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Biophysical controls of evapotranspiration in cowpea cultivation under different water regimes AGRIAMBI
Souza,Daniely F. S. de; Pinto,João V. de N.; Costa,Deborah L. P.; Vieira,Igor C. de O.; Silva,Thieres G. F. da; Souza,Paulo J. de O. P. de.
ABSTRACT The objective of this study was to analyze the variations of the decoupling factor and the aerodynamic and stomatal conductances for cowpea subjected to different levels of water availability during the reproductive phenological stages of the crop. The study was conducted in the municipality of Castanhal located in the northeast of the state of Pará, Brazil, in an area planted with cowpea, in 2013, 2014 and 2015 with four irrigation treatments: T100 - replacement of 100% of the crop evapotranspiration (ETc); T50 - replacement of 50% ETc; T25 - replacement of 25% ETc; and T0 - without any replacement (without irrigation). The interaction between the crop and the atmosphere in water vapor exchange was estimated through the decoupling factor (Ω),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vigna unguiculata (L.) Walp; Decoupling factor; Aerodynamic conductance; Stomatal conductance.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662019001000725
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Evapotranspiração e coeficientes de cultura em cafezal adensado. Repositório Alice
MARIN, F. R.; ANGELOCCI, L. R.; RIGHI, E. Z.; SENTELHAS, P. C..
Mediu-se a evapotranspiração máxima (ET) de uma cultura de café irrigada por gotejamento (Coffea arabica L.), com 5 anos, utilizando o método do balanço de energia-Razão de Bowen. A transpiração da cultura (T) foi determinada pela medida do fluxo de seiva com o método do balanço de calor no caule. As necessidades hídricas da cultura foram determinadas pela comparação entre (T) e (ET) com a evapotranspiração de referência calculada pelo método de PenmanMonteith (ETo)e as relações obtidas foram expressas na forma das razões ET/ETo (Kc) e T/ETo (Kcb). Analisou-se a influência da vegetação da entrelinha sobre ET pois as medidas foram feitas numa época de transição entre um período seco e outro úmido, quando a vegetação cobria a entrelinha da cultura. O valor...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fator de acoplamento; Cobertura descontinua do solo; Decoupling factor; Discontinuous ground cover; Evapotranspiração; Cafezal; Café; Evapotranspiration.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/5303
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