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Digestibilidade de ingredientes em dietas para juvenis de pacamã (Lophiosilurus alexandri) PAB
Melo,Karen Daianny Macedo; Oliveira,Giovanni Resende de; Brito,Túlio Soares de; Soares,Déborah Rodrigues Pedrosa; Tessitore,Antonio Jessey de Abreu; Alvarenga,Érika Ramos de; Turra,Eduardo Maldonado; Silva,Francisco Carlos de Oliveira; Teixeira,Edgar de Alencar.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi determinar o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) de seis ingredientes, em dietas-referência prática e purificada, e determinar a influência das dietas-referência sobre a digestibilidade dos ingredientes em juvenis de pacamã. Avaliaram-se os seguintes ingredientes: farinha de peixe, farinha de carne e ossos, farelo de soja, soja integral tostada, farelo de trigo e protenose de milho. Houve interação entre a dieta-referência e os ingredientes estudados. A dieta purificada proporcionou maior CDA quanto à proteína bruta e energia bruta. O pacamã apresentou CDAs elevados quanto aos ingredientes proteicos de origem vegetal, nas duas dietas-referência.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coeficiente de digestibilidade; Dieta prática; Dieta purificada..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2016000600785
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Larvicultura de tilápia em água doce e água salinizada PAB
Luz,Ronald Kennedy; Santos,André Eduardo Heringer; Melillo Filho,Reinaldo; Turra,Eduardo Maldonado; Teixeira,Edgar de Alencar.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes salinidades da água na larvicultura de tilápia. Larvas com cinco dias pós-eclosão foram estocadas em tanques de 6 L durante 30 dias. Os tratamentos experimentais foram água doce e água com 2, 4, e 6 g L-1 de sal, com seis repetições. As larvas mantidas a 6 g L-1 de sal apresentaram mortalidade total, antes de dez dias de alimentação ativa. Na salinidade a 4 g L-1, a sobrevivência e o desempenho foram inferiores aos registrados para os animais mantidos em água doce e a 2 g L-1 de sal, com resultados semelhantes entre si.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Oreochromis niloticus; Desempenho; Salinidade da água.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2013000800054
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Performance and stress resistance of Nile tilapias fed different crude protein levels R. Bras. Zootec.
Luz,Ronald Kennedy; Ribeiro,Paula Adriane Perez; Ikeda,Aline Leite; Santos,André Eduardo Heringer; Melillo Filho,Reinaldo; Turra,Eduardo Maldonado; Teixeira,Edgar de Alencar.
The objective of this study was to evaluate the effect of different levels of diet crude protein on the performance and stress resistance rate (Re) of Oreochromis niloticus larvae and fingerlings. In the first experiment, 5, 15 and 25 day-old animals were submitted to 1, 5, 7, 10, 15, 20, 30 and 40 minutes of air exposure on a sieve. In the second experiment, tilapia larvae were fed with 32, 40 and 55% crude protein (CP) diets. Animals after 15 and 30 days of feeding (21 and 36 days of life, respectively) were submitted to the air exposure test for 7 and 10 minutes. Re was estimated based on survival 24 hours after the tests. In the first experiment, it was observed that 5-day-old animals were more resistant than animals with 10 and 20 days of feeding (15...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Air exposure; Feeding; Larviculture; Oreochromis niloticus.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000200031
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Stocking density in the larviculture of Nile tilapia in saline water R. Bras. Zootec.
Luz,Ronald Kennedy; Silva,Walisson de Souza e; Melillo Filho,Reinaldo; Santos,André Eduardo Heringer; Rodrigues,Lucas Alves; Takata,Rodrigo; Alvarenga,Érika Ramos de; Turra,Eduardo Maldonado.
The objective of this study was to assess the possibility of increasing the stocking density in the larviculture of Nile tilapia, Oreochromis niloticus, in saline water. Six-day post-hatched larvae (average weight of 0.09±0.002 g), at the start of the exogenous feeding, were stocked in twelve 8 L tanks at densities of 1, 10, 20 and 30 larvae/L. The larvae were fed a diet consisting of 40% crude protein five times per day. During larviculture, water was kept at a salinity of 2 g of common salt/L. At the end of the 28-day experiment, the survival rate, length, weight, temperature, water salinity and conductivity were not affected by the different treatments. The dissolved oxygen and pH, however, decreased as density increased, whereas total ammonia...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Intensive larviculture; Oreochromis niloticus; Water quality; Water salinity.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012001200001
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