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Registros recuperados: 26 | |
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CORRÊA, J. C.; ROSSETTI, A. G.. |
Foram realizadas comparações entre o Método das Pesagens e o Método Gravimétrico Padrão utilizados para determinar a umidade dos solo. Para determinar a umidade foram tiradas dez amostras e feitas três dimensões nas profundidades de 0cm a 20cm em quatro tipos de solo. Os dados foram comparados através do coeficiente de correlação (r), encontrando-se r=0,9607 para Podzolico Vermelho Amarelo sob capoeira; r= 0,8988 para Podzolico Vermelho Amarelo sob mata sem uso; r= 0,8967 para Latossolo Amarelo sob mata sem uso; e r=0,9503 para Latossolo Amarelo sob mata com uso, todos positivos e significativos, indicando equivalência entre os dois métodos para esses solos. Recomenda-se o Método das Pesagens por ser mais simples, rápido e exigirem instrumentos mais simples. |
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Determinação; Brasil; Amazonas.; Método; Umidade.; Solo; Analytical methods; Humidity; Soil.. |
Ano: 1984 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/665139 |
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Foreword, Introduction, Integrated Database Management for Agricultural Planning and Research, by J.W.T. Bottema; Introduction to Relational Database Management Systems, by Gary Timoshenko; Access Relational Database Management System, by Terry van Druemel, Hasrat Madiadipura, Muhamad Arif and Gary Timoshenko; Geographic Information Systems: An Overview, by Mohammad A.T. Chowdhury; Geographical Information Systems: MapInfo, by Muhamad Arif, Siemon Hollema and Mohammad Chowdhury; Sets: An Approach to Decision-Making and Conceptualization, by J.W.T. Bottema and Mohammad A.T Chowdhury; Introduction to Spreadsheets, Gary Timoshenko; Elementary Statistical Methods for Agricultural Research, by Siemon Hollema; Linear Programming and Multiple Goal Linear... |
Tipo: Report |
Palavras-chave: Databases; Information services; Analytical methods; Planning; Agricultural and Food Policy; International Development. |
Ano: 2000 |
URL: http://purl.umn.edu/32732 |
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SILVA, L. M. da; RODRIGUES, M. de J. M.; TAVARES, O. C. H.; SANTOS, O. A. Q. dos; WADT, P. G. S.; PEREIRA, M. G.. |
Os teores de carbono orgânico total (COT) no solo podem ser determinados por técnicas que se baseiam tanto na combustão por via úmida quanto por via seca. No entanto, a primeira apresenta-se como uma técnica demorada, porém, largamente utilizado nos laboratórios brasileiros para análise de solos. O objetivo da presente pesquisa é analisar os teores de carbono orgânico de solos do Acre submetidos à diferentes procedimentos analíticos. As amostras foram submetidas a diferentes condições de tratamento sendo aquecidas e não aquecidas, maceradas e não maceradas, bem como variar a concentração do titulante, sendo empregadas seis diferentes formas de determinação do carbono. Verificou-se que todos os métodos empregados apresentaram alta e significativa correlação... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Carbono orgânico; Métodos analíticos; Formação Solimões; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Química do Solo; Matéria Orgânica; Soil organic carbon; Soil chemistry; Soil organic matter; Analytical methods. |
Ano: 2021 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1136679 |
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RODRIGUES, M. de J. M.; SILVA, L. M. da; MARCHAO, R. L.; SOUZA, A. M. de; WADT, P. G. S.; OLIVEIRA, L. C. de. |
Diversas técnicas analíticas podem ser usadas na determinação carbono do solo, predominando no Brasil métodos baseados na oxidação da matéria orgânica na presença de dicromato de potássio em meio ácido ou na análise elementar. O objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade da estimativa do teor de carbono em solos da bacia do Acre por meio de espectroscopia NIR combinada com calibração por análise multivariada. Foram utilizadas 190 amostras de solos, coletadas em diversas localidades da bacia do Acre, para testar a espectroscopia NIR na determinação de teor de carbono no solo, comparativamente aos métodos de oxidação por dicromato em meio ácido e a análise elementar. Tomando-se como referência o método do analisador elementar, verifica-se que o método... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Carbono orgânico do solo; Método analítico; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Carbono orgánico del suelo; Métodos analíticos.; Análisis químico; Espectroscopia; Solo; Química do solo; Carbono; Análise química; Soil organic carbon; Chemical analysis; Analytical methods; Spectroscopy.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1049677 |
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MARTINS, V. de C.; GODOY, R. L. de O.; GOVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; BRAGA, E. C. de O.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do. |
Coffee is currently the second largest commodity on the world market today, and there is great concern about the quality of the beans exported from producer countries to Europe and USA. Practices such as using blends of different species and adding low-cost raw materials, such as chicory, corn, and soybean, impair the sensory and functional characteristics of the drink made from roasted and ground coffee beans. There is a need to adopt more efficient analytical methods than the microscopy technique currently used. The first chromatographic method used to determine fraud was reported in 1958. This method used paper chromatography to differentiate between coffee and chicory based on the free reducing sugars. As of the 1980s, different methods involving... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Café; Grão; Carboidrato; Cromatografia; Método de Análise; Cromatografia Gasosa; Adulteração; Coffee (beverage); Carbohydrates; Volatile compounds; Coffee beans; Analytical methods; Ultra-performance liquid chromatography; Gas chromatography-mass spectrometry; Adulterated products. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1092721 |
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Takahashi,Anita Akiko; Martins,Maristela Satou; Della Torre,Jussara Carvalho de Moura; Oliveira,Camila Cardoso de; Granato,Daniel. |
AbstractThis study aimed to evaluate the effect of the distillation time and the sample mass on the total SO2 content in integral passion fruit juice (Passiflora sp). For the SO2 analysis, a modified version of the Monier-Williams method was used. In this experiment, the distillation time and the sample mass were reduced to half of the values proposed in the original method. The analyses were performed in triplicate for each distilling time x sample mass binomial, making a total of 12 tests, which were performed on the same day. The significance of the effects of the different distillation times and sample mass were evaluated by applying one-factor analysis of variance (ANOVA). For a 95% confidence limit, it was found that the proposed amendments to the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Sulfur dioxide; Analytical methods; Passion fruit juice; Sulfites; Design of experiments. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612015000300434 |
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Bourgeois, Robin; Jesus, Franck. |
Part I The Participatory Prospective Analysis (PPA) Method The philosophy of the PPA method Methodological components Presentation of the method Definition of the system's limits Identification of variables Selection and definition of key variables Mutual influence analysis Interpretation of influence/dependence links Definition of the states of variables Building scenarios Using scenarios Implementing the PPA Equipment and resources Organizing group work The question of experts and expertise Part II The PPA Method at Work: The Case of Secondary Crop Research and Development Prospects in Asia and the Pacific Context Organization of the PPA System identification Creation of a working group and workshop organization Process and results... |
Tipo: Report |
Palavras-chave: Decision making; Analytical methods; Tools; Research and Development/Tech Change/Emerging Technologies. |
Ano: 2004 |
URL: http://purl.umn.edu/32731 |
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Silva,Sandra Jussara Nunes da; Schuch,Paula Zilles; Bernardi,Carmem Ronise; Vainstein,Marilene Henning; Jablonski,André; Bender,Renar João. |
Patulin is a mycotoxin produced by several fungal species of the genera Penicillium and Aspergillus, found on several fruit species and, remarkably, in apples and apple products. Patulin has a broad spectrum of toxicity, including carcinogenicity and teratogenicity in animals. Due to the stability of the molecule, considerable amounts of patulin still remain in apple products after processing. This paper reviews different analytical methods for patulin determination and methods to reduce levels of patulin in apple products as well. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Micotoxins; Analytical methods; Apple. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452007000200043 |
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Registros recuperados: 26 | |
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