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Aceitação do consumidor em relação ao queijo Coalho de leite de cabra adicionado de óleo de Pequi (Caryocar brasiliense), fruto disponível na biodiversidade brasileira. Repositório Alice
BENEVIDES, S. D.; BURITI, F. C. A.; SOUSA JÚNIOR, A. L.; AGUIAR, V. M. P.; SANTOS, K. M. O. dos; GARRUTI, D. dos S..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Aceitação; Caprino; Queijo Coalho; Consumidor; Leite de cabra; Produto derivado do leite; Tecnologia de alimento; Pequi; Caryocar brasiliense; Óleo vegetal; Planta aromática; Planta para condimento; Fruta.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/866671
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Análise do comportamento in vitro de explantes foliares de pequizeiro (Caryocar brasiliense camb.) através de RAPD. Repositório Alice
LANDA, F. de S.; PAIVA, R.; PAIVA, P.D.O.; GOMES, G.A.C.; PAIVA, E..
x
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Variabilidade genética; Pequi; Genética vegetal; Caryocar brasiliense.
Ano: 1999 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/482973
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Análise microscópica de blenda de quitosana-extrato etanólico de casca de pequi. Repositório Alice
BREDA, C. A.; MORGADO, D. L.; DUARTE, M. C. T.; ASSIS, O. B. G. de.
2014
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Evento; Blendas poliméricas; Caryocar brasiliense; Filmes comestíveis; Quitosana.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1004319
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Análises térmica e mecânica de filmes de quitosana com adições de extrato etanólico de pequi. Repositório Alice
BREDA, C. A.; DUARTE, M. C. T.; ASSIS, O. B. G. de.
bitstream/item/167974/1/P-Analises-Termicas-e-Mecanica-de-Filmes-de-Quitosana-....pdf
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Blendas de quitosana; Caryocar brasiliense; Extratos de plantas; Filmes de polissacarídeos; Análise estrutural.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1081271
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Anticlastogenic potential and antioxidant effects of an aqueous extract of pulp from the pequi tree (Caryocar brasiliense Camb) Genet. Mol. Biol.
Khouri,Juliana; Resck,Inês S.; Poças-Fonseca,Marcio; Sousa,Thiago M.M.; Pereira,Luciana O.; Oliveira,Adriano B.B.; Grisolia,Cesar K..
The effectiveness of an aqueous extract of Caryocar brasiliense (Caryocaraceae) Camb pulp, popularly known in Brazil as pequi, against clastogenicity induced by cyclophosphamide and bleomycin was evaluated using an in vivo mouse bone marrow cell micronuclei test, an in vitro Chinese hamster ovary cell (CHO-K1) chromosome aberration test and an in vitro antioxidant assay based on the oxidative damage to 2-deoxy-D-ribose (2-DR) induced by hydroxyl radicals (•OH) generated by the reaction between ascorbic acid and (Fe III)-EDTA. In mouse bone marrow cells the extract showed a protective effect against micronuclei induced by cyclophosphamide and bleomycin but did not interfere with polychromatic bone marrow erythrocyte proliferation, except when the mice had...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Anticlastogenicity; Antioxidant; Micronucleus.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572007000300024
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Antigenotoxic activity and antioxidant properties of organic and aqueous extracts of pequi fruit (Caryocar brasiliense Camb.) pulp Genet. Mol. Biol.
Miranda-Vilela,Ana L.; Resck,Inês S.; Grisolia,Cesar K..
The daily consumption of natural antioxidants protects against oxidative damage caused by reactive oxygen species (ROS), including DNA damage, and can reduce the risk of cancer, atherosclerosis and other degenerative diseases. The pulp of pequi (Caryocar brasiliense Camb.) fruit, a tree native to the Brazilian savannah, contains several compounds with antioxidant properties, including carotenoids, vitamin C, phenolic compounds such as flavonoids, saponins and tannins, and essential oils. In this work, we examined the ability of organic and aqueous extracts of pequi fruit pulp to protect against the genotoxicity induced by two antineoplastic drugs, cyclophosphamide (CP) and bleomycin (BLM). Micronucleus tests with mouse bone marrow cells and single-cell gel...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antigenotoxic; Antioxidant; Caryocar brasiliense; Comet assay; Micronucleus; Pequi pulp extracts; Reactive oxygen species; TBARS assay.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572008000500025
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Anti-nutritional factors and digestibility of protein in Cayocar brasiliense seeds Ciênc. Tecnol. Aliment.
SILVESTRINI,Virgínia Campos; GONÇALVES,Daniel Bonoto; GRANJEIRO,Paulo Afonso; SILVA,José Antonio da.
Abstract The Brazilian Cerrado presents a wide variety of natural products, including the Pequi (Caryocar brasiliense). The important factor that determines the dietary and nutritional ideality of protein is degestitibility. This work aims to evaluate the protein digestibility of Pequi seeds and the presence of anti-nutritional factors. The protein Pequi almonds were extracted, toasted and untoasted. Evaluation digestibility was structurally characterized by SDS-PAGE 15%, which can be used to analyze simulated gastric fluid (SFG) and digestion in intestinal fluid (SFI) in the presence of pepsin and trypsin/chymotrypsin. The extract from Pequi almonds showed inhibitory activity and was not detected hemagglutination. The intensity of the bands according to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Almonds; In vitro digestibility; 2S albumin; Peptidase inhibitor; Lectins.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000400632
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ANTIOXIDANT CAPACITY OF PEQUI (Caryocar brasiliense Camb.) PULP IS PRESERVED BY FREEZE-DRYING AND LIGHT-RESISTANT PACKAGING Rev. Bras. Frutic.
NASCIMENTO,NARA RÚBIA RODRIGUES DO; ALVES,ALINE MEDEIROS; SILVA,MARA REIS; NAVES,MARIA MARGARETH VELOSO.
ABSTRACT Pequi (Caryocar brasiliense Camb.) pulp is rich in bioactive compounds. However, seasonality and perishability limit its availability in the market. This work aimed to determine the physicochemical characteristics, including phenolic compounds and carotenoid concentrations, as well as the antioxidant capacity of lyophilized pequi pulp during storage in various packaging materials for 180 days. Pequi fruits were pulped, ground, freeze-dried and then vacuum packaged in transparent polyethylene (TP), polyethylene coated by aluminum foil (PA) and laminated foil (LA), respectively. The samples were stored under controlled temperature, humidity and luminosity. Proximate composition, phenolic compounds and carotenoids concentrations, and antioxidant...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidants; Carotenoids; Caryocar brasiliense; Cerrado; Pequi.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452017000100901
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Antracnose de pequizeiro. Infoteca-e
ANJOS, J. de R. N. dos; CHARCHAR, M. J. d'A.; GOMES, A. C..
2002
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Doenca de planta; Fungo; Pequi; Caryocar brasiliense; Planta nativa; Cerrado; Doenca fungica; Antracnose; Patogenicidade; Colletotrichum acutatum; Plant diseases; Fungi; Fungal diseases; Indigenous organisms; Pathogenicity.
Ano: 2002 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/560227
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Assessment of lipolytic activity of isolated microorganisms from the savannah of the Tocantins Biological Sciences
Soares, Marysa de Kássia Guedes; Facundes, Bruna Coelho; Chagas Júnior, Aloísio Freitas; Silva, Ezequiel Marcelino da.
Current study assesses the biodiversity and selects lipase-producer microorganisms with industrial interest, from the savannah of the state of Tocantins, Brazil. Seventeen pequi microorganisms (Caryocar brasiliense) were isolated in the decomposition stage and 35 microorganisms were retrieved from the soil fraction under the collected pequi. Yarrowia lypolitica strain was used as positive control in all assays. The 52 strains were subjected to tests in a solid medium with Tween 20 for checking halos formed by crystals, indicating lipase production by inoculated strains. Another test to confirm lipase producers was conducted in microplates with liquid medium and enriched with p-nitrophenyl palmitate (pNPP) monitored at 410 ηm. The AS16 and AP5 strains...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipase; Caryocar brasiliense; Yarrowia lypolitica; P-nitropheny lpalmitate.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/24324
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Avaliação da aceitação de queijos caprinos em teste de locação central. Repositório Alice
BENEVIDES, S. D.; SANTOS, K. M. O. dos; LAGUNA, L. E.; GARRUTI, D. dos S.; AGUIAR, R. A. C..
2013
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Testes afetivos; Tecnologia de alimento; Caprino; Queijo; Produto derivado do leite; Planta para condimento; Caryocar brasiliense; Pequi; Planta aromática; Consumidor; Análise organoléptica; Coalho; Food technology; Aceitação; Goat cheese; Condiments; Essential oils; Acceptability; Milk byproducts; Organoleptic analysis.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/965496
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Avaliação da qualidade microbiológica de queijos produzidos com leite de cabra. Repositório Alice
FERREIRA, C. C. A.; MONTEIRO, E. E. D.; FERNANDES, D. R.; SILVA, L. M. F. da; SOUZA, V. de.
2015
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Queijo de coalho; Queijo Boursin; Óleo de Caryocar brasiliense; Caprino; Produto derivado do leite; Tecnologia de alimento; Microbiologia de alimento; Análise microbiológica; Qualidade; Pequi; Óleo; Caryocar brasiliense.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1051528
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Avaliação de métodos de enxertia em mudas de pequizeiro. Infoteca-e
PEREIRA, A. V.; PEREIRA, E. B. C.; FIALHO, J. de F.; JUNQUEIRA, N. T. V.; GOMES, A. C...
RESUMO: Este trabalho foi conduzido no viveiro da Embrapa Cerrados, em Planaltina (DF), com a reealização da enxertaria durante a estação chuvosa de verão. Teve como objetivo avaliar a viabilidade da enxertaria de mudas de pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) pelos métodos de garfagem lateral ou à inglesa simples, borbulhia de placas sem lenho e com janela aberta e borbulhia de escudo com lenho. Os porta-enxertos foram produzidos em sacos plásticos de 20 x 30 cm e possuíam diâmetro do caule acima de 0,7 cm a 10 cm do solo. Para o fornecimento dos enxertos, foram selecionadas quatro plantas adultas, em bom estado vegetativo, com folhas maduras nas últimas brotações e sem frutos. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, com três tratamentos...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Enxerto; Praga; Pequi; Caryocar brasiliense; Propagação vegetativa; Reprodução assexuada; Muda; Garfagem; Borbulhia; Planta nativa; Cerrado; Rootstocks; Plant propagation; Asexual reproduction; Cuttings; Grafting; Budding; Indigenous organisms.
Ano: 2002 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/559889
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Avaliação do comportamento de frutíferas nativas do cerrado cultivadas com três níveis de adubação. Repositório Alice
MELO, J. T. de; JUNQUEIRA, N. T. V.; AQUINO, F. de G.; AGUIAR, L. de S..
2009
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cerrado; Pequizeiro; Mangabeira; Pequi anão; Espécie nativa; Árvore frutífera; Fruta tropical; Pequi; Manga; Indigenous organisms; Tree; Fruits; Tropical fruits; Caryocar brasiliense; Mangifera indica.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/696936
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Caracterização do ataque da broca dos frutos do pequizeiro Rev. Bras. Frutic.
Lopes,Paulo Sergio Nascimento; Souza,Júlio César de; Reis,Paulo Rebelles; Oliveira,Juvenal Mendes; Rocha,Isis Daniely Ferreira.
O extrativismo dos frutos de pequizeiro (Caryocar brasiliense Camb.) (Caryocaraceae) é uma importante opção de renda, alimento e emprego para as populações que vivem nas regiões de Cerrado em todo Brasil. Entretanto, a oferta natural desses frutos encontra-se ameaçada por diversos fatores, entre estes, destaca-se uma séria praga, Carmenta sp. (Lepidoptera: Sesiidae), que os torna impróprios para o consumo. Diante disso, o presente estudo objetivou conhecer algumas características do inseto responsável, bem como a forma de ataque aos frutos de pequizeiro, os danos causados e sintomas característicos. Este trabalho foi realizado através da análise de frutos de pequizeiro coletados aleatoriamente, tanto na planta como no solo, na vegetação do tipo Cerrado nos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lepidobroca; Cerrado; Caryocar brasiliense; Carmenta sp.; Lepidoptera; Sesiidae; Caryocaraceae.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452003000300046
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CARACTERIZAÇÃO DO MERCADO CONSUMIDOR DO PEQUI (CARYOCAR BRASILIENSE CAMB.), EM GOIÂNIA - GO AgEcon
Oliveira, Eliane De; Longhi, Eloisa Helena; Vanderlei, Job Carneiro; Martins, Therezinha Krisley; Rocha, Eduardo Villela.
O pequi (Caryocar brasiliense Camb.) é um fruto nativo com ocorrência generalizada no Bioma Cerrado. O consumo e comercialização do fruto "in natura" e de seus derivados, com importância sócio-econômica, geram renda e emprego para agricultores familiares e trabalhadores com pouca qualificação profissional. Entretanto, a exploração sustentável desta atividade encontra-se ameaçada pelo desconhecimento do mercado consumidor, inexistência de padrões de qualidade na comercialização, dispersão, desarticulação e informalidade dos agentes e segmentos do arranjo extrativista. Visando gerar informações que contribuam para o fortalecimento da cadeia extrativista e o desenvolvimento sustentável, este trabalho teve como objetivos identificar e caracterizar os agentes...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Pequi; Mercado consumidor; Consumidor final; Caryocar brasiliense; Pequi; Commercialization; Consumer market; Food Consumption/Nutrition/Food Safety.
Ano: 2008 URL: http://purl.umn.edu/109068
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Caracterização física de frutos do pequi (Caryocar spp.) na Região do Cerrado (2009). Infoteca-e
FRANÇA, L. V. de.; DUBOC, E.; PALUDO, A.; OLIVEIRA, L. dos S.; FRANZON, R. C.; JUNQUEIRA, N. T. V.; ASSIS, J. F. de.; COELHO, M. F. B..
2009
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pequi; Cerrado; Caryocar brasiliense; Indigenious organisms; Fruits characterization.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/711867
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Characterization of DNA polymorphisms in Caryocar brasiliense (Camb.) in populations with and without thorn at the endocarp by RAPD markers Anais da ABC (AABC)
Londe,Luciana N.; Ueira-Vieira,Carlos; Kerr,Warwick E.; Bonetti,Ana Maria.
Caryocar brasiliense (pequi), is one of the main species at the biome of the Brazilian savannah due to its use in culinary, popular medicine, industry in general, and iron and steel industry. At São José do Xingu (MT), a tree of C. brasiliense without thorn at the endocarp was found, which enables the improvement of C. brasiliense not only for consumption but also to the high appreciation it already has. To detect the existing differences between the pequi with and without the thorn at the endocarp, RADP markers were used. The generated polymorphisms were cloned and sequenced in order to identify the sequences that are responsible for the fenotypical alteration. It was observed that the pequi without thorn is genetically isolated from the other populations...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caryocar brasiliense; Pequi; Thorn; RAPD.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652010000300024
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Chemical characteristics of pequi fruits (Caryocar brasiliense Camb.) native of three municipalities in the State of Goiás - Brazil Ciênc. Tecnol. Aliment.
Mariano-da-Silva,Samuel; Brait,Joys Dias de Assis; Faria,Francys Pimenta de; Silva,Sueli Maria da; Oliveira,Silvio Luis de; Braga,Paula Fernanda; Mariano-da-Silva,Fabiana Maria de Siqueira.
In order to assure that the use of cerrado fruits occur in a sustainable way, studies to investigate their characteristics are extremely relevant. In this context, the present study aims to describe some chemical parameters of pequi fruits picked in three municipalities in southwestern Goiás State (Jataí, Rio Verde, and Serranópolis). In each city, two populations of pequi trees - pequizeiros, denominated areas, were selected. In each area, eight trees were selected for the fruit to be picked. The contents of phosphorus, potassium, calcium, magnesium, nitrogen, zinc, and ether extract were determined in the samples. The results demonstrate differences between the chemical characteristics studied for the fruits picked in different areas, which does not seem...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pequi; Caryocar brasiliense; Chemical composition; Nutritional value.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400011
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Dados preliminares sobre as taxas de herbivoria do pequi (caryocar brasiliense) e pequi-anão (caryocar brasiliense ssp. intermedium Camb., caryocareaceae) em plantio experimental (2009). Infoteca-e
GONTIJO, F. S.; CORRÊA, D. do C. V.; CAMARGO, A. J. A. de; COSTA, P. T. da.
2009
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cerrado; Insetos; Pequi; Caryocar brasiliense; Indigenuous organisms; Fruits; Insects; Savanna; Insect pests.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/737076
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