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Avaliação sensorial, microbiológica e de pós-acidificação durante a vida-de-prateleira de leites fermentados contendo Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium longum e Lactobacillus acidophilus Ciênc. Tecnol. Aliment.
Zacarchenco,Patrícia Blumer; Massaguer-Roig,Salvador.
Três leites fermentados, o primeiro por Str. thermophilus, o segundo por Bif. longum e o terceiro por Lb. acidophilus e o leite fermentado elaborado pela mistura de volumes iguais dos leites fermentados, separadamente, por Str. thermophilus, Bif. longum e Lb. acidophilus tiveram seu pH, acidez titulável, atributos sensoriais de sabor e acidez, e contagens de células viáveis determinadas, ao longo de 21 dias de estocagem a 4ºC. Não houve diferença significativa (p<0,05) para os atributos sensoriais entre o leite fermentado elaborado por mistura e aquele contendo apenas Str. thermophilus. O leite fermentado por Str. thermophilus apresentou a maior acidez e menor pH, enquanto o leite fermentado por Bif. longum apresentou a menor acidez e maior pH. As...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bifidobacterium; Lactobacillus acidophilus; Leite fermentado; Características sensoriais; Bebida láctea.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000400033
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Comportamento de culturas de bifidobactérias na presença de hidrolisado proteico de soro de leite. Repositório Alice
CORREIA, J. O.; BURITI, F. C. A.; ROSA, L. O. L.; CABRAL, L. M.; SANTOS, K. M. O. dos; SILVA, C. M..
The behavior of Bifidobacterium bifidum CCT7603, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 and Bifidobacterium logum BLG301 in the presence of whey protein hydrolysate (WPH) was evaluated in two steps. Initially, two MRS broth concentrations (30.25 mg/mL and 60.50 mg/mL) were tested with WPH from 0.001 mg/mL to 1 mg/mL. Subsequently, the MRS broth (30.25 mg/mL) was tested with WPH from 0.01 mg/mL to 10 mg/mL. In the first stage, a trend of growth promotion with increasing WPH concentration was only observed for CCT7603 (up to 0.1mg WPH/mL) and BLG301 (WPH to 0.01 mg/mL) cultures. In the second step, two-fold higher absorbance values were obtained for CCT7603 culture in the presence of WPH (up to 1.0 mg/mL) compared to the control. The WPH concentration...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Culturas probióticas; Estímulo da multiplicação; Hidrolisado proteico de soro; Bifidobacterium; Probiotic cultures; Growth promotion; Whey protein hydrolysate.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1057776
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Desenvolvimento de sorvete probiótico à base de leite de cabra: estudo da formulação, características físico-químicas, sensoriais e viabilidade das bactérias probióticas. Repositório Alice
SILVA, P. D. L. da..
O presente trabalho teve o objetivo de estudar a produção de sorvete elaborado com leite caprino com adição da bactéria probiótica Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Foi estruturado em duas etapas. Inicialmente foram avaliadas quatro formulações de sorvete, nas quais foi utilizada gordura vegetal hidrogenada (F1 e F3) e substituto de gordura (F2 e F4) em dois sabores (F1 e F2, maracujá; F3 e F4, goiaba). Os cálculos de densidade aparente e overrun foram feitos levando em consideração as especificações da RDC n. 266 de setembro de 2005. Também foram realizadas determinações de pH, acidez total titulável e sólidos totais, sólidos solúveis e resíduo por incineração, método Kjeldahl para determinação de proteína bruta, lipídios, açúcares redutores e...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Probiótico; Bifidobacterium animalis subsp lactis; Alimento funcional probiótico; Alimento saudável; Análise sensorial; Alimento funcional; Sorvete; Leite de cabra; Análise de Alimento; Análise organoléptica; Caprino; Goat milk; Icecream; Bifidobacterium; Probiotics; Health foods; Organoleptic analysis.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/909219
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Development and characterization of light yoghurt elaborated with Bifidobacterium animalis subsp. Lactis Bb-12 and fructooligosaccharides Ciência Rural
Witschinski,Fabiele; Demartini,Débora; Kilian,Josiane; Dallago,Rogério Marcos; Rosa,Clarissa Dalla; Cansian,Rogério Luis; Valduga,Eunice; Steffens,Juliana.
ABSTRACT: This study aimed to evaluate the effects of adding probiotic culture (Bifidobacterium animalis subsp. Lactis Bb-12) and prebiotics (fructooligosaccharide - FOS) to yoghurt formulations stored at 4°C for 28 days, using an experimental design (independent variables: (0-3% of FOS and probiotic starter cultures 0-3%). The pH, acidity, fat, syneresis, protein, ºBrix, sugars, FOS and probiotic bacteria count were analyzed. The probiotic- and prebiotic-added yoghurt formulations showed lower acidity, syneresis and glucose than the control yoghurt and compared to formulations containing probiotic and prebiotic separately. The 3% probiotic and prebiotic formulation showed a lower loss of concentration of FOS, and after 28 days presented 1.5g of FOS per...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yoghurt; Probiotic; Bifidobacterium; Prebiotics; Fructooligosaccharides.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000300751
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Effects of cigarette smoke condensate on the production and characterization of exopolysaccharides by Bifidobacterium Anais da ABC (AABC)
Hu,Jinqiang; Wei,Tao; Sun,Siwen; Zhao,Aijing; Xu,Chunping.
The aim of the study was to investigate the effect of cigarette smoke on the production and characterization of exopolysaccharides (EPSs) produced by Bifidobacterium. Cigarettes of Shanhua brand (nicotine: 1.1 mg, tar: 11 mg) were utilized to prepare a cigarette smoke condensate (CSC). The standard strain of Bifidobacterium animalis was cultured in MRS media under anaerobic addition of CSC. The results showed that CSC significantly decreased the growth of B. animalis as well as EPSs and acetic acid production. Furthermore, two EPSs fractions (Fr-I and Fr-II) were isolated and purified for chemical and molecular determination. By comparison with control, CSC was found to be of great impact on EPSs carbohydrate composition. The molecular weight mass of Fr-I...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Exopolysaccharides; Cigarette smoke condensate; Bifidobacterium; Acetic acid.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652015000200997
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Elaboração de bebida probiótica a base de suco de uva fermentada com bactérias lácteas. Repositório Alice
DIAS, J. F.; MIGUEL, M. A. L.; CABRAL, L. M. C.; SANTOS, K. M. O. dos.
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bebida láctea fermentada; Bactéria lática; Probiótico; Lactobacillus; Bifidobacterium; Suco de uva.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/903187
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Elaboração de sorvete de morango com características probióticas e prebióticas. Repositório Alice
SALOMÃO, J.; WALTER, E. H. M.; CARDOSO, L. C. D.; PAULA BARROS, E. B.; LEITE, S. G. F..
2013
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lactobacillus; Bifidobacterium; Inulina; Alimento funcional.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/981249
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Evaluation of culture media for counts of Bifidobacterium animalis in the presence of yoghurt bacteria BJM
Moriya,Juliana; Fachin,Luciano; Gândara,Ana Lourdes Neves; Viotto,Walkiria Hanada.
Much attention has been paid to the use of Bifidobacterium sp. in yoghurts due to their excellent therapeutic and nutritional properties. However, in order to present health properties, it is recommended that each commercial product should indicate the minimum daily amount required for it to confer health benefit(s) based on in vitro and human studies. Besides the inherent low growth of Bifidobacterium sp in milk, there is a need for a reliable method for counting Bifidobacterium sp in the presence of yoghurt bacteria. This study evaluated the use of the media M-MRS, MRS-NNLP and RCPB pH5 aimed at counting the number of Bifidobacterium animalis subesp. lactis in the presence of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus after...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Count; Bifidobacterium; Lactic bacteria; Yoghurt.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000400021
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Evaluation of culture media for counts of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb 12in yoghurt after refrigerated storage BJM
Fachin,Luciano; Moryia,Juliana; Gândara,Ana Lourdes Neves; Viotto,Walkiria Hanada.
The agar RCPB pH5 has been considered a good alternative for counts of Bifidobacterium in yoghurt. However, during the refrigerated storage of yoghurt it is extremely difficult to count this microorganism due to the size of the colonies, which are so small they require the aid of a stereoscope to count them. Another agar, MRS-LP, has been also recommended for counts of Bifidobacterium in the presence of yoghurt bacteria. This study evaluated the supplementation of RCPB pH5 agar with dehydrated liver extract and the salts KH2PO4, K2HPO4, FeSO(4)7H2O, MnSO4H2O and MgSO(4)7H2O, aiming at improving the differentiation of Bifidobacterium in yoghurt after refrigerated storage, and also evaluated the selective count of Bifidobacterium in yoghurt using the agar...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Count; Bifidobacterium; Yoghurt; Refrigerated storage.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000200029
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Evaluation of culture media for selective enumeration of bifidobacteria and lactic acid bacteria BJM
Süle,Judit; Kõrösi,Tímea; Hucker,Attila; Varga,László.
The purpose of this study was to test the suitability of Transgalactosylated oligosaccharides-mupirocin lithium salt (TOS-MUP) and MRS-clindamycin-ciprofloxacin (MRS-CC) agars, along with several other culture media, for selectively enumerating bifidobacteria and lactic acid bacteria (LAB) species commonly used to make fermented milks. Pure culture suspensions of a total of 13 dairy bacteria strains, belonging to eight species and five genera, were tested for growth capability under various incubation conditions. TOS-MUP agar was successfully used for the selective enumeration of both Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 and B. breve M-16 V. MRS-CC agar showed relatively good selectivity for Lactobacillus acidophilus, however, it also promoted the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mupirocin; Clindamycin; Ciprofloxacin; Bifidobacterium; Lactobacillus acidophilus.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000300035
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Formulação de bebida láctea fermentada sabor pêssego utilizando substratos alternativos e cultura probiótica Ciênc. Tecnol. Aliment.
Kempka,Aniela Pinto; Krüger,Roberta Letícia; Valduga,Eunice; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Cansian,Rogério; Oliveira,Débora de.
Atualmente, são lançados no mercado diversos novos produtos, sendo que, especificamente na área de laticínios, ênfase tem sido dada ao desenvolvimento de produtos funcionais. Concernente à amplitude deste tema, o presente trabalho possui como objetivo geral o desenvolvimento de uma bebida láctea fermentada com características probióticas. Além disso, propõe-se a utilização de soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja como substratos, agregando valor às matérias-primas de baixo custo, com características funcionais apontadas na literatura. Para tal, utilizou-se a técnica do planejamento de experimentos para obter a formulação de bebida láctea, utilizando como substratos leite de vaca, soro de leite e extrato hidrossolúvel de soja. A formulação contendo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bebida láctea; Formulação; Probiótico; Bifidobacterium.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000500027
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Influence of fructooligosaccharides on the fermentation profile and viable counts in a symbiotic low fat milk BJM
Oliveira,Ricardo P.S.; Casazza,Alessandro A.; Aliakbarian,Bahar; Perego,Patrizia; Converti,Attilio; Oliveira,Maricê N..
This study evaluated the effects of prebiotics on fermentation profile and growth of Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, and Bifidobacterium lactis in co-cultures with Streptococcus thermophilus. Acidification rate and viability were positively influenced by the co-culture with B. lactis and by both inulin or oligofructose in low fat milk.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Lactobacillus; Bifidobacterium; Fructooligosaccharide; Fermented milk.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822013000200014
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Influence of probiotics on Candida presence and IgA anti-Candida in the oral cavity BJM
Santos,Agda Lima dos; Jorge,Antônio Olavo Cardoso; Santos,Silvana Soléo Ferreira dos; Silva,Célia Regina Gonçalves e; Leão,Mariella Vieira Pereira.
Probiotics are defined as microorganisms that promote benefits to host health, mainly by regulating resident microbiota. Disequilibrium in microbiota can favor the growth of opportunist microorganisms and the development of pathologies, like candidosis caused by yeasts of the Candida genus. This work evaluated whether probiotics consumption was able to influence a specific immunological response to Candida and the presence of these yeasts in the oral cavity. Saliva samples were collected from healthy individuals and plated in Dextrose Saboraud Agar with chloramphenicol. Individuals presenting Candida in the oral cavity used the probiotic Yakult LBâ for 20 days, after which new collections and identifications were performed. Anti-Candida IgA analysis was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Candida; IgA; Lactobacillus casei; Bifidobacterium.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822009000400030
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Intestinal microbiota of patients with bacterial infection of the respiratory tract treated with amoxicillin BJID
Monreal,Maria Tereza Ferreira Duenhas; Pereira,Paulo Câmara Marques; Lopes,Carlos Alberto de Magalhães.
The intestinal tract harbors a huge diversity of metabolically-active aerobic and anaerobic bacteria that interact, forming a complex ecosystem. This microbiota has an important role in human metabolism, nutrition, immunity, and protection against colonization by pathogenic microorganisms. Several factors can influence the intestinal microbiota; these include age, diet, inflammatory and infectious processes, and the use of antimicrobials. We investigated the influence of bacterial infection of the respiratory tract and of amoxicillin therapy on the normal intestinal microbiota of patients. Bacterial infectious processes affecting the respiratory tract were found to influence the intestinal microbiota, significantly decreasing the number of colony-forming...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Intestinal microbiota; Bifidobacterium; Bacteroides; Lactobacillus.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-86702005000400005
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Iogurte probiótico produzido com leite de cabra suplementado com Bifidobacterium spp Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Mazochi,V; Matos Júnior,F.E; Val,C.H; Diniz,D.N; Resende,A.F; Nicoli,J.R; Silva,A.M.
Avaliaram-se iogurtes de leite de cabra contendo ou não Bifidobacterium longum, B. breve, B. pseudolongum ou B. bifidum, adicionados ou não de aroma de morango. Os dados obtidos nas análises higiênico-sanitárias e físico-químicas foram dentro dos valores exigidos pela legislação brasileira; apenas o valor encontrado para lactose esteve abaixo do recomendado. Quanto às bactérias do iogurte, não houve diferença na contagem de Streptococcus salivarius subsp. thermophilus durante a estocagem, e não foi detectado Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus nas diluições utilizadas. A enumeração de Bifidobacterium spp. manteve-se entre 10(6) e 10(8)UFC/mL e não diferiu entre as espécies ao longo do tempo. Considerando-se a adição ou não de aroma, a análise das...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Leite de cabra; Iogurte; Probiótico; Bifidobacterium; Alimento funcional.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352010000600027
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Kinetic analysis and effect of culture medium and coating materials during free and immobilized cell cultures of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb 12 Electron. J. Biotechnol.
Jalili,Hasan; Razavi,Hadi; Safari,Mohammad; Amrane,Abdeltif.
Microencapsulation technique appears helpful for more protection of Bifidobacteria against acid inhibitory effect. The effect of medium composition and product inhibitory in free cell culture, as well as the effect of the coating materials in immobilized cells, on biomass growth, acid production and substrate utilization kinetics of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb 12 in uncontrolled batch fermentation was examined. The Monod and the Luedeking and Piret equations with a product inhibition term involving toxic power terms improved model efficiency for both growth and production. The model showed that media and coating materials had an effect on toxic power terms. Cell immobilization had a positive impact on B. animalis culture. Kinetic analysis...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Bifidobacterium; Immobilization; Kinetic models; Medium composition.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582010000300002
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Potencial do soro de leite líquido como agente encapsulante de Bifidobacterium Bb-12 por spray drying: comparação com goma arábica Ciência Rural
Castro-Cislaghi,Fabiane Picinin de; Fritzen-Freire,Carlise Beddin; Sant'Anna,Ernani Sebastião.
O objetivo do trabalho foi avaliar o potencial do soro de leite líquido como agente encapsulante de Bifidobacterium Bb-12 por spray drying, comparando-o com a goma arábica, a qual é tradicionalmente utilizada na tecnologia de microencapsulação. Foram determinados o rendimento da microencapsulação e a viabilidade das microcápsulas durante o armazenamento. Quando o soro de leite foi utilizado como agente encapsulante, o rendimento da microencapsulação foi maior e a viabilidade das células manteve-se elevada e constante durante doze semanas. O soro de leite apresentou-se como um eficiente agente encapsulante de Bifidobacterium por spray drying.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microencapsulação; Bifidobacterium; Probiótico; Soro de leite; Atomização; Secagem; Goma acácia.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000900028
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Processamento de queijo caprino cremoso probiótico adicionado de Bifidobacterium animalis e Lactobacillus acidophilus. Infoteca-e
SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; VIEIRA, A. D. da S.; BURITI, F. C. A.; BENEVIDES, S. D.; LAGUNA, L. E..
O presente Comunicado Técnico descreve a tecnologia desenvolvida para a produção de um queijo caprino probiótico fresco, de consistência cremosa e sabor suave, com características semelhantes às do queijo tipo Boursin e Fromage Blanc. O produto foi obtido através da adição de culturas comerciais de Bb12 (Chr. Hansen) e La5 (Chr. Hansen), bactérias amplamente estudadas por suas propriedades probióticas.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Queijo de cabra; Bifidobacterium animalis; Probiótico; Alimentos funcionais; Caprino; Tecnologia de alimento; Processamento; Goat cheese; Bifidobacterium; Health foods; Ood technology.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/880105
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Properties of Streptococcus thermophilus fermented milk containing variable concentrations of Bifidobacterium longum and Lactobacillus acidophilus BJM
Zacarchenco,Patrícia Blumer; Massaguer-Roig,Salvador.
Sensory evaluation and analysis of pH, titratable acidity and microbial counts after 1, 7, 14 and 21 days of storage of five combinations of lyophilized Bifidobacterium longum and/or Lactobacillus acidophilus added to milk fermented with Streptococcus thermophilus were studied during storage at 4ºC. The taste and acidity sensory attributes were significantly (P<0.05) perceived as the storage time increased. Favourite combinations contained, initially, Bif. longum and L. acidophilus (10(8) and 10(7) cfu/mL, respectively) and Bif. longum only (10(8) cfu/mL). These combinations did not differ significantly among them and neither from the standard fermented milk. The lowest sensory scores and highest titratable acidity values were obtained for fermented...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bifidobacterium; Lactobacillus acidophilus; Fermented milk; Sensory properties.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000300025
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TERMINOLOGY CONCEPTS OF PROBIOTIC AND PREBIOTIC AND THEIR ROLE IN HUMAN AND ANIMAL HEALTH Rev Salud Anim.
Ferreira,Célia Lucia; Salminen,S; Lukasz,Grzeskowiak; Brizuela,Maria Antonieta; Sanchez,Lilian; Carneiro,Heloísa; Bonnet,M.
The mode of action of specific probiotic bacteria and specific prebiotic ingredients and their effects on the intestinal microbiota modulation in humans and animals has been demonstrated in many studies. Intestine is characterized for harboring a complex and dynamic microbiota which, among others, has a function to protect the host from inflammatory disorders. A mature and balanced endogenous microbiota has also an important role in the maintenance of a desirable activity of the immune system. Deviations in gut microbiota composition, due to improper diet, radiotherapy, antibiotic treatment, stress and others, may lead to a variety of gastrointestinal disorders. To overcome an unbalanced microbiota, the consumption of specific probiotics and prebiotics has...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Probiotic; Bifidobacterium; Prebiotic; Yacon; Animal health; Human health.
Ano: 2011 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2011000300001
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