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Jayme-Oliveira,Adilson; Ribeiro Júnior,Walter Quadros; Ramos,Maria Lucrécia Gerosa; Ziviani,Adley Camargo; Jakelaitis,Adriano. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the growth dynamics of the cover plants amaranth (Amaranthus cruentus), quinoa (Chenopodium quinoa), and millet (Pennisetum glaucum) in a Typic Acrustox, under different water regimes in the Brazilian Cerrado. The cultivation was carried out in the winter, with reduced rainfall, which facilitated the application of varying irrigation depths to the different crops. Water regimes denominated lower, lower middle, upper middle, and upper - corresponding to 217, 386, 563, and 647 mm water depths, respectively - were tested by means of an irrigation bar composed of sprinklers with different flow rates. Plant growth was quantified by weekly collections. Amaranth was the most responsive plant to water. Quinoa... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amaranthus cruentus; Chenopodium quinoa; Pennisetum glaucum; Oxisol; Water stress.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2017000800561 |
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Teixeira,Danielly Leite; Spehar,Carlos Roberto; Souza,Luiz Augusto Copati. |
O objetivo deste trabalho foi caracterizar e avaliar 48 acessos de três espécies de amaranto (Amaranthus caudatus L., A. cruentus L.,e A. hypochondriacus L.) para cultivo na entressafra no Cerrado. Realizou-se seleção preliminar para sete descritores, em casa de vegetação, e os acessos com genótipos promissores foram selecionados para serem testados no campo. O delineamento experimental usado foi o de blocos casualizados, com três repetições. O material utilizado foi o que apresentou características agronômicas desejáveis, tais como ausência de espinhos, hábito ereto e presença de inflorescência. Os ensaios foram realizados em Planaltina, DF, na entressafra, com irrigação, por dois anos. Em geral, os acessos floresceram 45 dias após a emergência e as... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amaranthus caudatus; Amaranthus cruentus; Amaranthus hypochondriacus; Plantio direto; Adaptação; Característica agronômica. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2003000100006 |
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Boer,Carlo Adriano; Assis,Renato Lara de; Silva,Gilson Pereira; Braz,Antonio Joaquim Braga Pereira; Barroso,Alberto Leão de Lemos; Cargnelutti Filho,Alberto; Pires,Fábio Ribeiro. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o acúmulo e a liberação de nutrientes (N, P, K, Ca, Mg e S) de resíduos culturais de plantas de cobertura na entressafra, em condições de Cerrado. O experimento foi conduzido em um Latossolo Vermelho distroférrico com textura argilosa. As plantas de cobertura avaliadas foram: amaranto (Amaranthus cruentus L.), milheto (Pennisetum glaucum L.) e capim-pé-de-galinha (Eleusine coracana (L.) Gaertn.). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, no esquema de parcelas subdivididas, com quatro repetições. Na fase de florescimento das espécies, foi avaliada a produção de matéria seca e o acúmulo de nutrientes. A fim de avaliar a liberação de nutrientes dos resíduos culturais, o material vegetal de cada... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amaranthus cruentus; Pennisetum glaucum; Eleusine coracana; Dinâmica de decomposição; Liberação de nutrientes; Plantio direto. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2007000900008 |
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Lemos,Andréa dos Reis; Capriles,Vanessa Dias; Pinto e Silva,Maria Elisabeth Machado; Arêas,José Alfredo Gomes. |
At the present celiac disease has no known cure, and its only treatment is a strict lifelong adherence to a gluten-free diet. Cheese bread is a traditional Brazilian product and a safe option for celiacs. However, like other gluten-free breads, it has inherent low levels of fibers and minerals. The objective of this study was to evaluate the effect of incorporation of whole amaranth flour on the physical properties and nutritional value of cheese bread. Amaranth flour was incorporated at 10, 15, and 20% proportions in different formulations. The increasing amaranth levels darkened the product, reduced specific volume, and increased compression force. Ten percent amaranth-content cheese breads exhibited slight differences in physical properties compared... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Gluten-free bread; Amaranthus cruentus; Celiac disease. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000300002 |
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Opeolu, B.O.; Bamgbose, O.; Arowolo, T.A.; Kadiri, S.J.. |
Previous studies have shown that some vegetables have the ability to absorb metals from soil. Since they are early maturity species, they possess the potential to be used as phytoremediating agents. Also, synthetic chelates have been found to induce lead desorption from soil matrix, thereby enhancing uptake into plant tissues. Therefore, a study was carried out to determine the potential of Amaranthus cruentus as a soil lead remediating plant. The experiment was carried out using a randomized block design. Soil samples were subjected to five levels of lead contamination namely control, 600ppm, 600ppm + EDTA, 1800ppm and 1800ppm + EDTA, each treatment had five replicates. Three plants each were carefully transplanted from nursery to experimental pots and... |
Tipo: Report |
Palavras-chave: Amaranthus cruentus; Lead; Phytoremediation; Soil; Land Economics/Use. |
Ano: 2005 |
URL: http://purl.umn.edu/54398 |
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García-Pereyra,J; Valdés-Lozano,CGS; Olivares-Saenz,E; Alvarado-Gómez,O; Alejandre-Iturbide,G; Salazar-Sosa,E; Medrano-Roldán,H. |
Se evaluaron cuatro genotipos de Amaranthus hypochondriacus (655, 653, 153-5-3, y Criollo Tlaxcala) y uno de Amaranthus cruentus (genotipo 33) bajo cuatro densidades de población (DP): 31250; 41666; 62500 y 125000 plantas/ha, durante los ciclos agrícolas primavera-verano (PV) 2000, otoño-invierno (OI) 2001 y OI 2002, en la estación experimental de la Facultad de Agronomía de la Universidad Autónoma de Nuevo León, México. En cada ciclo agrícola se utilizó un diseño en parcelas divididas sobre bloques completos al azar con dos repeticiones. Se evaluaron las características agronómicas de rendimiento de grano (RG), rendimiento de materia seca (MS), altura de planta (AP), diámetro del tallo (DT) y longitud de panícula (LP). Únicamente en OI 2001 se evaluó... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amaranthus cruentus; Amaranthus hypochondriacus; Genotipos; Densidad de población. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-56572009000100010 |
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Bianchini,Maria das Graças de Assis; Beléia,Adelaide Del Pino. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do teor de umidade, da temperatura de armazenamento e do momento da hidratação de grãos de amaranto (Amaranthus cruentus L. ) sobre sua capacidade de expansão térmica, bem como comparar as composições químicas de grãos crus e pipocados. Os atributos diâmetro médio ponderado, volume de expansão, densidade, rendimento, quantidade descartada e tempo de residência de grãos da variedade BRS Alegria foram avaliados de acordo com três teores de umidade (9,5, 11,5 e 13,5%), duas formas de armazenamento, temperatura ambiente de ±28ºC e congelado a -18ºC, e dois momentos de hidratação, antes e após congelamento. Utilizou-se chapa metálica aquecida a 215ºC para pipocar os grãos. Grãos congelados com umidade de 13,5%... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amaranthus cruentus; Composição química; Pipocamento; Propriedades físicas. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2010000800018 |
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