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Dipteryx lacunifera seed oil: characterization and thermal stability Ciência e Agrotecnologia
Queiroga Neto,Vicente; Bora,Pushkar Singh; Diniz,Zeomar Nitão; Cavalheiro,José Marcelino Oliveira; Queiroga,Karine Formiga.
The Dipteryx lacunifera Ducke is an oleaginous legume with high oil and protein content that can be used in human nutrition. The specie is a native of the Piauí and Maranhão state in the north east of Brazil. The measure physico-chemical properties of the oil are specific density, refractive index, acid, peroxide, iodine and saponification values of 0.91, 1.4651, 0.60 (% oleic acid), 2.81, 70.80 and about 179, respectively. Gas chromatographic analysis of the oil showed the presence of 20.6% saturated, 65.1% monounsaturated and 14.3% polyunsaturated fatty acids. The saturated fatty acids C6:0, C8:0, C12:0 and C17:0 were present in trace (<0.01%) amounts while the C16:0, C18:0, C20:0, C22:0 and C24:0 were at concentrations of 10.3, 5.4, 3.4, 0.9 and 0.6%...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dipteryx lacunifera; Seed kernel oil; Physical-chemical properties; Fatty acids composition; Thermogravimetric analysis.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000600020
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Estabilidade térmica das vitaminas A e E em rações e premixes vitamínicos para camarões Ciência Rural
Prado,João Paulo de Sousa; Cavalheiro,José Marcelino Oliveira; Silva,Fernanda Vanessa Gomes da; Queiroga Neto,Vicente; Bora,Pushkar Singh; Cavalheiro,Thiago Brandão.
O trabalho teve como objetivo avaliar a estabilidade térmica das vitaminas A e E em diferentes rações e premixes vitamínicos utilizados na carcinicultura. Foram utilizadas no experimento três rações comerciais peletilizadas e desintegradas em diferentes diâmetros e dois premixes vitamínicos. As amostras de cada dieta e de premixes foram acondicionadas em recipientes plásticos e armazenadas nas seguintes condições: ambiente refrigerado (6°C±2°C), ambiente climatizado (20°C±3°C) e ambiente de estufa (40°C±3°C). Os teores das vitaminas foram determinados em triplicata nas amostras nos períodos 0 (controle), 5, 10, 15, 20, 25 e 30 dias, nas condições anteriormente descritas. Os resultados obtidos mostraram que o percentual médio das perdas de vitamina A nas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcinicultura; Vitaminas; Estabilidade térmica e camarão.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011000300030
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The sensitivity of bacterial foodborne pathogens to Croton blanchetianus Baill essential oil BJM
Melo,Geiseanny Fernandes do Amarante; Costa,Ana Caroliny Vieira da; Garino Junior,Felício; Medeiros,Rosália Severo; Madruga,Marta Suely; Queiroga Neto,Vicente.
The aim of this study was to assess the activity of essential oil extracted from the leaves of C. blanchetianus Baill, popularly known as "marmeleiro", in inhibiting the growth and survival of pathogenic microorganisms in food by determining their survival in vitro and by observing the behaviour of Listeria monocytogenes inoculated into a food model (meat cubes) that was stored at refrigeration temperature (7 ± 1 ºC) for 4 days. The results indicated a bactericidal effect against Aeromonas hydrophila and Listeria monocytogenes and bacteriostatic action against Salmonella Enteritidis. A bacteriostatic effect on meat contaminated with L. monocytogenes was found for all concentrations of essential oils tested. These results showed that essential oil from the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Essential oil; Croton blanchetianus Baill; Antimicrobial activity; Foodborne microorganisms.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000400023
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