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Application of oregano essential oil against Salmonella enteritidis in mayonnaise salad. Repositório Alice
SILVA, J. P. L. da; FRANCO, B. D. G. de M..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Óleo essencial de orégano; Salada de maionese.; Segurança Alimentar.; Salmonella Enteritidis..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/939875
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Avaliação da hidrólise enzimática do óleo de soja com diferentes lipases. Repositório Alice
GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. C.; SILVA, J. P. L. da; SOUSA, F. do C. A. de; BARBOSA, I. R.; PENHA, E. das M..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Óleo de soja.; Hidrolise; Lípase..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/988561
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Avaliação microbiológica de maionese contendo antimicrobiano natural. Repositório Alice
GOMES, I. Z.; RIBEIRO, A. P. de O.; MELLO, V. F. de; COSTA, S. D. de O.; WALTER, E. H. M.; DUTRA, A. de S.; SILVA, J. P. L. da.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Baixa acidez.; Maionese; Óleo Essencial; Orégano; Salmonella..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1000304
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Caracterização físico-química e reológicas da polpa de cupuaçu congelada (Theobroma grandiflorum Schum). Repositório Alice
GONÇALVES, M. V. V. A.; SILVA, J. P. L. da; MATHIAS, S. P. M.; ROSENTHAL, A.; CALADO, V. M. de A..
Cupuaçu, uma das principais e mais consumidas frutas da região amazônica brasileira, pertence à família Sterculiacea, cuja denominação binomial é Theobroma grandiflorum schum. É uma fruta típica da Amazônia, sendo cultivada nos estados do Pará, Maranhão e Tocantins. Esta fruta apresenta crescente utilização no Brasil para o mercado interno e externo, sendo comumente comercializada como polpa congelada. Apesar de sua importância, há poucos dados de caracterização e contaminação da polpa de cupuaçu. Amostras de polpa de cupuaçu foram avaliadas quanto à viscosidade aparente, tensão de cisalhamento, umidade, cinzas, nitrogênio total, extrato etéreo, acidez, sólidos solúveis e pH. Os resultados demonstram a necessidade de aprimorar as boas práticas agrícolas e...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Polpa processada; Reologia.; Cupuaçu; Viscosidade..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/996442
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Caracterização molecular de fungos filamentosos da coleção de micro-organismos de interesse da indústria de alimentos. Repositório Alice
SILVA, J. P. L. da; VIANA, L. de A. N.; SOUZA, E. F. de; LIMA, I. S. de; FRAGA, M. E.; OLIVEIRA, E. M. M..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Genotipagem; Potencial aflatoxigênico.; Identificação..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/935928
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Characterization of cellulolitic filamentous fungi isolated from different biomes. Repositório Alice
DAMASO, M. C. T.; TERZI, S. da C.; PEREIRA, G. M.; SILVA, J. P. L. da; FRAGA, M. E.; COURI, S..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Fungo filamentoso; Fermentação semi-sólida.; Celulase..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/877576
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Characterization of different oil soapstocks and their application in the lipase production by Aspergillus niger under solid state fermentation. Repositório Alice
SANTOS, R. dos S.; MURUCI, L. N. M.; SANTOS, L. O.; ANTONIASSI, R.; SILVA, J. P. L. da; DAMASO, M. C. T..
Lipases are enzymes that catalyze the hydrolysis of the ester linkage in a triacylglycerol oil-water interface, while in non-aqueous environments they catalyze reverse reactions (esterification, transesterification and interesterification). They can be produced by a solid state fermentation (SSF) process adding value to agro-industrial residues as alkaline soapstocks that can be used as a lipid substrate for lipase production. The objective of this study was to characterize the soapstocks of canola, sunflower and corn and use these byproducts for fungal lipase production using the mutant strain 11T53A14 of Aspergillus niger. The work was carried out following 24-1 and 23 experimental designs in the presence and absence of inducers, respectively, aiming to...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Fungos filamentosos; Fermentação em estado sólido; Reator de coluna; Resíduos agroindustriais.; Lípase..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/996228
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Concentração de lipase produzida por Aspergillus niger. Repositório Alice
SANTOS, R. R. dos; MURUCI, L. N. M; SILVA, J. P. L. da; NOGUEIRA, R. I.; DAMASO, M. C. T.; SANTOS, L. O. dos.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Atividade Enzimática; Aspergillus Niger; Lípase.; Liofilização.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/946976
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Concentração de lipase produzida por Aspergillus niger. Repositório Alice
SANTOS, R. R. dos; MURUCI, L. N. M; SILVA, J. P. L. da; NOGUEIRA, R. I.; DAMASO, M. C. T.; SANTOS, L. O. dos.
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Aspergillus Niger; Atividade Enzimática; Lípase.; Liofilização.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/955558
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Edible starch-based coating reinforced with cellulose nanocrystals to improve shelf-life of fresh strawberries. Repositório Alice
COELHO, C. C. de S.; PEREIRA, A. da S.; SOARES, V. G.; BARBOZA, H. T. G.; SILVA, J. P. L. da; FREITAS-SILVA, O.; CABRAL, L. M. C..
Strawberries (Fragaria × ananassa Duch.) are very popular fruits due to their attractive color and taste, nutritional values and the wide possibility of industrial processing. However, they have a short shelf life. To circumvent this problem the objective of this study was to evaluate the starch-based filmogenic solutions (ST), as coatings on strawberries, with different cellulose nanocrystals (CNC) concentrations (1, 2, 5, 10 and 15% dry weight) and plasticized with glycerol. Coated strawberries were stored at 7 °C for 12 days and evaluated for weight loss, firmness, reducing sugars, fungi and yeast, and aerobic mesophilic bacteria. The results showed that the ST coating presented positive results in relation to weight loss, but the CNC based...
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Tecnologia de Alimento; Processamento; Shelf life.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1119306
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Influência da adição de diferentes borras provenientes do refino de óleos comestíveis para obtenção de lipase fúngica por fermentação em estado sólido. Repositório Alice
MURUCI, L. N. M.; SANTOS, R. R. dos; CONCEIÇÃO, M. A. de O.; PENHA, E. das M.; SILVA, J. P. L. da; DAMASO, M. C. T..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Fermentação em estado sólido; Borra de milho; Borra de girassol; Borra de canola; Enzimas; Subprodutos agroindustriais.; Aspergillus Niger; Lípase..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/946950
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Ingredients of mayonnaise: Future perspectives focusing on essential oils to reduce oxidation and microbial counts. Repositório Alice
GOMES, I. A.; GOMES, F. dos S.; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da.
Low-acid mayonnaise produced with raw egg is a product rich in oil, almost a home-made product, but it is susceptible to lipid oxidation and microbial contamination by Salmonella Enteritidis, which results in deterioration of the product and forms undesirable components such as free radicals and reactive aldehydes. A better understanding of the factors that affect and can prevent lipid oxidation and microbial growth is essential to improve the product’s lifetime. This review presents information on the factors that influence lipid oxidation and can accelerate the proliferation of microorganisms. Monitoring these possible factors can reduce the induction period that accelerates rancidity and ensure microbiological safety of the product, possibly increasing...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Oil autoxidation; Auto-oxidação de óleos; Natural antioxidants; Antioxidantes naturais; Natural antimicrobials; Antimicrobianos naturais; Tecnologia de alimento; Antioxidante; Segurança alimentar; Bromatologia; Óleo essencial; Salmonella; Maionese; Alimento preparado; Microbiologia de alimento; Análise; Antioxidants; Food and Human Nutrition; Food safety; Food technology; Essential oils; Mayonnaise; Anti-infective agents; Prepared foods; Salmonella Enteritidis; Food science.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1090456
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Lipase production by Aspergillus niger 11T53A14 in wheat bran using experimental design methodology. Repositório Alice
SANTOS, R. R. dos; MURUCI, L. N. M.; DAMASO, M. C. T.; SILVA, J. P. L. da; SANTOS, L. O..
Lipases have various industrial applications and their production by filamentous fungi in solid state fermentation (SSF) process is of interest. In this work the lipase enzyme production by the mutant Aspergillus niger 11T51A14, which is a well-known lipase producer was studied using wheat bran as substrate. Microorganism used in fermentation process was inoculated at a concentration of 107 spores/gm into the medium containing nitrogen (ammonium sulfate), sunflower soapstock and wheat bran. The SSF process for enzyme production was carried out in aerated columns immersed in a water bath at 32ºC for 72 h. The process was studied using a central composite rotatable design 22, where variables tested were the nitrogen concentration (0.32-0.88 % w/w) and the...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Borra; Fementação em estado sólido; Resíduo agroindustrial.; Fungo..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/997589
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Maintenance and custody of microorganisms for agri-industry. Repositório Alice
DAMASO, M. C. T.; TERZI, S. da C.; SILVA, J. P. L. da; OLIVEIRA, E. M. M.; FRUTUOSO, G. S. da C.; FRAGA, M. E.; COURI, S..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Microorganismos; Preservação; Fungos filamentosos.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/877571
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Ozônio em morangos minimamente processados, uma alternativa ao uso do cloro na segurança de alimentos. Repositório Alice
COELHO, C. C. DE S.; FREITAS-SILVA, O.; ALCANTARA, I.; SILVA, J. P. L. da; CABRAL, L. M. C..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Alimento minimamente processado; Sanitizante.; Segurança Alimentar..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1015385
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Produção da lipase pela cepa selvagem Aspergillus niger C a partir de diferentes resíduos agroindustriais. Repositório Alice
GOTTSCHALK, L. M. F.; SOUZA, E. F. de; TERZI, S. C.; SILVA, J. P. L. da; BARBOSA, I. R.; SOUZA, F. do C. A. de; PENHA, E. das M..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Resíduos.; Lípase.; Aspergillus..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/988548
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Seleção de linhagens produtoras de transglutaminase. Repositório Alice
VALADÃO, R. C.; RIBEIRO, S. DA S.; COELHO, R. R. R.; SANTOS, L. O. dos; SILVA, J. P. L. da; DAMASO, M. C. T..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Transglutaminase; Actinomicetos; Bacilos.; Screening..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/915277
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Sobrevivência de Salmonella Enteritidis em maionese caseira. Repositório Alice
GOMES, I. A.; SOUZA, E. F. de; RIBEIRO, A. P. de O.; MELLO, V. F. de; COSTA, S. D. de O.; SILVA, J. P. L. da.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Óleo essencial de orégano; Antimicrobiano natural; Maionese de baixa acidez; Maionese caseira.; Salmonella Enteritidis..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1000022
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Stability evaluation of juçara, banana and strawberry pasteurized smoothie during storage. Repositório Alice
RIBEIRO, L. de O.; BARBOSA, I. de C.; SÁ, D. de G. C. F. de; SILVA, J. P. L. da; MATTA, V. M. da; FREITAS, S. P. de.
Ahead of Print.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Instrumental color; Tecnologia de Alimento; Euterpe Edulis; Shelf life; Bioactive compounds; Sensory evaluation; Food technology.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1115225
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Staphylococcus spp.: incidência e surtos. Repositório Alice
SILVA, J. P. L. da; RIBEIRO, A. P. de O.; COSTA, S. D. de O.; MELLO, V. F. de; LINDENBLATT, C. T..
Uma das áreas de atuação da Embrapa Agroindústria de Alimentos é a segurança dos alimentos. Os procedimentos relacionados à segurança dos alimentos envolvem análise de risco, princípio da precaução, rastreabilidade, responsabilidades para produtores e autoridades, tendo como objetivo reduzir riscos de origem alimentar, com um nível adequado de proteção da Saúde Pública e medidas de controle para garantir o fornecimento de alimentos seguros. Esta publicação pretende informar sobre a incidência de bactérias patogênicas do gênero Staphylococcus em alimentos e a ocorrência de surtos provocados por esse patógeno. Dessa forma, fez-se um amplo levantamento da incidência e ocorrência de surtos por tipo de alimento e espécie de microrganismo envolvido, e por região...
Tipo: Livros Palavras-chave: Microbiologia de Alimento; Microrganismo; Tecnologia de Alimento..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1034839
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