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Análise da presença de linhagens selecionadas de Saccharomyces cerevisiae pelo polimorfismo dos fragmentos de restrição do DNA mitocondrial, ao final da fermentação alcoólica e malolática, nos vinhos produzidos na região do Vale do São Francisco. Repositório Alice
PONZZES, C. M. P. B. S.; MÉLO, D. L. F. M.; SANTANA, C. A.; JUNIOR, A. M. B.; MENDONÇA, M. O. C.; TRINDADE, R. C.; PEREIRA, G. E.; ROSA, C. A..
A utilização de linhagens selecionadas nos vinhos favorece um início mais rápido do processo fermentativo e evita riscos de contaminação apresentados pela fermentação espontânea. Ferramentas de biologia molecular tem sido proposto para complementar as limitações na identificação destas linhagens.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Identificação genética; Levedura; Enologia; Vinho; Genética; Fermentação; Linhagem.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/876017
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Brazilian microbiome project: revealing the unexplored microbial diversity - challenges and prospects. Repositório Alice
PYLRO, V. S.; ROESCH, L. F. W.; ORTEGA, J. M.; AMARAL, A. M. do; TÓTOLA, M. R.; HIRSCH, P. R.; ROSADO, A. S.; GÓES-NETO, A.; SILVA, A. L. da C.; ROSA, C. A.; MORAIS, D. K.; ANDREOTE, F. D.; DUARTE, G. F.; MELO, I. S. de; SELDIN, L.; LAMBAIS, M. R.; HUNGRIA, M.; PEIXOTO, R. S.; KRUGER, R. H.; TSAI, S. M.; AZEVEDO, V..
The Brazilian Microbiome Project (BMP) aims to assemble a Brazilian Metagenomic Consortium/Database. At present, many metagenomic projects underway in Brazil are widely known. Our goal in this initiative is to co-ordinate and standardize these together with new projects to come. It is estimated that Brazil hosts approximately 20 % of the entire world's macroorganism biological diversity. It is 1 of the 17 countries that share nearly 70 % of the world's catalogued animal and plant species, and is recognized as one of the most megadiverse countries. At the end of 2012, Brazil has joined GBIF (Global Biodiversity Information Facility), as associated member, to improve the access to the Brazilian biodiversity data in a free and open way. This was an important...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Diversidade microbiana; Biodiversidade; Microrganismo; Biodiversity.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1000621
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Draft genome sequence of the D-xylose-fermenting yeast Spathaspora arborariae UFMG-HM19.1AT. Repositório Alice
LOBO, F. P.; GONÇALVES, D. L.; ALVES JÚNIOR, S. L.; GERBER, A. L.; VASCONCELOS, A. T. R. de; BASSO, L. C.; FRANCO, G. R.; SOARES, M. A.; CADETE, R. M.; ROSA, C. A.; STAMBUK, B. U..
The draft genome sequence of the yeast Spathaspora arborariae UFMG-HM19.1AT (CBS 11463 = NRRL Y-48658) is presented here. The sequenced genome size is 12.7 Mb, consisting of 41 scaffolds containing a total of 5,625 predicted open reading frames, including many genes encoding enzymes and transporters involved in D-xylose fermentation.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Sequência genômica; Genome.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1008143
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Draft genome sequencing of the Yeast Spathaspora arborariae sp. Repositório Alice
SANTOS, E. de M.; FRANCO, G. R.; STAMBUK, B. J. C. U.; ROSA, C. A.; LOBO, F. P..
This work provides the description of a draft genome of S. arborariae.
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Sequência de genoma; Yeast Spathaspora arborariae sp.; Sequence analysis; Yeasts; Genomics.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/946642
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Obtenção e identificação de levedura killer de frutos tropicais. Infoteca-e
LIMA, J. R.; VIANA, F. M. P.; GONÇALVES, L. R. B.; BRANDÃO, L. B.; ROSA, C. A..
bitstream/item/95509/1/BPD13004.pdf
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Bioprospecção; Pós colheita; Frutos tropicais; Bioprospecting; Post harvest; Tropical fruits..
Ano: 2013 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/976609
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Produção de vinhos tropicais da variedade Cabernet Sauvignon utilizando linhagens selecionadas de Saccharomyces cerevisiae isoladas na região do Vale do São Francisco. Repositório Alice
PONZZES, C. M. P. B. S.; MÉLO, D. L. F. M.; ALBUQUERQUE, C. S.; JUNIOR, A. M. B.; GOMES, F. C. O.; TRINDADE, R. C.; PEREIRA, G. E.; ROSA, C. A..
Estudos visando melhorias na qualidade de vinhos estão utilizando linhagens indígenas de Saccharomyces cerevisiae para poder dar as bebidas características próprias da região e conhecer a contribuição destas linhagens para a qualidade dos vinhos. Sabese que a busca por tipicidade dos vinhos é possível quando se utiliza leveduras nativas nos processos de fermentação.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Caracterização; Cabernet Sauvignon; Região do Vale do São Francisco; Levedura; Enologia; Vinho; Qualidade; Saccharomyces Cerevisiae.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/876027
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Saccharomyces cerevisiae and non-Saccharomyces isolated from fermented must of grapes produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
PONZZES-GOMES, C. M. P. B. S.; ROCHA, K. K. R.; PEREIRA, G. E.; SOARES, M. A.; QUEROL, A.; ROSA, C. A..
The aim of this work was to select S. cerevisiae indigenous strains and non-Saccharomyces yeasts isolated in the must fermented of five varieties of grapes (Vitis vinifera L.) farmed in the São Francisco Valley (VSF).
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vale do São Francisco; Mosto fermentado de uvas; Uva; Grapes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060592
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Saccharomyces cerevisiae and non-Saccharomyces isolated from fermented must of grapes produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
PNZZES-GOMES, C. M. P. B. S.; ROCHA, K. K. R.; PEREIRA, G. E.; SOARES, M. A.; QUEROL, A.; ROSA, C. A..
Yeast are unicellular fungi responsible for the alcoholic fermentation of wine and Saccharomyces cerevisiae is the mainly species used. São Francisco Valley wines are produced by imported yeast but have been seeking through various forms an identity, among them the possibility of producing their own wines with indigenous yeast. In this case, the aim of this work was to select S. cerevisiae indigenous strains and non-Saccharomyces yeasts isolated in the must fermented of five varieties of grapes (Vitis vinifera L.) farmed in the São Francisco Valley (VSF).
Tipo: Separatas Palavras-chave: Vale do São Francisco; Mosto fermentado de uvas; Uva.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060067
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Saccharomyces cerevisiae and non-Saccharomyces yeasts in grape varieties of the São Francisco Valley. Repositório Alice
PONZZES-GOMES, C. M. de; MÉLO, D. L. de; SANTANA, C. A.; PEREIRA, G. E.; MENDONÇA, M. O. C.; GOMES, F. C. O.; OLIVEIRA, E. S.; BARBOSA JR, A. M.; TRINDADE, R. C.; ROSA, C. A..
The aims of this work was to characterise indigenous Saccharomyces cerevisiae strains in the naturally fermented juice of grape varieties Cabernet Sauvignon, Grenache, Tempranillo, Sauvignon Blanc and Verdejo used in the São Francisco River Valley, northeastern Brazil. In this study, 155 S. cerevisiae and 60 non-Saccharomyces yeasts were isolated and identified using physiological tests and sequencing of the D1/D2 domains of the large subunit of the rRNA gene. Among the non-Saccharomyces species, Rhodotorula mucilaginosa was the most common species, followed by Pichia kudriavzevii, Candida parapsilosis, Meyerozyma guilliermondii, Wickerhamomyces anomalus, Kloeckera apis, P. manshurica, C. orthopsilosis and C. zemplinina. The population counts of these...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Brazilian wines; Levedura.; Viticultura; Uva; Fermentação; DNA; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/998012
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Selection and evaluation of Saccharomyces cerevisiae wild strains isolated from fermented must of grapes produced in the São Francisco Valley, Brazil. Repositório Alice
PONZZES-GOMES, C. M. P. B. S.; ROCHA, K. K. R; SOUZA, J. F. de; MELO, M. de A.; PEREIRA, G. E.; CANUTO, K. M.; QUEROL, A.; ROSA, C. A..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Mosto fermentado; Vale do São Francisco; Uva.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060066
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