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Análise da contaminação por Salmonella em ovos do tipo colonial através da reação em cadeia da polimerase Ciência Rural
Flôres,Maristela Lovato; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Kader,Ivonyr Irene Tróglio Abdel; Cardoso,Martha; Santos,Luciana Ruschel dos; Lopes,Rui Fernando Félix; Wald,Vera Beatriz; Barbosa,Taylor Marcelo Corrêa.
A identificação de poedeiras comerciais infectadas por salmonelas tem sido um dos pontos fortes da profilaxia e conseqüente redução de surtos de salmonelose em humanos associados ao consumo de ovos, sendo que a análise dos ovos pode ser mais um dos pontos de detecção da infecção, que, muitas vezes, cursa sem sinais clínicos. A Reação em Cadeia da Polimerase (PCR) parece ser uma estratégia útil para detecção de Salmonella, pois vários autores têm utilizado a PCR para verificar a presença da bactéria em carnes, fezes, tecidos, sangue, leite e ovos, com diferentes metodologias de manipulação das amostras. Foram analisados 360 ovos, procedentes de dez propriedades rurais, produtoras de ovos tipo colonial, no distrito de Camobi, em Santa Maria - RS. Os ovos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonelas; Ovos coloniais; PCR.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782003000300025
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Antibiotic resistance in Salmonella Enteritidis isolated from broiler carcasses BJM
Cardoso,Martha Oliveira; Ribeiro,Aldemir Reginato; Santos,Luciana Ruschel dos; Pilotto,Fernando; Moraes,Hamilton L.S. de; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Rocha,Silvio Luís da Silveira; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
Eighty Salmonella Enteritidis strains isolated from broiler carcasses between May 1995 and April 1996 in the State of Rio Grande do Sul, Brazil, were tested for antibiotic susceptibility using the disk diffusion method. Resistance to colistin, novobiocin, erythromycin and tetracycline was observed in 100% of the isolates. The strains showed intermediate resistance at different levels to kanamycin (1.25%), enrofloxacin (3.75%), neomycin (3.75%), fosfomycin (20%), sulphonamides (86.25%) and nitrofurantoin (90%). Resistance to ciprofloxacin, norfloxacin, gentamicin, polymyxin B, sulphametrim and sulphazotrim was not found. Since resistance to antibiotics especially those introduced in the last decades, was detected, it is recommended that their use must be...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Antibiotic resistance; Broiler carcasses; Salmonella Enteritidis.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000300030
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Antimicrobial resistance in Campylobacter spp isolated from broiler flocks BJM
Kuana,Suzete Lora; Santos,Luciana Ruschel dos; Rodrigues,Laura Beatriz; Borsoi,Anderlise; Moraes,Hamilton Luis do Souza; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
The aim of this study was to assess the antimicrobial susceptibility of 62 Campylobacter spp. strains obtained from broiler flocks using the agar diffusion method. The Campylobacter spp strains were isolated from 22 flocks aged between 3 and 5 weeks of life, isolated from cloacae swabs, stools and cecal droppings in the farm and from the carcass rinsing in the slaughterhouse. Campylobacter spp strains were tested on Mueller-Hilton (MH) agar (27 samples) and MH plus TTC agar (35 samples). The antimicrobial susceptibility test revealed a 62.5% resistance to at least one drug, especially to enrofloxacin (71%), neomycin (50%), lincomycin (50%), tetracycline (43%), penicillin (42%), ceftiofur (33%) amoxicillin (27%), spiramycin (20%), ampicillin (18%) and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimicrobial resistance; Broiler flocks.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000400026
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Behavior of Salmonella heidelberg and Salmonella enteritidis strains following broiler chick inoculation: evaluation of cecal morphometry, liver and cecum bacterial counts and fecal excretion patterns BJM
Borsoi,Anderlise; Santos,Luciana Ruschel do; Rodrigues,Laura Beatriz; Moraes,Hamilton Luiz de Souza; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
Over the years, Salmonella Heidelberg (SH) has gained prominence in North America poultry production and in the poultry production of other countries. Salmonella Heidelberg has been isolated and reported from poultry and poultry products in Brazil since 1962, whereas Salmonella Enteritidis (SE) has only emerged as a serious problem in poultry and public health since 1993. These strains of Salmonella can cause intestinal problems in newly hatched chicks, and infection may persist until adulthood. Upon slaughter of chickens, Salmonella can contaminate carcasses, a condition that poses a threat to human health. The aim of this study was to compare the fecal excretion of Salmonella Enteritidis and Salmonella Heidelberg in newly hatched chicks (orally...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Heidelberg; Salmonella Enteritidis; Fecal Excretion; Villus/crypt ratio; Broiler.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000100034
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Campylobacter in broiler slaughter samples assessed by direct count on mCCDA and Campy-Cefex agar BJM
Gonsalves,Camila Cristina; Borsoi,Anderlise; Perdoncini,Gustavo; Rodrigues,Laura Beatriz; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
ABSTRACT Campylobacter spp. cause foodborne illnesses in humans primarily through the consumption of contaminated chicken. The aim of this study was to evaluate the United States Department of Agriculture's (USDA) recommended methodology, protocol MLG 41.02, for the isolation, identification and direct plate counting of Campylobacter jejuni and C. coli samples from the broiler slaughtering process. A plating method using both mCCDA and Campy-Cefex agars is recommended to recover Campylobacter cells. It is also possible to use this method in different matrices (cloacal swabs and water samples). Cloacal swabs, samples from pre-chiller and post-chiller carcasses and samples of pre-chiller, chiller and direct supply water were collected each week for four...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Campylobacter; Agar plate count; MCCDA; Campy-Cefex; Broiler.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000300764
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Caracterização do consumidor de carne de frango da cidade de Porto Alegre Ciência Rural
Francisco,Dione Carina; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Loguercio,Andrea Pinto; Camargo,Luciane.
A preocupação com a segurança alimentar tem mudado a forma como os consumidores vêem os produtos cárneos, fazendo com que busquem informações sobre os alimentos que consomem. Neste sentido, esta pesquisa teve como objetivo caracterizar o consumidor porto-alegrense de carne de frango. Foram entrevistados 393 consumidores durante o período de abril a julho de 2004. Os resultados demonstram que a carne de frango é a segunda carne preferida dos consumidores e que os cortes e empanados de frango são os produtos mais consumidos. Os consumidores acreditam que a gripe do frango e a salmonelose são as principais doenças veiculadas por esta carne.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carne de frango; Consumidor; Qualidade.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000100041
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Determinação do volume saturante de solução desinfetante em piso de chão batido de granja avícola em função da carga microbiana (coliformes) e composição do solo Ciência Rural
Pilotto,Fernando; Klein,Vilson Antonio; Wald,Vera Beatriz; Rodrigues,Laura Beatriz; Santos,Luciana Ruschel dos; Colussi,Frederico de Mello; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
O piso de chão batido é utilizado na maioria das granjas avícolas brasileiras devido ao baixo custo em relação à construção de pisos concretados. A presença de matéria orgânica na superfície do solo dificulta sua desinfecção, devido à redução da ação antimicrobiana dos desinfetantes, sendo que os testes realizados in vitro para verificar a eficácia dos desinfetantes não contemplam as condições adversas encontradas em granjas avícolas. Assim, o presente trabalho objetivou avaliar a contaminação por coliformes totais e fecais através do número mais provável (NMP) no piso de chão batido de uma granja avícola e definir o volume de solução desinfetante necessário para saturar uma determinada área conforme a composição físico-hídrica do solo. Foi detectada a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aves; Coliformes; Desinfecção; Piso de chão batido; Solo.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782006000600026
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Macroscopia, histopatologia e bacteriologia de fígados de frangos (Gallus gallus) condenados no abate Ciência Rural
Barcelos,Aleverson da Silva; Flôres,Maristela Lovato; Kommers,Glaucia Denise; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Segabinazi,Stefanie Dickel; Antoniazzi,Taiane; Bassan,Joana Darc Lopes.
Este trabalho avaliou, através da macroscopia, histopatologia e bacteriologia, fígados de frangos (Gallus gallus) condenados no abate. Cem fígados de frango foram coletados na linha de inspeção. Noventa deles tinham sido condenados por apresentarem alterações macroscópicas. Dez fígados não apresentavam alterações macroscópicas. As coletas foram feitas em dois abatedouros localizados no Estado do Rio Grande do Sul. No laboratório, fez-se detalhada descrição das alterações macroscópicas dos fígados condenados e exames histopatológicos e bacteriológicos complementares. Para a descrição macroscópica, os seguintes parâmetros foram avaliados: forma, coloração, tamanho, consistência, odor e presença de lesões visíveis. Foram observados fígados com alterações na...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fígado; Frango de corte; Inspeção de carnes; Patologia; Bacteriologia.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782006000200031
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MÉTODOS DE EXTRAÇÃO DE DNA PARA A DETECÇÃO DE Salmonella EM OVOS DE GALINHAS, COM E SEM CASCA, ATRAVÉS DA REAÇÃO EM CADEIA PELA POLIMERASE Ciência Rural
Flôres,Maristela Lovato; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Kader,Ivonyr Irene Troglio Abdel; Santos,Luciana Ruschel dos; Pontes,Alexandre Pontes; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Lopes,Rui Fernando Felix.
O diagnóstico microbiológico de Salmonella sp em amostras de alimentos é demorado, com cinco diferentes etapas, levando cerca de 120 horas até o resultado final. A utilização da técnica da Reação em Cadeia pela Polimerase (PCR) pode diminuir esse período, porém sofre influência de substâncias presentes na amostra que afetam a reação. O objetivo deste trabalho foi comparar dois métodos de extração de DNA, a extração por tratamento térmico e a pelo fenol-clorofórmio, em amostras de 100 ovos de galinhas domésticas artificialmente contaminados com uma cepa de Salmonella enterica sorovar typhimurium em fase estacionária. O material obtido com as extrações foi submetido à PCR, utilizando-se um par de iniciadores que amplificam um fragmento de 284pb do gene InvA...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Ovos; Extração; DNA; PCR.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782001000200020
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Número mais provável de Salmonella isoladas de carcaças de frango resfriadas Ciência Rural
Borsoi,Anderlise; Moraes,Hamilton Luis de Souza; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
A Salmonella permanece um importante problema na avicultura e, considerando os patógenos transmitidos por alimentos, aparece como um dos agentes principais em surtos de toxinfecções alimentares. Para auxiliar na avaliação de riscos em adquirir infecção alimentar via carne de frangos que sofreram cocção inadequada, ou através de contaminação cruzada a partir desses animais, torna-se importante determinar a extensão de contaminação por patógenos em carne crua. No presente trabalho, foram analisadas 180 carcaças de frangos resfriadas, adquiridas em varejos, para pesquisa de Salmonella com determinação do número de células da bactéria. Foi utilizado o método do número mais provável (NMP) nos ágares para isolamento verde brilhante com novobiocina (BGN) e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; NMP; Carcaça de frango; Patógeno alimentar.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010001100014
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Quantification of biofilm production on polystyrene by Listeria, Escherichia coli and Staphylococcus aureus isolated from a poultry slaughterhouse BJM
Rodrigues,Laura Beatriz; Santos,Luciana Ruschel dos; Tagliari,Vinícius Zancanaro; Rizzo,Natalie Nadin; Trenhago,Graciela; Oliveira,Amauri Picollo de; Goetz,Franciane; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
This study assessed biofilm formation on polystyrene by Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, L. welshimeri and Escherichia coli, isolated from a slaughtering plant, grown on tryptic soy broth (TSB) using different glucose concentrations. The tested bacteria produced biofilm in at least one of the concentrations used, and some of them were strong biofilm producers.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Listeria; Escherichia coli; Staphylococcus aureus; Biofilm; Polystyrene.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000400029
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Salmonella Enteritidis forms biofilm under low temperatures on different food industry surfaces Ciência Rural
Webber,Bruna; Oliveira,Amauri Picollo de; Pottker,Emanuele Serro; Daroit,Luciane; Levandowski,Rafael; Santos,Luciana Ruschel dos; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Rodrigues,Laura Beatriz.
ABSTRACT: We evaluated the influence of temperature on the ability of Salmonella Enteritidis (SE) to form biofilms on stainless steel, polyethylene, and polyurethane surfaces under different hygiene procedures. These materials were placed on SE culture and incubated at 42±1 ºC, 36±1 ºC, 25±1 ºC, 9±1 ºC, and 3±1 ºC for 4, 8, 12, and 24 h. Hot water at 45 ºC and 85 ºC, 0.5% peracetic acid solution, and 1% quaternary ammonia were used for hygienization. Biofilm formation occurred at all temperatures evaluated, highlighting at 3 ºC which has not been reported as an ideal temperature for the adhesion of SE to these materials. The SE adhered more often to polyethylene surfaces than to polyurethane and stainless steel surfaces (P<0.05). Peracetic acid and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella Enteritidis; Biofilms; Surfaces; Hygiene procedures; Food microbiology.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000700452
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Salmonella spp. in raw broiler parts: occurrence, antimicrobial resistance profile and phage typing of the Salmonella Enteritidis isolates BJM
Ribeiro,Aldemir Reginato; Kellermann,Aline; Santos,Luciana Ruschel dos; Bessa,Marjo Cadó; Nascimento,Vladimir Pinheiro do.
The present study was carried out to evaluate the occurrence of Salmonellae in raw broiler parts and to determine the antimicrobial resistance profile of the isolated strains. Twenty-four (39.3%) broiler parts samples were positive for Salmonella and twenty-five Salmonella strains were isolated, since two different serovars were detected in one single positive sample. Salmonella Enteritidis was the most prevalent serovar. Among Salmonella Enteritidis isolates, 95.2% belonged to Phage Type 4 (PT4) (20/21) and 4.8% to PT7 (1/21). Twenty-two (88%) strains of Salmonella were resistant to at least one antimicrobial agent, generating eight different resistance patterns. The S. Typhimurium (n: 1) and S. Hadar (n: 3) isolates presented multiple resistance. Three...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Broiler parts; Antimicrobial resistance; Phage typing.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000200021
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Utilization of immunomagnetic separation for detection of Salmonella in raw broiler parts BJM
Ribeiro,Aldemir Reginato; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Cardoso,Martha Oliveira; Santos,Luciana Ruschel dos; Rocha,Silvio Luís da Silveira.
This study was conducted aiming to compare the conventional microbiological method to detect Salmonella in broiler parts with the Immunomagnetic Separation method (IMS) followed by plate isolation and also the IMS associated with Rappaport-Vassiliadis broth (RV). The IMS was performed following a pre- enrichment step in buffered peptone water. Sixty-one samples (raw broiler parts) were tested and the results showed that the use of the IMS method alone allowed the isolation of Salmonella in 9 of the tested samples, while the association IMS/RV detected the agent in 30 samples. The conventional microbiological method was able to isolate the agent in 25 opportunities. These results allowed to conclude that the IMS/RV association presented an increased...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Immunomagnetic separation; Salmonella; Raw broiler parts.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822002000400012
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Virulence genes and antimicrobial resistance of Pasteurella multocida isolated from poultry and swine BJM
Furian,Thales Quedi; Borges,Karen Apellanis; Laviniki,Vanessa; Rocha,Silvio Luis da Silveira; Almeida,Camila Neves de; Nascimento,Vladimir Pinheiro do; Salle,Carlos Tadeu Pippi; Moraes,Hamilton Luiz de Souza.
Abstract Pasteurella multocida causes atrophic rhinitis in swine and fowl cholera in birds, and is a secondary agent in respiratory syndromes. Pathogenesis and virulence factors involved are still poorly understood. The aim of this study was to detect 22 virulence-associated genes by PCR, including capsular serogroups A, B and D genes and to evaluate the antimicrobial susceptibility of P. multocida strains from poultry and swine. ompH, oma87, plpB, psl, exbD-tonB, fur, hgbA, nanB, sodA, sodC, ptfA were detected in more than 90% of the strains of both hosts. 91% and 92% of avian and swine strains, respectively, were classified in serogroup A. toxA and hsf-1 showed a significant association to serogroup D; pmHAS and pfhA to serogroup A. Gentamicin and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pasteurellosis; Virulence factors; Multiplex-PCR; Antimicrobial susceptibility.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000100210
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