|
|
|
|
|
Bortoletto,Aline Marques; Silvello,Giovanni Casagrande; Alcarde,André Ricardo. |
ABSTRACT: Cachaça poses many quality (appearance, taste, consumer acceptability) and safety hazards (chemical, metal, and microbiological contaminations during the process). In this work, an effort is made for the quality and safety analysis of cachaça, by describing and outlining the potential hazards in every step of the process. This study revealed that the critical control points (CCPs) involved in Good Manufacturing Practices (GMP) to prevent cachaça safety hazards are the stages of sugarcane growing, sugarcane harvesting, fermentation, distillation, and aging process. The most significant factors for both CCPs and critical points (CPs) that should be controlled are determined. The implementation of the Hazard Analysis and Critical Control Point... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Quality; Microbiological hazards; Chemical hazards; Sugar cane spirit. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162018000500432 |
| |
|
|
PEIXOTO, R. C.; BARROS, G. T.. |
Os cianetos são compostos químicos que contêm o grupo ciano (CN) e incluem o composto sólido (tais como cianeto de sódio e cianeto de potássio), soluções de cianeto e o gás cianeto de hidrogênio (HCN). Os compostos de cianeto são extremamente tóxicos, e a exposição por inalação ou ingestão pode ser fatal. Compostos de cianeto impedem a transferência de oxigênio do sangue para os tecidos do corpo como resultado de inibição seletiva de enzimas respiratórias lesando rapidamente órgãos mais sensíveis, como coração e cérebro. O Comando de Logística do Exército Brasileiro, por intermédio da Portaria COLOG nº 56, de 5 de junho de 2017, estabelece os procedimentos administrativos para a concessão, a revalidação, o apostilamento e o cancelamento de registro para o... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Produto Químico; Prevenção de Acidente; Cianeto; Chemical hazards; Chemical substances; Accident prevention; Potassium cyanide. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1117617 |
| |
|
|
|