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A laboratory model system for analysing microbial interactions occurring in anoxic estuarine sediments. ArchiMer
Herbert, R; Keith, S.
Defined mixed populations of Clostridium butyricum, Desulfovibrio desulfuricans and Chromatium vinosum co-existed for long periods when grown in a single stage chemostat with glucose as sole carbon source. The nature and availability of the inorganic nitrogen source exerted a major effect on carbon flow in the experimental system. The data show that both the C. butyricum and D. desulfuricans isolates can utilise NO sub(3) as an e super(-)acceptor with an increase in cell yield. Under these growth conditions the free S super(2-) levels were lower resulting in more stable mixed populations. In addition the data show that the C. butyricum produces more oxidised fermentation end-products (acetate) when NO sub(3) super(-) was available and more reduced products...
Tipo: Text Palavras-chave: Chromatium vinosum; Desulfovibrio desulfuricans; Clostridium butyricum; Biogeochemistry; Models; Bacteria; Detritus; Mineralization; Anoxic sediments; Estuarine sedimentation; Analytical techniques; Carbon cycle; Interspecific relationships; Microbiology.
Ano: 1984 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/1984/acte-947.pdf
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Partial characterization of antagonistic substance produced by a Clostridium butyricum strain BJM
Caires,Nely Cristina Medeiros; Matos,Aline Magalhães; Farias,Luiz de Macedo; Carvalho,Maria Auxiliadora Roque de; Drummond,Regina Maria Nardi; Nicoli,Jacques Robert; Ribeiro Sobrinho,Antônio Paulino.
The production of antagonistic substance by bacterium present in the infected root canal system (RCS) probably is an important ecological factor for its successful colonization of the local. The objective of this study was to partially characterize an antagonistic substance produced by a Clostridium butyricum isolated from infected RCS.Production of inhibitory compound was evaluated by the agar double layer diffusion technique using Fusobacterium nucleatum and Bifidobacterium adolescentis as indicator bacteria. The physicochemical and biochemical factors tested for the partial characterization were influence of pH and temperature and susceptibility to the action of some proteolytic enzymes. An inhibition zone was observed against the two indicator strains...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium butyricum; Fusobacterium nucleatum; Bifidobacterium adolescentis; Antagonism; Root canal system.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000200014
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Processamento térmico de purê de banana (Musa cavendishii, Lamb.) em embalagens flexíveis esterilizáveis Ciênc. Tecnol. Aliment.
CARVALHO FILHO,Celso Duarte; MASSAGUER,Pilar Rodrigues.
O objetivo deste trabalho foi estabelecer as condições de processo térmico de purê de banana, variedade "nanica", em bolsas esterilizáveis porção individual (130 x 170mm). Os frutos foram selecionados, aquecidos a 98°C/5min. para inativação enzimática, separadas as sementes e fibras num despolpador com malha de 0,08cm de diâmetro e depois o purê foi embalado nas bolsas sob um vácuo de 25mmHg, resultando em média 2,7ml de ar residual por bolsa. Em seguida as bolsas foram processadas sem agitação e em posição horizontal numa autoclave horizontal, a 115°C/158KPa, com imersão total de água quente. O tempo de manutenção do processo foi de 7,5min. Inicialmente foi utilizado o Clostridium butyricum como microrganismo alvo do processo, entretanto, observou-se que...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Purê de banana; Clostridium butyricum; Clostridium botulinum; Bolsas esterilizáveis; Autoclave rotativa.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000300004
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