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MACHADO, R. C.; PEREIRA FILHO, E. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; DONATI, G. L.; WILLIAMS, C. B.; PINHEIRO, F. C.; ANDRADE, D. F. de; SILVA, A. B. S. da. |
Multi-flow calibration (MFC) is based on monitoring the analytical signal from a single calibration standard solution at several different nebulization gas flow rates (Q), which normalizes plasma conditions and minimizes matrix effects. In the present study, MFC was evaluated, for the first time, applied to inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES) and inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) to analyze different and complexmatrix samples. Al, As, Cd, Cr, Cu, Mn, Pb, and Zn were determined by ICP OES, while As, Cd, Co, Cu, Hg, Mo, Mn, Ni, Se, Sb, Pb, and V were determined by ICP-MS. MFC results were compared with those obtained using external standard calibration (EC) for both techniques and in all cases, MFC showed... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Nebulization gas; Calibration strategy; Matrix effects; ICP OES; ICP-MS. |
Ano: 2021 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1132812 |
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SILVA, A. B. S. da. |
A carne é amplamente consumida em todo mundo. Adicionalmente, esse alimento possui uma grande influência na economia brasileira. Em termos nutricionais, a carne é considerada como fonte de elementos essenciais, como cobre, ferro, fósforo, manganês e molibdênio, e, que desempenham importantes funções no organismo humano. Nesse contexto, o objetivo dessa tese é o desenvolvimento de métodos analíticos e investigação de estratégias para a determinação de elementos essenciais e tóxicos em carne por espectrometria de emissão óptica com plasma induzido por micro-ondas (MIP OES) e espectrometria de massa com plasma acoplado indutivamente e configuração tandem (ICP-MS/MS). O uso do MIP OES foi investigado para a determinação do fósforo a partir dos fosfolipídios em... |
Tipo: Teses |
Palavras-chave: MIP OES; DLLME; EGCM; ICP-MS/MS; As; Cd; Co; Cr; Mn; Mo; Pb; Sr; V; Carne; Bovino. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1127537 |
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