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Bebida vegetal de amêndoa de castanha-de-caju desenvolvida pela Embrapa comparada a produto comercial. Infoteca-e
WURLITZER, N. J.; LIMA, J. R.; GARRUTI, D. dos S.; HOLANDA, S. A. DE M..
A Embrapa desenvolveu o processo de uma bebida à base de amêndoa de castanha-de-caju, em que a amêndoa é triturada com água, na proporção de 1:10 (m/m), e açúcar (3%), seguindo-se tratamento térmico a 140 °C por quatro segundos. O objetivo deste trabalho foi comparar a bebida vegetal de amêndoa de castanha-de-caju quebrada, obtida por processo da Embrapa, com produto comercial. Observou-se que a bebida desenvolvida na Embrapa apresentou maiores teores de sólidos, cinzas, carboidratos, valor energético e índice de branco. Os atributos sensoriais mostraram maior intensidade de gosto doce, corpo e sabor de amêndoa na bebida da Embrapa e poucas diferenças em relação à homogeneidade, presença de partículas na boca e cor branca. Essas diferenças fizeram com que...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Substituto lácteo; Leite de amêndoa; Dairy substitute; Nut milk; Anacardium Occidentale; Anacardium; Peanut milk.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1133084
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Cashew nut-based beverage: development, characteristics and stability during refrigerated storage. Repositório Alice
LIMA, J. R.; BRUNO, L. M.; WURLITZER, N. J.; SOUSA, P. H. M. de; HOLANDA, S. A. de M..
A cashew nut-based beverage was obtained using broken cashew kernels and its composition and stability were evaluated during refrigerated storage for 60 days. Sensory tests were performed to define the formulation, testing the best proportion between kernels and water, the effect of kernel roasting, the ideal sweetness, the beverage attributes and the sensory acceptance. A cashew nut beverage can be obtained by grinding the kernel with water in the proportion of 1:10 (m/m) with added sugar at 3%, followed by heat treatment at 140ºC for four seconds. The proximate composition was 11.49% total solids, 0.26% ashes, 1.83% proteins, 3.97% lipids and 5.43% total carbohydrates. The pH remained above 6.49 and the color darkened during storage. The product was...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Dairy substitute; Nut milk; Anacardium occidentale L; Cashew kernel; Cashew nuts.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1128913
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Non-dairy cashew nut milk as a matrix to deliver probiotic bacteria. Repositório Alice
BRUNO, L. M.; LIMA, J. R.; WURLITZER, N. J.; RODRIGUES, T. C..
bitstream/item/224451/1/ART20094.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Plant-based beverages; Non-dairy milk; Dairy substitute; Probiótico; Bebidas à base de plantas; Leite não lácteo; Substituto do leite.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1126665
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Non-dairy cashew nut milk as a matrix to deliver probiotic bacteria. Repositório Alice
BRUNO, L. M.; LIMA, J. R.; WURLITZER, N. J.; RODRIGUES, T. C..
bitstream/item/217255/1/ART19118.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Bebidas à base de plantas; Leite não lácteo; Substituto de laticínios; Plant-based beverages; Non-dairy milk; Dairy substitute.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118429
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Non-dairy cashew nut milk as a matrix to deliver probiotic bacteria Ciênc. Tecnol. Aliment.
BRUNO,Laura Maria; LIMA,Janice Ribeiro; WURLITZER,Nédio Jair; RODRIGUES,Thalita Cavalcante.
Abstract Cashew nut milk was evaluated as a matrix to deliver commercial probiotic strains (Bifidobacterium animalis, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus plantarum) in order to develop a non-dairy probiotic beverage. The first step was to evaluate the viability of the probiotic strains. All evaluated bacteria were able to survive in this food matrix under 4 °C for 30 days. So, B. animalis was the selected strain to perform a stability test of the beverage by monitoring the pH, color, sensory and microbiological quality during refrigerated storage for 30 days. During storage, B. animalis counts were above 107 CFU.mL-1, the microbiological quality was maintained and there was no significant difference in whiteness. A significant pH decrease was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Plant-based beverages; Non-dairy milk; Dairy substitute.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019005000310
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