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Broiler transportation conditions in a Brazilian commercial line and the occurrence of breast PSE (Pale, Soft, Exudative) meat and DFD-like (Dark, Firm, Dry) meat BABT
Langer,Roselane Oliveira de Souza; Simões,Gislaine Silveira; Soares,Adriana Lourenço; Oba,Alexandre; Rossa,Alessandro; Shimokomaki,Massami; Ida,Elza Iouko.
The objective of this work was to investigate the effect of road transportation conditions on the occurrence of broiler PSE-(Pale, Soft, Exudative) and DFD-like (Dark, Firm, Dry) meats in the Brazilian commercial slaughterhouse plant. Samples of Pectoralis major m from 47-day-old broilers of commercial lineage were analyzed. The results indicated that water-bathing birds just before journey over 3.0km promoted the occurrence of 46.0% of PSE and 4.0% of DFD-like meat, while birds under non-water bathing conditions presented 14.7 and 2.0%, respectively. For a distance of 68.0km, the occurrences of PSE-and DFD-like meat were 44.0 and 0.0% under water bathing conditions, and 52.0 and 0.0% without water bathing, respectively. Water bathing at the farm was a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Truck microclimate; Meat quality; Broiler chicken stress.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000500021
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Características produtivas e imunológicas de frangos de corte submetidos a dietas suplementadas com cromo, criados sob diferentes condições de ambiente R. Bras. Zootec.
Oba,Alexandre; Lopes,Patrícia Cristina Ferro; Boiago,Marcel Manente; Silva,Aline Mary Scatolini; Montassier,Hélio José; Souza,Pedro Alves de.
Objetivou-se avaliar o desempenho, a resposta imune e as características de carcaça de frangos de corte alimentados com dietas suplementadas com cromo complexado a levedura (Saccharomyces cerevisae), criados em diferentes condições de temperatura. O experimento foi conduzido em câmaras climáticas com sistema de aquecimento e refrigeração, utilizando-se as seguintes condições de temperatura, de acordo com as idades: 1 a 3 dias (35, 35 e 35 ºC ± 2), 4 a 7 dias (35, 30, 25 ºC ± 2), 8 a 14 dias (34, 27 e 20 ºC ± 2), 15 a 21 dias (33, 26 e 18 ºC ± 2) e de 22 a 47 dias (32, 26 e 18 ºC ± 2), respectivamente, para temperatura quente, termoneutra e fria. As dietas foram suplementadas com 0, 400, 800, 1.200 μg Cr/kg. A suplementação de 400 μg Cr/kg melhora a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Anticorpo; Desempenho; Estresse térmico; Rendimento carcaça.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000500016
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Desempenho e características de carcaça de suínos submetidos a diferentes programas de restrição alimentar na fase dos 30 aos 118 kg R. Bras. Zootec.
Briganó,Marcus Vinícius; Pacheco,Graziela Drociunas; Bridi,Ana Maria; Oba,Alexandre; Fonseca,Nilva Aparecida Nicolao; Silva,Caio Abércio da.
Objetivou-se avaliar o desempenho, as características de carcaça e o peso de órgãos do sistema digestório de suínos submetidos a restrição alimentar. Foram utilizados 40 suínos machos castrados, Landrace × Large White, distribuídos em delineamento de blocos casualisados, com quatro tratamentos, cinco repetições e dois animais por parcela experimental. Como tratamentos, avaliaram-se quatro programas de restrição alimentar: um controle, com alimentação à vontade durante os 86 dias de experimento; e outros três, com restrição de 20% no consumo de ração em relação ao grupo controle, durante 21 dias, a partir dos 30, 50 ou 70 kg de peso corporal (PC). Foram mensurados o consumo diário de ração, o ganho diário de peso e a conversão alimentar. As características...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Consumo de ração; Desempenho; Eficiência alimentar; Ganho de peso.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008000800009
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Development of a gas chamber for detecting broiler chicken halothane sensitivity and PSE (Pale, Soft, Exudative) meat formation BABT
Marchi,Denis Fabrício; Oba,Alexandre; Ziober,Iris Lamberti; Soares,Adriana Lourenço; Ida,Elza Iouko; Shimokomaki,Massami.
The objective of this work was to investigate the use of a halothane to screen broiler chickens prone to develop PSE (Pale, Soft, Exudative) meat through a special gas chamber connected to a veterinarian anaesthetic apparatus developed in our laboratory. Anaesthesia was induced with approx. 3.0% halothane at a flow rate of 6.0 Lm-1 in pure oxygen for 5 min. Commercial male broilers (n=342) aged 46 days old were evaluated and classified as either halothane sensitive (HAL+) or insensitive (HAL-), depending on the leg rigidity response. Approximately 27.5% (n=94) of broilers were HAL+ and 72.5% (n=248) were HAL-. This is a simple and rapid technique to evaluate broiler sensitivity to halothane and identify broilers prone to develop PSE meat. The occurrence of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Halothane test; Colour; PH.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000700024
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Farelo de gérmen de milho desengordurado na dieta de poedeiras comerciais de 28 a 44 semanas de idade R. Bras. Zootec.
Brunelli,Sandra Regina; Pinheiro,João Waine; Fonseca,Nilva Aparecida Nicolao; Oba,Alexandre; Silva,Caio Abércio da.
Um experimento foi conduzido para avaliar os efeitos da inclusão de farelo de gérmen de milho desengordurado na dieta de galinhas de 28 a 44 semanas de idade. Foram utilizadas 240 poedeiras Hy-Line W36 distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com seis níveis de farelo de germen de milho desengordurado (0, 6, 12, 18, 24 e 30%),cada um com cinco repetições de oito aves. No período experimental, que durou quatro ciclos de 28 dias, foram avaliados os parâmetros de desempenho das aves (consumo de ração, produção de ovos, peso médio do ovo, massa de ovo e conversão alimentar) e de qualidade dos ovos (gravidade específica, índice de pigmentação da gema, porcentagem de gema e albúmen, porcentagem e espessura da casca e unidade haugh). Os níveis de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimento alternativo; Desempenho; Nutrição; Produção de ovos; Qualidade dos ovos.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000500017
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Sensitivity to halothane and its relationship to the development of PSE (Pale, Soft, Exudative) meat in female lineage broilers BABT
Marchi,Denis Fabrício; Trindade,Marco Antônio; Oba,Alexandre; Soares,Adriana Lourenço; Ida,Elza Iouko; Ferraz,José Bento Sterman; Michelan Filho,Tércio; Ziober,Iris Lamberti; Shimokomaki,Massami.
This work aimed to evaluate female lineage broilers for halothane sensitivity and for their susceptibility to the subsequent development of PSE meat. The halothane test was carried out in an anesthetic chamber with 3.0% halothane. The unconscious birds were examined for leg muscle rigidity. If one or both legs became extended and rigid, the birds were classified as halothane sensitive (HAL+), while unresponsive birds were classified as halothane negative (HAL-). The results showed that of 298 birds aged 42 days old, 95.6% were HAL- and 4.4% were HAL+. A sample of pectoralis major muscle was collected from HAL- (n=105) and HAL+ (n=13) birds. The pH and breast fillet color were determined at 4ºC, 24 hours post-mortem. Interestingly, only 2.5% of HAL+ birds...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Environmental factors; Pectoralis major; Meat color abnormality.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000700028
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The effect of management of transport and lairage conditions on broiler chicken breast meat quality and DOA (Death on Arrival) BABT
Oba,Alexandre; Almeida,Mauricio de; Pinheiro,João Waine; Ida,Elza Iouko; Marchi,Denis Fabricio; Soares,Adriana Lourenço; Shimokomaki,Massami.
The aim of this work was to evaluate the influence of time of broiler chicken transportation and lairage prior to slaughtering on the occurrence of PSE (Pale, Soft, Exudative) meat and Death On Arrival (DOA) under non-commercial conditions in the Brazilian summer. Male birds (n=250) from a commercial line were subjected to different periods of journey (30, 90, and 180 min) and lairage (0, 90, and 180 min) before slaughtering. The occurrence of PSE was higher in broilers subjected to shorter journeys and lairage periods, whereas DOA was more pronounced upon longer periods of transport and lairage. The DOA occurrence percentage was much higher in comparison to commercially available figures, confirming that broiler chickens are very sensitive to both...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Water holding capacity; PSE meat; Color abnormalities; Broiler management.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000700026
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Turkey Meat. Seasonal Effect on Meat Quality and on Dead on Arrival Index in a Commercial Plant BABT
Carvalho,Rafael Humberto de; Soares,Adriana Lourenço; Guarnieri,Paulo Donizete; Oba,Alexandre; Ida,Elza Iouko; Shimokomaki,Massami.
ABSTRACT The objective of this study was to determine the incidence of Pale, Soft, Exudative (PSE) meat and to characterize the Dark, Fim, Dry (DFD) meat as well as the Dead on Arrival (DOA) index in a commercial turkey slaughterhouse in southern Brazil during the summer and winter seasons. The journeys (n=64) were over a distance of 36 ± 20 km and took approximately 95 ± 20 min. Color (L*) and pH distribution of turkey breast meat (n=5,352) were evaluated from different farms (n=64) during the 2015-2016 years. The pH, water-holding capacity, color (L*, a*, b*) were used to establish cutoff values for DFD meat (L* < 44.0 and pH > 5.90) and presented correlation among them. The L* value was the highest during the summer (P<0.01), indicating the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal Welfare; Color Meat; DFD meat; PSE meat; Slaughterhouse.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132018000100505
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Vehicle thermal microclimate evaluation during Brazilian summer broiler transport and the occurrence of PSE (Pale, Soft, Exudative) meat BABT
Simões,Gislaine Silveira; Oba,Alexandre; Matsuo,Tiemi; Rossa,Alessandro; Shimokomaki,Massami; Ida,Elza Iouko.
The formation of a thermal microclimate within the vehicle during the transport of broilers from farm to slaughterhouse affects the birds' welfare and potentially promotes the development of PSE meat. Thus, the aim of this work was to evaluate the effects of routine commercial practices on the vehicle microclimate formed during transportation of broilers. Twenty-four hours postmortem Pectoralis major m. samples were classified as PSE meat by determining pH and color (L*, a* e b*). Results showed that broiler located at the rear of the truck and with longer journey presented higher amounts of PSE meat because birds were under harsh conditions of both temperature and relative humidity. The ventilation decreased gradually from the front to the rear of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal welfare; Poultry meat quality; Thermal stress; Poultry breast meat; Color abnormality.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000700025
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