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Abordagem multidisciplinar de P,D&I para o desenvolvimento de produto lácteo caprino com alto teor de CLA e alegação de propriedade funcional. Repositório Alice
BOMFIM, M. A. D.; QUEIROGA, R. de C. do E.; AGUILA, M. B.; MEDEIROS, M. do C.; FISBERG, M.; RODRIGUES, M. T.; SANTOS, K. M. O. dos; LANNA, D. P. D..
O desafio de ampliação do mercado do leite de cabra tem estimulado ações de pesquisa, desenvolvimento e inovação para desenvolvimento de alimentos diferenciados. Uma das alternativas é a produção de lácteos com alto teor de ácido linoleico conjugado (CLA) e alegação funcional. O presente trabalho sintetiza os achados de pesquisa em rede, envolvendo uma equipe multidisciplinar de pesquisadores com o objetivo de desenvolver bases para a produção de alimento lácteo caprino com alto teor em CLA e alegação funcional. Os resultados obtidos indicam que a suplementação da dieta com óleo de soja, tem sido a melhor estratégia para a obtenção de um leite com alto teor de CLA, sem prejuízos à produção animal. Este teor de CLA permanece inalterado quando o leite é...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Ácido linoleico conjugado; Caprino; Leite de cabra; Alimento funcional; Ácido graxo; Gordura; Goat milk; Functional food; Fatty acid; Conjugated linoleic acid; Fat; Brazil; Ceará.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/902108
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Acceleration of reflex maturation and physical development in suckling rats: effects of a maternal diet containing lipids from goat milk. Repositório Alice
SOARES, J. K. B.; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; BOMFIM, M. A. D.; PESSOA, D. C. N. de P.; BARBOSA, E. de A.; SOUZA, D. L.; CABRAL-FILHO, J. E.; MEDEIROS, M. do C..
Objective: To investigate the effects of lipids from goat milk containing conjugated linoleic acids on body weight and reflex ontogeny of neonatal rats treated during the prenatal and suckling periods. Methods: Three groups were studied: soybean oil (S), coconut oil (C), and goat milk lipids (GM). Reflex maturation (palm grasp, righting reflex, cliff avoidance, vibrissae placing, negative geotaxis, auditory startle, and free-fall righting) as well as body weight evolution were recorded during lactation. Results: Data demonstrated that the lipids from goat milk accelerated body weight evolution as well as all the reflex maturation investigated (P < 0.05). Discussion: The supply of goat?s milk offered to Wistar rats during pregnancy and lactation provided...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Conjugated linoleic acid; Maternal nutritional; Leite de cabra; Caprino; Aleitamento; Lactação; Óleo vegetal; Soja; Dieta; Gordura; Prenhez; Coco; Cérebro; Ganho de peso; Goat milk; Goats; Rats; Weight; Suckling; Linoleic acid; Lactation; Dosage effects; Drugs; Plant oils; Pregnancy; Soybean oil; Fats; Coconut oil; Brain.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1005386
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Association of skeletal muscle transcripts with fatty acid content in Nellore cattle. Repositório Alice
CESAR, A. S. M.; REGITANO, L. C. de A.; POLETI, M. D.; ANDRADE, S. C. da S.; TIZIOTO, P. C.; OLIVEIRA, P. S. N. de; LANNA, D. P. D.; TULLIO, R. R.; NASSU, R. T.; KOLTES, J. E.; WATERS, E. F.; REECY, J. M.; COUTINHO, L. L..
2016
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Conjugated linoleic acid; Oleic acid; Differentially expressed genes.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1060623
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Butter fatty acid composition as a function of soybean oil supplementation and time of milking, and performance of Holstein x Gyr cows fed with chopped elephant grass-based diets. Repositório Alice
LOPES, F. C. F.; RIBEIRO, C. G. S.; RODRIGUEZ, N. M.; GAMA, M. A. S. da; MORENZ, M. J. F.; ANTONIASSI, R.; BIZZO, H. R..
The aim of this study was to evaluate the performance of cows fed with a total mixed ration composed of elephant grass and a concentrate containing 0.0% (control), 1.5%, 3.0% or 4.5% soybean oil on a dry matter basis. The effect of milking time (morning versus afternoon) on butter fatty acid composition was also evaluated. Twelve multiparous Holstein x Gyr cows with an average milk production of 18.0±4.6 kg day-1 and 90±25 days in milk were used in a triplicated 4 x 4 Latin square experimental design with 15-day periods. Data were analyzed using mixed models. There was no effect of soybean oil supplementation on dry matter or neutral detergent fiber intake (P > 0.05). The fat-corrected milk yield linearly decreased (P=0.0109) and the milk protein yield...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Pennisetum Purpureum; Conjugated linoleic acid; Milk composition.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1111818
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Chemical and Fatty acid composition of different cuts cooked or uncooked from yearling bulls fed oil sources Animal Sciences
Oliveira, Emanuel Almeida de; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Henrique, Wignez; Pivaro, Thiago Martins; Rosa, Bruna Laurindo; Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes.
This study evaluated the chemical and lipid composition of uncooked or cooked loin (Longissimus thoracis) and rump (Biceps femoris) in samples of 2.54 cm thick from 35 carcasses of Nellore young bulls finished in feedlot for 96 days and slaughtered at an average weight of 532.17 ± 30.25 kg and 24 months of age. The rump had the lowest level of protein and ash (18.57 and 0.90%, respectively) and the highest level of ether extract compared to loin (3.37 and 1.90%, respectively). Higher levels of cholesterol were found in rump compared to loin (40.91 e 30.93 mg 100 g-1, respectively). The uncooked loin showed lower content of saturated fatty acids and higher content of polyunsaturated fatty acids. The best values for the omega-6: omega-3 ratio was observed in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conjugated linoleic acid; Cholesterol; Ether extract; Meat cuts; Protein..
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/26510
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CLA in milk dairy goats. Repositório Alice
MATOS, R. da S.; RODRIGUES, M. T.; BOMFIM, M. A. D.; SILVA, M. M. C da; FELISBERTO, N. R. de O.; SILVA, S. P. da..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Conjugated linoleic acid; Dairy goats; Biohydrogenation; Biohidrogenação; Ácido linoléico conjugado; Caprino; Leite de cabra; Ácido linoleico; Ácido graxo; Goat milk; Linoleic acid; Fatty acids.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/975974
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Concentration of trans-vaccenic and rumenic acids in the milk from grazing cows supplemented with palm oil, rice bran or whole cottonseed R. Bras. Zootec.
Castaño,Gastón Adolfo; Pabón,Martha Lucía; Carulla,Juan Evangelista.
The changes in the concentration of trans-vaccenic (C18:1t-11) and rumenic (C18:2c-9,t-11) acids in the milk from cows grazing on Pennisetum clandestinum, fed a supplement containing palm oil, rice bran or whole cottonseed were evaluated. Three supplements were assessed: one control supplement containing palm oil (C), with a low concentration of linoleic acid mainly from palm oil, and two supplements containing rice bran (RB) or whole cottonseed (CS) as the main source of linoleic acid. Six Holstein cows (4.2±1.7 years of age, 532.5±50.7 kg BW, 125±29 days in milk and a milk yield of 21.7 5.8 kg d−1; Mean±SD) were assigned to each treatment using a double 3 × 3 × 3 Latin Square Design. Compared with treatment C, the milk fat concentrations of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conjugated linoleic acid; Dairy cow; Linoleic acid; Milk fatty acid.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982014000600315
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Conjugated linoleic acid-enriched butter improved memory and up-regulated phospholipase A2 encoding-genes in rat brain tissue. Repositório Alice
GAMA, M. A. S. da; RAPOSO, N. R. B.; MURY, F. B.; LOPES, F. C. F.; DIAS-NETO, E.; TALIB, L. L.; GATTAZ, W. F..
2015
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Alzheimer disease; Brain tissue; Conjugated linoleic acid; Dairy fat; Immunomodulation; Phospholipase A2.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1037109
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Dietas bajas en proteína adicionadas con ácido linoleico conjugado o aceite de soya acidulado para cerdos en engorda. Colegio de Postgraduados
Martínez Aispuro, Manuel.
Reducir la concentración de proteína en las dietas de cerdos adicionando aminoácidos sintéticos mantiene la respuesta productiva, pero la carne tiene un mayor contenido de grasa. El uso de distinto aceite en la dieta de cerdos puede modificar este aspecto; además, de cambiar el contenido de ácidos grasos en la carne por aumento en el consumo de ácidos grasos que no son sintetizados por los cerdos. Se realizaron tres experimentos para evaluar dietas bajas en proteína y distinta fuente de aceite (aceite crudo de soya “ACS”, ácido linoleico conjugado ”ALC” y aceite de soya acidulado “ASA”) en cerdos de engorda. El experimento 1 y 2 fueron pruebas de comportamiento productivo y evaluación de las características de la canal en las dietas de inicio, crecimiento...
Palavras-chave: Cerdos; Acido linoleico conjugado; Aceite de soya acidulado; Dietas bajas en proteína; Contenido de ácidos grasos; Pigs; Conjugated linoleic acid; Acidulated soybean oil; Low protein diets; Fatty acid profile; Doctorado; Ganadería.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/226
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Dietas bajas en proteína adicionadas con ácido linoleico conjugado o aceite de soya acidulado para cerdos en engorda Colegio de Postgraduados
Martínez Aispuro, Manuel.
Reducir la concentración de proteína en las dietas de cerdos adicionando aminoácidos sintéticos mantiene la respuesta productiva, pero la carne tiene un mayor contenido de grasa. El uso de distinto aceite en la dieta de cerdos puede modificar este aspecto; además, de cambiar el contenido de ácidos grasos en la carne por aumento en el consumo de ácidos grasos que no son sintetizados por los cerdos. Se realizaron tres experimentos para evaluar dietas bajas en proteína y distinta fuente de aceite (aceite crudo de soya “ACS”, ácido linoleico conjugado ”ALC” y aceite de soya acidulado “ASA”) en cerdos de engorda. El experimento 1 y 2 fueron pruebas de comportamiento productivo y evaluación de las características de la canal en las dietas de inicio, crecimiento...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Cerdos; Ácido linoleico conjugado; Aceite de soya acidulado; Dietas bajas en proteína; Contenido de ácidos grasos pigs; Conjugated linoleic acid; Acidulated soybean oil; Low protein diets; Fatty acid profile.
Ano: 2012 URL: http://hdl.handle.net/10521/1021
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Dietas bajas en proteína adicionadas con ácido linoleico conjugado o aceite de soya acidulado para cerdos en engorda Colegio de Postgraduados
Martínez Aispuro, Manuel.
Reducir la concentración de proteína en las dietas de cerdos adicionando aminoácidos sintéticos mantiene la respuesta productiva, pero la carne tiene un mayor contenido de grasa. El uso de distinto aceite en la dieta de cerdos puede modificar este aspecto; además, de cambiar el contenido de ácidos grasos en la carne por aumento en el consumo de ácidos grasos que no son sintetizados por los cerdos. Se realizaron tres experimentos para evaluar dietas bajas en proteína y distinta fuente de aceite (aceite crudo de soya “ACS”, ácido linoleico conjugado ”ALC” y aceite de soya acidulado “ASA”) en cerdos de engorda. El experimento 1 y 2 fueron pruebas de comportamiento productivo y evaluación de las características de la canal en las dietas de inicio, crecimiento...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Cerdos; Ácido linoleico conjugado; Aceite de soya acidulado; Dietas bajas en proteína; Contenido de ácidos grasos; Doctorado; Ganadería; Pigs; Conjugated linoleic acid; Acidulated soybean oil; Low protein diets; Fatty acid profile.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10521/1349
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Dietas bajas en proteína adicionadas con ácido linoleico conjugado o aceites de soya acidulado para cerdos en engorda Colegio de Postgraduados
Martínez Aispuro, Manuel.
Reducir la concentración de proteína en las dietas de cerdos adicionando aminoácidos sintéticos mantiene la respuesta productiva, pero la carne tiene un mayor contenido de grasa. El uso de distinto aceite en la dieta de cerdos puede modificar este aspecto; además, de cambiar el contenido de ácidos grasos en la carne por aumento en el consumo de ácidos grasos que no son sintetizados por los cerdos. Se realizaron tres experimentos para evaluar dietas bajas en proteína y distinta fuente de aceite (aceite crudo de soya “ACS”, ácido linoleico conjugado ”ALC” y aceite de soya acidulado “ASA”) en cerdos de engorda. El experimento 1 y 2 fueron pruebas de comportamiento productivo y evaluación de las características de la canal en las dietas de inicio,...
Tipo: Tesis Palavras-chave: Cerdos; Ácido linoleico conjugado; Aceite de soya acidulado; Dietas bajas en proteína; Contenido de ácidos grasos; Pigs; Conjugated linoleic acid; Acidulated soybean oil; Low protein diets; Fatty acid profile.
Ano: 2009 URL: http://hdl.handle.net/10521/1187
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Dietas bajas en proteína adicionadas con ácido linoleico conjugado o aceites de soya acidulado para cerdos en engorda Colegio de Postgraduados
Martínez Aispuro, Manuel.
Reducir la concentración de proteína en las dietas de cerdos adicionando aminoácidos sintéticos mantiene la respuesta productiva, pero la carne tiene un mayor contenido de grasa. El uso de distinto aceite en la dieta de cerdos puede modificar este aspecto; además, de cambiar el contenido de ácidos grasos en la carne por aumento en el consumo de ácidos grasos que no son sintetizados por los cerdos. Se realizaron tres experimentos para evaluar dietas bajas en proteína y distinta fuente de aceite (aceite crudo de soya “ACS”, ácido linoleico conjugado ”ALC” y aceite de soya acidulado “ASA”) en cerdos de engorda. El experimento 1 y 2 fueron pruebas de comportamiento productivo y evaluación de las características de la canal en las dietas de inicio,...
Palavras-chave: Cerdos; Ácido linoleico conjugado; Aceite de soya acidulado; Dietas bajas en proteína; Contenido de ácidos grasos pigs; Conjugated linoleic acid; Acidulated soybean oil; Low protein diets; Fatty acid profile.
Ano: 2012 URL: http://hdl.handle.net/10521/803
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Dietas bajas en proteína adicionadas con ácido linoleico conjugado o aceites de soya acidulado para cerdos en engorda Colegio de Postgraduados
Martínez Aispuro, Manuel.
Reducir la concentración de proteína en las dietas de cerdos adicionando aminoácidos sintéticos mantiene la respuesta productiva, pero la carne tiene un mayor contenido de grasa. El uso de distinto aceite en la dieta de cerdos puede modificar este aspecto; además, de cambiar el contenido de ácidos grasos en la carne por aumento en el consumo de ácidos grasos que no son sintetizados por los cerdos. Se realizaron tres experimentos para evaluar dietas bajas en proteína y distinta fuente de aceite (aceite crudo de soya “ACS”, ácido linoleico conjugado ”ALC” y aceite de soya acidulado “ASA”) en cerdos de engorda. El experimento 1 y 2 fueron pruebas de comportamiento productivo y evaluación de las características de la canal en las dietas de inicio,...
Palavras-chave: Cerdos; Ácido linoleico conjugado; Aceite de soya acidulado; Dietas bajas en proteína; Contenido de ácidos grasos pigs; Conjugated linoleic acid; Acidulated soybean oil; Low protein diets; Fatty acid profile.
Ano: 2012 URL: http://hdl.handle.net/10521/886
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Effect of CLA supplementation to low-protein diets on the growth performance, carcass characteristics, plasma urea nitrogen concentration, and fatty acid profile in the meat of pigs BABT
Martínez-Aispuro,Manuel; Figueroa-Velasco,José Luis; Zamora-Zamora,Vicente; Cordero-Mora,José Luis; Narciso-Gaytán,Carlos; Sánchez-Torres,María Teresa; Carrillo-Domínguez,Silvia; Castillo-Domínguez,Rosa María.
To analyze the effect of conjugated linoleic acid (CLA) on the meat of pigs (0,1%) and three crude protein (CP) levels (nursery: 20.5, 16.0, 14.5%; growing: 16, 14.5, 11.5%; and finishing: 14.0, 12.5, 11% CP), studies were conducted with 36 hybrid (Yorkshire×Landrace×Duroc) barrows (17.3-83.5 kg), which were individually penned and allotted in a completely randomized design in a factorial (2×3) arrangement for 84 d. The analysis by phases indicated that CP level affected some variables. Average daily gain, average daily feed intake, fat free lean gain, backfat thickness, longissimus muscle area and final body weight were reduced (P≤0.05) feeding the lowest CP diet in nursery and growing pigs. Plasma urea nitrogen concentration was also lower (P≤0.05) in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pigs; Low-protein diets; Conjugated linoleic acid; Fatty acid profile in meat.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132014000500742
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Elaboração de queijo de coalho probiótico com leite de cabras em dieta para aumento do teor de ácido linoléico conjugado. Repositório Alice
VIEIRA, A. D. S.; SANTOS, K. M. O. dos; PAIVA, D. O.; BOMFIM, M. A. D.; SILVA, L. M. F..
A suplementação da dieta de cabras leiteiras com óleos vegetais, particularmente o óleo de soja, eleva o teor de ácido linoléico conjugado (CLA) na gordura do leite, bem como o próprio teor de gordura e o total de ácidos graxos (AG) insaturados. Este trabalho teve como objetivo avaliar a sobrevivência de Bifidobacterium animalis BB12 ao processamento de queijo de coalho a partir do leite de cabras em dieta suplementada com óleo de soja e sem essa suplementação. com o uso de leite normal e com estratégia para o aumento de ácido linoléico conjugado (CLA), verificar se haveria interferência dos probióticos em relação a sobrevivência das bactérias do fermento e avaliação do potencial de probióticos no soro. As culturas probióticas são suplementos microbianos...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Caprino; Probiótico; Alimento funcional; Leite de cabra; Queijo; Ácido linoléico conjugado; Goat milk; Goat cheese; Conjugated linoleic acid; Functioinal foods; Bifidobacterium animalis.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/631982
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Fatty acid composition of milk from Holstein x Gyr cows grazing on marandu grass supplemented with concentrate containing sunflower oil. Repositório Alice
SILVA, B. C. da M. e; RODRIGUEZ, N. M.; MORENZ, M. J. F.; GOMIDE, C. A. de M.; MARTINS, C. E.; PACIULLO, D. S. C.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F..
Abstract The inclusion of plant oils in the diets of grazing cows represents a promising nutritional strategy for the production of milk naturally enriched with bioactive compounds, such as rumenic (cis-9, trans-11 CLA), vaccenic (trans-11 C18:1) and oleic (cis-9 C18:1) acids. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with sunflower oil (SO) on the fatty acid (FA) composition of milk from Holstein x Gyr dairy cows grazing on Urochloa brizantha cv. Marandu under rotational stocking. Sixteen multiparous cows with 185±10 days in milk received a concentrate containing 0% (control) or 15% SO on a dry matter basis in a randomized block design with two replications (paddocks). The results were analyzed with mixed models (P ?...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Rumenic acid; Brachiaria Brizantha; Conjugated linoleic acid; Urochloa brizantha; Vaccenic acid.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1101915
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Goat milk fat naturally enriched with conjugated linoleic acid increased lipoproteins and reduced triacylglycerol in rats. Repositório Alice
RODRIGUES, R.; SOARES, J.; GARCIA, H.; NASCIMENTO, C.; MEDEIROS, M.; BOMFIM, M. A. D.; MEDEIROS, M. C.; QUEIROGA, R..
Abstract: Goat milk is source of different lipids, including conjugated linoleic acid (CLA). CLA reduces body fat and protect against cardiovascular diseases. In the present study fat from goat milk naturally enriched with CLA was used. Male Wistar rats were divided into three groups that received during a 10 week diet with different lipid sources: soybean oil (CON), coconut oil (CO) and goat milk fat naturally enriched with CLA (GM-CLA). We evaluated the effects of a GM-CLA on biochemistry parameters--high density lipoprotein (HDL), triacylglycerol (TAG), TAG/HDL ratio, total cholesterol and glucose, body weight and histopathological aspects of the intestine and liver. GM-CLA increased body weight from the second to the fifth week of the experiment...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Steatosis; Conjugated linoleic acid; Caprino; Leite de cabra; Ganho de peso; Lipoproteina; Lipídio; Colesterol; Esteatose; Ácido graxo; Triglicerídio; Rato; Goat milk; Goats; Lipoproteins; Blood; Rats; Weight; Diet; Fats; Ipids; Cholesterol; Fatty acids; Triglycerides; Linoleic acid.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1005400
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Growth, carcass characteristics, chemical composition and fatty acid profile of the longissimus dorsi muscle in goat kids fed diets with castor oil R. Bras. Zootec.
Maia,Michelle de Oliveira; Susin,Ivanete; Pires,Alexandre Vaz; Gentil,Renato Shinkai; Ferreira,Evandro Maia; Mendes,Clayton Quirino; Alencar,Severino Matias de.
The objective in this study was to determine growth, carcass characteristics, chemical composition and fatty acid profile of the longissimus dorsi of crossbred Boer × Saanen kids fed castor oil. Twenty-four kids (12 males and 12 females) were assigned in a randomized complete block design with two treatments and twelve replications. Blocks were defined according to weight, gender and initial age of animals for the evaluation of performance. The experimental treatments consisted of two diets containing 900 g concentrate/kg: a control diet (without addition of oil) and another containing castor oil at 30 g/kg (on a dry matter basis). After they reached an average body weight of 25 kg, males were slaughtered for the evaluation of carcass characteristics,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conjugated linoleic acid; Feedlot; Lipid supplementation.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012001100007
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Manipulation of the fatty acids composition of poultry meat and giblets by dietary inclusion of two oil sources and conjugated linoleic acid Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Zanini,S.F.; Vicente,E.; Colnago,G.L.; Pessotti,B.M.S.; Silva,M.A..
The effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) in association with two vegetable oil sources on the fatty acids of meat and giblets of broiler chickens was evaluated. Two hundred 21-day-old broiler chickens were distributed in a completely randomized factorial design 2 x 5 (two oil sources, soybean or canola oil; and five levels of CLA, 0.0, 2.5, 5.0, 7.5, and 10.0g/kg). The addition of CLA to the diet resulted in an increase (P<0.05) in CLA deposition in the analyzed tissues. CLA supplementation also reduced (P<0.05) the rate of polyunsaturated to saturated fatty acids in thigh, breast, heart, and gizzard. There was interaction of CLA x oil source (P<0.05). The intake of soybean oil, associated with increasing CLA, resulted in an increase...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Broiler; Conjugated linoleic acid; Canola oil; Soybean oil; Meat.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000600013
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