediction equations obtained for body moisture, crude protein, crude lipid and ash were, y = 71.680 - 0.404BW, y = 17.140 - 0.095BW, y = 8.432 +0.364BW and y = 3.720 - 0.032BW, respectively, where BW is the body weight of fish (g). The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aquaculture; Fish; Growth; Mathematical modeling; Regression analysis.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-46702014000600001
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Mathematical modeling for digestible protein in animal feeds for tilapia 96
Vidal,Luiz Vítor Oliveira; Furuya,Wilson Massamitu; Martins,Elias Nunes; Xavier,Tadeu Orlandi; Michelato,Mariana; Graciano,Themis Sakaguti.
The objective of this study was to formulate mathematical models to estimate digestible protein in some animal feeds for tilapia. Literature results of the proximate composition of crude protein, ether extract, and mineral matter, as well as digestible protein obtained in biological assays, were used. The data were subjected to multiple linear stepwise backward regression. Path analysis was performed to measure the direct and indirect effects of each independent variable on the dependent one. To validate the model, the experience used data from independent studies and values obtained from a digestibility trial with juvenile Nile tilapia testing five meat and bone meals, using the Guelph feces collecting system and chromium oxide (III) as an indicator. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chemical composition; Estimate; Feed; Linear models.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000600005
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Mathematical models to predict growth, fillet traits, and composition of wild traíra, Hoplias malabaricus 96
Furuya,Valéria Rossetto Barriviera; Michelato,Mariana; Salaro,Ana Lúcia; Cruz,Thais Pereira da; Urbich,Allan Vinnícius; Ribeiro,Jonathan Willian Andrade; Batista,Dayane Cheritt; Furuya,Wilson Massamitu.
ABSTRACT This study aimed to determine the length-weight relationship and mathematical models to predict dressed and fillet weight and yield and fillet composition of wild traíra, Hoplias malabaricus (Bloch, 1794). A total of 80 marketable-sized fish from 292.28 to 2879.57 g and 32.06 to 61.19 cm were used. The length:weight ratio was estimated using the equation: W = a × L b, in which W is body weight (g) and L is length (cm). The models of dressed and fillet weight and yield and body were elaborated using first-order ( y ^ i = β 0 + β 1 x i ) or second-order ( y ^ i = β 0 + β 1 x i + β 1 x i 2 ) linear regression analyses. The value of slope b in the length:weight ratio was 3.3732 and intercept was 0.0029. The prediction equations...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aquaculture; Carcass; Fish; Growth curve; Meat quality.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982019000100158
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