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Assessment of fructooligosaccharides production from sucrose in aqueous and aqueous-organic systems using immobilized inulinase from Kluyveromyces marxianus NRRL Y-7571 Ciênc. Tecnol. Aliment.
Risso,Fernanda Vaz Alves; Mazutti,Marcio Antonio; Treichel,Helen; Costa,Fátima; Maugeri,Francisco; Rodrigues,Maria Isabel.
This work investigated the fructooligosaccharides (FOS) synthesis by immobilized inulinase obtained from Kluyveromyces marxianus NRRL Y-7571 in aqueous and aqueous-organic systems using sucrose as substrate. The sequential strategy of experimental design was used to optimize the FOS conversion in both systems. For the aqueous-organic system, a 2(6-2) fractional design was carried out to evaluate the effects of temperature, sucrose concentration, pH, aqueous/organic ratio, enzyme activity, and polyethylene glycol concentration. For the aqueous system, a central composite design for the enzyme activity and the sucrose concentration was carried out. The highest fructooligosaccharides yield (Y FOS) for the aqueous-organic system was 18.2 ± S0.9 wt%, at 40 ºC,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Immobilized inulinase; Fructooligosaccharides synthesis; Kluyveromyces marxianus NRRL Y-7571.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000200006
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Atividade antimicrobiana e antioxidante do óleo essencial de ho-sho (Cinnamomum camphora Ness e Eberm Var. Linaloolifera fujita) Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cansian,Rogério Luis; Mossi,Altemir José; Oliveira,Débora de; Toniazzo,Geciane; Treichel,Helen; Paroul,Natalia; Astolfi,Viviane; Serafini,Luciana Atti.
Este trabalho teve como objetivo determinar a atividade antimicrobiana e antioxidante do óleo essencial de Ho-Sho. O principal componente do óleo essencial obtido a partir de folhas da planta submetidas ao processo de hidrodestilação foi o linalol (80 a 95% m/m). O óleo essencial mostrou atividade antimicrobiana para todos os microrganismos testados, com exceção de Pseudomonas aeruginosa. A maior atividade antimicrobiana do óleo essencial sobre as bactérias testadas foi observada sobre Xanthomonas campestris (33,0 mm) e a menor sobre Yersinia enterocolitica (10,5 mm). Para a concentração inibitória mínima (CIM), observou-se que todos os microrganismos apresentaram-se susceptíveis ao óleo essencial de Ho-Sho. A variação das CIM para as bactérias...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Atividade antimicrobiana; Atividade antioxidante; Cinnamomum camphora.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000200014
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Concentration, characterization and application of lipases from Sporidiobolus pararoseus strain BJM
Smaniotto,Alessandra; Skovronski,Aline; Rigo,Elisandra; Tsai,Siu Mui; Durrer,Ademir; Foltran,Lillian Liva; Paroul,Natália; Luccio,Marco Di; Oliveira,J. Vladimir; Oliveira,Débora de; Treichel,Helen.
Lipases produced by a newly isolated Sporidiobolus pararoseus strain have potential catalytic ability for esterification reactions. After production, the enzymatic extracts (conventional crude and precipitated, 'CC' and 'CP', and industrial crude and precipitated, 'IC' e 'IP') were partially characterized. The enzymes presented, in general, higher specificity for short chain alcohols and fatty acids. The precipitated extract showed a good thermal stability, higher than that for crude enzymatic extracts. The 'CC' and 'CP' enzymes presented high activities after exposure to pH 6.5 and 40 ºC. On the other hand, the 'IC' and 'IP' extracts kept their activities in a wide range of pH memory but presented preference for higher reaction temperatures. Preliminary...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sporidiobolus pararoseus; 'synthetic lipase'; Submerged fermentation; Enzyme characterization.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000100043
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Emissões de motor agrícola com o uso de diferentes tipos de diesel e concentrações de biodiesel na mistura combustível PAB
Perin,Gismael Francisco; Schlosser,José Fernando; Farias,Marcelo Silveira de; Estrada,Javier Solis; Treichel,Helen; Galon,Leandro.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi quantificar o efeito do tipo de diesel e da concentração de biodiesel na mistura combustível sobre as emissões de gases por motor agrícola submetido a diferentes cargas. Foram testados dois tipos de diesel: S10, com baixo teor de enxofre; e S500, com alto teor de enxofre; bem como suas misturas com 5, 10, 15, 20, 50 e 100% de biodiesel. O motor, de quatro cilindros, turboalimentado e com 105 cv de potência máxima, foi submetido a oito modos de operação, sob diferentes rotações e torques. O ensaio seguiu a metodologia prevista na norma NBR ISSO 8174-4:2012, tendo-se analisado as emissões de O2, CO2, NO2, NO, CO e de hidrocarbonetos (HC). Somente as emissões de HC foram influenciadas pelo tipo de diesel utilizado. As...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ciclo diesel; Emissão de CO2; Energia renovável; Freio dinamométrico; Poluentes; Teor de enxofre.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2015001201168
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Esterilização de farinha de subprodutos animais em esterilizador industrial Ciênc. Tecnol. Aliment.
Mazutti,Marcio Antônio; Treichel,Helen; Di Luccio,Marco.
As farinhas de subprodutos animais se apresentam como uma fonte praticamente completa da maioria dos aminoácidos requeridos para uma alimentação equilibrada. Estas farinhas são amplamente usadas para corrigir as deficiências nutricionais, que ocorrem em outras matérias-primas para rações, como os farelos de origem vegetal. No entanto, constituem um ambiente favorável à proliferação de microrganismos, tanto durante o processamento quanto na estocagem. A Portaria SARC 002 de 13/02/2003 no Anexo I da Instrução Normativa Número 15 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento propõe que a etapa de esterilização das farinhas poderá ser realizada antes do processo de cocção dos subprodutos ou na própria farinha, contanto que seja empregado vapor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Farinha de subprodutos; Esterilização; Subprodutos de frango.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100007
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Evaluation of process parameters in the industrial scale production of fish nuggets Ciênc. Tecnol. Aliment.
Silva,Adriane da; Zitkoski,João; Mazutti,Marcio Antônio; Mossi,Altemir; Oliveira,José Vladimir; Oliveira,Débora de; Cichoski,Alexandre José; Treichel,Helen.
This work reports the use of experimental design for the assessment of the effects of process parameters on the production of fish nuggets in an industrial scale environment. The effect of independent factors on the physicochemical and microbiological parameters was investigated through a full 24 experimental design. The studied factors included the temperature of fish fillet and pulp in the mixer, the temperature of the added fat, the temperature of water and the ratio of protein extraction time to emulsion time. The physicochemical analyses showed that the higher temperature of the pulp and fillet of fish, the lower the protein in the final product. Microbiological analyses revealed that the counting of Staphylococcus coagulase positive, total and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fish nuggets; Experimental design; Process parameters.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000200019
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Extração, secagem por atomização e microencapsulamento de antocianinas do bagaço da uva "Isabel" (Vitis labrusca) Ciência e Agrotecnologia
Valduga,Eunice; Lima,Leandra; Prado,Roberta do; Padilha,Francine Ferreira; Treichel,Helen.
Objetivou-se obter neste trabalho um corante natural (antocianina), na forma de pó a partir do bagaço de uva da cultivar "Isabel" (Vitis labrusca), onde foram realizados estudos de extração e encapsulamento. Empregou-se o método de extração por imersão mediante técnica de planejamento experimental, onde as variáveis avaliadas foram pH da solução de extração (1-2), volume de etanol (100-250 mL), tempo de extração (3-7 h) e temperatura de extração (15-35ºC). A concentração máxima de antocianinas totais obtidas foi de 300 mg/100 g de bagaço de uva (umidade 5%) nos níveis inferiores de pH (1,0) e tempo (3 horas) e superiores de temperatura (35ºC) e volume de etanol (250 mL). Os extratos foram secos por atomização. A melhor condição para o encapsulamento e a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antocianinas; Vitis labrusca; Microencapsulamento; Extração; Bagaço de uva.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000500032
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Formulação de bebida láctea fermentada sabor pêssego utilizando substratos alternativos e cultura probiótica Ciênc. Tecnol. Aliment.
Kempka,Aniela Pinto; Krüger,Roberta Letícia; Valduga,Eunice; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Cansian,Rogério; Oliveira,Débora de.
Atualmente, são lançados no mercado diversos novos produtos, sendo que, especificamente na área de laticínios, ênfase tem sido dada ao desenvolvimento de produtos funcionais. Concernente à amplitude deste tema, o presente trabalho possui como objetivo geral o desenvolvimento de uma bebida láctea fermentada com características probióticas. Além disso, propõe-se a utilização de soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja como substratos, agregando valor às matérias-primas de baixo custo, com características funcionais apontadas na literatura. Para tal, utilizou-se a técnica do planejamento de experimentos para obter a formulação de bebida láctea, utilizando como substratos leite de vaca, soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja. A formulação contendo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bebida láctea; Formulação; Probiótico; Bifidobacterium.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000500027
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Head Space Solid Phase Micro-Extraction (HS - SPME) of volatile organic compounds produced by Sporidiobolus salmonicolor (CBS 2636) Ciênc. Tecnol. Aliment.
Valduga,Eunice; Valerio,Alexsandra; Treichel,Helen; Nascimento Filho,Irajá; Fúrigo Júnior,Agenor; Di Luccio,Marco.
The aim of the present study was the assessment of volatile organic compounds produced by Sporidiobolus salmonicolor (CBS 2636) using methyl and ethyl ricinoleate, ricinoleic acid and castor oil as precursors. The analysis of the volatile organic compounds was carried out using Head Space Solid Phase Micro-Extraction (HS - SPME). Factorial experimental design was used for investigating extraction conditions, verifying stirring rate (0-400 rpm), temperature (25-60 ºC), extraction time (10-30 minutes), and sample volume (2-3 mL). The identification of volatile organic compounds was carried out by Gas Chromatography with Mass Spectrum Detector (GC/MSD). The conditions that resulted in maximum extraction were: 60 ºC, 10 minutes extraction, no stirring, sample...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bio-production; Sporidiobolus salmonicolor; SPME; Aroma; Experimental design.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400023
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Imobilização de lipases produzidas por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em suportes hidrofóbicos Ciênc. Tecnol. Aliment.
Menoncin,Silvana; Domingues,Natalia Molossi; Freire,Denise Maria Guimarães; Oliveira,José Vladimir; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Oliveira,Débora de.
O principal interesse em imobilizar uma enzima é obter um biocatalisador com atividade e estabilidade que não sejam afetadas durante o processo, em comparação à sua forma livre. Aliado ao potencial biotecnológico que as lipases apresentam, a aplicação destas em nível industrial requer a investigação de técnicas viáveis para reutilização e aumento da estabilidade, conferindo relevância aos processos de imobilização. Neste trabalho investigou-se a imobilização da lipase produzida por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em dois suportes hidrofóbicos; Accurel EP 1000 e Carvão Ativo. Para a imobilização das lipases foi adicionado 1 g de suporte a 50 mL de uma solução enzimática, estes permaneceram em contato por 2 horas em banho de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Imobilização.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200033
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Influence of different sanitizers on food contaminant bacteria: effect of exposure temperature, contact time, and product concentration Ciênc. Tecnol. Aliment.
Beltrame,Cezar Augusto; Kubiak,Gabriela Busnello; Lerin,Lindomar Alberto; Rottava,Ieda; Mossi,Altemir José; Oliveira,Débora de; Cansian,Rogério Luis; Treichel,Helen; Toniazzo,Geciane.
The efficiency of four Sanitizers - peracetic acid, chlorhexidine, quaternary ammonium, and organic acids - was tested in this work using different bacteria recognized as a problem to meat industry, Salmonella sp., S. aureus, E. coli and L. monocytogenes. The effects of sanitizer concentration (0.2, 0.5, 0.6, 1.0, 1.1 and 1.4%), at different temperatures (10 and 45 °C) and contact time (2, 10, 15, 18 and 25 minutes) were evaluated. Tests in an industrial plant were also carried out considering previously obtained results. In a general way, peracetic acid presented higher efficiencies using low concentration (0.2%) and contact time (2 minutes) at 10 °C. The tests performed in industrial scale showed that peracetic acid presented a good performance in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sanitizers; Bacteria; Food industries.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000200003
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Microorganisms screening for limonene oxidation Ciênc. Tecnol. Aliment.
Lerin,Lindomar; Toniazzo,Geciane; Oliveira,Débora de; Rottava,Leda; Dariva,Cláudio; Cansian,Rogério Luis; Treichel,Helen; Padilha,Francine; Antunes,Octávio Augusto Ceva.
Limonene is a monoterpene obtained in large amounts from essential oils and is used as a raw material for the synthesis of flavors and fine chemicals. Several pathways or routes for the microbial degradation of limonene making use of the cytochrome P450-dependent monooxygenases have been described. In this study, we present a fermentative screening of microorganisms in order to verify their ability to perform the desirable conversion. In parallel, the PCR technique was used to select the microorganisms that contain the limC gene, which is responsible for the conversion of carveol to carvone. The microorganisms selected by PCR were not able to bioconvert limonene. From this result, we can suppose that these strains do not have the gene that codifies the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: CDH (carveol dependent dehydrogenase); Carveol; Carvone; PCR; Fermentative screening.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000200017
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Produção de biopolímero sintetizado por Sphingomonas capsulata a partir de meios industriais Ciência e Agrotecnologia
Berwanger,Ana Luiza da Silva; Scamparini,Adilma Regina Pippa; Domingues,Natalia Molossi; Vanzo,Larissa Tonial; Treichel,Helen; Padilha,Francine Ferreira.
Com este trabalho, avaliou-se a produção de biopolímero sintetizado por Sphingomonas capsulata ATCC 14666, utilizando-se os meios industriais melaço bruto e pré-tratado e resíduo de proteína texturizada de soja (PTS). Foram testadas diferentes concentrações de meios industriais (2,66, 4, 6 e 8%), cujas condições de fermentação utilizadas foram 28º ± 2ºC, 208 rpm, 72 h. Os ensaios foram realizados em triplicata e os resultados foram avaliados estatisticamente mediante o teste de Tukey. As melhores produtividades foram obtidas para melaço pré-tratado 8% (0,290 gL-1h-1), seguida de extrato aquoso de resíduo de PTS 6% (0,240 gL-1h-1) e melaço bruto 8% (0,190 gL-1h-1). A qualidade reológica das gomas foi demonstrada através da leitura de viscosidade aparente de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biopolímeros; Gênero Sphingomonas; Meios industriais.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000100026
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Production and partial characterization of lipase from Penicillium verrucosum obtained by submerged fermentation of conventional and industrial media Ciênc. Tecnol. Aliment.
Pinheiro,Thaís da Luz Fontoura; Menoncin,Silvana; Domingues,Natália Molossi; Oliveira,Débora de; Treichel,Helen; Di Luccio,Marco; Freire,Denise Maria Guimarães.
The growing interest in lipase production is related to the potential biotechnological applications that these enzymes present. Current studies on lipase production by submerged fermentation involve the use of agro-industrial residues aiming at increasing economic attractiveness. Based on these aspects, the objective of this work was to investigate lipase production by Penicillium verrucosum in submerged fermentation using a conventional medium based on peptone, yeast extract, NaCl and olive oil, and an industrial medium based on corn steep liquor, Prodex Lac (yeast hydrolysate), NaCl and olive oil, as well as to characterize the crude enzymatic extracts obtained. Kinetics of lipase production was evaluated and the highest enzymatic activities, of 3.15 and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Submerged fermentation; Partial characterization.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200028
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'Synthetic lipase' production from a newly isolated Sporidiobolus pararoseus strain by submerged fermentation BJM
Smaniotto,Alessandra; Skovronski,Aline; Rigo,Elisandra; Tsai,Siu Mui; Durrer,Ademir; Foltran,Lillian Liva; Di Luccio,Marco; Oliveira,J. Vladimir; Oliveira,Débora de; Treichel,Helen.
The lipase produced by a newly isolate Sporidiobolus pararoseus strain has potential catalysis ability for esterification reactions. In order to improve its synthetic activity, this work aimed at optimizing 'synthetic lipase' production by submerged fermentation of a conventional media based on peptone, yeast extract, NaCl and olive oil using experimental design technique. According to the results obtained in the first experimental design (2(4-1)), yeast extract and NaCl concentrations were tested to further optimization by response surface methodology. The maximum 'synthetic lipase' activity obtained was 26.9 U/mL in the optimized media (5.0, 6.8, 7.0 and 1.0% (wt/v) of peptone, yeast extract, NaCl and olive oil, respectively), representing a 6.36-fold...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sporidiobolus pararoseus; Experimental design; 'synthetic lipase'; Submerged fermentation.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000400033
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The effects of acute administration of the hydroalcoholic extract of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) (Lamiaceae) in animal models of memory BJPS
Zanella,Camila Angela; Treichel,Helen; Cansian,Rogério Luis; Roman,Silvane Souza.
Rosmarinus officinalis (Rosemary) demonstrates antioxidant, antidepressant, diuretic, antinociceptive and antiulcerogenic activities. The present study was designed to examine the effects of the hydroalcoholic extract of R. officinalis on the memory of male mice. The behavioral tasks employed were social recognition (SR), the Morris water maze (MWM) and an inhibitory avoidance task (IA). The treatment with 150 and 300 mg/kg of R. officinalis improved the acquisition phase of learning of a new social memory in the SR task because a decrease was observed in the duration of social investigation. In the Morris water maze, no significant effect was observed on spatial memory when the groups were compared for the time spent in the correct quadrant. In the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rosmarinus officinalis/pharmacognosy; Rosmarinus officinalis/hydroalcoholic extract; Rosmarinus officinalis/experimental study; Short-term memory/experimental study; Long-term memory/experimental study; Spatial memory/experimental study.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502012000300005
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