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Aspectos químicos da qualidade pós-colheita de pêssegos submetidos a impactos e armazenados sob duas temperaturas. Repositório Alice
SPRICIGO, P. C.; FERREIRA, M. D..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Evento.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/881233
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Avaliação da pressão de turgescência na pós-colheita de crisântemos utilizando o wiltmeter e aspectos de sua qualidade apontados pelos atacadistas do CEASA-Campinas. Repositório Alice
SPRICIGO, P. C.; OLIVEIRA, S. L. de; CALBO, A. G.; FERREIRA, M. D..
Tipo: Separatas Palavras-chave: CONGRESSO.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/576767
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Avaliação do uso de coberturas comestíveis em bicamadas a base de cera de carnaúba e quitosana em maçãs minimamente processadas Repositório Alice
PESTANA, G. C.; SANTOS, K. A. F.; SPRICIGO, P. C.; MIRANDA, M.; FOSCHINI, M. M.; ASSIS, O. B. G. de; FERREIRA, M. D..
Tipo: Separatas Palavras-chave: E; Evento.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1057224
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Carnauba wax nanoemulsion applied as an edible coating on fresh tomato for postharvest quality evaluation. Repositório Alice
MIRANDA, M.; RIBEIRO, M. de M. M.; SPRICIGO, P. C.; PILON, L.; FOSCHINI, M. M.; CORREA, D. S.; FERREIRA, M. D..
Edible coatings to extend the shelf life and preserve the quality of fruit and vegetables are highly demanded nowadays. Recently, plant-based edible coatings have gained importance in the context of sustainability, which in combination with suitable top-down process can render ?greener? nanoemulsions with optimized properties. Herein we developed a carnauba wax nanoemulsion (CWN) by using a high-pressure processing to be applied as an edible coating for fruit and vegetables. The as-developed nanoemulsion properties were compared to conventional carnauba wax emulsion (CWM), where CWN showed particle size diameter of 44 nm and narrow distribution, while CWM displayed larger particles and wider size distribution (from 200 to 1700 nm). For assessment of the...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Cera de carnaúba; Embalagem; Armazenamento de Alimento; Tomate; Nanomaterials; Carnauba wax.
Ano: 2022 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1145407
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Chitosan nanoparticle coatings reduce microbial growth on fresh-cut apples while not affecting quality attributes. Repositório Alice
PILON, L.; SPRICIGO, P. C.; MIRANDA, M.; MOURA, M. R. de; ASSIS, O. B. G.; MATTOSO, L. H. C.; FERREIRA, M. D..
This study addressed the effects of chitosan-based nanoparticles on microbiological quality, colour, polyphenol oxidase (PPO) and peroxidase (POD) and firmness of fresh-cut ?Gala? apple slices during storage at 5 °C for 10 days. The treatments carried out were as follows: (i) slices pulverised with 110-nm chitosan nanoparticles, (ii) slices pulverised with 300-nm chitosan nanoparticles, (iii) 2 g L 1 chitosan dissolved in 2% citric acid and (iv) noncoated samples.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Embalagem; Maçã.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/995637
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Colheita e beneficiamento. Repositório Alice
FERREIRA, M. D.; SPRICIGO, P. C.; SARGENT, S. A..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Vegetais.; Armazenamento; Beneficiamento; Colheita..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084401
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Colorimetria - princípios e aplicações na agricultura. Repositório Alice
FERREIRA, M. D.; SPRICIGO, P. C..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Espaço de cores; Modelos matemáticos; Espectrofotômetro.; Colorimetria..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084379
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Comparação do equipamento wiltmeter com dois métodos convencionais na determinação da turgescência em hastes de crisântemos. Repositório Alice
SPRICIGO, P. C.; FERREIRA, M. D.; CALBO, A. G.; TAVARES, M..
Tipo: Separatas Palavras-chave: CONGRESSO.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/576764
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Conservação pós-colheita de pêssegos. Infoteca-e
FERREIRA, M. D.; SPRICIGO, P. C..
bitstream/item/61166/1/CT115-2011.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pêssegos.; Pós-Colheita..
Ano: 2011 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/919351
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Diluições em cilindros pressurizados para aplicações biológicas: CO2 e etileno. Infoteca-e
CALBO, A. G.; SPRICIGO, P. C.; FERREIRA, M. D..
bitstream/item/77116/1/CT113-2010.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Diluições.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/884632
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Effects of antibrowning solution and chitosan-based edible coating on the quality of fresh-cut apple. Repositório Alice
PILON, L.; SPRICIGO, P. C.; BRITTO, D.; ASSIS, O. B. G. de; CALBO, A. G.; FERRAUDO, A. S.; FERREIRA, M. D..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Apple.; Chitosan; Citric acid; Firmness..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/995812
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Effects of carnauba wax and chitosan bilayer edible coating on shelf life of fresh-cut apple. Repositório Alice
PESTANA, G. C.; SANTOS, K. A. F. DOS; MIRANDA, M.; SPRICIGO, P. C.; FOSCHINI, M. M.; BRESOLIN, J. D.; HUBINGER, S. Z.; ASSIS, O. B. G. de; FERREIRA, M. D..
Abstract Edible coatings can be an alternative to extend shelf-life and preserve quality of fresh-cut fruits by forming a barrier that avoids physical and microbiological damages. Such coatings can be formed by individual or multiple layers. The main aim of this study consisted in the evaluation of the effect of a bilayer coating (carnauba wax and chitosan) on the quality of fresh-cut apples. Chitosan and carnauba wax were characterized, individually and in bilayer format, by Attenuated Total Reflectance (ATR). The tests were performed on apple cv. Gala, sliced and sanitized, in five different treatments: (T1) uncoated, taken as control; (T2) Ascorbic acid solution at 1%; (T3) Chitosan at 1.5%; (T4) Carnauba wax at 0.5% and (T5) Bilayer ? (Chitosan 1.5% +...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Physic-chemical; Microbiological analyses; Sensorial analyses; Fruit quality.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1137885
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Medição de impactos durante a pós-colheita de frutas utilizando duas esferas instrumentadas. Repositório Alice
SPRICIGO, P. C.; FERREIRA, M. D.; NICOLAU, M.; FRUETT, F..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Quantificação.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/914865
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Medidas de pressão de turgescência em flores de corte. Repositório Alice
SPRICIGO, P. C.; FERREIRA, M. D.; CALBO, A. G..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Evento.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/867732
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Mensuração de impactos e aspectos físicos da qualidade pós-colheita de pêssegos armazenados sob duas temperaturas. Repositório Alice
SPRICIGO, P. C.; FERREIRA, M. D..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Evento.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/881229
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Perspectivas da instrumentação para análise e desenvolvimento de novos materiais aplicados ao agronegócio. Repositório Alice
RIBEIRO, C.; ASSIS, O. B. G.; BRITTO, D. de; MARCONCINI, J. M.; MARTINS, M. A.; FERREIRA, M. D.; SPRICIGO, P. C.; CORREA, D. S.; PARIS, E. C.; MATTOSO, L. H. C..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Instrumentação.; Agricultura..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1031074
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Postharvest quality of papaya fruit wrapped with polyvinyl chloride film added with silver. Repositório Alice
SAPELLI, K. S.; BORBA, K. R.; MIRANDA, M.; SPRICIGO, P. C.; BRESOLIN, J. D.; FOSCHINI, M. M.; CORREA, D. S.; FERREIRA, M. D..
ABSTRACT: The main goal of this research was to evaluate the postharvest quality during storage of papaya wrapped with polyvinyl chloride containing silver. Fourier Transform Infrared Spectroscopy, scanning electron microscopy and atomic absorption spectroscopy were employed for the film characterization. For the postharvest experiments, unwrapped fruits were compared to individually wrapped ones in both conventional polyvinyl chloride film and polyvinyl chloride film containing silver and stored under two conditions (10 days at 15°C, and 2 days at 22°C to simulate market conditions). The physicochemical analyzes, including soluble solids, titratable acidity, ratio, pH, ascorbic acid, weight loss, firmness and color were performed every two days of...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: PVC; Smart packing; Carica Papaya; Microorganisms; Ripening.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1137666
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Respiração pós-colheita de crisântemos submetidos à corte na base ao longo do armazenamento. Repositório Alice
SPRICIGO, P. C.; FERREIRA, M. D..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Jornada Científica.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/913923
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Uso de coberturas à base de soluções fimogênicas e coloidais de quitosana na preservação de maçãs minimamente processadas Repositório Alice
PILON, L.; SPRICIGO, P. C.; BRITTO, D. de; FERREIRA, M. D.; ASSIS, O. B. G.; CALBO, A. G..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Evento; Quitosana; Nanopartículas; Ácido ascórbico; Microrganismos.; Maçã; Ácido Cítrico..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/933757
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