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Accelerated aging effects on the grain quality of stored carioca bean. Repositório Alice
SIQUEIRA, B. dos S.; TEIXEIRA, J. V.; NÓBREGA, L. N. N.; BASSINELLO, P. Z..
For research purposes, the accelerated aging of bean grains is one of the options available for the optimization of lab experiments in the evaluation of quality traits. Through an artificial aging simulator chamber of radiation it is possible to accelerate the aging process that occurs naturally, to predict and control the degree of darkening. This research evaluated the effect of the solar radiation simulator chamber on the technological characteristics of carioca bean grains, such as color and cooking time.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Feijão; Phaseolus vulgaris; Armazenamento; Grão.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/986437
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Avaliação do escurecimento e endurecimento de genótipos de feijão carioca durante armazenamento. Repositório Alice
TEIXEIRA, J. V.; SIQUEIRA, B. dos S.; BASSINELLO, P. Z..
o objetivo deste trabalho foi avaliar se existe variação entre tempo de cocção e coloração de diferentes genótipos durante o armazenamento, a fim de se identificar cultivares mais estáveis em relação a estas características.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Feijão; Phaseolus vulgaris; Genótipo; Escurecimento; Armazenamento; Cocção.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/912182
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Determinação das condições de qRT-PCR para genes envolvidos no fenômeno hard-to-cook em feijão carioca. Repositório Alice
PEREIRA, W. J.; SIQUEIRA, B. dos S.; DEUS, K. E. de; FERNANDES, K. F.; BASSINELLO, P. Z.; VIANELLO, R. P..
O fenômeno hard-to-cook promove a diminuição no amaciamento por cocção, alteração na palatabilidade e diminuição na disponibilidade de proteínas e carboidratos, prejudicando a comercialização dos grãos. Como parte de um estudo que prevê a caracterização físico-química, bioquímicas e moleculares associadas ao endurecimento dos grãos de feijão, este estudo objetiva ajustar e implementar protocolos que possibilitem a avaliação da expressão de genes alvos responsáveis pelo endurecimento.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Feijão; Phaseolus vulgaris; Cocção.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/941519
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Differences in stability of common bean genotypes to darkening and hardening process during storage. Repositório Alice
SIQUEIRA, B. dos S.; TEIXEIRA, J. V.; BASSINELLO, P. Z..
The objective of this study was to evaluate whether there is variation between cooking time and color of different genotypes during storage in order to identify the most stable cultivars in relation to these characteristics.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Feijão; Phaseolus vulgaris; Genótipo; Armazenamento; Cocção.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/930225
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Do enzymatic or non-enzymatic pathways drive the postharvest darkening phenomenon in carioca bean tegument? Repositório Alice
SIQUEIRA, B. dos S.; BASSINELLO, P. Z.; SANTOS, S. C.; MALGARESI, G.; FERRI, P. H.; RODRIGUEZ, A. G.; FERNANDES, K. F..
Four genotypes of carioca bean were accelerate aged (40 0C/75% relative humidity) and evaluated to determine if differences in postharvest darkening trait was an enzymatic or non-enzymatic process. Chromaticity a* was the colour parameter with major alterations, and increase in chromaticity b* often masked the reddish of tegument. Peroxidase activity was not detected. Polyphenoloxidase remained active along the storage time, but its activity was higher in the lighter genotypes. Flavonoid, proanthocyanidin and total phenol content were much higher in darker genotypes, although just this last component presented significant alterations. Genotypes showed different susceptibilities to the darkening independent of phenolic content. Results of principal response...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Principal response curves; Total phenolics; Feijão; Phaseolus vulgaris; Cor; Oxidoreductases; Beans; Color.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1040928
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Efeito de câmara simuladora de radiação solar sobre cor e tempo de cocção de grãos de feijão carioca. Repositório Alice
TEIXEIRA, J. V.; SIQUEIRA, B. dos S.; NÓBREGA, L. N. N.; BASSINELLO, P. Z..
O objetivo do trabalho foi analisar o efeito da câmara simuladora de radiação solar sobre as características de cor e tempo de cocção de feijão carioca.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Feijão; Radiação solar; Cocção.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/912201
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Hardness of carioca beans (Phaseolus vulgaris L.) as affected by cooking methods. Repositório Alice
SIQUEIRA, B. dos S.; VIANELLO, R. P.; FERNANDES, K. F.; BASSINELLO, P. Z..
Instrumental texture analysis is a fast and practical tool that has been used to assess bean cooking quality. However, lack of standardization for sample preparation has resulted in quite divergent reports in literature. So, five bean cooking methods were evaluated to identify and establish the best one that differentiates hardness of fresh and aged grains. Bean hardness was highly affected by cooking time and temperature. Mattson Bean Cooker and hot air oven were not adequate, providing undercooked grains with hardness above 4 N. Hardness of grains cooked on a hotplate decreased as the cooking time increased from 30 to 60 min. Likewise, with the autoclave at milder condition (105 °C/10 min) the grains were harder (2.99 N for fresh grains and 3.40 N for...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Feijão; Phaseolus vulgaris; Tratamento térmico; Cocção; Beans; Autoclaves; Heat treatment; Hardness.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/959500
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Padronização do preparo de amostras de feijão cozido para teste de dureza instrumental. Repositório Alice
SIQUEIRA, B. dos S.; FERNANDES, K. F.; BASSINELLO, P. Z..
O objetivo deste trabalho foi verificar qual o melhor método de cocção de feijão, de forma que os grãos se tornassem cozidos e permitisse a distinção entre amostras recém-colhidas e envelhecidas (hard-to-cook).
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Feijão; Cocção.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/941699
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Qualidade de farelos de arroz cru, extrusado e parboilizado. Repositório Alice
LACERDA, D. B. C. L.; SOARES JÚNIOR, M. S.; BASSINELLO, P. Z.; CASTRO, M. V. L. de; SILVA-LOBO, V. L.; CAMPOS, M. R. H.; SIQUEIRA, B. dos S..
O arroz é o segundo cereal de maior consumo no mundo, sendo a produção mundial estimada em 661,3 milhões de toneladas, em 2008. O farelo, resultante do beneficiamento do grão, para obtenção do arroz polido ou parboilizado polido, possui quantidades significativas de carboidratos, proteínas, lipídios, fibras insolúveis, vitaminas e minerais. Este trabalho teve por objetivo avaliar algumas características físico-químicas e microbiológicas do farelo de arroz cru (FAC), do farelo cru submetido à extrusão (FAE) e do obtido após o processo de parboilização do arroz (FAP). Todas as análises foram realizadas conforme métodos recomendados pela Agência Nacional de Vigilância Sanitária Brasileira e International Association of Official Analytical Chemists. O FAP...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Macronutriente.; Arroz; Oryza sativa; Fungo..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/874583
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