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Registros recuperados: 36 | |
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FARIAS, J. W. de S.; RODRIGUES, C. dos A.; BARBOSA, E. G. M.; BEZERRA, D. A.; LEAO, P. C. de S.; RITSCHEL, P. S.; BARBOSA, M. A. G.. |
O cancro bacteriano, causado pela bactéria Xanthomonas campestris pv. viticola (Nayudu) Dye, é bastante agressivo e amplamente disseminado no Submédio do Vale do São Francisco. Por esta razão, o Programa de Melhoramento Genético da videira, da Embrapa, vem tentando desenvolver uma cultivar com características agronômicas desejáveis e resistência ao cancro bacteriano da videira. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar a resistência de acessos de uva desenvolvidos pela Embrapa Semiárido, nas condições climáticas do Vale do São Francisco. Foram testados 26 híbridos, em casa de vegetação, inoculados artificialmente com X. campestris pv. viticola e avaliados por meio de escala diagramática. Os híbridos CPATSA 15-06, 15,06T, 21-42, 05-01, 21-32 e 14-05G... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Vale do São Francisco; Acesso; Disease.; Uva; Doença; Bactéria; Cancro Bacteriano; Resistência; Vitis Vinifera; Xanthomonas Campestris.; Grapes.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1056522 |
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LIMA, M. F.; FERREIRA, M. A. S. V.; MOREIRA, W. A.; DIANESE, J. C.. |
In early 1998, symptoms of stem canker and necrotic spots on leaves, leaf veins, petioles, rachis, penduncles, capstems and berries were observed on plants in vineyards in the Submedio of the Sao Francisco Valley. Initially, the symptoms were observed on Red Globe and seedless grape cultivars up to three years old, during the flowering and beginnig of fruit bearing stages. The incidence of disease symptoms was 100% and in some cases yield losses were nearly total. Isolations from diseased plants yielded a bacterium which was identified as Xanthomonas campestris pv. viticola, after biochemical, physiological and pathogenicity tests. The disease has already been detected in vineyards in Petrolina country of Pernambuco State, Piaui State and also in Curaca,... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Videira; Nordeste; Diseases; Northeast; Cancro Bacteriano; Doença; Uva; Vitis Vinifera; Xanthomonas Campestris; Grapes; Brazil. |
Ano: 1999 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/133775 |
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VILLELA, J. G. A.; RITSCHEL, P. S.; BARBOSA, M. A. G.; BACCIN, J. M. S.; ROSSATO, M.; MAIA, J. D. G.; FERREIRA, M. A. S. V.. |
Grapevine bacterial canker caused by Xanthomonas citri pv. viticola (X. campestris pv. viticola) (Xcv), was detected in Brazil in 1998 and is currently regarded as a quarantine disease with limited distribution in the country. To improve sensitivity and speed in the detection of Xcv in asymptomatic grapevines, two pairs of primers were designed, targeting sequences of a pathogenicity gene (hrpB) and the xanthomonadin coding cluster. Both pairs were tested in conventional PCR (cPCR) and real-time PCR (qPCR) formats. Primers targeting the hrpB gene showed cross reactions with other Xanthomonas spp. but were effective for use in both cPCR and qPCR, whereas primers for the xanthomonadin gene were highly specific for Xcv but showed low efficiency in qPCR.... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Videira; QPCR de diagnóstico baseado em PCR; Uva; Doença Fúngica; Doença; Xanthomonas Citri; Cancro Bacteriano; Bacterial canker; Grapes. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1116344 |
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NAUE, C. R.; BARBOSA, M. A. G.; BATISTA, D. da C.; SOUZA, E. B. de; MARINHO, R. de L. R.. |
A disseminação de Xanthomonas campestris pv. viticola (Xcv), agente do cancro bacteriano da videira, ocorre, dentre outras formas, por meio de mudas e bacelos infectados. Foi estudada a obtenção de material propagativo livre do patógeno, testando a eficiência do tratamento de bacelos com termoterapia, bactericidas e sanitizantes. Os isolados de Xcv foram testados quanto à patogenicidade e realizado o teste de sensibilidade in vitro aos produtos, em diferentes concentrações. A erradicação de Xcv em bacelos de videira foi testada em experimentos com termoterapia (50C por 30 e 40 min; 53C por 5 e 10 min); bactericidas [oxitetraciclina+sulfato de cobre (150+2.000; 165+2.200; 180+2.400 e 195+2.600 mg L -1 de H2O) e oxitetraciclina (600; 700; 800 e 900 mg L-1)];... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Termoterapia; Disease.; Uva; Doença; Cancro Bacteriano; Erradicação; Vitis Vinifera; Xanthomonas Campestris.; Grapes.. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1008541 |
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SANTOS, M. M.; PEIXOTO, A. R.; PESSOA, E. de S.; GAMA, M. A.; MARIANO, R. de L. R.; BARBOSA, M. A. G.; PAZ, C. D. da. |
Este estudo teve como objetivo identificar possíveis hospedeiras alternativas de Xanthomonas campestris pv. viticola (Xcv), visando a fornecer subsídios para o manejo do cancro bacteriano da videira. Vinte e seis espécies vegetais foram inoculadas artificialmente com o isolado Xcv3 e mantidas em condições de casa de vegetação, sendo avaliada a evolução sintomatológica da doença, como manchas necróticas angulares e lesões nas nervuras. O Xcv3 foi reisolado a partir de cada hospedeiro alternativo com sintomas, sendo identificado por PCR (Polymerase Chain Reaction), com iniciadores específicos. As espécies inoculadas que apresentaram os sintomas típicos da doença foram Glycine sp., Senna obtusifolia, Desmodium discolor, Amaranthus deflexus, Azadirachta... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: PCR; Disease.; Uva; Doença; Cancro Bacteriano; Vitis Vinifera; Xanthomonas Campestris.; Grapes.. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/985489 |
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LIMA, M. A. G.; PEIXOTO, A. R.; BORGES, I. V.; SILVA, M. S. e; BARBOSA, M. A. G.; CAVALCANTI, L. S.. |
The objective of this work was to evaluate the effect of Saccharomyces cerevisiae (SC), Acibenzolar-S-Methyl (ASM), organic acids and polyphenols (OAP) and potassium silicate (SiK) on protecting grapevine plants (cv. Redglobe) from Xanthomonas campestris pv. viticola. Four application rates for each product (SC at 2.0, 2.50, 3.0, 3.50 and 4.0 mL 100 L-1; ASM and OAP at 2.50, 3.00, 3.50, 4.50 and 6.00 mL 100 L-1 and SiK at 5.00, 6.50, 7.50 and 8.50 mL 100 L-1) in different application times (0, 5, 10, and 15 days before inoculation), and the enzymatic activity of peroxidases, phenylalanine ammonia-lyase and ?-1,3 glucanases were evaluated. Plants were inoculated with a bacterial suspension of 5 x 108 CFU mL-1 by rubbing with gauze. The epidemiological... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Plant disease.; Uva; Doença; Cancro Bacteriano; Muda; Saccharomyces Cerevisiae; Resistência; Xanthomonas Campestris.; Bacterial canker; Phenylalanine ammonia-lyase.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084685 |
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Registros recuperados: 36 | |
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