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A Multi-Criteria Approach to Assessing PDOs/PGIs: An Italian Pilot Study AgEcon
Galli, Francesca; Carbone, Anna; Caswell, Julie A.; Sorrentino, Alessandro.
The paper contribute to the assessment of PDO/PGI schemes by building an approach to measuring the actual performance of the PDO/PGI products in relation to the objectives of the European Regulation 510/2006. This is done through a multi-criteria ex-post analysis that compares the performance of different PDO/PGI products with respect to multiple criteria. The research presented, based on a small sample of Pdo cheese products in Italy, can be considered a pilot study that develops a comparative evaluation of the performance of PDO cheeses: i) relative to the different objectives of the schemes, ii) by using a set of suitable and informative indicators that can help to evaluate the effectiveness of a wide number of PDOs/PGIs with respect to the regulation’s...
Tipo: Article Palavras-chave: Protected Designations of Origin (PDO); Protected Geographical Indications (PGI); Multi-Criteria Decision Analysis; Cheese; Agribusiness; Agricultural and Food Policy; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; Food Security and Poverty; Production Economics; Productivity Analysis.
Ano: 2011 URL: http://purl.umn.edu/121944
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Ação microbiológica de filme de acetato com óleos essenciais em queijo coalho. Repositório Alice
SILVA, S. M. F.; MARTINS, C. M.; BASTOS, M. do S. R.; SANTOS, K. M. O. dos; VASCONCELOS, A. S. do E.; CANUTO, K. M..
Resumo: As embalagens biodegradáveis têm sido amplamente exploradas como alternativas para substituição das embalagens convencionais. Estudos vêm sendo direcionados visando não somente a proteção, mas também a interação com o produto. Em alimentos as embalagens ativas atuam como barreira a agentes externos, contribuindo com uma melhor qualidade do produto e prolongando a vida de prateleira. A incorporação de substâncias antimicrobianas em embalagens é uma estratégia para solucionar o problema da contaminação microbiana em alimentos.
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Filme biodegradável; Acetato de celulose; Queijo; Óleo essencial; Microbiológica; Biofilme; Preservação de alimento; Embalagem; Cheese; Plastic film covers; Packaging materials; Essential oils; Food prerervation; Edible films.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1005546
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Aeromonas no processamento de queijos tipos Minas Frescal e Colonial. Repositório Alice
CERESER, N. D.; ROSSI JÚNIOR, O. D.; MARTINELI, T. M.; SOUZA, V. de; RODRIGUES, L. B.; CARDOZO, M. V..
Resumo: Com o objetivo de estabelecer, durante o processamento do queijo Minas Frescal e Colonial os possíveis pontos de contaminação e a forma de disseminação de bactérias do gênero Aeromonas, foram analisados, quanto à presença do micro-organismo, diferentes produtos e pontos do fluxograma de produção. Para o Queijo Minas Frescal, Aeromonas spp. foram isoladas no leite cru, leite pasteurizado, ambiente de produção e nas mãos dos manipuladores. A. caviae foi a espécie mais frequentemente identificada, sendo também isoladas A. sobria e A. schubertii. Durante o processamento do queijo Colonial, as espécies A. hydrophila, A. caviae, A. sobria, A. veronii e A. jandaei foram isoladas a partir da água, mãos dos manipuladores, utensílios, leite cru e após...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Queijo Minas Frescal; Queijo Colonial; Produção artesanal; Bacteria; Microrganismo; Contaminação bacteriana; Higiene de alimento; Microbiologia de alimento; Consumidor; Análise de risco; Aeromonas; Microbiology; Food contamination; Cheese; Risk analysis.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/973437
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Aflatoxin M1 in samples of "minas" cheese commercialized in the city of Belo Horizonte - Minas Gerais/Brazil Ciênc. Tecnol. Aliment.
PRADO,Guilherme; OLIVEIRA,Marize Silva; PEREIRA,Maria Lúcia; ABRANTES,Fabiana Moreira; SANTOS,Luciana Gonçalves; VELOSO,Thais.
Milk products such as cheeses may be contaminated by aflatoxin M1 when dairy cattle have consumed feeds contaminated with aflatoxin B1. Samples of "Minas" cheeses (fresh, canastra and standard) were collected by the Inspection Service in the Mercado Central in Belo Horizonte city, Minas Gerais - Brazil. A purified extract was obtained by extraction with dichloromethane followed by a washing with n-hexane and immunoaffinity column purification. The quantification of aflatoxin M1 was done by high performance liquid chromatography (HPLC) using a fluorescence detector. Recoveries were about 75%. In 56 of the 75 samples (74.7%), the presence of aflatoxin M1 was detected in concentrations ranging between 0.02 and 6.92ng/g of cheese. In the positive cases ( >...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aflatoxin M1; Cheese; HPLC.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612000000300020
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An Analysis of a Special Cheese Promotion Program: Houston, Texas AgEcon
Nichols, John P.; Stelly, Randall.
Report for American Dairy Association of AMPI
Tipo: Report Palavras-chave: Cheese; Promotion; Houston; Texas; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; Marketing.
Ano: 1970 URL: http://purl.umn.edu/96141
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Analyses of Generic Dairy Advertising, 1984-97 AgEcon
Blisard, Noel; Blayney, Donald P.; Chandran, Ram; Allshouse, Jane E..
Generic advertising raised fluid milk sales about 6.0 percent, or 18.1 billion pounds, between September 1984 and September 1997. Sales of cheese rose by about 6.8 billion pounds (milk equivalent) in the same period because of increased generic advertising. An assessment of 15 cents per hundredweight of milk sold commercially, mandated by the Dairy and Tobacco Adjustment Act of 1983, funded the advertising. Activities of the National Fluid Milk Processor Promotion Board also contributed to increased milk sales over the past year. Gross returns to dairy farmers between September 1984 and September 1997 were estimated to increase by $3.44 for each dollar spent on generic advertising.
Tipo: Report Palavras-chave: Cheese; Fluid milk; Advertising; Demand; Entry; Exit; Distributed lag; Econometrics; Simulation; Elasticities; Milk Processor Education Program; Livestock Production/Industries; Marketing.
Ano: 1999 URL: http://purl.umn.edu/33554
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Application of an Enzymatic Extract from Aspergillus niger as Coagulant for Cheddar Cheese Manufacture BABT
Lombardi,Julia; Ciocia,Felicia; Uniacke-Lowe,Thérèse; Boeris,Valeria; Risso,Patricia; McSweeney,Paul L. H..
Abstract The coagulation of milk by a serin protease from Aspergillus niger NRRL3 was studied by rheology. Cheddar-type cheese was manufactured using 3.5% (v/v) of fungal enzymatic extract and fermentation-produced chymosin was used as control coagulant. Full composition and ripening of both kinds of Cheddar cheese were studied. Differences in the proteolysis of caseins, not only during cheese manufacture but also during ripening, affected cheese composition, texture and peptide profile. Microbial development during ripening was not affected by the coagulant used.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microbial coagulant; Cheese; Biochemistry during ripening.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132019000100509
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Aproveitamento do leite de búfala em produtos derivados. Repositório Alice
HÜHN, S.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; CARVALHO, L. O. D. de M.; NASCIMENTO, C. N. B. do; VIEIRA, L. C..
1986
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Leite de bubalino; Produto derivado do leite; Fruta; Tecnologia do leite; Queijo mozarela; Provolone; Requeijão marajoara; Iogurte; Doce de leite; Amazônia; Brasil; Buffaloes; Milk products; Fruits; Technology; Cheese; Yoghurt.
Ano: 1986 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/394678
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Association of casein micelle size and enzymatic curd strength and dry matter curd yield Ciência Rural
Freitas,Denise Ribeiro de; Souza,Fernando Nogueira de; Oliveira,Jamil Silvano de; Ferreira,Diêgo dos Santos; Ladeira,Cristiane Viana Guimarães; Cerqueira,Mônica Maria Oliveira Pinho.
ABSTRACT: The aim of the present study was to explore the association between milk protein content and casein micelle size and to examine the effects of casein micelle size on enzymatic curd strength and dry matter curd yield using reduced laboratory-scale cheese production. In this research, 140 bulk tank milk samples were collected at dairy farms. The traits were analyzed using two linear models, including only fixed effects. Smaller micelles were associated with higher κ-casein and lower αs-casein contents. The casein micellar size (in the absence of the αs-casein and κ-casein effects) did not affect the enzymatic curd strength; however, smaller casein micelles combined with higher fat, lactose, casein and κ-casein contents exhibited a favorable effect...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Caseins; Cheese; Whey proteins.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000300750
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Avaliação microbiológica de queijo Minas Frescal de produção artesanal e risco de veiculação de patógenos. Repositório Alice
OLIVEIRA, M. C.; CERESER, N. D.; SOUZA, V. de; VOLOSKI, L. S..
[Microbiological evaluation in Handmade Minas Frescal cheese and risk of transmission pathogens].
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Coliformes fecais; Contaminação fecal; Queijo artesanal; Psicrotrofico; Produção artesanal; Queijo Minas Frescal; Microbiologia de alimento; Microorganismo; Coliforme; Higiene de alimento; Produto derivado de leite; Coliform bacteria; Food contamination; Cheese.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/965600
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Buffalo mozzarella chemical composition and authenticity assessment by electrophoretic profiling. Repositório Alice
GONÇALVES, B. R. F.; SILVA, G. de J.; CONCEIÇÃO, D. G.; EFITO, A. S. do; FERRÃO, S. P. B..
Abstract: Buffalo milk mozzarella is often adulterated by the addition of cow's milk. The aim of this study was to assess the quality of buffalo milk mozzarella by using electrophoresis (SDS-PAGE) to detect the addition of cow's milk. Reference cheeses were produced exclusively from combinations of buffalo and cow milk, and labeled reference treatment buffalo or cow (RTB and RTC, respectively). Standardized cheeses were made by combining buffalo milk and 2.5%, 5.0%, 10%, 20%, 30%, 40% or 50% cow's milk. A total of 9 cheese formulations were produced and either frozen immediately (time 0) or after 20 days (time 20). Eighteen commercial samples of buffalo mozzarella were sampled between 0-20 days of production. The chemical composition (moisture, ash, fat in...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: SDS-PAGE; Fraude; Leite de búfala; Mussarela; Mozzarella; Búfalo; Queijo; Adulteração; Peptídeo; Proteína; Produto derivado do leite; Análise microbiológica; Controle de qualidade; Buffalo milk; Cheese; Food adulteration; Peptides; Microbiology; Microbiological analysis; Feed quality; Quality controls.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1087574
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Calcium partition in Minas Padrão cheese and its bioaccessibility during ripening time Ciênc. Tecnol. Aliment.
PEREIRA,João Pablo Fortes; MAGESTE,Ana Carolina; CAMPOS,Náira da Silva; SOUSA,Rafael Arromba de; FRANCISQUINI,Júlia d’Almeida; PERRONE,Ítalo Tuler; CARVALHO,Antônio Fernandes de; NUNES,Renato Moreira; MARTINS,Marta Fonseca; SILVA,Paulo Henrique da Fonseca da.
Abstract Nutritionally, cheese and other dairy products have been highlighted especially as a calcium source. Access to minerals is dependent on variables related to diet, lifestyle, and also the health status. This study aimed to evaluate the bioaccessibility and calcium partition in Minas Padrão cheese over its ripening period for experimentally obtained samples. The cheese of the study has been manufactured using two different technologies (A and B). Also to evaluate the evolution of pH over cheese ripening and the influence of calcium partitions in its bioaccessibility along the cheese ripening period. The mean values found for total calcium content were (549 mg⋅100 g-1 – A and 644 mg⋅100 g-1 – B). For calcium in the aqueous phase on average 460 mg⋅100...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Minerals; Cheese; Calcium.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000400859
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Características, peculiaridades e tecnologia do leite de búfala. Infoteca-e
HUHN, S.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; CARVALHO, L. O. D. de M.; NASCIMENTO, C. N. B. do; VIEIRA, L. C..
Características e peculiaridades do leite de búfala. Industrialização do leite. Características dos produtos derivados do leite de búfala. Tecnologia do leite de búfala e rendimento dos produtos.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Bubalino; Leite; Tecnologia; Industrialização; Pasteurização; Produto derivado; Rendimento; Iogurte; Queijo; Requeijão; Doce de leite; Buffalo; Milk; Technology; Industrialization; Pasteurization; By-product; Revenue; Yoghurt; Cheese; Cheesecurd.
Ano: 1991 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/387806
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Caracterização de estirpes de Staphylococcus aureus isoladas em queijo Minas Frescal de produção artesanal. Repositório Alice
SOUZA, V. de; CERESER, N. D.; OLIVEIRA, M. C.; CONDE, S. de O.; MELO, P. de C.; NADER FILHO, A..
Resumo: Procurou-se avaliar a qualidade microbiológica do queijo Minas Frescal, produzido sem acompanhamento do Serviço Oficial de Inspeção, comercializados em Ribeirão Preto-SP, por meio da quantificação, identificação e confirmação genotípica de estirpes de S. aureus. [Characterization of strains of Staphylococcus aureus isolates in handmade Minas Frescal cheese].
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Queijo artesanal; Produção artesanal; Queijo Minas Frescal; Food microbiology; Microbiologia de alimento; Staphylococcus aureus; Estirpe; Análise microbiológica; Tecnologia de alimento; Cheese; Food technology; Microbiological analysis.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/965617
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Caracterização microbiológica e físico-química de queijo "tipo coalho" produzido com leite caprino. Repositório Alice
SOUSA, F. G. C. de..
Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal da Paraíba, Areia, PB. Orientador: Celso José Bruno de Oliveira; Co-orientadoras: Rita de Cássia Ramos do Egyto Queiroga e Lea Chapaval, Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC).
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Caprino; Leite de cabra; Microbiologia de alimento; Queijo coalho; Qualidade; Propriedade físico-química; Brasil; Nordeste; Goat milk; Cheese; Hemicophysical properties; Microbiological analysis; Microbiology; Food; Brazil.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/858677
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Casein breakdown in terrincho ovine cheese: comparison with bovine cheese and with bovine/ovine cheeses IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel M.P.L.V.O.; Veiros, C.; Pinho, Olívia; Veloso, Ana C.A.; Peres, António M.; Mendonça, Álvaro.
Terrincho cheese is an uncooked, pressed cheese made from raw whole ovine milk from the “Churra da Terra Quente” breed. It requires a minimum ripening time of 30 d. A detailed evaluation of the effect of ripening time on the breakdown of the casein fractions, along with the formation of major breakdown products of casein hydrolysis, was monitored by HPLC to contribute to a more complete characterization of this product. In 30-d-old cheeses, only 20% of αS1-casein remained intact; the β-casein fraction was more resistant to hydrolysis. The ripening time of Terrincho cheese can be predicted using 2 variables of normalized peak areas of αS1-casein and αS1-I peptide, and a constant; the estimation error is 2.5 d. The pH 4.3-insoluble fraction of Terrincho and...
Tipo: Article Palavras-chave: Cheese; Proteolysis; Caseins; High performance liquid chromatography.
Ano: 2006 URL: http://hdl.handle.net/10198/3229
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Characterization of bacteriocin production, safety and technological potential of two Enterococcus faecium stains isolated from Brazilian Artisanal Cheeses. Repositório Alice
SANTOS, K. M. O. dos; VIEIRA, A. D. S.; OLIVEIRA, J. da; ROCHA, C. R. C.; LOPES, A. C. S.; BRUNO, L. M.; BORGES, M. de F.; FRANCO, B. D. G. M.; TODOROV, S..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Produção artesanal; Queijo artesanal; Anti-Listeriamonocytogenes activity; Bacteriocin-like substance; Bactérias láticas; Tecnologia de alimento; Coalho; Cheese; Bacteriocin; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; Lactic acid bacteria.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/977456
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Characterization of cheese consumers in Santiago Province, Chile Ciencia e Investigación Agraria
Vargas-Bello-Pérez,Einar; Aguilar,Claudio; Toro-Mujica,Paula; Vera,Raúl R; Cerda,Matías; Briones,Ignacio.
A high demand for Chilean cheese has resulted in increased cheese production. This increase represents an opportunity to promote the development of new markets, such as for small ruminant cheeses. However, little has been discussed regarding the extent to which cheese consumers consider small ruminant cheeses. We hypothesized that price is the main determining factor for purchasing cheese. The present study examined this previously unexplored aspect. The objective of this study was to identify the factors that contribute to the purchaser's response behavior, including purchase, usage and product possession. This study also aimed to provide preliminary information on cheese consumption in the Province of Santiago, Chile. A personal interview was conducted...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Cheese; Consumption; Small ruminant.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202014000300005
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Composição bromatológica do soro de leite bovino proveniente do processo de fabricação do queijo Mozarela. Repositório Alice
BONFIM, J. M.; MARTINS, T. P.; EGITO, A. S. do; SOARES, M. B.; VASCONCELOS, A. M..
Resumo: Objetivou-se avaliar a composição bromatológica do soro de leite bovino derivado da fabricação do queijo mozarela. Foram coletadas três amostras de 500 mL diretamente do tanque de uma fábrica de beneficiamento de queijo tipo mozarela na cidade de Damolândia em Goiás. Foram realizadas análises de matéria seca, umidade, matéria orgânica, cinzas e proteína bruta. O resultado para proteína bruta foi baixo, porém o tipo processamento usado na produção do queijo pode ter influenciado nesse resultado. [Chemical composition of bovine whey derived of processing of mozzarella cheese]. Abstract: The aim of experiment was to evaluate the Chemical composition of bovine whey derived of processing of mozzarella cheese. Three samples of 500 mL were collected in...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Soro de leite; Bovino; Queijo; Mozarela; Processamento; Subproduto; Cheese; Byproducts; Milk products; Processing.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1045599
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Control of Listeria monocytogenes growth in soft cheeses by bacteriophage P100 BJM
Silva,Elaine Nóbrega Gibson; Figueiredo,Ana Cláudia Leite; Miranda,Fernanda Araújo; Almeida,Rogeria Comastri de Castro.
The purpose of this study was to determine the effect of bacteriophage P100 on strains of Listeria monocytogenes in artificially inoculated soft cheeses. A mix of L. monocytogenes 1/2a and Scott A was inoculated in Minas Frescal and Coalho cheeses (approximately 10(5) cfu/g) with the bacteriophage added thereafter (8.3 x 10(7) PFU/g). Samples were analyzed immediately, and then stored at 10 ºC for seven days. At time zero, 30 min post-infection, the bacteriophage P100 reduced L. monocytogenes counts by 2.3 log units in Minas Frescal cheese and by 2.1 log units in Coalho cheese, compared to controls without bacteriophage. However, in samples stored under refrigeration for seven days, the bacteriophage P100 was only weakly antilisterial, with the lowest...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food safety; Listeria; Biocontrol; Bacteriophage; Cheese.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000100003
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