|
|
|
Registros recuperados: 29 | |
|
|
Ribeiro,Bernardo Dias; Nascimento,Rafaella Ferreira; Barreto,Daniel Weingart; Coelho,Maria Alice Zarur; Freitas,Suely Pereira. |
Mauritia vinifera (buriti) is a palm tree that grows wild in different areas of Brazil, particularly in the Amazonian region. The buriti oil is rich in carotenoids, especially in β-carotene. The growing interest in other natural sources of β-carotene has stimulated the industrial use of buriti as a raw material for pulp oil extraction. Most processes are based on the conventional technologies, involving drying and pressing the pulp for oil recovery and further separation of carotenoids in a liquid phase using organics solvents. In the present work, the ethanol-based process was evaluated for simultaneous carotenoids recovering and fractionating from buriti pulp. The raw material and ethanol, 1:4 ratio, were placed in an erlenmeyer flask and maintained at... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Beta-carotene; Vegetable oil; Ethanol; Buriti. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452010000300003 |
| |
|
| |
|
|
Gurgel-Gonçalves,Rodrigo; Palma,Alexandre R.T.; Motta,Paulo C.; Bar,Maria E.; Cuba,Cesar A.C.. |
Canopy arthropods, mainly from palm trees, are little known in the Brazilian Cerrado. In order to describe the arthropod community structure associated with the crown of Mauritia flexuosa (Arecaceae), we sampled 150 palm trees in six "veredas" of the Federal District, Brazil, in wild, rural and periurban areas in the rainy season. The arthropods within abandoned bird nests, mammal refuges, leaves and organic matter were manually collected, preserved in ethanol 70% and separated by order, family, morphospecies and feeding guilds. Stem height and diameter of the palm crowns were measured and leaves and bird nests were counted. We collected 3,862 arthropods, from 15 orders, 45 families and 135 morphospecies. The most abundant orders were Coleoptera (28.6%),... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Arthropoda; Community structure; Buriti; Cerrado; Species richness. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-566X2006000300003 |
| |
|
|
Lima,Antonio Luís dos Santos; Lima,Keila dos Santos Cople; Coelho,Maysa Joppert; Silva,Jaqueline Michele; Godoy,Ronoel Luiz de Oliveira; Pacheco,Sidney. |
Buriti do Brejo (Mauritia flexuosa L.) é um típico fruto da Amazônia, Nordeste e Centro-Oeste brasileiro, muito utilizado na culinária para produção de sucos, doces e vinhos. É considerado uma excelente fonte de carotenóides precursores da vitamina A, apresentando maior concentração de β-caroteno. Além dos carotenóides também encontramos ácido ascórbico e açúcares. O ácido ascórbico administrado em quantidades suficientes pode prevenir os sinais clínicos de deficiência conhecida como escorbuto. O emprego da radiação ionizante gama tem mostrado um potencial efeito na redução de perdas pós-colheita, mantendo a qualidade nutricional dos alimentos. O presente trabalho teve como objetivo avaliar os efeitos da radiação gama, nas doses de 0,5 kGy e 1,0 kGy, na... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Buriti; Irradiação Gama; Carotenóides; CLAE; Ácido Ascórbico; Açúcares. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672009000300020 |
| |
|
| |
|
|
YUYAMA,Lúcia K. O; YONEKURA,Lina; AGUIAR,Jaime P. L; SOUSA,Risonilce F. S. |
Considerando a magnitude da hipovitaminose A como problema de saúde pública no mundo e a disponibilidade de frutos ricos em pró-vitamina A na região Amazônica, determinou-se a biodisponibilidade dos carotenóides do Buriti (Mauritia flexuosa L.) em ratos. Quarenta e oito ratos machos da linhagem Wistar (Rattus novergicus, var. albinus, Rodentia: Mammalia) recém-desmamados, com peso médio inicial de 33,8 ± 1,7g, foram distribuídos em cinco grupos, ou seja, Grupos: Deficiente, Controle 1200, Controle 2400, Buriti 1200 e Buriti 2400. As rações foram elaboradas de acordo com a recomendação do Committee on Laboratory Animal Diets (1993). Após o período experimental de 28 dias, todos os animais foram sacrificados para a determinação de vitamina A e caroteno no... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carotenóides; Buriti; Biodisponibilidade; Ratos. |
Ano: 1998 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59671998000400409 |
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
| |
|
|
Passos,Mahedy Araújo Bastos; Mendonça,Maria Sílvia de. |
São apresentados os dados anatômicos da epiderme dos segmentos foliares de Mauritia flexuosa L. f. (Arecaceae) em três fases do desenvolvimento. Os segmentos foliares foram analisados em toda a extensão do limbo. As células intercostais da epiderme das faces adaxial e abaxial evidenciam-se com paredes sinuosas, retangulares e orientadas longitudinalmente em relação ao eixo do segmento foliar com acentuada presença de corpos de sílica esférico-espinulosos. As células epidérmicas da região costal de ambas as faces apresentam paredes retas e variam entre curtas, longas e arredondadas. Os tricomas são simples, unicelulares, longos, com base mais alargada. Os segmentos foliares de M. flexuosa são anfiestomáticos com estômatos tetracíticos. Em secção transversal... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Anatomia; Folha; Buriti. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672006000400005 |
| |
|
| |
|
|
Santelli,Paulo; Calbo,Maria Elisa Ribeiro; Calbo,Adonai Gimenez. |
Alterações pós-colheita no amadurecimento dos frutos de Mauritia vinifera (buriti), colhidos com coloração marrom clara, foram estudadas acompanhando-se: massa, volumes gasosos intercelulares, concentração de CO2 e O2 na atmosfera interna, firmeza e as evoluções de CO2 e etileno, tanto a 25 ºC quanto sob baixa temperatura (8 ºC). Os frutos apresentaram injúria de resfriamento quando armazenados a 8 ºC e não amadureceram ao serem retornados para 25 ºC. Sob umidade elevada, baixa transpiração, a conservação do buriti triplicou em comparação com os frutos armazenados em ambiente menos úmido (65 a 85%). A casca resistente destes frutos perde a firmeza e o arranjo compacto das escamas e torna-se mais frágil e mais permeável a gases durante o amadurecimento ou... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amadurecimento; Atmosfera interna; Buriti; Climatério; Volumes gasosos intercelulares. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062009000300008 |
| |
|
| |
|
|
Castro,Domingos Augusto Mendonça; Costa,Tatiana Santos; Cardoso,Ariane Santos; Ramos,Helaine Christine Cancela; López,Jorge Alberto; Diniz,Leandro Eugenio Cardamone. |
ABSTRACT Buriti (Mauritia flexuosa L.f), a palm tree native to South America and widely distributed in Brazil, displays significant ecological, economic and biotechnological importance. However, the disorderly extractivism and environmental degradation of its endemic areas are leading to reductions in, and/or extinction of the buriti palm tree, causing ecological imbalance with significant economic losses for rural communities and genetic diversity. Consequently, populational genetic diversity studies have become relevant as a strategy for conserving the species. Therefore, this study evaluated the genetic structure of 10 populations from the Lençóis Maranhenses region, in the state of Maranhão, Brazil, using microsatellite markers. Results indicated that... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Buriti; SSR; Preservation; Diversity; Variability. |
Ano: 2022 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162022000101101 |
| |
|
| |
|
|
Melo,Wellington dos Santos; Pena,Rosinelson da Silva; Rodrigues,Antonio Manoel da Cruz; Silva,Luiza Helena Meller da. |
The objective of this study was to perform an analysis of the characterization of buriti fruit (Mauritia flexuosa). Each part of the fruit (peel, pulp, and fibrous part) was analyzed and their hygroscopic behavior was evaluated to establish the drying and storage conditions. Adsorption and desorption isotherms were obtained at 25 °C to the monolayer value was estimated, and the application of the Halsey, Handerson, Kuhn, Mizrahi, Oswin, Smith, BET, and GAB models was evaluated to the prediction of the isotherms. The fruit pulp was classified as rich in high quality oil, and like the peel and the fibrous part, it was also considered as rich in dietary fiber. The isotherms of the fruit parts were classified as type II, and their microbiological stability (a... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Buriti; Mauritia flexuosa; Drying; Storage; Isotherm. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000400017 |
| |
Registros recuperados: 29 | |
|
|
|